Last news in Fakti

11 Декември, 2012 11:12 1 191 1

На Чавес му оставали 3 месеца живот

  • уго чавес-
  • рак-
  • операция
На Чавес му оставали 3 месеца живот - 1
Публична молитва за здравето на Чавес в Каракас. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На Уго Чавес му остават няколко месеца живот. Президентът на Венецуела, в чийто организъм отново бяха открити злокачествени туморни клетки, ще изкара най-много до април 2013 г., заяви в интервю за колумбийското радио RCN известният венецуелски лекар Хосе Рафаел Маркиня, който живее в САЩ и има близки контакти с медицинските екипи на Чавес както в Хавана, така и в Каракас.

„За съжаление на Чавес му остават два или три месеца, фаталната развръзка ще дойде през април“, казал докторът, популярен със своите прогнози в медиите за здравето на Чавес. Коментирайки спешното му заминаване за Куба, Маркиня пояснил, че то е предизвикано от необходимостта за спешна хирургическа намеса, свързана с рязкото влошаване на състоянието на венецуелския лидер. Според неговите думи Чавес губел съзнание и изпитвал остри болки.

„Болестта му отново е приела агресивна форма, появили са се метастази в поясната област, има притискане на нерва в лумбалната част на гръбначния стълб, което може да доведе до парализа“, разкрил Маркиня, пояснявайки, че няма опасност по време на самата операция в Хавана, при която за пореден път на Чавес ще бъде отстранено раково образувание, но в хода на следващите 72 часа могат да възникнат сериозни усложнения.

И друг американски експерт по туморни заболявания – Хулио Поу-Санга от онкологичния център „Мофит“ в Тампа, Флорида, нарече неблагоприятни прогнозите за лечението на Чавес. Според „Ню Йорк таймс“ той е казал, че рецидивът се е появил прекалено бързо. За не по-малко от половин година Чавес е претърпял не по-малко от две операции, преминал е през курсове на лъчева и химиотерапия и помощта, която сега му оказват, имало по-скоро палиативен характер, а не е опит за излекуване на болестта.

За разлика от преди, сега сякаш в добрия изход не вярва и самият Чавес,  тъй като назова своя приемник – вицепрезидента на Венецуела и министър на външните работи Николас Мадуро. Въпреки негативните прогнози президентът обаче бил в добро настроение, съобщил за срещата им в Куба колегата му от Еквадор Рафаел Кореа. „Всички прекрасно знаем, че Чавес никога не бяга дори от най-тежките изпитания“, казал той, без да уточнява подробности за здравословното му състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    раболели са го сащ