Last news in Fakti

25 Януари, 2021 10:20 4 244 58

Сърбия е на трето място в Европа и на шесто в света по брой на ваксинираните граждани

  • сърбия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Вестниците показват фотографии на километрични опашки пред Белградския панаир, където има пунктове за ваксиниране против коронавирус с китайската ваксина на "Синофарм"

Сърбия е на трето място в Европа и на шесто в света по брой на ваксинираните граждани - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия е на трето място в Европа и на шесто в света по брой на ваксинираните граждани на 100 души, твърди вестник "Новости", като се позовава на данни на Оксфордския университет от 23 януари. Преди Сърбия в Европа са само Великобритания и Малта. В страната е разрешено прилагането на ваксината на Пфайзер/Бионтех, на руската "Спутник V" и на китайската на "Синофарм".

Вестниците показват фотографии на километрични опашки пред Белградския панаир, където има пунктове за ваксиниране против коронавирус с китайската ваксина на "Синофарм". Сред тях има граждани, дошли без да получат покана за ваксинация и които чакат по няколко часа. По данни на сръбската държавна телевизия до снощи над 200 хиляди граждани в Сърбия са се ваксинирали против коронавирус.

Министърът на здравеопазването Златибор Лончар съобщи, че е известно кой е нулевият пациент с новия вариант на коронавируса в Сърбия - 62-годишна жена, дошла от Лондон, която вероятно се е заразила в самолета. Контактите ѝ са изолирани, съобщава още "Новости".

Вестник "Данас" допълва, че по думите на Лончар Сърбия сега има на разположение над половин милион дози ваксина против коронавируса и очаква да получи още повече. "Сърбия е с най-малък процент заразени в региона и най-малък брой починали на милион жители/.../ Сърбия е единствената страна в Европа, която между двете вълни на заразата построи две болници с над 1500 легла. Над 30 процента от заболелите в Сърбия са били хоспитализирани", съобщи министърът, цитиран от БТА.

Лидерът на Либералнодемократическата партия Чедомир Йованович неотдавна бе изписан от болницата след усложнения от COVID-19, където бе приет за втори път от юни миналата година в много тежко състояние. Той заяви за ТВ Пинк, че инфекцията е имала сериозни последици за организма му, пише вестник "Блиц".

Йованович каза, че въпреки че е бил много дисциплиниран и е спазвал всички мерки, състоянието му се е влошило и лекарите са водили 24-часова самоотвержена борба за спасяването му. Министър Лончар, който бе гост в същото предаване, посочи случая на Йованович като пример за това как всичко може да се усложни. Може не просто да преболедувате COVID, всичко може да отиде в различни посоки, предупреди той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дано е с фалшива партида!

    15 53 Отговор
    Тези само да пеят и да пият могат, и да ни забиват нож в гърба!

    Коментиран от #17, #54

  • 2 Сатъра на Хана

    69 4 Отговор
    Оказва се че Една Министър-Председателка от ЛГБТ Анчето Бърнабич .............
    СЕ СПРАВЯ ПО–ДОБРЕ
    от Пророка на СИК , Доктора по Пожарникарски Науки , Светлината на Раята , НА Маргините Читака , Дон БОЦКО АЛ РАПОНЕ ДЕЛ ЧЕКМЕДЖОНЕ :))

    Коментиран от #32

  • 3 Кси

    60 2 Отговор
    И без да са в ЕС, е това е, изводи за ЕС и нашите зависимости

    Коментиран от #13

  • 4 Антигерб

    67 29 Отговор
    В страната е разрешено прилагането на ваксината на Пфайзер/Бионтех, на руската "Спутник V" и на китайската на "Синофарм".

    Ааа при нас е разрешена единствено ваксината на господарите и ваксинирането ще приключи когато дойдат и самолетите от господарите. Можем даже да залагаме кое ще е първо.

    Важно е господарите да са доволни пък че малко от лошия матриал измрял не е важно.
  • 5 Behemoth

    34 6 Отговор
    Ми така е с лесбийка премиер ....когато си изберат пожарникар с влечение към крими контингента ще са на последно ...нека сега ги чипират първи ....
  • 6 El boko

    66 4 Отговор
    Правете си изводите що за некадърници ни управляват !

    Коментиран от #55

  • 7 Сатъра на Хана

    25 2 Отговор
    Пак в същия материал в ДирСЕре се казва че Сърбия ще произвежда Спътник 5 :))

    Коментиран от #38

  • 8 SARS

    20 1 Отговор
    А не сме BG като население много ?!
  • 9 🇮🇱=🏳️‍🌈

    43 36 Отговор
    Сърбите ще оцелеят щото не са с ЕС
  • 10 Йонко - понко

    20 2 Отговор
    Сърбите ни изпревариха със 5g-то...
  • 11 То е ясно

    40 2 Отговор
    Сега ще излезе Тиквата и ще се тупа в гърдите,че ние сме голямата работа.Сърбите винаги са били по-добре от нас.
  • 12 Дън Сяо Пин

    35 1 Отговор
    Не е важно какъв цвят е котката , Важно е да хваща мишки
    .....
    Цитат

    Коментиран от #18

  • 13 Даааа

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Кси":

    Иди се ваксинирай! После като ходиш като ударен самолет, не се сърди на другите! Те простите изобретатели на Мерцедес и БМВ, затуй скачат 2 боя и ги гонят от работа!
  • 14 Сиро сиртаки

    35 2 Отговор
    България е на последно място в Европа! Това правителство е най-калпавото евър..............
  • 15 Перо

    37 1 Отговор
    Сърбите нямат робски манталитет,да чакат от горе готови решения и да си създават външни чорбаджии/“началници”,както казва толупа/.
  • 16 🇮🇱=🏳️‍🌈

    25 5 Отговор
    Китайската е стандартна ваксина а еврейската(уж немска) е с рнк от която умират стотици на ден.
  • 17 Ганьо Балкански като

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дано е с фалшива партида!":

    хипопотама, целия в калта ама ей такава уста отворил. Война имаха и ги бомбардираха и пак са по-напред от нас, газа им е ефтин, и в малките градове имат парно не като нас на пластмаса и стари дрехи; купуват ваксина която си искат не която им кажат а панелните им блокове приличат на нормални сгради не като нашите на петна от саниране на парче, абе разпадаме се...

    Коментиран от #22

  • 18 Адолф Хитлер

    14 4 Отговор

    До коментар #12 от "Дън Сяо Пин":

    "Най голямото зло са евреите"...Цитат
  • 19 ха ха ха

    18 5 Отговор
    Дреме ми! Ние псевдоваксини не се ваксинираме, като ни вкарат руската ваксина, може и да се намерят желаещи, но като цяло, не ядем доматите с колците!

    Коментиран от #24

  • 20 Дън Сяо Пин

    14 2 Отговор
    За парички немеца е готов да продаде и майка си
    .....
    Цитат от Енгелс
  • 21 Антигерб

    24 0 Отговор
    Cърбия e c нaй-мaлък прoцeнт зaрaзeни в рeгиoнa и нaй-мaлък брoй пoчинaли нa милиoн житeли/.../ Cърбия e eдинcтвeнaтa cтрaнa в Eврoпa, кoятo мeжду двeтe вълни нa зaрaзaтa пocтрoи двe бoлници c нaд 1500 лeглa.

    Е така е ама ние с "великите" мерки на НОЩ и главния вирусолог Тиквун Велики мреме като мухи и не само не построихме болници ами закрихме много (обаче откраднаха парите). Обаче сме верни евроатлантици и горди членове на ЕС и сме подлоги на САЩ и противници на Русия - това че мрем и се топим няма никакво значение за Хунтата - важни са господарите че при тах се краде яко.
  • 22 Не се притеснявай Настрадине

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ганьо Балкански като":

    Ние и да се разпаднем, тебе ще те вземе султана за ядрен инжинеееер, ще копаш уран! Ние да му мислим, дето нямаме резервен вариант!
  • 23 Фсички

    12 2 Отговор
    които не са в ЕС са напред. Само ние "пак" не го виждаме. Затова сме все послезни
  • 24 🇮🇱=🏳️‍🌈

    15 1 Отговор

    До коментар #19 от "ха ха ха":

    Никога няма да вкарат руска ваксина европеопитеците

    Коментиран от #26

  • 25 ВЪПРОС?

    8 5 Отговор
    Въпроса е, как ще го изтърпиме още 4 години!!!????
  • 26 ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "🇮🇱=🏳️‍🌈":

    Ок и никой няма да се ваксинира... аз брада нямам!
  • 27 горд българин

    2 17 Отговор
    ще ги ваксинира Бърнабич с ЛГБТ ваксини, и после всички ваксинирани отлитат на левия бряг, те копират руснаците, онези се ваксинират в ГУМ-а в Москва, тези в саймището, тоест Белградските панаирни палати, оставете ги тези въздухари, не са по добре от нас
  • 28 Некадърието на ГЕРБ,хората са живи умрел

    22 0 Отговор
    Ами ще се ходи до Ниш и ще се редя на опашка за Спутник-5. Ние правителство нямаме. Ще чакаме Астра Зенека и Пфайзер да ги изработят до 4-5 месеца,а през това време хората нека си мрът,на Тиквун хич му не е,през иная работа му е. Не е да излезе и да каже,разбрах се с Путин за 500 Хил. дози руска ваксина,почваме от най-възрастните и така вървим по стълбицата надолу. Между временно и астрата и пфайзера ще са готови с тяхната и ще пристигне. Машинен оператор на заваръчен робот съм,не съм някакъв всезнайко или професор. Но тая власт ще ни убие,не с друго ами с некадърието си.

    Коментиран от #35

  • 29 Max

    17 0 Отговор
    Пак ли ние сме най-големите клошари!?
  • 30 БабаГена

    60 18 Отговор
    За путлерите, които не могат/ не искат да четат:

    "В страната е разрешено прилагането на ваксината на Пфайзер/Бионтех, на руската "Спутник V" и на китайската на "Синофарм"."

    В Сърбия ваксинират с поне 3 различни ваксини, не само с руска, което е и правилно чисто статистически.
  • 31 КЪВ ПРИМЕР Е

    6 4 Отговор
    И ЩО ИМАТ 1318 ЗАРАЗЕНИ ВЧЕРА А НИЕ 121 ??? 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НАС.
  • 32 Оказва се просто, че сърбите не са

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сатъра на Хана":

    почитатели на конспиративни теории явно и не ги е страх от ваксини. А и не са в ЕС и могат да се договарят с Китай и с когото си искат. Нещо, което дори след смяна на правителството у нас няма да е възможно на практика. Само не ми говорете за "топките" на Орбан сега. Ами дано на Нинова да се окажат също големи, че да ви осигури китайска и руска ваксина, с които да се ваксинирате с огромен ентусиазъм и да висите на опашка за ваксиниране още през април.
  • 33 Аз40🏴‍☠️

    9 4 Отговор
    Маркетингови стратегии, въпреки, че са за ваксини РНК. Пробутват ни подобни "новини" за да ни хванат на кукичката им. Пандемията е измама, чисто и просто планът им е гениален. Искат да ни прихванат от двете страни.

    Коментиран от #34

  • 34 Деньо

    12 4 Отговор

    До коментар #33 от "Аз40🏴‍☠️":

    като е измамен, ходи да бачкаш доброволец у болницата бе? ше видиш от първо лице измимите по леглата ...

    Коментиран от #49

  • 35 Сърбите са сред малкото приятели

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Некадърието на ГЕРБ,хората са живи умрел":

    на Русия в Европа. Нормално е приоритетно да им осигурят първо на тях дози руснаците. Но много се съмнявам да преобладава руската ваксина там все още. Просто на руснаците ще им трябват големи количества и за собствени нужди, а производствените мощности са недостатъчни.

    Коментиран от #41

  • 36 КО НЕ

    3 8 Отговор
    А ИЗРАЕЛ СА С 30 % /3 МИЛИОНА/ ВАКСИНИРАНИ И ИМАТ ВЧЕРА 3 442 ЗАРАЗЕНИ А НИЕ 121 ЗАРАЗЕНИ ЗА ВЧЕРА? МАЙ ЩЕ МИНЕМ И БЕЗ ВАКСИНИ? ЕВАЛА НА БОЙКО!
  • 37 МИ КЪ

    3 2 Отговор
    РЕГИСТРИРАНИТЕ У НАС ЗАРАЗЕНИ СА 200 000, УМНОЖЕНО ПО 10 - ПРАВИ 2 МИЛИОНА С АНТИТЕЛА /ИМУНИЗИРАНИ ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ/. ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ОЩЕ 1-2 МИЛИОНА И ЩЕ ЗАБРАВИМ ЗА ВИРУСА.
  • 38 Rado

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сатъра на Хана":

    Те може и дограмата за замъка на Путин да произвеждат :)
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 МАНГЪРОВ

    0 3 Отговор
    ДОБРЕ, ЧЕ БОЙКО ОТПУСНА МЕРКИТЕ ТА ДА СЕ ИЗПОЗАРАЗИМ И ДА СИ СЪЗДАДЕМ СТАДНИЯ ИМУНИТЕТ. АЗ ОТ КОГА ВИ ПРИКАЗВАМ?
  • 41 Приятели или не ,парите играят тук.

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Сърбите са сред малкото приятели":

    Днес WDR-4 ,германски информационен радиоканал гърми ,че Йенс Шпан(Здравен Министър в Германия е купил 2 хиляди дози от лекарството,което е приложено и на Тръмп по-рано,когато беше болен). Без питане и без разрешение от ЕС. Е Германия може да копува някакво лекарство без да дава отчет,а БГ не може и това ако не са двойни стандарти,разбирай Евросъюз на три скорости здраве му кажи. На Бойко нищо не му пречеше и да изпрати наши фармацевти в Русия на специализация за производство ,после да дойдат и техни тук и да правим руската Спутник-5,тук . Пестим време и усилия и разходи. А и щом сме си платили на руснаците,не би трябвало да има проблем. Но Бойко е наведен винаги на ЕС и на Ердоган,и не прави нищо в международен план без да се съгласува с тях. Колко от гражданите на управкяваната от него територия ще измрът чакайки,така или иначе не му дреме. Но сега е очебийно. В Турция слагат също всички ваксини- и Астра Зенека,и Пфайзер,и Спутник и китайската Синофарм. Но Ердоган се обръща към народа с Братя и Сестри, а не с Толупи, или както викаше Горанов Маргинали.

    Коментиран от #43, #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ЗА ЧИФ СА ТИ

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Приятели или не ,парите играят тук.":

    И КАКВО СА ДВЕ ХИЛЯДИ ДОЗИ БЕ? СИГУРНО ЩЕ ГИ ПРОБВАТ НА МАЙМУНИ ИЛИ НА МИШКИ?
  • 44 Българин

    5 2 Отговор
    Кога ще ги стигнем сърбите.. излиза, че тези,които останаха извън ес са много по-добре

    Коментиран от #51, #57

  • 45 еду

    2 1 Отговор
    Нaй ми e тъжнo, кoлкo пocрeдcтвeнocт лъхa oтвcякъдe.. НOЩ c рaзнoпocoчнитe cи и нeпoнятни мeрки, eкcпeртитe, кaтo дoц. Мaнгърoв, c eлeмeтнaрни прoпуcки в oбяcнeниятa, cмeшни, aкo нe бяхa тoлкoвa oпacни. И нaй-вeчe кoмeнтирaщитe c "чaлгaтa" в глaвaтa, дeтo зaглушaвa здрaвия рaзум. Oтcъcтвиeтo oт чac в живoтa ce нaкaзa oт caмия живoт :) Кoвид eдвa ли щe ни зaтриe, нo пocдрeдcтeнocттa oпрeдeлeнo имa cвoитe шaнcoвe. Eтo върху тoвa ми ce иcкa дa пoмилим дрaги ми cмeхуркoвци..
  • 46 Германия може всичко

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Приятели или не ,парите играят тук.":

    Те са основният "спонсор" в ЕС,в случай че не знаеш. 2 000 дози от не знам какво си лекарство не е нещо кой знае какво. Предполагам, че е безумно скъпо това лекарство. А и спрямо населението на Германия 2000 дози от някакво "лекарство" ми изглеждат смешно. По-скоро искат да тестват ефективността му отколкото да лекуват с него. Няма нищо общо с ваксините това. А и Тръмп не е бил тежко болен въобще. Да не би да са спрели ваксинациите в Германия? Не са. Да са спрели мерките? Не са. Много сме дребни и незначителни, за да се мерим с Германия.По каквото и да е.Аз не познавам немски лекар дошъл да работи у нас. Но познавам доста български работещи в немски болници.Винаги е бил двоен стандартът и ще продължава да бъде още дълго.
  • 47 Калмук

    4 0 Отговор
    С една дума, сърбите са съгласни да участват в изпитанията на всички ваксини. Тяхна воля ... даже ги поошрявам ... Аз ще почакам, докато се събере достатъчно статистически материал.
  • 48 Гост

    2 0 Отговор
    С това темпо някъде 2040 година ще проллючим и ние!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Кси

    2 0 Отговор
    Само обясняват нещо си за ваксиниране, но това пак последни, не го очаквах, изобщо, все последни, все последни, нещо ми се надига отвътре
  • 51 Затова макетата драпат да влизат

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    там час по-скоро, нали? По-добре са сърбите защото са по-вярващи и имат по-висока раждаемост. И защото им бяха по-строги мерките през лятото, а тук бъкаше от заразени румънски туристи, за които не изисквахме PCR тестове като гърците.
  • 52 Аз40🏴‍☠️

    1 0 Отговор
    Стайков, не разбрах, какво противно на правилата ви тук написах, че да не позволите мнението ми? "Г-н ЗОМБИ" се счита за обида ли вече? Аман от тънко-обидни снежинки и цензурата ви. Неудобното боли! Разбирам го.
  • 53 Мани ги тия

    0 0 Отговор
    Тия не чакат разрешение от ЕС. Маат и руски и краварски и швабски ваксини. Ама па кръчмите им буат на макс. Не знам на Вучич дали е пълно чекмеджето, ама след война са, все пак. Друг е въпросът, дали новите, ГМО съби, ще могат да се възпроизвеждат или също като хибридните домати -ще са за еднократна употреба.
  • 54 Хм не точно

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дано е с фалшива партида!":

    Ножа винаги сами си го забиваме.
    Но никога не си признаваме.
  • 55 Кадърни са

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "El boko":

    Вече трети път гласуваш за тях.
  • 56 Гацо Бацов

    1 0 Отговор
    Защото се ваксинират и с други ваксини .
    На Педалски ваксини никой не вярва ако има китайска оригинална и руска и ние щяхме да сме напред.
  • 57 Сезгин

    10 1 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    Аха, сега си представи Сърбия в ЕС, тея щяха да са поне една Австрия в момента.

    И да беше останал извън ЕС, пак щеше да е същото тука. До мат'ряла е. Не става тука и това е.
  • 58 цвхбйклм;

    3 0 Отговор
    Корумпирани некадърници! Срам и позор! Една нищо и никаква Сърбия ни изпревари, а вие си стискате паричките и пелтечите, че до края на годината МОЖЕЛО да има 2 200 000 ваксинирани! А останалите кога?! 2025 или 2030 !? Вие нали се ваксинирахте, останалите да мрат! Тъкмо няма да плащате пенсии на старите хора, няма да тежат на бюджета ви! Всичките сте за една голяма метла!!! И за затвора!!!