Last news in Fakti

21 Февруари, 2021 10:50 8 220 61

Турция прави мащабни инвестиции в Украйна

  • турция-
  • украйна-
  • инвестиции-
  • възобновяема енергия

Турците инвестират в областта на възобновяемата енергия

Турция прави мащабни инвестиции в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

В края на 2020 година Турция оглави списъка на страните по отношение на инвестициите в Украйна, заяви председателят на Съюза на бизнесмените на Турция и Украйна (TUİD) Бурак Пехливан пред Анадолската агенция, предаде агенция "Фокус".

Според него основната позиция на турските инвестиции е направена в областта на възобновяемата енергия в Украйна. Пехливан отбеляза, че негативните последици от пандемията са засегнали и украинската икономика, чийто БВП в края на годината е намалял с 4,2 процента, което по принцип не е лош показател за такъв мащабен кризисен период. „Въпреки негативните процеси през 2020 г. политическите и икономическите връзки между Турция и Украйна се развиват във възходяща линия. Положителни тенденции бяха отчетени в различни области на отношенията: от търговия до инвестиции, от туризъм до строителния сектор и отбранителната индустрия“, заяви ръководителят на TUID.

Той обърна внимание на факта, че Украйна стана единствената държава в света, чийто туристически поток към Турция през 2020 г. се увеличи. „Към края на годината броят на украинските туристи, почивали в Турция, надхвърли един милион. Освен това украинските граждани предпочетоха не само Анталия, но и други туристически региони на Турция, като Мармарис, Бодрум и Чешме “, каза той.

По-нататък Пехливан подчерта факта, че Украйна е вторият по големина пазар за поръчки за турски изпълнители. Той изрази надежда, че страните ще подпишат споразумения за свободна търговия тази година. Председателят на Съюза отбеляза, че властите на двете страни и пряко президентите Реджеп Тайип Ердоган и Володимир Зеленски играят специална роля за укрепване на сътрудничеството между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сиситер

    47 18 Отговор
    Браво на турците, личи си, че не са живели никога в диктатура.

    Коментиран от #14, #16

  • 2 Е нали турция била фалирала

    55 19 Отговор
    Лука бил скочил много а турската лира се сринала Ердоган си строил дворци турците едвам преживявали а пък Турция правела инвестиции в други страни

    Коментиран от #22

  • 3 123

    22 38 Отговор
    На кой му пука от това? Ега ти новината!
  • 4 Супер

    44 6 Отговор
    И ние ще инвестираме в чужбина в заводи за чушкопеци
  • 5 Врачка

    23 8 Отговор
    Най—големият пазар за сурогатния майки е Украйна.Срещу 10 000$
    можеш да избереш подходящ носител на семето.Кофти бизнес но няма лесни пари в днешно време.

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Русофиль

    20 17 Отговор

    До коментар #5 от "Врачка":

    Бая турско семе ще отиде в украинките.Хубавото е че раждаемостта в Украйна е катастрофална и скоро няма да имат хора.

    Коментиран от #21, #28

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шекел

    11 19 Отговор
    Украйнанще бъде поделена между Русия и Китай.
  • 10 Антигерб

    16 23 Отговор
    Турците инвестират в областта на възобновяемата енергия

    Турците си правят ВЕИ в Украйна но това за мен не са инвестиции защото не разкриват нови работни места. Общо взето като гледам турците изкупуват хохлия на парче и си продават стоките там - споразумението за свободна търговия облагодетелства само турците защото хохлите не виждам какво ще изнасят към Турция.

    Хохлите затъват все повече откакто краварите направиха преврат там и сложиха марионетно правителство. До като бяха с Русия произвеждаха ракети, самолети и всичко вървеше - сега произвеждат само пропаганда и вървят с големи крачки надолу. Новите им господари само смучат от тях и нищо не инвестират - като спре и газът през хохлия хептен ще я втасат.

    Коментиран от #11

  • 11 Адолф Бонапарт

    18 4 Отговор

    До коментар #10 от "Антигерб":

    Единственото от което се интересуват Сащ са руските ресурси така бях и аз навремето.Другото е предтекст

    Коментиран от #19

  • 12 Byne

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Врачка":

    Има лесни пари ама трябва акъл.От де акъл от жена чиито мозък е с маса от 1194г срещу 1409.6 на мъжа.
  • 13 Преминващ Гост

    40 2 Отговор
    Върви някаква дезинформация по българските сайтове, че Лукът бил 10 лири в Турция и разни врели не кипели били фалирали. 1кг лук е 1.50 лири ако не са лъжа. Ако тази информация за цените беше вярна нямаше да има опашки от България посока Турция (Едирне). Имайки предвид, че България е най бедната държава в ЕС, и с най ниски заплати. Така, че човек с ниски доходи едва ли би ходил в друга държава където цените удрят небето за да пазарува.
    Със здраве,

    Коментиран от #24

  • 14 Директно

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "сиситер":

    Не са, прав си, но не са били до преди няколко годинки. Сега е друго.

    Коментиран от #18

  • 15 Полска сгинала

    18 4 Отговор
    Как ли ще реагират поляците на турци в съседство.Ойде им католоцизма а и полякините жадуват за някой анкарски.
  • 16 Антитрол

    15 15 Отговор

    До коментар #1 от "сиситер":

    Да бе още от османлиите там е било "либерална демокрация" - режели са глави на хората да не им пречат, султана са си го избирали на "демократични избори" пък робите са се "самоопределяли" като такива.

    Кой ви плаща да пишете подобни глупости.
  • 17 Гост

    9 16 Отговор
    Хахаха..гюдериите се подкараха. Остана и Хасан и Осман да се изкажат по въпроса и Турската икономика цъфна, че върза. Така де, след снеговете почва цъфтежа на налъмите около Босфора.
  • 18 сиситер

    33 9 Отговор

    До коментар #14 от "Директно":

    Ние преживяхме диктатурата в България, знаем какво е диктатура. Една партия, един лидер. В Турция виждаме много партии, виждаме опозиция, виждаме етнически партии,виждаме свободно движение... Това по време на диктатура може ли да стане, не може. Затова за всичко друго можем да пишем, но не и за диктатура в Турция.

    Коментиран от #25

  • 19 Антигерб

    18 5 Отговор

    До коментар #11 от "Адолф Бонапарт":

    Освен ресурсите на Русия ги интересува и тези ресурси да не попаднат в ЕС защото технологична Европа с ресурсите на Русия е рецепта за успех но това е и смъртна присъда за краварите - еврото ще стане световна валута а ЕС ще е силен и ще си направи собствена армия.

    Та санкциите са точно за това и не са против Русия а против ЕС - замислял ли си се защо санкциите засягат само търговията между ЕС и Русия и няма никакви санкции засягащи краварника - там стокообмена се е увеличил след санкциите.

    Нито рублата нито йоана могат да детронират долара в близко бъдеще но еврото може да го направи ако няма санкциите. Тъкмо затова нападнаха Садам и Кадафи защото искаха да търгуват петрола в евро, затова се и дръвчат на Иран а саудитите са им "приятели" защото нямат намерение да търгуват в евро.
  • 20 Големите инвестиции..

    7 9 Отговор
    Вместо 100 €,инвестирали 110,с възвращаемост 50%за Турция,глътка въздух и безалкохолно с Гирос за двама..
  • 21 Русофоб

    26 7 Отговор

    До коментар #7 от "Русофиль":

    Направи си справка колко рускини са избягали в Турция.
    Явно в Расия се живее трудно и бягат милите.....
    Затова преди да се присмива на другите, си погледни собствения кенеф!

    Коментиран от #42

  • 22 Борисов

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Е нали турция била фалирала":

    Да но са по добре отколкото в БГ при наличието на Ага Боико
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Друг Гост

    10 16 Отговор

    До коментар #13 от "Преминващ Гост":

    Ми то добре, ама виж вечер, като затворят пазарите, не можеш да се доредиш да напълниш две-три чанти със сдухан зарзават, всичко омитат местните. Това е реалния критерии за икономика. Щом и при такива ниски цени местните не могат да си позволят нормална покупка на плодове и зеленчуци. За други стоки даже не говорим. И да, нормално е да е пълно с българи, имат пари-пазаруват хората, а аборигените стоят отстрани и дърпат сополите. Нормално е нашенци да пазаруват там, при тая евтиния. Само че от това обикновенния турчин не става по-богат.

    Коментиран от #30

  • 25 Антитрол

    8 13 Отговор

    До коментар #18 от "сиситер":

    Знаем за етническите партии в Турция - обявени са за терористи и ги трепят (кюрдите, Гюлен). Та Ердоган да не би да не е една партия и един лидер - това че за парлама ужким има опозиция - то и в България ужким има опозиция ама няма такава - всичките са от БКП и ДС.

    То и в САЩ ужким демокрация ама ако протестираш те застрелват и сложиха цензура на действащ президент - там управляват едни кланове от 100 години.

    Коментиран от #37, #39

  • 26 Интересно

    9 2 Отговор
    Защо ли турците инвентират в страни с красиви женшчини .

    Коментиран от #29, #45, #54

  • 27 Гост

    5 9 Отговор

    До коментар #23 от "Булгар":

    Ти кво, май ти се ще в ЕС, а? Може, ама га цъфнат налъмите. Дотогава ше висиш като миньорски потник на върлина пред посолствата и ще чакаш дано някой се смили да ти даде виза. Има и друг вариант-сите турчак се пишат българи, сменят чалмите с калпаци а България опира до Иран и Армения и..воала, тЕ ти Хсанчо иОсманчо-европейци!!! Иииихууу...

    Коментиран от #33, #52

  • 28 Истината

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "Русофиль":

    То бая турско семе отива в рускините всяко лято. Малко им вдигнаха прираста и вече поздравяват русначетата със "Салам Алекум".
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    33 5 Отговор

    До коментар #24 от "Друг Гост":

    Отиваме да пазаруваме защото е качествено. Ако е за евтино, в България е по евтино примерно за руснаците да почиват лятото, но и те предпочитат Турция, защо ли, заради качеството. В България също има болници, но хиляди българи отиват да се лекуват в турски болници, заради качеството. В България също има аптеки, но пак хиляди българи отиват да купуват лекарства от турски аптеки, заради качеството. И какво излиза, че ти си сополанкото, дърпайки сополи, гледайки със завист made in Turkey. Turk Mali
  • 31 Забрави да напечаташ;

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Булгар":

    Срещу кого да се обединим?! Ако визираш Русия,просто си хабиш гласните струни..
  • 32 Орел

    5 2 Отговор
    Украйна е главния снабдител на "ескорт" за турския пазар.
  • 33 Асан

    15 7 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Ти си стои в ЕС бедност и мизерия Турция е богата държава инвестира навсякъде ти не ги слушай жълтите медии че е в криза има толкова пари че може да купи целия Балкански полуостров че доброволно да си дават дъщерите на турците само като заиграе парата и ще се наведете до земята колко българки са омъжени за турци и живеят в Турция а в България колко са
  • 34 Шекел

    3 5 Отговор

    До коментар #29 от "Шишо Бакшишо":

    Ми те са хели и дебели поради дефектен ген
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Горо

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "Много":

    Много са красиви, с чувалите на главите.
  • 37 сиситер

    13 4 Отговор

    До коментар #25 от "Антитрол":

    Тролче, личи си, че не си живял в диктатура и не знаеш нищо. Чети повече за Северна Корея и виж какви сме били. Такова нещо в Турция го няма, няма го и в България. Имаше го в България до 1989 година. И лагерите на смъртта бяха пълни, тези хора бяха против диктатурата, борци за свободата на България

    Коментиран от #49

  • 38 А дали..

    5 12 Отговор
    По скоро Катар прави инвестиции в Турция а Турция ще прави инвестиции в Украина!?Турците нямат пари!
  • 39 Да да

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Антитрол":

    Само в Русия е истинската демокрация 🤣🤣🤣
  • 40 Не само в Украйна

    15 3 Отговор
    И в България Турция е инвеститор номер 1. Хиляди българи получават заплати благодарение на турските инвестиции.
  • 41 Опиканото туркофобче с многото никове

    9 2 Отговор
    На мен дори памперса ми е турски 😭

    Коментиран от #44

  • 42 Йо Несбьо

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Русофоб":

    Разправяли са ми защо бягат рускините - заплата много над руската, лесно ще си намерят мъж с пари, а докато го търсят колко масажи падат ... 😀😀😀😀. Жените по принцип са комерсиални, а там е топличко, по крайбрежието приятен климат, пък й угаждат... То и ние ако имахме силна икономика и минимална заплата €1000, колко жени от чужбина ще жулиш годишно, а? 😉
  • 43 5Kan

    14 4 Отговор
    Турция инвестира разбира се колкото и странно да ни звучи. Според свои возможности не само в Украина но и в Африка. А пък България с всеки ден и расте дългът към Германия а впоследствията са ясни.
  • 44 Чалмак

    1 8 Отговор

    До коментар #41 от "Опиканото туркофобче с многото никове":

    Ей мюмюн говори само от твое име.пхахах
  • 45 Значи. .

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Интересно":

    Бъди сигурен че турците не се интересуват от красивите жени имат подобни договори и интереси и в Африка те по скоро се интересуват от територии на влияние и земеделски земи
  • 46 ПЕНКО

    2 4 Отговор
    Само към изселените кримски татари !!! Само Русия инвестира в Украйна --журнагъзос тапанарикус !!!!!!!
  • 47 Знам

    5 3 Отговор
    Турските бардаци са пълни с “ много добре живяли в Русия” бля.ки!
    Украйна ще се оправи, може би преди нас, но ушанките ще бъдат добре
    Чак когато ги превземат китайците.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Еврокомунист

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "сиситер":

    Би ли ми казал името на ЕДИН български борец за свобода и демокрация от 1989 година, бил в концлагер за убежденията си?

    Коментиран от #55

  • 50 СерсемиНО

    0 3 Отговор

    До коментар #48 от "ОСМАН":

    ВАриш Тиква а агнешко сънуваш - а ти да не би да си лягаш със тия от турските сапунки?Аз преди да легна до жената гледам Индиските мацки!

    Коментиран от #51

  • 51 5Kan

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "СерсемиНО":

    Збачи ли това че си падаш по циганчици
  • 52 ИИИИХУУУУУУ !

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Турция инвестира и в Македония ; и то доста повече, отколкото в България. Я си помислете, пачему, аджаба ?! Инвестиря и в Босна и в Косово, да не говорим за милиардите $, вложени в Румънската икономика за последните 30 години. Така че, България вече е почти обкръжена с "Турски инвестиции". Боят настана, тупкат сърца ни.......! Ето го близо Терминал - 2. Паспорт, чимадан, Москва.

    Коментиран от #53

  • 53 5Kan

    9 3 Отговор

    До коментар #52 от "ИИИИХУУУУУУ !":

    На времето един турчин искаше да инвестира в Кремиковци но уви продаден бе на псевдоангличанина(с индииски произход) за да не прави конкуренция на братовата му фирма сега я затвориха нали. След това същите заложиха в Румъния. Коч Холдинг изкаше да вложи в българските ГСМ оператори но бе последван от същата съдба. За други да не говорим не казваите че са вложили по малко от тези в Румъния и Македония. Просто кои каквото прави за себе си го прави .
    Сега бачкане по чужбина му е маиката.

    Коментиран от #56

  • 54 Mako

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Интересно":

    За да ги еб..... Т
  • 55 сиситер

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Еврокомунист":

    Един ли? Ами те всички са политически затворници. Тези, които бяха съдени нормално си бяха по затворите, а политическите затворници бяха в лагерите на смъртта, намиращи се там заради своите убеждения, там беше мястото на хората, които искаха една свободна от диктатура България, там бяха мачкани без присъда
  • 56 Sen bir faresin

    4 6 Отговор

    До коментар #53 от "5Kan":

    A ти забрави ли Турците като се прибираха със юраганите върху Мерцедесите от Германистан те какво правеха там,а колко милиона чеда остана във Германистана?А я ми кажи Турцете какво сте създали освен да прозвеждате създаденото от Германия,работната ви ръка е ефтина затова се пъчите сега!?Колко пара дължите на КАТАР?

    Коментиран от #57

  • 57 5Kam

    6 2 Отговор

    До коментар #56 от "Sen bir faresin":

    Ефтина еФтина,колко да е еФтина, не е по еФтина от ръката на неграмотния ганчо. ганчо е роден европейски мизерник, я кажи в Европа по мизерник от ганчо. еФтин си ганчо
  • 58 Буквално

    0 3 Отговор
    пари на вятъра.....
  • 59 барчо

    3 1 Отговор
    Не знам защо мръсната дума "чужда инвестиция" я превърнаха в много хубава. Какво значи чужда инвестиция знае ли някой??? Ма това е много просто и ще дам много прост пример: Аз имам едни пари и комшията ги има, но или си няма акъл или е малоумник. Изкопавам кладенец за вода в неговия двор с мои пари и започвам да продавам изкараната вода на него на моите си цени. Естествено, ще му плащам някакъв минимален процент, че кладенеца се ползва на негова земя. Та за чуждата инвестиция е думата, Де е Киро на кирия, ако някой се сеща за какво става въпрос. Чуждата инвестиция абсолютно винаги, ама абсолютно винаги работи за чуждия инвеститор.

    Коментиран от #60

  • 60 бочо

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "барчо":

    Ами както казват, гроздето е кисело. Затова ли се молихме немците да не ходят да инвестират в Турция, ами да дойдат да инвестират в бедна България. Завистта и злобата следват българина на всяка крачка. Инвестиции, значи нови работни места за местното население и данъци в хазната. А бедна България има нужда от свежи пари, а българите имат нужда от работа. Хайде сега няма, примерно стотици хора са без работа, и не влизат едни пари в хазната.. Просто е било казваш, е да, за простия човек, всичко изглежда просто
  • 61 Слуги на големите

    0 1 Отговор
    При нас ДПС,сещай се Турция, също е превзела пазара за възобновяеми източници .Ама това се казва"ИНВЕСТИЦИЯ".
Новини по държави: