Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 07:19 4 494 40

И Австрия подкрепя идеята за имунизационен паспорт

  • австрия-
  • себастиан курц-
  • коронавирус-
  • пандемия

Според канцлера Себастиан Курц връщането към нормалността до лятото е напълно реалистична цел

И Австрия подкрепя идеята за имунизационен паспорт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В навечерието на видеоконферентната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, тази вечер австрийските медии съобщиха за намерението на австрийския канцлер Себастиан Курц да предложи европейски "зелен паспорт", който да представлява дигитално доказателство за направена ваксина, тест или за прекаран коронавирус. Подобно на модела в Израел ще е възможно свободното движение на хората с направена ваксина.

Притежателите на "зелен паспорт" ще могат да пътуват свободно, служебно или на почивка, ще могат да ходят на ресторант, да посещават културни събития. Имунизационният паспорт ще е един вид билет за връщане към нормалния живот, заявява канцлерът.

Курц се нарежда до правителствените ръководители на Гърция, Португалия и Испания, които поставят изискване за европейски документ за имунизация, коментира електронното издание на вестник "Курир" и напомня, че още през януари в Брюксел са приети указания как да изглежда технически подобен документ - дигитален или на хартия.

Експерти в Естония разработват заедно със Световната здравна организация план, който трябва да е готов до края на май. Швеция и Дания вече планират въвеждане на дигитален имунизационен паспорт до лятото.

Себастиан Курц добавя, че се надява да се постигне европейско решение на въпроса.

"Но ако това не се случи, ние ще се заемем с осъществяване на проекта на национално равнище, ще говорим с възможно най-много съседни държави и ще направим опит да намерим общ път".

Според него връщането към нормалността до лятото е напълно реалистично.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гадно

    91 2 Отговор
    Задава се имунизационен фашизъм който не се е боцнал става второ качество.

    Коментиран от #13, #33

  • 3 БГ681

    88 2 Отговор
    Егати измамата пропагандата и робството! Значи да си избереш пола може, а дали да ти поставят ваксини вече не може да избираш. Да ти имам ценностите на 21 век, модерното робството!

    Коментиран от #16

  • 4 А за

    55 1 Отговор
    по - сигурно , татуировка на челото !

    Коментиран от #17

  • 5 Сомалийския пират

    4 77 Отговор
    Адмирации за решението, само това е начина гумените кратуни да спрат да се правят на интересни.

    Коментиран от #12

  • 6 Някой

    64 1 Отговор
    Наистина сае задава имунизационен фашизъм. Не знам как тези държави ще продължат да се наричат "демокрации" за в бъдеще...
    Отделно от това, смятам че един иск за дискриминация във всяка уж "демокрация", би имал голям шанс за успех. Защото това, което се задава, всъщност противоречи на текстовете за равенство на гражданите. Все едно да е въведен образователен ценз за гласуване на избори.
    Бъдещето ще покаже.
  • 7 Мдаааа

    69 2 Отговор
    И к`ва стана тя? Май не е много доброволно боцкането. А кой ще поеме отговорност за "страничните ефекти"? Всички правителства изпълняват една и съща заповед, па ти разправяй после, че имало теория на конспирациите. Нещо много съвпадения и единомислие.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ФАШИСТИ

    62 1 Отговор
    А на тези, които не са си сложили ваксина, еврейска звезда ли ще им зашиете на ръкава, а?!
  • 10 Иван

    45 3 Отговор
    Нормално да го иска...Той си е неофашист!
  • 11 провинциалист от провинция Тракия

    10 9 Отговор
    Четете внимателно. Пише "доказателство за направена ваксина, тест или за прекаран коронавирус". А дали някои от тези критерии ще отпаднат, само времето ще покаже.
  • 12 Да де

    30 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сомалийския пират":

    само където те превръщат в домашен любимец!И те така!
  • 13 Загрижен

    45 3 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Австрийците са си основателите на фашизма!
    Адолф Хитлер по народност какъв мислите е? Но, фактът, че нашите "медии", мисирки, не отразяват протесните недоволства на западните общества, не значи, че те не съществуват!!! Въпросът е, че защо тук, ние отново си трайкяме?!?!

    Коментиран от #26

  • 14 един от многото

    30 1 Отговор
    Още ли не ви е ясно , че паспорт или сертификат ще има , и който го има ще пътува като в зелен коридор. Който го няма ще си плаща за тестове и ще го въртят по летища и гари като панаирджийска маймуна!
  • 15 Ники

    45 0 Отговор
    Това е като значките поставяни на евреите от фашистите.
    Това е Европа през 2021 , лицемерие и фашизъм.
    Говорят за човешки свободи и права???.... абсолютни лицемери.
  • 16 Чичо Тончо

    11 17 Отговор

    До коментар #3 от "БГ681":

    По бай Тошово време имаше здравни картони/моя още си го пазя, ама никой не го търси/ и в тях се пишеше всичко: включително трипер, сифилис.... и естествено ваксинациите! До 2000 година това беше нелоша здравна система с всичките си добри и лоши страни! Сега и на запад искали да го въведат това същото?! Нищо ново?! Това новото не е ново, а е просто забравено старо!

    Коментиран от #19, #22, #34

  • 17 Пламен

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "А за":

    Може и с нажежено желязо
  • 18 Настрадамус

    34 1 Отговор
    Чакай бе нали затова се борихме за свободата да пътуваме и да плюскаме банани щото във соц лагера нямало банани .И каква излезе тя пак паспорти и забрана да пътуваме ако не сме имунизирани .Навремето комунистите ни стреляха по границите когато бягахме ,сега пък тези не ни пускат във техните демократични държави .и каква излезе тя цялата далавера е била уж се биехме против комунистите ,ама то било за Злато ,Петрол ,Диаманти ,Слонова кост и За нечии Интереси .
  • 19 А там

    6 11 Отговор

    До коментар #16 от "Чичо Тончо":

    защо не отбелязаха,че на 01.05.1986 всеки получи доза радиация равняваща се на тази от няколко хиляди прегледа на рентген?Иначе много се грижеха за здравето на всички(здрави)…

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Защото

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "А там":

    Защото и радиацията като Ковид-а.Мина и си замина.Добре,че имаше и облъчени като теб за да има днес хуманоидни мишки за ваксиниране и изследвания.

    Коментиран от #21

  • 21 Радиацията

    4 7 Отговор

    До коментар #20 от "Защото":

    мина но нанесе умствени увреждания на много хора.Разсъжденията ти са доказателство за това.Вероятно доста си се измокрил на манифестацията.
  • 22 Така е,

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чичо Тончо":

    имаше. Имунизационни паспорти има и сега в много държави. Но никога не са ги използвали като предпоставка да те допуснат в ресторант или кино например. Това е разликата. Такива "привилегии", респ. ограничения, досега имаше само, когато искаш да пътуваш за даден регион, в който се изисква наличието на определена ваксина.

    Коментиран от #24

  • 23 Чичо Тончо

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "А там":

    Защото и тогава и сега има прекалено много политика и търговия в медицината! А тогава политиката беше много по-силна от днес! А радиацията си я набавихме не само от мълчанието на агнетата след Чернобилската дивотия! И американците си имат "Острова на третата миля", след който Джейн Фонда изигра готиното маце в "Китайски синдром"! А колко надводни и надземни атомни взривове са направили американци, руснаци, англичани, французи след ВСВ за доизпипване на атомните си бомби?! Невада, Бикини, Муруроа казват ли ти нещо?! Руснаците за да направят котлован за язовир за по-бързо го гръмнали с атомен взрив! Те глупостта и самонадеяноста ходят по хората, не по гората !
    И не не изпитвам носталгия по онова време! Единственото хубаво му беше само това, че бях млад! Но живота е такъв : не избираш кога да се родиш и живееш! Други правят този избор!
  • 24 Чичо Тончо

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Така е,":

    Всъщност точно заради контрола на населението е заигравката! Контролът се създава на различни нива. Най-добрата манипулация е контролът на ума. В момента,в който възприемете играта на другия, игра, която не умеете, вие сте победеният.
    Гърци и американци обмисляли да накарат хората с две маски да ходят! Чехите го направиха вече! Остава само и памперс! Много пресолиха манджата и вече чак горчи! Спомням си брадясалия виц за стария косач в ТКЗС-то : Идва на проверка комисия и му закачат на косата още едно косило; втора комисия и търмък на г++а да си сбира накосената трева, а като видял третата комисия избягал да не му закачат и фенер на +++я, та да коси и нощем!

    Коментиран от #27

  • 25 абг

    5 0 Отговор
    Тая олмека няма ли да се скрие вече някъде, скандал имаше в началото на "пандемията" как лъже и още е канцлер.
  • 26 Байко

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Загрижен":

    Фашизма е възникнал в Италия при Бенито Мусолини , чичо Адолф само взаимстава и усъвършенства .

    Коментиран от #28

  • 27 Добре де,

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Чичо Тончо":

    и какво се получава. Един австриец например, не иска да се ваксинира. Идват ваксинирани чуждестранни туристи във Виена и се оказва, че имат повече "привилегии" от австриеца в родината му?! Парадокс!
  • 28 При това

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Байко":

    чичо Адолф го прави това в Германия. Австрийците дори и за художник не са го допуснали да следва.
  • 29 1234

    3 0 Отговор
    По света има много други по лоши и заразни болести но световен регистър няма. Този регистър е основата към която ще започнат да се прикачват и др функции и опции, разбира се ще бъде в сащ. Ще кажат да прибавим и др лични данни с цел сигурност и хоп целия ти живот е в ел досие в Лангли... Остава само да признаем и световното правителство в Йерусалим. В Китай и Индия е надеждата, че това няма да се случи

    Коментиран от #38

  • 30 някой

    7 0 Отговор
    Добре, но ефектът от всяка ваксинация трае няколко месеца. Следователно като изминат тези месеци, няма да има никаква разлика между ваксинираните и неваксинираните, освен наличието на имунизационен паспорт. Тогава, за да ползваш "екстрите" ще трябва наново да се ваксинираш и те така до баталясване! Неприемлива идея. Не вярвам толкова да са се загрижили за здравето на хората. Целта определено е друга.

    Коментиран от #31

  • 31 Дамм...

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "някой":

    Интересното е, има ли вече наблюдения върху хора, ваксинирани по 2-3 пъти? Каква гаранция, че в дългосрочен план няма да има усложнения? Струва ми се/Надявам се, че няма да е толкова лесно да вкарат тези паспорти. Биха били пълна дискриминация. А и, има един друг момент - кой ще има правомощията да те контролира на влизане в ресторанта, да кажем?
  • 32 Антон

    3 0 Отговор
    Това е нечувана глупост. Ще ги осъдим и ще плащат обезщетения!
  • 33 Мн си е добре даже

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Като не ти пука за останалите ще си седиш дома !
  • 34 Живял по това време

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чичо Тончо":

    Имаше такива паспорти, но никой не ги търсеше за нещо си, нито пък са били някакъв фактор, определящ свободното придвижване.

    Коментиран от #37

  • 35 Убеден съм

    2 0 Отговор
    Че почти всички са гледали филма" Дилъри на време" . Приехме го,като плод на развихрена фантазия на сценаристи и режисьори. Но сега с този изключителен синхрон,който първоначално стартира в Обетованата земя, и буквално за дни се поднася от различни държави и техни ръководители, филма може да се окаже пророчески.

    Коментиран от #36

  • 36 Дамм...

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Убеден съм":

    Ако говориш за "In-time" - да, филмът е определено много добър. Не е чак пророчески - отразява доста от сегашната реалност. Един човек получава за свършената работа 3 лв./час, друг 30 лв./час, т.е. 1 час от живота на единия е равностоен на 3 лв., а от живота на другия -30 лв. Дотам с утопията, че всички били равни.
  • 37 Чичо Тончо

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Живял по това време":

    Абе не ги търсеха, ама като идеш за периодична ваксинация за тетанус да кажем и прочетат медицинските лица термина "гонорея" някъде по станиците ставаше весело, нали?!
  • 38 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "1234":

    Стар пост:
    Фaкт e, чe ce cпрeтнa хубaвичкa cвeтoвнa кризa! Щe рaзбeрeм пo нaтaтък мoжe би зaщo!?
    Тoвa, чe вируca прecкoчил нa хoрaтa oт прилeп, пaнгoлин, змия... дeтo китaйцитe cи ги ядaт oт 1000 гoдини и нe e прecкoчил, тa чaк в днeшнo врeмe e зa тия дeтo кoнcумирaт дoмaтитe c кoлчeтaтa!
    Нa вceки 10-15 гoдини ce прaвят/oргaнизирaт cвeтoвни кризи c кaкъвтo и дa e пoвoд! Ceгa e кoрoнaвируc! По време на криза големи маси от хора в глобалния свят стават излишни. В период на тежка икономическа криза масите трябва да се контролират. 2008-9 година пак имаше кризa! Ако не се правят кризи ще има световна война, но големите ги е страх от война! Преките и непреките поразии ще са такива, че в следващата война, ако изобщо има такава и е между човеци - оръжията ще са камъни и тояги! Моите скромни знания ми казват, че кризата с пукането на балона трябваше да е по-късно към 2024-5 година, а коронавируса е изненада! Ще видим! Следва продължение! Каквото и да говорят - става дума за пари, печалби, власт, влияние, пазари...!
  • 39 Историята

    1 0 Отговор
    За първи път в живота ми се радвам, че съм роден в бедна и силно корумпирана България! Тук ваксинирането ми и имунозационният ми паспорт, ще бъдат фалшиви ( предполагам, че с/ у един 100- так за джипито ми)!!! Впрочем като сиренето, което копувам, както и: хляба, кашкавала, киселото мляко, салама, месото, олиото, зехтинът, и др.!!! Общо взето, като всичко в тази "страна"!
  • 40 факт

    0 0 Отговор
    свързващото звено е хитлер!