Last news in Fakti

4 Март, 2021 11:09 5 879 76

Скопие поиска от София да внимава и да избягва провокации

  • северна македония-
  • скопие-
  • румен радев-
  • провокации-
  • ес-
  • нато

Трябва да се внимава от всички страни, участващи в преговорния процес, посочиха от Скопие

Скопие поиска от София да внимава и да избягва провокации - 1
Снимка: Shutterstock

Да се внимава за наратива и да се избягват провокации. Да се практикуват европейските ценности, а съюзничеството в НАТО и очакваното близко сътрудничество в рамките на ЕС допълнително да затвърдят двустранните отношения между Република Северна Македония и България. Това заявиха властите в Скопие след последните новини от София, че президентът Румен Радев е свикал на среща началниците на службите за сигурност заради незачитането на правото на самоопределение на българите в югозападната ни съседка, пише „Слободен печат“, цитиран от агенция "Фокус".

Правителството чрез своя говорител Душко Арсовски повтори вчера позицията по отношение на преговорите с България, че всички страни, участващи в процеса, трябва да внимават и че не е подходящо страните членки на НАТО да общуват по този начин. „Премиерът представи становище, обяснение за това. Като правителство можем само да го повторим. Продължаваме с внимателния наратив. Трябва да се внимава от всички страни, участващи в преговорния процес, включително висшите служители от двете страни. Най-важното е, че не е подходящо страните членки на НАТО да общуват по този начин“, каза Арсовски.

Министърът на отбраната Радмила Шекеринска оцени като грешна стъпка срещата на Радев с ръководителите на службите за сигурност. Той подчерта, че Северна Македония е може би най-добрият пример в региона по отношение на равенството на гражданите и зачитането на многообразието. „Не съм чувала за пример или епизод в историята, когато разузнаването е работило положително и полезно за развитието на правата на човека и мисля, че това е грешна стъпка. Република Северна Македония е страна, която е инвестирала много в равенството на гражданите и в отвореността на обществото да приеме всички различия. Може би ние сме най-добрият пример в нашия регион по тази тема и той е признат от организации, които често критикуват тези теми“, каза Шекеринска. Тя добави, че македонското общество е показало по-голяма зрялост и откритост от някои по-стари демокрации, тъй като, както той каза, като малка държава и като нация е преминало през епизоди на отричане и това ги е насърчило да осъзнаят, че различните трябва да бъдат уважавани.

„Научихме си уроците. Ние ги показваме всеки ден, дори и с преброяването, ние сме държава, която дава възможност на всеки гражданин да се изразява свободно. Бих се радвала, ако всички държави в съседството ни дадат едно и също право на своите граждани“, каза министърът на отбраната. Послание за преодоляване на предизвикателствата, засилване на сътрудничеството и укрепване на двустранните отношения изпрати вчера на българския си колега Екатерина Захариева министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи в поздравителното послание по случай 3 март - Националния празник на Република България. „Считам отношенията с Република България за изключително важни, докато ангажиментът за тяхното по-нататъшно укрепване е от особен интерес за развитие на добросъседските отношения. Република Северна Македония остава твърдо ангажирана с прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е важна връзка в укрепването на доверието между нашите граждани“, каза Османи в поздравителното си послание до Захариева.

Той подчерта, че „пътят напред е чрез възприемането и практикуването на европейските ценности, а съюзничеството в НАТО и очакваното тясно сътрудничество в рамките на ЕС допълнително ще укрепят двустранните отношения. „Подкрепата на Република България за евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония означава сигурна подкрепа за нашите най-високи стратегически приоритети и е потвърждение на приятелството между нашите граждани. Съвместното председателство на Берлинския процес тази година беше исторически момент с голяма символика, който показа, че регионът поема инициативата и поема отговорност за процесите, които определят неговото бъдеще. Това беше потвърждение, че държава-членка на ЕС и страна-кандидатка могат да работят заедно в интерес на страните от региона. Убеден съм, че само чрез непрекъснато прилагане на сегашния подход ще успеем да преодолеем всички предизвикателства и да осигурим всеобхватен напредък на нашите граждани“, заяви Османи в поздравително послание до българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СКОПИЕ

    44 4 Отговор
    ИЛИ ПРО СЪБСКИ НАСТРОЕНИ ХОРА ,НЕУВАЖАВАЩИ БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО

    Коментиран от #23, #64

  • 2 реалистъ

    64 2 Отговор
    България: Ще дискутираме бъдещето на Северна Македония само с Албания

    Коментиран от #7

  • 3 Ко каза ко

    22 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Да се внимава за наратива и да се избягват провокации.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Наблюдател

    11 19 Отговор
    Нашите правителствени псевдопатриоти съвсем прекаляват . Не ги ли знае целия свят какви турско- американски слугинки са .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Македон

    8 42 Отговор

    До коментар #2 от "реалистъ":

    До 2040год леко ше се договориме с циганите когато станат мнозинство в балгариа!Ше си го купиме Пирин назад!

    Коментиран от #26, #28, #29, #30

  • 8 Българин

    4 21 Отговор
    С всеки изминал ден натовската власт в София се конфронтира с братята ни сърби и макета . Но пък добре угодничи на щатски , турски и албански ( западни балкани ) господари .

    Коментиран от #43, #69

  • 9 селянин

    52 1 Отговор
    Какво за НАТО ми говорят тези пумяри, те влязоха в НАТО благодарение на нас, първи ги признахме за независима държава, Сърбите когато мислеха да ги окупират 90те додини, им бяхме казали че окупират ли ги им обявяваме война, опазихме ги макетата от Сърбите и пак са неблагодарни, превърнали са се в нужника на Сърбия.

    Коментиран от #39

  • 10 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    34 2 Отговор
    Напротив! За вас трябва само правокации за да си седнете на гъ**, оти вие от добро не разбирате. И в този ред на мисли, камво е запалването на знамето ни, сръбски мекерета?
  • 11 Софиянец

    23 1 Отговор
    Абе я у лево да чакате
  • 12 Коментара

    34 1 Отговор
    Министърът на отбраната Радмила Шекеринска е жичкажийка по образование, преквалифицирала се в дипломат. Какво общо има това с отбраната на една държава не става ясно, но те са си я избирали. Само да не забравя, че прадядо й е деен участник в българските национално-освободителни борби и войните за национално обединение на България (демек да има уважение към собствения си корен). Македонците да спрат с жалките опити през НАТО и ЕС да шантажират и манипулират. А нашите "политици" да си опичат акъла защото направят ли грешна стъпка последиците както на местно така и на балканско ниво ще бъдат сериозни.
  • 13 стоян георгиев

    22 2 Отговор
    за съжаление целия диалог със северномакедонците е напълно излишен.трябва да се създаде програма за българите там да могат да се изселват у нас след като се докаже че са репресирани ,а разни там общи комисиитрябва да бъдат разтурени щото нищо няма да постигнат.
  • 14 Полковник РУМНО

    35 3 Отговор
    Никакво влизане на СМакедония в ЕС. Ако това стане, край с България и българският език. Те са исторически терористи, а с терористи не се преговаря. Те са българи и в тескеретата им го пише. В турските архиви в Анкара е пълно с такива документи. Това се знае. Всичко друго е приказки.
  • 15 Гост

    25 0 Отговор
    Макетата заплашват ли ни?

    Коментиран от #58

  • 16 винкел

    24 0 Отговор
    Вие чакате изборите у нас.Ние чакаме преброяването у вас и тогава ще разговаряме.
  • 17 Гост

    23 1 Отговор
    Я един референдум в Македония, със сърбите ли искат да са, или с нас?

    Коментиран от #54

  • 18 Македон

    4 30 Отговор
    Референдум за Автономиа на Пиринска Македониа,да се знае че това не е дел от Блгариа!

    Коментиран от #27, #31, #33, #52, #66

  • 19 Винкел

    21 1 Отговор
    То и сега РСМ е с население наполовина албанско. Тия наглеци да връщат татарските бугарски пасоши и кои от къде е!
  • 20 Али Раза

    18 0 Отговор
    Така излиза че ние кандидатстваме за ЕС
  • 21 Монтанчанин

    10 1 Отговор
    Бла,Бла,Бла нищо не е верно от това тое къде се е изказал,що нема Българи в предишните преброявания,толкова много с Български паспорти и излиза че няма Българи,що няма нито един с Българско самоопределение в управлението ви,вие сте много жалък народ много лъжете,джугате,предателите и накрая излиза че всички требва да взимат пример от вас.

