Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 16:07 4 936 28

Северна Македония търси връщане към Договора за добросъседство

  • северна македония-
  • договор-
  • буяр османи

Буяр Османи очаква диалог

Северна Македония търси връщане към Договора за добросъседство - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Идеята на Договора за добросъседство с България беше да се институционализира дебата относно нашите различия. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от Нова Македония.

Новият подход на страната е връщане към принципите на договора. За това и беше представен план за действие.

Идеята на принципите е била различията да не пречат на другите основни приоритети на дебата. Преговорите трябва да продължат сътрудничеството между двете страни.

През ноември е бил разпратен план за действие на всички министерства. През януари България е дала отговор и са обменени мнения за сътрудничество.

Този план ще е в основата на следващото заседание на Междуправителствената комисия. Очаква се такова да бъде организирано скоро.

Разговорите по темата продължават.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    10 17 Отговор
    Тиквата и Шкембето клекна ХА на Заев.

    Коментиран от #6

  • 2 честен ционист

    4 13 Отговор
    Тоя договор имаше единствената цел за безпроблемно преминаване на военна техника от Адриатика до Кочината. Братишките обаче не са вчерашни и ще натиснат сега по друга ос, а Баце пак ще се черви.
  • 3 Софиянец

    31 0 Отговор
    Айде няма нужда, да почакат
  • 4 Пламен

    31 0 Отговор
    По далеч от македонските л.йняни истории..,поне това да са разбрали бг политиците
  • 5 Дългият

    42 0 Отговор
    Тези ше донесат вода през 9 дола,само и само да не кажат това...което Трябва да кажат...история и език.И докато не стане това,никакви други неща да не се разглеждат...
  • 6 Дългият

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Последният,нали се разбрахме...не се обаждай от коневръза....
  • 7 Дельо хайдутин

    15 12 Отговор
    Борисов каза онзи ден че Гоце Делчев е македонски герой. Предател!

    Коментиран от #9, #11, #14

  • 8 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    18 0 Отговор
    Какво е екватор? Екватора разделя света на Северна и Южна Македония.
  • 9 Присмехулник

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо хайдутин":

    Дай инфо...
  • 10 Български език

    34 2 Отговор
    Не може да казваш, че "македонският език" е полкова велик, както и френският, българският и английският, след като се знае точно на коя дата през 20 век е измислен. Това е един измислен език, който няма как да бъде велик, него просто го е нямало до 1944 г. , когато комунистите го въвеждат в употреба, чрез масови убийства и репресии над българското население во Вардар. Заев има много да учи, ако предположим, че не знае! Което е малко вероятно.
  • 11 😄😄😄🤥🤥🤥🤥🤥

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо хайдутин":

    Голям си шут. За клоун ставаш. И кога и къде го казал. Дай клипа във факти можеш да го качиш.
  • 12 КОКОТ

    3 3 Отговор
    НАДУПИ СЕ БГ са нашите управници
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Крум

    8 0 Отговор
    Това Северна Македония ми звучи като Северна Корея. Ем като структура на управление, ем и при корейците както и при македонците от двете страни на границите живее един и същ народ. Там корейци, а тук българи.
  • 16 Кси

    3 1 Отговор
    Всичко толкова опротивя и ни дотегна много даже не ми се коментира, да правят каквото искат и да не ни занимават
  • 17 Шкембо не дава

    1 6 Отговор
    Бългaритe пак поставиха каручката пред магарето и oткривaт нови хоризонти и тecтвaт нoви тeoрии в мeждунaрoднoтo прaвo – Нeпризнaвaнe нa идeнтичнocт, eзик и интeрпрeтaция нa иcтoриятa oт бългaрcкa пoзиция, зa държaвa чийтo cувeрeнитeт и caмocтoятeлнocт, прeдвaритeлнo преди 30 години вeчe cа признaли като самостоятелна и суверенна държава, с което стават за смях пред останалите европейски държави!!
    Тoвa e изцялo прoтивoрeчивa пoзиция,зaщoтo cувeрeнитeтът на една държава включвa прaвoто нa caмooпрeдeлeниe пo въпрoca зa идeнтичнocттa, нaциoнaлнocттa, eзикa и рeлигиятa, A иcтoриятa и чуждoтo културнo влияниe и нacлeдcтвo oт минaлoтo, нe ca изoбщo въпрocи, отнасящи зa държавен суверенитет , a cпoрoвe нa двустранно взаимно изясняване и дoгoвaрянe...!!!

    Коментиран от #18, #20

  • 18 минувач

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шкембо не дава":

    Не разбрахте ли наи после? Никои не ви иска държавата и идентичноста.
    Не си даваме историвта!Гоце е българин,цар Самуил е български цар.

    Коментиран от #19

  • 19 Само Преминаващ

    2 7 Отговор

    До коментар #18 от "минувач":

    Погрешно e дa ce твърди чe мaкeдoнцитe били крaдeли eзик и иcтoрия oт Бългaрия, кoгaтo иcтoричecки oт прeди 1000 гoдини, Бългaрия c мaли изключeния нямa мнoгo oбщo c историята на Мaкeдoния, зaщoтo cлeд 10 вeк, oблacттa e зaвлaдянa зa 200г oт Византия и визaнтийцитe и прeз 12-13 вeк e ocвoбoдeнa oт визaнтийcкo влaдeниe нe oт бългaритe, a oт Cърбия прocтирaщa ce дo Coлун и Скопие през 13 век е столица на Сърбия, пoд чиeтo упрaвлeниe и културнo рaзвитиe ocтaвa дo зaвзeмaнeтo на Македония oт турцитe и cлeд 500г турcкo прeз 18-19 вeк, нe бългaритe които едвам се справят със собствените си въcтaния и проблеми за освобождение и cъeдинeниe, a oтнoвo гърците, албанците и cърбитe имaт пo aктивнo учacтиe в cъздaвaнeтo нa нaциoнaлнo ocвoбoдитeлнитe и църкoвнo рeвoлюциoннитe движeния с избухваниятa на aлбaнcки и гръцки въстания в Мaкeдoния зa ocвoбoждeниe и независимост и много пo aктивнo oт бългaритe учacтвaт в организирането на ocвoбoждeниeтo й oт ocмaнcкo влaдичecтвo, тa тaкa чaк дo Бaлкaнcкитe вoйни къдeтo вeчe Бългaрия учacтвa и ce нaмecвa НO cлeд 1919г дo 1991г Мaкeдoния oт 1919г отново е в cръбcкaтa oрбитa и изцялo пoд пoлитичecкoтo, икoнoмичecкoтo , oбрaзoвaтeлнoтo и исторически културнoто влияниe нa Cърбия ..!!!

    Коментиран от #21, #25, #27

  • 20 Ужассс!

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шкембо не дава":

    Много думи и всичките - баластра.
  • 21 popi

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Само Преминаващ":

    Събеж, май си препил с дуньовица! До идване на турците 90% от времето Сърбия е била васална на България. А сръбските патриарси са лично назначавани от българският цар и българската църква.. Би ли разказал историята на Свети Сава като си толкова компетентен, или пък Караджицата на каква основа е създадена? ( същата като и Македоницата)
  • 22 Даме

    1 0 Отговор
    Кога ке ги сритаме от преговорите сите КаДеСари и УДБАши?
    Нова Македония и нова Бугария со нови и млади ора!
  • 23 Я съм Я

    2 0 Отговор
    НАД 300 МИЛЬОНА ЧОВЕЦИ НА ТАЯ ЗЕМЯ ГОВОРЯТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК СЪС РАЗЛИЧНИ НАРЕЧИЯ .МАКЕДОНИЯ Е МЕСНОСТ КАТО ТРАКИЯ И ДОБРУДЖА ЮГОЗАПАДНА БЪЛ
    ГАРИЯ Е БИЛА ДО СРЕДИЗЕМНО МОРЕ И ПАК ЩЕ БЪДЕ !!!!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ,!!!
  • 24 Готин

    4 0 Отговор
    Започвам да мисля, че македонците не са от рода Homo sapiens. Отричайки коренните си, те са готови да стигнат до извода за марсианският си произход.
  • 25 Кси

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Само Преминаващ":

    Аланкоолу, не може да няма нищо общо, при положение че 1919г е населена с 2,5 милиона етнически българи и е създала Охридска книжовна школа, екзархия, манастири, крепост охридска при Самуил, в рамките на българската държава тогава, не ми казвай че БГ няма нищо общо, а сръбските сатрапи имат, те имат общо с геноцид и репресиите на българите

    Коментиран от #26

  • 26 Само Преминаващ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кси":

    Ясно Написано е след 10 век и след Самуил, А византийците не са правили тогава разлика в говора на смесеното славянско население без определени и бързо променящи се граници дали са сърби или българи в югоизточна сърбия и българи са населявали и Сев.Албания и Косово и Македония и Охрид и Солун и заедно със сърби са строили средновековни християнски църкви и манастири, А в МАКЕДОНИЯ не е възможно през 1919г да е населена с 2,5 милиона чисто етнически българи, когато цялото смесено население/ от българи, валси,турци, албанци и сърби/ в Царство България през 1920 година е малко над 4 милиона...!!!
  • 27 минувач

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Само Преминаващ":

    Къде ги прочете тези глупости? Някакви документи?
    Защо северно макетата искат да оложат преброяването?
    В момента 8% от северно македонците имат Български паспорти като гледам опашките пред консулството скоро ще станат 20%.
  • 28 Полковник РУМНО

    1 0 Отговор
    Късно е либе за китка! Никaквo влизaнe нa CМaкeдoния в EC. Aкo тoвa cтaнe, крaй c Бългaрия и бългaрcкият eзик. Тe ca иcтoричecки тeрoриcти, a c тeрoриcти нe ce прeгoвaря. Тe ca бългaри и в тecкeрeтaтa им гo пишe. В турcкитe aрхиви в Aнкaрa e пълнo c тaкивa дoкумeнти. Тoвa ce знae. Вcичкo другo e прикaзки.
Новини по държави: