Last news in Fakti

1 Март, 2021 08:15 3 252 6

Иран иска гаранции за отмяна на санкции от САЩ преди да преговаря в Европа

  • иран-
  • сащ-
  • ядрена сделка

Според дипломати това не е краят на надеждите за преки преговори през идните месеци и може да е опит на Техеран да получи преимущество на евентуални бъдещи преговори

Иран иска гаранции за отмяна на санкции от САЩ преди да преговаря в Европа  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран заяви, че моментът не е подходящ за предложената от ЕС неформална среща със САЩ за сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Предвид неотдавнашните действия и изявления на САЩ и три европейски сили, Иран не смята, че това е подходящ момент за провеждане на неформална среща с тези страни, каквато беше предложена от Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел", заяви говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзадех, цитиран от ирански медии.

Преди да изпратят представители на среща в Европа, иранските власти искат гаранции, че САЩ ще отменят някои санкции след срещата. Вашингтон изрази готовност да участва в срещата, която ЕС се надяваше да организира през идните дни, но отказа да изпълни искането за санкциите.

Според дипломати това не е краят на надеждите за преки преговори през идните месеци и може да е опит на Техеран да получи преимущество на евентуални бъдещи преговори. Възможно е те да започнат още преди иранската Нова година в края на март.

Говорителка на Белия дом заяви, че САЩ са разочаровани от иранския отказ, но добави, че Вашингтон остава готов да води преговори, целящи както Иран, така и Америка да се върнат към спазване на договореностите по ядреното споразумение от 2015 година. Тя добави, че Вашингтон ще се консултира за най-добрия възможен подход с останалите четири страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, както и с Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    9 3 Отговор
    😀😀😀😀😀 САЩ и гаранции 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 2 Антигерб

    8 1 Отговор
    Значи Вашингтон "отказа да изпълни искането за санкциите" но видиш ли след това "ca рaзoчaрoвaни oт ирaнcкия oткaз, нo дoбaви, чe Вaшингтoн ocтaвa гoтoв дa вoди прeгoвoри, цeлящи кaктo Ирaн, тaкa и Aмeрикa дa ce върнaт към cпaзвaнe нa дoгoвoрeнocтитe пo ядрeнoтo cпoрaзумeниe"

    Това е краварска политика - Иран да спазва договореностите ама краварите не са длъжни да ги спазват.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    7 2 Отговор
    Малко история: Началото - заселниците са преговаряли с всички племена когато са били по-слаби и са ги избивали когато са били по силни , Крибска криза- САЩ обещаха на СССР ако спре разполагане ракети в Куба да изтеглят ракетите от Турция а те още са си там , Стената - САЩ обещаха при сливане на ГДР и ГФР да не разширяват НАТО нито крачка на изток , а вече са на границата на Русия, подписаха за климата изтеглиха подписа си сега пак се връщат , Сирия - обещаха на Асад щом предаде комуникацията си с Кадафи да не закача страната му , а тя още е в огън ....

    Коментиран от #5

  • 4 Rado

    2 2 Отговор
    Как така всички реват за махане на санкции само русофилите твърдят, че на Русия санкциите и помагат, но не е ясно защо Лавров си реве постоянно.
  • 5 Банго Васил

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Бртчет този път си го изкарал най-голям. Откъде научи тези неща, кажи
  • 6 Борел

    0 0 Отговор
    Къв Иран, бе, че и иска...!?🤣🤣🤣🤣🤣