Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 10:42 3 451 26

Русия стартира полета на товарен космически кораб

  • русия-
  • кораб-
  • космос

Корабът стартира от Байконур

Русия стартира полета на товарен космически кораб - 1
Снимка: БГНЕс/EPA

Руски товарен кораб пое към Международната космическа станция, съобщи ТАСС.

Стартът на мисията беше даден днес. Космическият кораб тръгна от космодрума в Байконур.

Това е второто руско изстрелване за тази година. То е първо от Байконур.

Използва се ракета носител „Союз 2“ с товарен кораб „Прогрес МС16“. Корабът вече е излязъл в орбита.

Полетът му ще продължи два дни. Той трябва да се прикачи към Международната космическа станция в сряда.

Корабът превозва гориво, материали, вода и храна за руските космонавти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    28 22 Отговор
    Ще има ли място за няколко тона суджук и злато?
  • 2 Аз40🏴‍☠️

    42 55 Отговор
    Да поканят да гледа отблизо Илон Муск. Ще се научи на нещо реално, не само технократски буламач.

    Коментиран от #10

  • 3 Гост

    33 50 Отговор
    Мъск гледа ли? А води ли си бележки?
  • 4 Ракетен инженер

    30 28 Отговор
    Водка и сальтка има на борда за поддържане на добрата кондиция на екипажа.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Сергей К

    27 22 Отговор
    Союз-2 е общо обозначение за нова генерация руски ракети Союз. Основната версия на ракетата се използва за извеждане на товари в ниска околоземна орбита. Pакетата se изстрелва с допълнителна степен, която ѝ позволява извеждането на товари в по-високи орбити, като Мълния и Геосинхронна орбита. Ускорителят и двете основни степени притежават подобрени ракетни двигатели с усъвършенствани системи за впръскване, сравними с тези на Союз-У. Най-често като последна степен се използва Фрегат. Ракетата се изстрелва основно от площадките в Байконур, Плесецк, като ги дели с други производни ракети на Р-7. Сега се строи друга площадка в космически център Гвиана (космодрум на ЕКА) на северния бряг на Южна Америка. За пръв път ракета Союз ще бъде изстрелвана от друг космодрум освен от Байконур или Плесецк

    Коментиран от #12, #26

  • 6 Гост

    9 35 Отговор

    До коментар #4 от "Ракетен инженер":

    Пак е по-добре, отколкото да прахосаш милиони долари, да си изхвърлиш старата електрическа таратайка в космоса, защото няма кой да ти я купи втора употреба. Това действие на Мъск показа колко ще има пазар за електрички втора употреба. Никой няма фа ги купува и собствениците им ще са задължени да ги изтрелват в космоса, само срещу няколко милиона долара такса. Ех че ще е евтино да караме на ток а.
  • 7 pepy

    44 21 Отговор

    До коментар #4 от "Ракетен инженер":

    Най-после, че два месеца на американска храна, докарана с капсулата Cargo Dragon на авантюриста, измамника и т.н. през м. декември, когато трябваше да лети и „Прогрес МС16“, започна да омръзва...

    Коментиран от #11

  • 8 Алфа Вълкът

    23 7 Отговор
    Влака ли е космическия кораб или торпедото отляво?

    Коментиран от #18

  • 9 Хехе

    31 25 Отговор
    Хубаво, че ще е товарен! Да вземат да се натоварват всичките от Русия и по живо,по здраво към червената планета, да осъществят несъстоялия се комунизъм. Щото братски Китай вече е хвърлил око натам..
  • 10 Илон

    25 18 Отговор

    До коментар #2 от "Аз40🏴‍☠️":

    Аз този товар го изстрелвам за джобни пари, а Рассия ще го избива две години:)))
  • 11 Готвач

    23 16 Отговор

    До коментар #7 от "pepy":

    Няма много храна за нашите ушанките, основно одеколон...за след бръснене😂

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Георги Илиев Митев

    1 14 Отговор
    Поема за Ирина Бокова: Ирина-богинята една за всички времена. Ирина "звездите" си ги нареди, други пък ги разреди. Тя уредите взе да ползва, за да подреди всичките звезди и планетите ги натовари, други пък ги разтовари, за да уреди всичките беди на планетата Земя ! Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията медиците институции и граждани. Трето поколение репресиран. София (2014).
  • 14 pepy

    28 16 Отговор
    "Русия стартира полета на товарен космически кораб"

    Не е лошо най-после да си оправите понятията що е то:

    – космически кораб;
    – космическа капсула /пилотирана/;
    – космическа капсула /товарна/;
    – космическа совалка;
    – космическа сонда;
    – космическа ракета;
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 😁😁😁😁😁

    17 7 Отговор

    До коментар #11 от "Готвач":

    Одеколона не е за след бръснене а за преди вечеря с кисели краставички
  • 17 Рико

    18 4 Отговор
    Бах написал,че там е роден големият казахски поет Абай,те го изтриха.
  • 18 😁😁😁😁😁

    8 21 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Вълкът":

    Мдааа....влак с вертикално излитане...
  • 19 ПЕНКО

    4 26 Отговор
    НЕЩО КАТО "КАМАЗ " НА РАЛИ ДАКАР !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 Факт

    9 35 Отговор
    Руснаците си фъркат от 60 години в космоса с хора и товари а великите САЩ са в изходна позиция в опити да излязат в открития космос.
  • 21 2121

    10 34 Отговор
    Както винаги Русия е първа.Космосът обикновено се посещава от руснаци.Летят с тях и други космонавти, особено от сащ, защото нямат ракети ,които да ги изведат в Космоса или пази Боже да стъпят на Луната.След като руснаците не могат да стъпят на Луната ,означава че трябва още проучвания и внимателно да се прецени как да стане това прилуняване.Иначе, гледахме Холивудските изпълнения на т. нар американци/голям смях-на Луната няма въздух /а знамето на сащ се развява;има прах по който не може да остане следа-при измислените американски космонавти имаше стъпки-просто да се чуди човек, това нормални хора ли са -мисля ,че не/.Така ,че сащ ще чакат още дълго за Луната.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Рико

    28 10 Отговор

    До коментар #21 от "2121":

    Те не могат гаечен ключ да направят, щели космически кораби да сглобяват. В кой свят живеете? Те отвертка нямат, по космоси хвъркали. Нещо здраво лъжат, да видя няма да повярвам. Пирамидата се строи отдолу нагоре, иначе пада. Катастрофически пада.
  • 23 Nnn

    27 19 Отговор

    До коментар #21 от "2121":

    Виж не е добре да се хвалиш с този факт ,че си абсолютна невежа на тема космос и възможности на държавите.Първото което е ,нелепо е да сравняваш най-развитата космическа държава САЩ с някакви космически недоносеници като руснаците ,които нямат никакви космически възможности и никакво участвие в космоса.САЩ колкото хора са изкарали в космоса,русия и срещу тях да тича не може да ги стигне.Също така САЩ винаги са били лидер при орбиталните ракети ,а докато руснаците нямат никакви ракети за по-далечна мисия от МКС.Руснаците дори нямат ракета с която могат да изправтят сателит до геостационарна орбита.Освен това от както падна СССР вече близо 30 години ,съвсем спокойно може да се каже ,че русия вече не е сред космическите държави и дори Япония има по-силно участвие в космоса от руснаците.Русия не изследва космоса,не участва в космически мисии и няма никакви космически възможности.Всякакво друго твърдение е лаладжийстване на русофилските отчаяни роби.
  • 24 ха ха ха

    23 15 Отговор
    Ееее веднъж да видим и новина за Русия в космоса ха ха ха.Тея умреляци ги бяхме забравили ха ха ха.За една година я изстрелят пет ракети ,я не и после цяла година гледат с телескопи от Земята космическите аборигени ха ха ха
  • 25 ха ха ха

    22 14 Отговор
    Руснаците и те успяли да зърнат космоса ,само че с телескоп от Чукотка ха ха ха
  • 26 Дезинфектант

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сергей К":

    за плесента ще докарат ли, че рАЗИЯтския сектор скоро ще стане необитаем от нея? Питам само...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания