Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 22:59 7 676 37

Една година след Брекзит: нещата за Великобритания не изглеждат добре

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • ес

Най-голямата награда за напусналия Лондон би било споразумение за свободна търговия със САЩ

Една година след Брекзит: нещата за Великобритания не изглеждат добре - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тези дни Великобритания няма много поводи за радост: Брекзитът, третият локдаун и рекордно високата смъртност я изправят пред големи проблеми. Една година след излизането от ЕС нещата не изглеждат никак добре.

Миналата седмица на заглавните страници на редица британски вестници се появи снимка на Борис Джонсън с клюмнала глава, пише агенция ДПА. Причината за унилия вид на премиера са смъртните случаи във връзка с COVID-19, които вече са над 100 000 - рекорд в Европа. А болниците от седмици работят отвъд рамките на капацитета си. Правителството и лично Джонсън трябваше да изтърпят много тежки обвинения. Агенцията обаче посочва, че поне с имунизациите страната се справя отлично. Във всеки случай - доста по-добре от ЕС. На Острова са имунизирани вече близо 8 милиона души. А например в Германия - едва 1,8 милиона.

ДПА обаче изтъква и друго: че през последните седмици Борис Джонсън е имал доста ядове в резултат от излизането на Великобритания от ЕС. Съмнения в смисъла на целия Брекзит-проект се надигнаха най-вече след новините за появилите се трудности в търговията с континента, особено за риболовците, чиито интереси премиерът обещаваше да защити.

И през 2021 няма да има оживление

Великобритания е потънала тежко в третия локдаун, а икономиката ѝ е в колапс, пише по същата тема германският "Тагесшпигел". Вестникът припомня, че според премиера Борис Джонсън не може и да се мисли за отварянето на училищата и детските градини, камо ли на пъбовете и ресторантите още през март. Според МВФ, през 2020 година икономиката на страната се е свила с цели 10%, а и през тази година оживление не може да се очаква.

"Тагесшпигел" цитира окуражителните съобщения на официален Лондон за сключените търговски споразумения с общ обем над 1 милиард евро. Експертите обаче не споделят този оптимизъм, пише вестникът. По-нататък в анализа четем:

"Цели две трети от този търговски обмен са резултат от споразумението с ЕС, постигнато на Бъдни вечер, което все още причинява трайни главоболия на редица браншове на Острова. Четири седмици след окончателното излизане от най-големия вътрешен пазар в света, във Великобритания се множат оплакванията на риболовци и свиневъди, на международни търговци и доставчици от прекалено скъпите бюрократични препятствия в бизнес-връзките с континента. Само през първите три седмици от тази година стокообменът се е свил с 38% в сравнение със същия период на 2020."

Вестникът цитира канадския икономист Джейсън Лангриш, според когото на Острова смятат сделката с Брюксел за успех единствено поради надеждите, че тя "ще предотврати хаоса". Той уточнява, че с тази сделка британците успели единствено да удължат някои търговски договори с ЕС, но не и да сключат нови.

Брекзитът излиза доста скъпо

Авторът на статията Себастиан Боргер коментира сегашната ситуация така: "Най-голямата награда за напусналия Остров би било споразумение за свободна търговия със САЩ. Ето защо премиерът Борис Джонсън трескаво се опитваше да се договори с бившия президент Доналд Тръмп. Този план обаче се провали, както и предричаха ветераните на трансатлантизма. Бившият британски посланик във Вашингтон Ким Дарък смята, че и през следващите четири години едва ли ще има такова споразумение, просто защото новият президент Джо Байдън се е прицелил в две други, по-големи награди: ново Тихоокеанско споразумение и договор с ЕС. Междувременно Брекзитът подяжда самия фундамент: според МВФ, само през настоящото тримесечие разделянето с ЕС ще струва на Великобритания 1% от БВП. А експертите от мозъчния център Niesr изчисляват, че в рамките на три години Брекзитът ще намали икономическия ръст на страната с цели 5,5%."

"Тагесшпигел" пише още, че Брекзитът и пандемията са предизвикали невиждано бягство на хора към континента, като само Лондон е изгубил около 700 000 души - или 8% от населението си. Много млади европейци, които работеха в ресторантьорския бранш в столицата, бяха принудени да напуснат, защото в резултат от локдауна изчезнаха многобройни работни места, констатира авторът. И припомня, че след Брекзита страната вече не може да разчита на евтина работна ръка от Европа, защото ще бъдат необходими работни визи.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хах

    27 34 Отговор
    То пък в ЕС всичко е цветя и рози
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    48 20 Отговор
    Англия без ЕУ, но и без колониите си, скоро ще се превърне в това което е в края на 16 век - бедна изостанала европейска провинция. Тия главорези още се изживяват като Империя. Проблемите им не произтичат от членството в ЕУ, а от пробуждането и укрепването на бившите им колонии, което води до спад на благоденствието им.
  • 3 сектант

    27 5 Отговор
    тия намериха кога да излезнат хахахаха ей това е гавра
  • 4 Закон на Мърфи

    39 2 Отговор
    Ако нещата вървят добре, то задължително ще станат зле.
    Ако нещата вървят зле, то задължително ще станат още по-зле.
    🤣🤣🤣
  • 5 123

    30 12 Отговор
    Няма никаква пандемия, а рухва икономиката на запада.

    Коментиран от #35

  • 6 Сатъра на Хана

    26 1 Отговор
    Нещата за Британик не изглеждат добре , Не заради Брекзита,
    ........
    а защото Центъра-Англия стана Афро-Пенджабска Провинция
    ......
    Обаче ако се изчисти или поне образова цветната смрад , нека не забравяме че Британската Корона е Короната и в Австралия , Канада, и Нова Зеландия - което са 26 % от природните ресурси на планетата ... За сравнение Русия има 25% от природните ресурси в света
    ......... Въобще - тик -так - природни ресурси - 4-тата Световна Война ще е между радиоактивни хлебарки и ще се води с прашки и камъни

    Коментиран от #8

  • 7 Заядлив националсоциалисть

    35 2 Отговор
    Нормално държава в която пакистанците им чкат жените а те чкат овцете няма как да върви надобре
  • 8 Заядлив националсоциалисть

    30 8 Отговор

    До коментар #6 от "Сатъра на Хана":

    В нова Зеландия няма нищо.А Австралия бавно бива поглъщана от Китай.Канада ресурсите са във Френската част.Само трябва мосютата да турнат КПП-та и да кажат Кебек вече не е Канада и тия са Чао

    Коментиран от #10

  • 9 лъжци

    10 12 Отговор
    Каква година бе, те излязоха преди месец. Всичко си е същото както си беше преди това.

    Коментиран от #36

  • 10 Сатъра на Хана

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Заядлив националсоциалисть":

    Напротив във Френската част са най-бедните на природни Ресурси
    ...... Въобще Канада е по много неща като Русия и мислят като Руснаците .... 5-6000 км са им нищо
    ...... Все още не знаят какво имат в недрата си :))

    Коментиран от #11

  • 11 Заядлив националсоциалисть

    9 7 Отговор

    До коментар #10 от "Сатъра на Хана":

    Свери си часовника всичко почти е в Кебек а и тя е по-голяма по площ.

    Коментиран от #12

  • 12 Сатъра на Хана

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Заядлив националсоциалисть":

    Момче , аз живея от другата страна на Детройтската река
    и в Квабек ходя всяка година
    .....

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Заядлив националсоциалисть

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Сатъра на Хана":

    Значи са ти Промили мозъка наглосаксите
  • 14 Спокоо

    3 21 Отговор
    Иде Турската Империя,а това означава мир и справедливост.Велики сили били,а бре кви велики сили,убиват,грабят,изтезават,изнасилват,режат,колят,после били велики сили,аре у канавката бре,иде ви краят
  • 15 Заядлив националсоциалисть

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Сатъра на Хана":

    Бтв в тоя студ както в Сибир така и в Аляска ресурсите не се копат сами а желаещи да живеят там и да копат няма.Белият мъж намаля.А азиато африканци там не виреят.Не ги вуждам как че ги вземат тея ресурси.
  • 16 Антония

    8 2 Отговор
    Тия за да спасяват "безсмъртните "си 90 годишни пенсионери в старческите домове си сринаха икономиката ,здравеопазването, образованието.

    Коментиран от #18

  • 17 Абсолютно съм

    15 3 Отговор
    Сигурен,че до средата на този век,светът ще се ръководи от две супер сили.Баба Меца и Поднебесната империя.Индуса ще им приглася от третото място. Обора го очаква тривиалното регионално място,и като финанси,и като икономика.От тип австралийско кенгуру. Но както са се плъзнали по алпийския глетчер на гола з,ница,с тези расови заигравки,има огромен шанс,да последват съдбата на бивша юар.От 2,355 долара за 1 ранд,( епохата на П.Бота)сега при управлението на манделчетата, струва цели 14 стотинки.

    Коментиран от #19

  • 18 Шекел

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Антония":

    Е тва че са на 90 кво да ги оставят да умрът ли.Че най голямото постижение на съвременната медицина е удължаването на човешкият живот да не сме като в Пакистан 20 деца и продължителност 25 години.

    Коментиран от #21

  • 19 Шекел

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Абсолютно съм":

    Не вярвам без Сащ импазарите им китайското джудже е аут.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Антония

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Шекел":

    Те първо ги изоставиха,сега се юрнаха да ги спасяват,а за децата затворени в къщи ,кой мисли.Моето е на 4 години и вече се страхува от хора,от пет месеца сме затворени в къщи без право да се виждаш с хора от друго семейство./В Шотландия сме/И,да ,ако трябва да избирам между 90 годишната си баба и 4 годишната си дъщеря,може да звучи грозно,но бих избрала детето.

    Коментиран от #23, #25

  • 22 Шотландия

    17 3 Отговор
    Айде ШОТЛАНДИЯ да идва в ЕВРОПА.. после и още някой :)
    накрая АНГЛИЯ сама с територия колкото БЪЛГАРИЯ .. и повече
    циганин от нас :)

    Коментиран от #24

  • 23 Шекел

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Антония":

    Може ама не е етично и лекаря в Европа поне няма да го направи.А според мен тоя вирус не е толкова опасен 3% смъртност е нищо.

    Коментиран от #26

  • 24 Махмуд

    0 6 Отговор

    До коментар #22 от "Шотландия":

    Нема как да стане шотландия и англия са на един остров единствено за сев.ирландия мое стане и някои острови които са близо до френският брег.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Антония

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "Шекел":

    Сам си отговори,колко е безмислено ,за 3%смъртност да погубиш едно поколение деца,да си сринеш живота,икономиката ,здравеопазването.Има и други болести,от които хората умират.За съжаление не сме безсмъртни.

    Коментиран от #27

  • 27 Шекел

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Антония":

    Ама се опитваме да станем още от алхимиците насам.
  • 28 Четник

    4 0 Отговор
    DW,кажете,IVият РАЙХ ще го бъде ли?
  • 29 Антония

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Де Факто":

    Тука е всяване на тотален страх,толкова полиция по улиците не съм виждала за 15 години.Повечето затворени бизнеси не са видяли и паунд помощ.
  • 30 Кремена

    10 2 Отговор
    Ковид кризата има и своите плюсове.По малко терористични атаки, овладяна масова миграция а и най после семействата ще си видят физиономиите,, младите не губят времето си по нощни заведения а може.така да започнем да преосмисляме исконните човешки и семейни ценности, които сме на път да изгубим безвъзвратно.
  • 31 Ццц

    13 4 Отговор
    Винаги ми е хубаво като чета, че англичаните страдат. Най-търсената фраза в гугъл след като гласуваха брекзит беше "какво е ЕС?". Така че тръгнаха на сляпо водени от това бостанс.ко п.лашило Джонсън и хора като него. Време е да си платят за всичко, което причиниха на света последните 400 години. Наистина се радвам.
  • 32 ОзИл

    3 11 Отговор
    Когато Английската кралица е депортирала стотици хиляди англичани за да се заселват в земите на Новия свят, много от англичаните са завиждали на българите как цивилизовано и сигурно си живеят и са молили за разрешение Султана за да останат да живеят в Турската империя..!!!
  • 33 Юкей

    5 3 Отговор
    Рижото недоразумение ще стане жертвено агне.
  • 34 Тити

    10 1 Отговор
    Защо да ги мислим англичаните и техния брекзит? Ние ли ще ги съветваме, ние не можем да се оправим 30 години и в ЕС и извън него!
    Дали в момента са зле или не, проблема си е техен!Със сигурност ще се справят много по-добре от нас!
  • 35 Сто

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Тъпак, трол, руска подлога, рухва всичко в руската креепостническа територия
  • 36 Мехмед

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "лъжци":

    Преди 1 месец свърши преходният период. Преди 1 година и 1 месец официално излязоха от Европейския съюз.
    Преди да пишеш, питай или прочети малко информация!?
  • 37 stan4o

    1 0 Отговор
    Излязоха им криви сметките на англичаните. и както е казал народа: "Хитрата сврака с двата крака". Язъз само за българите, които са се установили да живеят във Великобритания
Новини по държави: