Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 19:20 1 900 5

ООН призова богатите страни да не подкопават програмата КОВАКС

  • световна здравна организация-
  • ковакс-
  • ваксина-
  • коронавирус

Изтъква се важността на това да бъде използвана всяка възможност производството на ваксини да бъде ускорено, защото колкото повече ваксини се произвеждат, толкова повече ще има и за споделяне

ООН призова богатите страни да не подкопават програмата КОВАКС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус призова богатите страни да се уверяват, преди да поръчват още количества ваксини срещу COVID-19, че това не подкопава усилията да бъдат осигурени дози за по-бедните страни, предаде Асошиейтед прес.

След разговори днес в Берлин с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер ръководителят на СЗО изказа благодарност към страните от Г-7 за "значителните" финансови обещания, които са дали в подкрепа на ваксинацията в по-бедните страни. Но той каза също така на по-богатите страни, че "дори и да разполагаш с пари, ако не можеш да си купиш ваксини с тях, това престава да има значение".

По думите му стремежите и опитите на някои богати страни да си осигурят повече ваксини от производителите се отразяват на споразуменията с КОВАКС (международната програма под егидата на ООН за осигуряване на ваксини за бедните страни) и дори заделените за КОВАКС количества са били намалени заради това. Тедрос не назова тези страни и не навлезе в конкретика.

Той добави, че богатите страни трябва да съдействат за спазването на сключваните от КОВАКС споразумения и да се уверяват преди да направят дадена поръчка, че тя няма да се отрази на тези споразумения.

"Не мисля обаче, че тези страни си задават този въпрос", каза Тедрос, визирайки богатите страни.

Богатите страни набързо се сдобиха с няколко милиарда от наличните по света дози, докато някои страни от развиващия се свят не разполагат с почти никакви или с изобщо никакви количества. Европейските страни изразиха подкрепа за програмата КОВАКС и дори обещаха да ѝ предоставят част от своите дози ваксини, въпреки че не уточниха кога.

В петък лидерите от Групата на седемте промишлени сили (Г-7) заявиха, че ще ускорят глобалното разработване и разпределение на ваксини и добавиха, че ще подпомогнат финансово поносимия и равнопоставен достъп до ваксини и лечения срещу COVID-19. Те изтъкнаха, че Г-7 е обещала да предостави общо 7,5 милиарда долара в подкрепа на усилията на ООН.

Тедрос, който преди е предупреждавал, че светът е изправен пред "катастрофален морален провал", ако ваксините срещу COVID-19 не бъдат разпределяни справедливо, заяви, че осъзнава политическия натиск, на който са подложени политическите ръководители в страните с по-високи доходи.

По думите му те трябва да кажат на избирателите, че най-добрият начин те да бъдат предпазени е не само те самите да бъдат ваксинирани, но да бъде ваксиниран и целият останал свят и да споделят ваксините си с него.

Тедрос изтъкна важността на това да бъде използвана всяка възможност производството на ваксини да бъде ускорено, защото колкото повече ваксини се произвеждат, толкова повече ще има и за споделяне.

"В противен случай, при недостиг, споделянето е трудно", каза той. "И именно това се случва сега."

Двайсет и седем членният Европейски съюз е един от регионите на света, в които властите са подложени на натиск заради бавно начало на ваксинационационната кампания. Миналата седмица Общността си осигури споразумения за още милиони ваксини, отбелязва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че кой ви иска боклуците?

    9 1 Отговор
    ...?
  • 2 Овчарник

    8 0 Отговор
    Необразовани медии ваксините се плащат от правителства ,споделянето е само в фейсбук са сега.!
  • 3 Веракрус

    7 0 Отговор
    Покрай тия ваксини колко дрога прекарват, бедна ви е фантазията.
  • 4 Фаро

    4 1 Отговор
    Тези ваксини са за бедните тях искат да ликвидират,защото вечно искат да работят и ядат и размножават.На богатите им трябва само един да работи за трима
  • 5 нашия

    3 0 Отговор
    ООН -тази организация трябваше да се преформатира преди десетилетия ,когато стана ясно че влиятелни кръгове се стремят към еднополюсен свят....те сега изпълняват някъква декоративна функция за която получават едни добри пари