Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 22:00 5 845 31

Вирусолог: "Илюзия е, че можем да овладеем инфекциите"

  • вирусолог-
  • илюзия-
  • инфекции-
  • коронавирус-
  • германия-
  • заразени-
  • пандемия-
  • мерки-
  • баланс-
  • хендрик щреек

Трябва да намерим баланса между съзнанието за сериозна опасност и прекомерните реакции

Вирусолог: "Илюзия е, че можем да овладеем инфекциите" - 1
Снимка: Shutterstock

Илюзия е, че в бъдеще ще можем да предотвратяваме всяка инфекция със Sars-CoV-2, смята известният германски вирусолог проф. Хендрик Щреек. Според него Германия трябва да смени своята философия: здравните служби не бива да се взират само в актуалните числа за разпространяването на вируса. Важно е да се мисли най-вече за хората, които се разболяват и имат нужда от болнично лечение. А също така и за есента и зимата на 2021, когато, според Щреек, числата отново ще тръгнат нагоре.

Какво ни очаква през следващите години?

"Проблемът, който констатирам в момента: прекалено сме се съсредоточили върху случващото се сега, а не планираме бъдещето. А това е опасно. Днес най-важното е да мислим за есента на 2021 година", казва Щреек в интервю за булевардното издание "Бунте". Той припомня, че сегашният вирус принадлежи към семейството на коронавирусите и ако се развива така, както другите вируси от това семейство, от май до края на лятото числата ще останат ниски, но през есента отново ще тръгнат нагоре. Щреек излага тревожната си прогноза, че това ще се повтаря още години, но тази трайна вълна все пак ще става по-безопасна.

"Вирусът е смъртоносен за някои хора, но не за всички. Трябва да намерим баланса между съзнанието за сериозна опасност и прекомерните реакции. По никакъв начин не искам да омаловажавам опасността от вируса, но въпреки това вече е време да се разделим с надеждата, че можем да овладеем потенциалните инфекции. През лятото сигурно ще успеем, но не и през следващата зима", казва експертът пред "Бунте". Щреек твърди, че броят на новите инфекции в един момент става по-маловажен, защото една инфекция има значение от медицинска гледна точка едва тогава, когато пациентът наистина се разболее.

Тази своя мисъл вирусологът доразвива в интервю за новинарския канал n-tv. "Не бива да се взираме само в числата за новите инфекции. Трябва да гледаме как се развива броят на хоспитализираните, какви са свободните капацитети в интензивните отделения, по какъв начин да проследяваме контактните вериги." Щреек смята още, че в настоящата фаза трябва да се правят повече тестове, включително бързи и домашни тестове, защото така най-лесно се проследяват инфекционните вериги. Той припомня, че определени професионални групи са по-застрашени от други и препоръчва на здравните власти да насочат усилията си именно към тях. "Сега е важно да пазим рисковите групи - чрез ваксинации или по друг начин", казва още вирусологът в интервюто за "Бунте".

"Да вървим с малки стъпки напред"

По повод дискусиите за предстоящото разхлабване на мерките в Германия Хендрик Щреек посочва пред списание "Фокус" следното: "Нека отворят частично ресторантите, но да подложат на проверка всички хигиенни мерки - от дистанцията между масите, през проветряването до документирането на контактите." Вирусологът смята, че при спазване на мерките ресторантите дори са по-безопасно място от домашните помещения. За евентуалното отваряне на стадионите Хендрик Щреек също дава оптимистична прогноза: "Разработените хигиенни концепции са наистина добри и трябва да бъдат изпробвани в практиката. Все пак мисля, че трябва да вървим напред с малки стъпки. Не бива да изпробваме всичко наведнъж."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    41 6 Отговор
    Но можем да увладеем раждаемостта и гъстоттата на популацията..
  • 2 овчия

    58 1 Отговор
    Илюзорно или не но...носи пари и влияние. Овчето стадо винаги трябва да чува нощем вълчия вой,иначе ще поеме курс на свободна паша в гората.

    Коментиран от #28

  • 3 Майна

    49 3 Отговор
    ЧРЕЗ ВАКСИНИ ИЛИ ПО ДРУГ НАЧИН,..КАЗВА...ЩОТО МНОГО МЕДИЦИ СЕ ИЗКАЗАХА ПРОТИВ ТЕЗИ НЕВАКСИНИ, ЩОТО НЕЩАТА МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ДРУГ, НЕПРОГРАМИРАН ОБРАТ...ТРЯБВА ДА СВАЛИМ ТАЗИ ХУНТА В РОДИНАТА..СЕВРЮКОВА КАЗА, ЧЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДО 2025 Аг.СТРЯБВА ДА СЕ ПРИБЕРЕМ..ИДВАТ СТРАШНИ ВРЕМЕНА И БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е СПАСИТЕЛЕН ОСТРОВ
  • 4 Hoho Boho

    62 3 Отговор
    Тия взеха да се осъзнават!
    С мерки и без мерки, вирусите си следват свои, природни закони...

    А с мерки става още по-лошо. Това се вижда от всички...

    Коментиран от #12

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    44 1 Отговор
    Ледът се пропуква, господа съдебни заседатели....

    Коментиран от #16

  • 6 сценарист

    10 21 Отговор
    Нима има още тъпчовци мислещи, че живеят в условия на хаос и неопределеност. Ганчовци, отдавна са ви купили и продали и сте просто статисти във филма на живота. Почакайте още малко и ще ви развържат разпуснат примката, че взехте да откачате като телета в кланница със спрял ток.

    Коментиран от #13

  • 7 Бони

    33 2 Отговор
    ТАКИВА КАТО ПРОФЕСОРА КОИТО ПРЯМО КАЗВАТ ИСТИНАТА ГИ ЗАКЛЮЧВАТ В ПСИХИАТРИЯТА.ИМА ДОСТА СЛУЧАИ С НЕГОВИ КОЛЕГИ , ПОСЛЕДНИЯ СЛУЧАЙ Е С ИЗВЕСТЕН ФРЕНСКИ ПРОФЕСОР.

    Коментиран от #8

  • 8 Диверсант

    24 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бони":

    На Нобеловия лауреат за медицина 2018 година ( не съм сигурен за 18.) но са му блокирали достъпа до социалната мрежа. Негови познати алармират че някой друг пише от негово име
  • 9 Дрът Дъртак

    2 4 Отговор
    На 45 години с 2 милиарда в Буркан Банк ама излъгах по с по 2 как за вирус някъкъв Вирус ще се разделя с моите приятели в бурканите и по бързо да ваксинират Простолюдието че да не ме зарази

    Коментиран от #15

  • 10 Кочо

    23 5 Отговор
    Както каза сенатор Мангърини! Не мога да разбера, защо всички сте убедени, че имате някакъв илюзорен правилен ход, чрез глупави мерки, залоствания, джиндифил и ваксини!!?!?Ами, нямате! Така ще е вече! Дойде Страшният съд! Апокалипсиса!
  • 11 1234

    19 1 Отговор
    Кенеди убеждава последователите си, че ако се ваксинират, няма да могат да лекуват симптомите, предизвикани от имунизирането. Те ще трябва да живеят с последствията, защото вече не могат да бъдат излекувани само чрез премахване на токсини от човешкото тяло, точно както човек с генетичен дефект като синдром на Даун, синдром на Клайнфелтер, синдром на Търнър, генетичен сърдечен арест, хемофилия, кистозна фиброза, синдром на Рет и др., защото генетичният дефект е завинаги, твърди роднината на великия държавен управник на САЩ.
  • 12 пфу

    47 0 Отговор

    До коментар #4 от "Hoho Boho":

    Мангъров одавна го каза,но кой да го слуша.Очерниха го тотално.

    Коментиран от #17

  • 13 123

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "сценарист":

    Ти пък сигурно не си участник в тоя филм,а?Да не би да си на друга планета?
  • 14 Ева Минетел

    10 0 Отговор
    Проф. Чорбанов: Ще има пик на заразени по време на изборите 25.02.2021 08:31; 24 часа онлайн
    .....
    Боцко ал Рапоне и Зоя Паунова го опровергаха категорично
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    22 0 Отговор

    До коментар #12 от "пфу":

    Евала , добре че има и умни хора , не само ковид-идиоти.Аз лично го изкарах и съм още жив.
  • 18 Кутиите

    20 0 Отговор
    Мангъров от самото начало поддържа тази теза.
    Много му се подиграват , но накрая ще излезе прав.
  • 19 Шекел

    19 1 Отговор
    Проблема дойде от некадърното управление в здравните системи на Европа и закриването на леглова база и болници което доведе до този недостиг и от там и паниката обзела лекарите.
    Също така от десетилетия ниската еврооейска раждаемост и липсата на лекари
    Проблема от медицински се превърна в политически.
  • 20 КОМЕНСТАР

    10 3 Отговор
    Лъжа е, че ковит-инфекцията е причина! Тя е следствие! Има една причина за всички такива инфекции, грипове респираторни заболявания алергии и т.н.Топлинния и енергиен дисбаланс на организма в резултат на порочно отношение и изобщо порочна система на мислене исъздаване на порочни навици, които унищожават жизнената енергия на организма при което въпросния индивид получава порочно удоволствие. Заболяванията изобщо не са въпрос на заразяване, а предразполагане на организма чрез идиотски несъзнателно отношение към телесната топлина на организма, която изразходва най-много жизнена енергия. Ако човек задържа максимално дълго телесната топлина в тялото си преди тя да отлети в атмосферата, ще осигури максимално дълъг период на възстановителен процес, осигуряващ здравния статус на организма. Без необходимата телесна топлина няма възстановителен процес за тялото. Външната топлина не е полезна за това. Всички, които се "заразяват" и боледуват са поставили тялото си в топлинен порок, системно недозатоплено, възпрепятствали са възстановителния процес и тялото изпада в енергийна криза.

    Коментиран от #24

  • 21 Azsam

    11 1 Отговор
    Адекватно лечение, лекарство трябва а не глупостите ви, уж сте лекари
  • 22 ГОВОРИТЕЛ

    15 0 Отговор
    ГОВОРИТЕЛ НА ИЛЮМИНАТИТЕ И МАСОНИТЕ САТАНИСТИ ,ИЛЮЗИЯ Е ,ЧЕ ЩЕ КОНТРИЛИРАТЕ ВАЩО СЕМЕ.
  • 23 ПСР

    4 1 Отговор
    "Прекомерните реакции"-много формулирано.Г-н Щреек обаче явно не познава един свръх-Човек,роден в БГ,гр.БанкИ.Който свръх-успешно овладява,направлява и управлява пандемията КВ 19 на"своята"територия.Този Човек,е наистина специалист по всичко-вирусолог,епидемиолог,социолог,психолог,дарител,лекар....и това извън леенето на бетон и асфалт,извън строителството на съвремието по Света и у нас.
  • 24 Гъдю Гъдев

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "КОМЕНСТАР":

    Мисля че си прав. В Германия, студени крака, се счита за болест.

    Коментиран от #27

  • 25 12345

    5 1 Отговор
    И така, китайските комуунета Лъжат, че вече нямат вирус-обявяват 10-15 на ден. Лъжат както всички комунета по всички земни кълбета.
  • 26 Добро утро

    6 0 Отговор
    Нормалните лекари цяла година го казват това,ама калинките подскачат щото не така им е наредено.Хубавато е,че все повече световн известни личности го потвърждават,та за не разправят,че при нас имало само няколко луди които го казват.
  • 27 789

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гъдю Гъдев":

    Е, в Германия можеш да си изкараш документ и да не работиш, само ако имаш лека тревожност. Или да си измислиш, че се тревожиш.
  • 28 Буха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "овчия":

    "Овчето стадо винаги трябва да чува нощем вълчия вой" - много добре казано, въпреки че статистически малко диви овце биват разкъсани от вълци, докато грижовните овчари на 100$ доят, стрижат и колят стадото, включително малките агънца,

    Коментиран от #29

  • 29 Буха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Буха ха":

    На 100%
  • 30 Странно

    4 0 Отговор
    Защо не се говори за лекарство, а само за ваксини? Това не е нормално. Когато се появи нова болест, обикновено ресурсите се насочват и към създаване на лекарственото средство.
  • 31 Казано по друг начин

    2 0 Отговор
    Свестните, където ида са, ги считат за луди. Парите, парите е важно да се вземат, а другото кучета го яли.