Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 22:24 3 573 34

Коронавирус в Германия: Пандемията засяга тежко бездомните от България и Румъния

  • румъния-
  • българия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • бездомници-
  • германия-
  • мюнхен

Експертите алармират, че пандемията допълнително усложнява тежкия живот на бездомните

Коронавирус в Германия: Пандемията засяга тежко бездомните от България и Румъния - 1
Снимка: Shutterstock

Благой, Роберт, Вито и Лукас са бездомници. Също като Ангел С. от България, който вече е покойник. За неговата история пишат мюнхенските издания "Меркур" и "ТЦ". "Просто заспа и повече не се събуди," разказват останалите пред репортери. Според двете публикации и петимата са българи, пристигнали в Мюнхен по доста рискован начин - отчасти пеша, отчасти с велосипед. Търсели работа, търсели си щастието, но така и не намерили нито едното, нито другото. Понякога ги взимали като надничари на строителни обекти, но това било всичко. Спели на улицата, включително и в сегашните студени зимни дни. 59-годишният Ангел С. навярно е починал именно от премръзване.

Пандемията усложнява и без това тежката ситуация на бездомните

Според една приблизителна оценка в Мюнхен живеят 8400 бездомници, като около 550 от тях спят под открито небе. Двете издания цитират социалната работничка Андреа Гарлонта, която обяснява колко нови трудности създава пандемията на онези, които се грижат за бездомниците. Така например в един от приютите в стаи за 12 души вече могат да бъдат настанявани само по шестима.

За същите проблеми говори и нейният хамбургски колега Йохан Грасхоф. Пред "Ди Цайт" той също така обръща внимание на опасната ситуация, в която изпадат бездомниците: хем трябва да спазват дистанция заради антипепидемичните мерки, хем нямат друг изход, освен приютите. Грасхоф разказва още, че рязко са намалели финансовите средства за подпомагане на бездомниците, а и те самите вече не били в състояние да припечелват от просия или от продажбата на вестниците, които се издават с цел препитание на живеещите на улицата. Твърди се, че само през тази година в Хамбург са починали деветима бездомници - според Грасхоф числото е необичайно високо и има връзка с пандемията. "Забелязваме колко уморени и слаби са хората на улицата," споделя той в интервюто.

Живеещите на улицата често отказват да се върнат в България и Румъния

Грасхоф обяснява още, че социалните служби се опитват да помогнат на бездомниците с консултации, трудово посредничество и медицински грижи, но когато самите бездомници отказват да сътрудничат, общината стига до извода, че те нямат никаква перспектива в Хамбург и трябва да се върнат обратно в своите страни - най-често Румъния и България. На тези хора институциите трябва да предложат подслон, но вместо това често им дават просто самолетни билети, които мнозина от тях отказват, обяснява социалният работник. Той уточнява още, че когато става дума за граждани на държави от ЕС, властите не могат просто да ги изгонят, но не са длъжни и да им отпускат социални помощи, ако няма доказателства, че извършват законна трудова дейност в Германия.

Надеждите за по-добър живот в Германия понякога се оказват напразни

За тежката съдба на бездомниците в тези студени дни става дума и в репортаж на берлинското радио rbb. Дякон Волфганг Небел, който помага на хората в затруднено положение, казва пред медията, че напоследък са се увеличили предубежденията към тези хора: "Мнозина се питат: Защо бездомниците нямат работа?“ Небел обяснява, че много берлинчани вече гледат с лошо око на просяците и просякините от Полша, България и Румъния, чийто брой непрестанно се увеличава. Берлин е бляскав град, в който много източноевропейци виждат обещание за щастлив живот, но сериозна част от тях така и не успяват да си стъпят на краката тук, казва свещеникът.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    25 2 Отговор
    Ооо, Дойче зеле пак с разказ от първо лице с трагичен привкус.
  • 2 честен ционист

    34 3 Отговор
    Заглавието внушава, че или в Германия бездомниците са само българи и румънци, или останалите гавроши са имунизирани.

    Коментиран от #27

  • 3 Майна

    16 2 Отговор
    НЕ ЗНАМ КАКВО ДА МИСЛЯ....ВЕРОЯТНО СА НАМИРАЛИ РАБОТА ПРЕДИ ТЕЗИ ЛОКДАУНИ, НО КАКВА ЛИ ПЕРЕСПЕКТИВА ЗА РАБОТА СА ИМАЛИ И ДА СЕ ВЪРНАТ В БГ....ТЪЖНО Е, ТРАГИЧНО Е....

    Коментиран от #13

  • 4 Азззззззззз

    26 0 Отговор
    Бездомните умират от глад и студ. Каква пандемия? Поредната глупост на Дойче Веле.
  • 5 Експерт алармира;

    19 1 Отговор
    Лошо е като си беден или бедна,хубаво е като си имаш чекмедже..
  • 6 ГрешкЧовешки

    27 2 Отговор
    Като видите "Дойче веле" ... да си занете, че истината е навсякъде другаде, но не и в статията. По-манипулативни и зле скроени истории не съм чувал и да винаги са обяснявали там как България е държава от 3-тия свят. Ами 2 пъти ги подкрепяхме и си понесохме после 70 години последствията. Сега пак сме заедно и пак ги подкрепяме за всичко ... явно народа историята си може и да познава, но ще я повтаря до безкрай... заедно с грешките си.
  • 7 Дълбоко виждащ

    10 4 Отговор
    Щом ви харесва да пишете -небивалици пишете!истината е съвсем различна!!!Там Българите се подържат един друг,така щото написаното е невъзможно!!Навсякъде има хора да правят хотел Бордюр,но това са местни хора преживели,или участвали в някаква лична трагедия!!това,което тук...наричат неправилно НАрод,там е реалност и повечето там са направили пари за,които тук се избиват!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Сами Меворах

    1 5 Отговор
    Това са непълноценни индивиди.
  • 9 БАЦЕЕЕ...НАЛИ ТИ Е МНОГО ДОБРО

    15 1 Отговор
    УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ВЕ....НАЛИ УЖ СМЕ У ЕВРОПАТА....ЗАЩО ИМА ПРОСЯЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ У ЕУРОПА ЗАЩО??? НЕ...НЕ МИ ОТГОВАРЯЙ ЗАЩОТО ЗНАЯ ЧЕ ПРОСТО ЩЕ ЧУЯ ПОРЕДНИТЕ ТИ ЛЪЖИ...ПРИ БАЙ ТОШО ИМАШЕ ЛИ ПРОСЯЦИ ВЕ...НАЛИ ВСЕ С НЕГОВАТА ВЛАСТ СЕ СРАВНЯВАШ...ЧЕ ТЕ НИЩО НЕ НАПРАВИЛИ А САМО ТИ " СУПЕРМЕНА" СПАСИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯСИ НАПРАВИЛ ПЪТИЩА ДЕТО ИЗДЪРЖАТ ЕДВАМ 1 ГОДИНА И СА ЗА ПЪУЕН РЕМОНТ....ПРОСТО ИЗЧЕЗНИ....ФЕРЩЕЙН БАЦЕ...
  • 10 не е за хвалба

    18 10 Отговор

    До коментар #7 от "Дълбоко виждащ":

    Живея в чужбина. Не съм срещал читав българин от 15г. 99% са закъсали за пари, безработни и без образование. Помогнеш ли веднъж, приказката за подадеш пръст, отхапят ръката се разкрива в пълната си прелест.

    Коментиран от #12, #15, #30

  • 11 Дърт пее..раст...

    12 1 Отговор
    Да се прибират у дома!!! Ние имаме нужда от тях!!!.Това е призив.!!!.....Подпис,Борисов..Б.М.
  • 12 Ей манипулатор

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "не е за хвалба":

    от теб ли трябва да си правим изводи. Това, че си некъдърник не прави всички такива

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бай Киро

    12 2 Отговор
    От статията разбрах,че още един нашенец е дал фира.Вярвам фигурира в статистиката за ковид.Е да,може и да е циганин но и така да е,само като си представя как е стигнал до германия с велосипед и пеша в лютите зими,побиват ме тръпки.Както бе казал муканина: "много мъка има на тоя свят".Мисля,че в процеса на геноцид задминахме режима на на Пол Пот и Сари.
  • 15 Майна

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "не е за хвалба":

    Ти ли си най-читавия...Някакви такива еснафски изказвания ме карат да се срамувам от сънародници...И аз съм в чужбина ,и в много афектираш за мен случай ми помогнаха българи..ТОГАВА РАЗБРАХ , ЧЕ СМЕ НАЦИЯ ДОБРА И СИЛНА!
  • 16 Дълбоко виждащ

    5 0 Отговор
    Мисля,че не сте попаднали на хора!там за да оцелееш ,трябва да си,като Старите Италианци в Америка!Ако някой разбира от нещо било бюрокрация,закони,помага на другите и така става по лек животът в странство!
  • 17 Рошко

    6 0 Отговор
    А де, а нашите бездомни и братчедите от мааалта тука що не ги хваща

    Коментиран от #22

  • 18 не е за хвалба

    9 6 Отговор

    До коментар #12 от "Ей манипулатор":

    Да търсиш помощ от сънародник в чужбина е лицемерие. Нали дефакто си избягал, защото не си видял помощ от своите в родината, та в чужбината ли ще я свършиш. Ходил съм на сбирки на българите в града, в който живея и какво да кажа, простовати хора, попаднали по незнайно каква линия в чужбина и не знаейки, какво искат/търсят. Повечето едвам вързват двата края, бачкат някаква работа подходяща за афганистанци и иракчани, пушат и пият повече, отколкото в България. Малко да ги напънат да работят и си бият камшика. А попаднеш ли на жена, ще гледа да те увърти в някакви игри и най много да имаш после разправии с мъжа от панелката.

    Коментиран от #23

  • 19 оня с коня

    2 1 Отговор
    Е нали тука Постоянно Някой апелира Настоятелно да Емигрираме час по-скоро,щото БГ било Клоака?Пък Врътката била да емигрират Хората,за да се самонастанят Доброжелателните "Съветници" в Имотите им! И понеже явно в Германия е кофти,остава да се доверим на Русофилските думи тук,когато има Критични Статии за Русия и Беларус- цитирам :"Вие "тях" не ги мислете!В Беларус Улиците са ЧИСТИ,а в Русия ИМА РЕД"...Ами остава натам да се изнасяме:)

    Коментиран от #24

  • 20 Супер Марио

    4 0 Отговор
    Нито един от клошарите в квартала не се зарази с корона и нито един не е умирал последните 10 месеца!
  • 21 Професора

    5 1 Отговор
    DW раздухва корона пропагамда ДDW са гладът на Сорос в Европа значи корона истерията идва от Сорос и коюпания!
  • 22 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Рошко":

    Защото Боко се грижи за тях.Я за изборите всичкото просяк от ЕС да си идва.Ще има кебапчета и бира.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Коня на оня

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Ти си за Кравария,ама там от безделници и на Тръмп му писна.

    Коментиран от #26

  • 25 Hoho Boho

    4 0 Отговор
    Коронавирусът е причина бездомник да почине от студ...

    Е, ВЕЧЕ ПРЕКАЛИХТЕ, DW!
  • 26 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Коня на оня":

    Ма то много далеко уааа!Оде пари за бЕлет...
  • 27 Ами как?

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    То Лукас и Вито са типични български имена! Истинска история, та дрънка! То DW много сериозна медия, сороска!
  • 28 Нещастието да си българин

    1 0 Отговор
    Си е нещастие дори и в Германия
  • 29 Хо хо хо

    3 0 Отговор
    А някой запита ли се първо, защо има бездомни? Отговорете си на този въпрос, и ще видите тези от ДВ, колко са нагли.
  • 30 ТОВА Е 100 %ВЯРНО

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "не е за хвалба":

    Ако им дадеш малко пръсче. .ще ти отхапят ръката. ...завист и мръсотия. .ако е жена. .то тя е бивша плоститутка. .обвързана с няколко мъже. .ще ти разбие психиката! !

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Един

    0 0 Отговор
    А помните ли колко бездомници имаше при социализъма!? И като плачите за бездомниците - ами задомете ги! А ? DW? ... или вие само лаете?!
  • 33 Не си добре !

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ТОВА Е 100 %ВЯРНО":

    Ти не си добре с главата !!!! А за мъжете нещо ????
  • 34 Студопор

    0 0 Отговор
    Статията така и не разглежда един много интересен въпрос - а що тези хора предпочитат да живеят като просяци в Германия, пред алтернативата да се приберат абсолютно безплатно в родните си държави. Сигурно има защо...?
Новини по държави: