Last news in Fakti

20 Януари, 2021 08:40 3 792 40

Турция не се държи като съюзник

  • сащ-
  • антъни блинкен-
  • турция

Антъни Блинкен говори пред Сената

Турция не се държи като съюзник - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Турция не се държи като съюзник. Това обяви номинираният за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Вашингтон Пост.

Дипломатът се яви на изслушване пред Сената. Посочва се, че Турция е водещ партньор, действащ заедно с водещи съперници.

Подобни действия се определят като неприемливи. Визират се руските доставки за страната.

Досегашните ограничения ще бъдат преразгледани, като е възможно да се въведат допълнителни такива. Турция се определя като съюзник, който често не се държи като такъв.

Подобно поведение се определя като създаващо несигурност. Преразгледан ще бъде подходът спрямо Северна Корея.

Планират се преговори за възобновяване на договорите с Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    19 0 Отговор
    АЙДЕ БЕ,ДУБРУТРО....ДОЙДЕ ТОПЛАТА ВОДА....ХЪХЪХЪ.
  • 2 Предухреждение

    18 2 Отговор
    Не се навеждайте може да ви изненадат
  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    28 4 Отговор
    Краварите не харесват непослушните, затова пък харесват ББ..
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    48 9 Отговор
    Спретнахте преврат на Ердоган! Свалихте със самолет от негова територия руска машина над Сирия! Отказахте му техника за защита ! А сега той не бил лоялен !
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    29 1 Отговор
    Бай Дън май освен, че ще връща джендъри в армията май и във властта ще е пълно с такива !
  • 6 Боздуганя

    37 6 Отговор
    Краварника не могат да направят нищо на Турция. АКо не беше Турция сега в близкия изток нямаше да има нито 1 американски войник джендър. Така че САЩ ще траят и ще преглъщат защото Турция е най-големият им партньор в НАТО.
  • 7 световен жандарм

    18 0 Отговор
    Стара песен на нов глас.
  • 8 Хасан

    23 17 Отговор
    Турция е гарант за стабилността на Балканите ,Близкия изток ,Африка и Кавказ ..

    Коментиран от #10

  • 9 много поздрави от чешкия художник

    15 4 Отговор
    Турците трябва да са като нас, ние сме истински съюзник, само после някой само трябва да ни пусне водата
  • 10 Недумай

    7 19 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Тука се изхвьрли и не е истина това което казваш.Напротив Турция сьздава само напряжение и нали знаеш че тоя Байдьн го пари главата. Сега нещата ще се променят гледай и ще видиш.

    Коментиран от #14, #20

  • 11 АМОН

    4 1 Отговор
    Това изказване е неприемливо и за Тейпи и за приятелят му Борисов.
  • 12 Инфо

    4 5 Отговор
    Следващият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред членове на американския сенат във вторник, че Турция не се държи като съюзник на САЩ, отбелязвайки, че идващото правителство на Джо Байдън ще обмисли дали са необходими допълнителни санкции срещу нея, поради закупуването на руската зенитна и противоракетна система С-400. "Неприемливо е нашият стратегически съюзник да бъде приведен в съответствие с един от основните ни стратегически конкуренти, Русия", каза г-н Блинкен пред комисията по външни работи на Парламента. "Мисля, че ще трябва да разгледаме въздействието на съществуващите санкции, за да решим дали и до каква степен трябва да се направи повече", добави той. Предупреждението на г-н Блинкен дойде ден преди Джо Байдън, с когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опита безуспешно да създаде близки лични отношения, да даде клетва. „Турция е съюзник, но в много отношения не се държи като съюзник. Това е много важно предизвикателство за нас и ние го виждаме много ясно.“ Санкциите бяха одобрени от политици от двете партии в Конгреса. Това беше първият път, когато Вашингтон наложи санкции на държава-членка на НАТО. Напоследък конфликтът S-400 се счита за основното предизвикателство за двустранните отношения, но не е единствената област, в която двете страни се различават драстично. Вашингтон и Анкара също категорично не са съгласни по отношение на Сирия, Източното Средиземноморие и участието на Турция в конфликта около Нагорни Карабах.

    Коментиран от #16

  • 13 След фиаското във вътрешната си политика

    14 3 Отговор
    Американците ще изживеят същото и във външната такава.
  • 14 Не думай ва

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Недумай":

    И къде по точно създава напрежение?
  • 15 Японеца

    13 6 Отговор
    За разлика от ЕС, Ердоган мисли за държавата си! Купува злато, развива промишленоста си и ВПК!
  • 16 Хайде хайде

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Инфо":

    Пенсилвански поп
  • 17 епекриза

    17 3 Отговор
    Американската лудост няма край. Световен жандарм, който налага санкции с цел икономическа зависимост. Слабите да се подлагат. И аз не съм съгласен с теб.
  • 18 Инфо

    3 11 Отговор
    Сенаторът Робърт Менендес, следващият председател на комисията по външни работи, заяви пред номинирания за външен министър Тони Блинкен, че Турция се нуждае от незабавно внимание, тъй като продължава да се дестабилизира, като подкрепя агресията на Азербайджан в Близкия изток, Нагорни Карабах и чрез собственото си агресивно поведение в източната част Средиземно море, срещу демократичните съюзници на САЩ, Гърция и Кипър. Сенатор Менендес каза също, че това, което всички са си представяли за Турция, тоест да бъде мост между Изтока и Запада, светска държава и мощен съюзник, не се е осъществило по време на председателството на Тайип Ердоган. И той ги изброи: S-400, което е явно нарушение на CAATSA. Участието му в дестабилизиращи действия в Сирия, нахлуването в териториалните води на Кипър и преследването на сондажи в ИИЗ на Кипър, член на ЕС, искането на цялата зона на ИИЗ на Гърция към Либия, подкрепата, която Ердоган осигурява в Азербайджан и неговото участие и агресия в Нагорни Карабах, което е коствало толкова много животи и се смята, че е довело до военни престъпления от азербайджанците.

    Коментиран от #31

  • 19 Инфо

    3 7 Отговор
    Всичко това и още много други се надява да няма с новото правителство. "Надявам се, че имаме ясна политическа представа за това какво е и какво прави Ердоган", каза той, отбелязвайки, че в Турция са затворени повече адвокати и журналисти, отколкото където и да е другаде по света. Г-н Менендес също изрази надежда, че президентът Байдън ще признае арменския геноцид, както беше направено с голямо мнозинство в Сената, който прие своята резолюция, както и в Парламента. Особен интерес предизвика напомнянето на сенатор Менендес, че Комисията има юрисдикция върху продажбите на оръжие. Без да споменава двата законопроекта, които той внесе преди няколко месеца относно санкциите срещу Турция и Азербайджан, той заяви, че няма идеологически проблем с продажбите на оръжия на американски компании в различни страни, „когато тези страни зачитат правата на човека, върховенството на закона и международното право ,
    неща които вдъхновяват нас и целия свят. Когато не го правят, тогава имам проблем." В края на срещата настоящият председател на комисията Джим Рийс прие докладите на сенатор Менендес за Турция. "Изразите, използвани от сенатор Менендес, също бяха предадени от мен и мисля и от него, до всеки турски дипломат, включително самия Ердоган, директно от мен“, каза той.

    Коментиран от #22

  • 20 Родолюбец

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Недумай":

    Бъркаш интерес с напрежение. България създава ли напрежение с отношението си към Македония или е малтретиране. Смелост е да се изправиш срещу явно не угодно отношение към родината ти а не да йесмен тестваш.

    Коментиран от #25

  • 21 Инфо

    15 6 Отговор
    Ердоган е един голям политик, който превърна Турция в една сила с която се съобразява цял свят

    Коментиран от #33

  • 22 до йесмен тестващия

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Инфо":

    В света има само 19 "напълно демократични" държави и САЩ не са от тях. Почти всички от тези държави са в Европа.
    Това показва годишният Индекс на демокрация за 2017 г., изготвен от Economist Intelligence Unit (EIU).

    Коментиран от #23

  • 23 Аз да ти

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "до йесмен тестващия":

    Спретна едно леко превратче и ще видя колко ще си демократичен
  • 24 големият глад

    4 14 Отговор
    така, значи, напразно бай ердо положи усилието да се обърне на 180 градуса, което го унижи в очите на турците, ближейки където е плюл, французи, гърци, евреи, саудитци и др. защото американският шамар идва със сила да падне върху огънатия му врат и като че ли не го спира, нито моленето му на колене за опрощение на греховете

    Коментиран от #26

  • 25 Истината

    9 3 Отговор

    До коментар #20 от "Родолюбец":

    За Ганю защитаването на националните интереси е създаване на напрежение !!!
  • 26 ти си ближел плюнката

    12 4 Отговор

    До коментар #24 от "големият глад":

    "Държавният глава на Франция Еманюел Макрон е изпратил писмо до турския президент Реджеп Ердоган, съобщи РИА Новости.
    Макрон заявява, че желае нормализиране на отношенията.
    Писмото е получено преди два дни. Изразена е готовност за развиване на двустранните отношения.
    Макрон дори на ръка написва поздрав на турски език."

    Коментиран от #27

  • 27 големият глад

    4 9 Отговор

    До коментар #26 от "ти си ближел плюнката":

    да знам, първо ердоган изпрати писмо до този, който няма ум и се нуждае от психиатър и след това лудият му отговори и всичко е "добре" сега и турците 0 достойнство. имаш ли нещо за ядене днес или да ти дам левче да си купиш баница

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 28 до лъжеца

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "големият глад":

    дай линк за това твое писмо или то е в болната ти глава.
  • 29 до богатия бедняк

    15 1 Отговор

    До коментар #27 от "големият глад":

    минимална пенсия 2450 tl срещу 300лв, хляб 2tl срещу 1.5лв, низорал 13tl срещу 15лв.......Много ти е болна главата.
  • 30 празни джобове

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "големият глад":

    цени на мебели, бяла техника, дрехи храни и дриги, цифрите са едни и същи в Турция и България заменено е tl с лв.
  • 31 Хасан

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Инфо":

    Ха-ха-ха..а откога да си освободиш сводите земли ( признании от ООН ) сё счита за " агрессия"!
  • 32 Робърт Менендес

    2 7 Отговор
    Нашите скъпи турци не трябва да се тревожат за бъдещето си, за доброто си здраве и правилното си хранене. Ние се грижим за тях от десетилетия и ще продължим да го правим. Кратката пауза във всичко и сегашната им мизерия скоро ще свърши, след като уредим малък проблем с някой ненадежден, че сме му облагодетелствали, и той ни предаде и двамата.
  • 33 КАК

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Инфо":

    Ердоган, е един самозабравил се средно-азиатски деспот. Изтъкан от комплекси, за малоценност, пред останалите големи политици на съвремието. Шизофреничните му симптоми с неоосмански възгледи и лозунги от типа "две държави един народ" или "два народа една империя", наред с агресивната му външна и вътрешна политика, са красноречиво доказателство. Всичко това води до изолацията му в международен аспект.

    Коментиран от #34, #35, #40

  • 34 Затова

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "КАК":

    Да не се изолира трябва да се дупи и сваля шапка на всеки ли?защита на национални интереси при вашето ганьовско робско понятие агресивна политика се казва значи

    Коментиран от #36

  • 35 Ти още

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "КАК":

    Агресивна политика не си видял,аз агресивна казвам,когато усетиш топлина около врата си,ако усетиш тази топлина значи иде Османския шамар

    Коментиран от #37

  • 36 И за това

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Затова":

    защото не се дупи, и не се умилква, затова все клечи пред портите на ЕС и на Кремъл. И в ЕС и руснаците не го взимат на сериозно, а сега и краварите, ще почнат да го подритват, като краставо псе. Двуличен комплексар е вашия президент

    Коментиран от #38

  • 37 Болна фантазия

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ти още":

    Такива са твоите сънища. Ти живееш стотици години назад във времето...... хах
  • 38 Не е вярно

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "И за това":

    Никъде не се дупи,Путин мин сед каза Ердо че е мъжкар,Макарончо научил Турски език и написал писмо ръкописно,всички клякат на Ердо,защото е прав
  • 39 Орт

    3 0 Отговор
    Сащ се определя за съюзник,но много често не се държи като такъв
  • 40 Това

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "КАК":

    което изреждаш в коментара са национални интереси и независима политика ,дали ще е Ердоган, Хасан, Али и прочие няма да се промени,Ердоган не е вечен,но даде самочувствие на турчина,направи реформи в здравната и социалната система и затова печели изборите 18 г. подред .На последните всички 4 основни опозиционни партии се съюзиха и не можаха да спечялет 40% от гласа на народа.На областните избори същите 4 опозиционни партии излъчиха общ кандидат за кмет на Истанбул (непознат без политическо минало популист) Анкара (бивш от партията на републиканците) ,основната опозиционна партия загуби още повече гласове с избора си на кметове(не се справят с управлението на двата най големите градове).Не мисля ,че Ердоган ще се кандидатира на следващите избори,но ще му бъде намерен определено сериозен заместник,а има такива ,като започнеш от вътрешния министър и прочие...Турция ражда лидери,а България тикви.... Който и да бъде след Ердоган ,ако не продължи да отстоява национални интереси, независимостта и цялостна Турция ще бъде свален от народа с ритници.