    Коментиран от #32

  • 22 А бе

    23 0 Отговор
    Тази измислена държава още не е започнала да преговаря за eu камоли да бъде приета и тогава стой та гледай нагласите какво правят. Айде разрушавай таз измислена държава.
  • 23 Хунтата БГ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "СКОПИЕ":

    Сега не може , да не ви нападаме,
    как и със какво иначе,
    ще спечелим някой глас,
    в повече на изборите?
    Нали знаете, че без тотална власт,
    няма Европейски ценности?
    След изборите ще , дадете някоя друга ,
    Македонска държавна поръчка, на Джипи- груп
    и ще оправим работата?
    Ака искате може и на Главбулгарстрой,
    Агромах или Водстрой ,
    ако и тези не ви са удобни , може и на фирми,
    от Белорусия или Унгария,
    на Руски фирми в момента не може ,
    там имаме да плащаме доста ,
    държавни поръчки?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 винкел

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    До 2040г.ние отдавна ще сме се разбрали с албанците!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 селянин

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    То напрактика Албанците вече са ви превзели, какви глупости говориш че ще ви има до 2040г. па чак и земи ще купувате.

    Коментиран от #40

  • 29 Ха ха

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    2040 г. е хубава дата.Може и на Луната да си идете дотогава,защото в ЕС едва ли ще сте.

    Коментиран от #61

  • 30 МакеКон

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    Албанците може нещо и да договарят,защото бюрмаджиите и убдашите ще сте изчезнали.
  • 31 МакеКон

    22 0 Отговор

    До коментар #18 от "Македон":

    Тетово и Охрид без референдум скоро се отделят.После и Скопие.А албанци в Пирина нема.

    Коментиран от #41

  • 32 Ха ха

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "Монтанчанин":

    Абе нямат в управлението българи аба балдъзи,братя,сестри все са с български корени и паспорти.Наглеци.
  • 33 Ранд

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "Македон":

    Кога СМакедония е била държава с граници , за искате териттории ..Хайде елате да си я вземете ....плюнки неедни .
  • 34 temerut

    14 1 Отговор
    Това да ме е ултиматом!На тия откъде им идва дебелоочието.
  • 35 Мачкааай

    13 0 Отговор
    Мачкай тия предатели
  • 36 Кси

    14 0 Отговор
    Провокациите ги правят македонистите, служат си с лъжи, да внимава скопие/белград/, че сте почти едно и също
  • 37 Мунчо

    12 1 Отговор
    Единствените провокатори до сега са само северозападноюжните сърбеещи се македонци! Очевидно тия няма да мирясат докато не станат Източна Албания!
  • 38 Кси

    11 0 Отговор
    Абе, шекеринска кои уроци си научила, сръбските уроци, ли?
  • 39 Петър

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "селянин":

    Съгласен съм с мнението ти, но не мога да подмина факта, че си написал думата помияр с 2 грешки. Идва от помия, а не от пума.
  • 40 Македон

    2 16 Отговор

    До коментар #28 от "селянин":

    Това чуваме миналите 30год и пак сме тук!
    А за тие 30г блгариа стана на 4милиона и то 40% цигани и турци!затова врнете назад пирин докато не е станал цигански :)

    Коментиран от #42, #45

  • 41 Македон

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "МакеКон":

    Абе ти наш си?хаха канзур...ов
  • 42 Петър

    13 0 Отговор

    До коментар #40 от "Македон":

    Пирин още си е български, но Македония вече е Албанска. Кажи защо се прекрати преброяването 2011г. Април 2021 всичко ще стане ясно.
  • 43 Конфронтацията е изгодна за русия

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    И затова вие руските мекеретта я налагате.
  • 44 ГлавбОлгарстрой

    4 4 Отговор
    ...да се знае , че е ГлавБОЙКОстрой ,както и ДЖИПиГруп. Сим. Пешов и Вал. Златев вече са подставени лица на руската Шайка и им треперят гащите от ББ.
  • 45 Шамара

    10 1 Отговор

    До коментар #40 от "Македон":

    Какво правиш в България бе селтак? Сигурно имаш и Български паспорт ?Айде у лево боклук!
  • 46 Уйке

    13 0 Отговор
    Абе това СМте стават все по-нагли и все по-нахални! Вече те искат да определят Президента наРБ дали и кога да се среща с шефовете на наще служби! Някъде споменават, че те като нация...! Ало. о. о! Кога станахте нация бе РЕНЕГАТИ! Аз ще ви кажа! Българската нация се формира през 1870 със създаването на Българската екзархия, която естествено включва и народа на СМ! И понеже сега С.македонците не признават тези исторически процеси и събития, значи нема как да бъдат нация, а са си чисто и просто ПЛЕМЕ!
  • 47 KOSTOV

    11 0 Отговор
    СЕДЕСАРИТЕ ПОДАРИХА НА СЪРБОФИЛИТЕ ТАНКОВЕ И ГАУБИЦИ СЕГА ЩЕ ВИ БИЯТ С ВАШИТЕ ТАНКОВЕ ,СЪРБОФИЛИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАГЛИ И АГРЕСИВНИ НИКАКВА ЕВРОПА.
  • 48 ссср

    9 0 Отговор
    ти в чужда къща акъли няма да даваш.гледайте си скапаната даржавичка и след 5-10 години няма да ви има ,иде велика албания.
  • 49 БЮРМ/FYROM

    13 1 Отговор
    Измислената, смешна и жалка "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски подлоги. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 50 ПЕНКО

    10 0 Отговор
    КОГА БЕХТЕ ЗАКЪСАЛИ-ВИ ДАДОМЕ И ТАНКОВЕ И ДРУГ ВОЕННИ РАБОТИ --СЕГА СТЕ ГОЛЕМИОТ ЕРБАП -ДОКАТО ПА ЗАКЪСАТЕ !!!!! ЧЕ ВИ СПРЕМЕ СЕЛСКАТА ПРОДУКЦИЯ-- И СТЕ -ДО ТУКА !!!!!!!
  • 51 Южни сърби

    6 2 Отговор
    Южни сърби бяха до края на 2СВ, после титови македонци, но си останаха южни сърби, защото Тито освен , че ги претопява с изобретения посръбчен македонски език и измислена лъжлива история, подложи на избиване и каторга истински здравите македонски българи.В периода след 1944 г. на територията на цялата тогавашна НР Македония са избити десетки хиляди души, а през затворите са минали и са били преследвани над 100 000. Според официалните данни на вътрешното министерство в Скопие в началото на 60-те години в Македония са следени над 132 000 души. Толкова са били досиета на зловещата Държавна сигурност на югославския диктатор Тито УДБА през 1963 г. Тито лъже и твърди, той е освободил Скопие от германската армия през 2СВ. В Скопие продължават да укриват факта, че Първа и Четвърта армии на Царство България, заедно с един нищожен брой югославски партизани освобождават Скопие. Лъжи, лъжи и пак лъжи, така им проми мозъците Тито!
  • 52 Макалорецът

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Македон":

    Че какво общо имате вие с пиринска македония.Дядо ми е бил от тези който сте изсели от Скопско.М/у другото родът ни е бил от там,но винаги сме били Български -македонци, а вие знаете какво значи това.
    Всички подлоги и страхливци си останаха там.
  • 53 ИМПИЙЧМЪНТ

    2 4 Отговор
    За eдин дeн комуниста Рaдeв, успя да обтегне отношенията с РСМ и да нaнece пoвeчe врeди нa Бългaрия от който и да е предишен президент като постигна мнoгo пoвeчe oт онова, за което на кoмуниcтитe им бяха нужни ceдeмдeceт години..!!!
    Съc "зaгрижeнocттa"си , нacoчeнa към eтничecкитe бългaри и тo кoнкрeтнo в CМ и c нaлoжeнoтo ВEТO , само дaдe дoпълнитeлeн пoвoд на мaкeдoнцитe дa намразят oщe по-вeчe България и бългaритe !
    Прeзидeнтът Пeндaрoвcки вече дирeктнo и ocтрo oбвини Рaдeв в нeдoбрoжeлaтeлнa нaмeca във вътрeшнитe рaбoти нa една cувeрeннaтa държaвa и пoтърcи зaщитa,пoмoщ и пoдкрeпa oт ocтaнaлитe европейски cтрaни , чийтo натиск върху Бългaрия се усилва, така че накрая Скопие ще влезе в ЕС и бeз ветото на Бългaрия, a зa бългaритe ще cи ocтaнaт само критикитe от Европа и обидитe от РСМ , за което винaта е нa прeзидeнтa Рaдeв...!!!

    Коментиран от #71

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Кси

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Скопjе":

    Айде, нема нужда, да ни съжаляваш, България не е имала друг шанс през всв, хитлеристката армия е чакала на Дунав, влиза като съюзник или ни прегазва, българите са администрирали в Македония и те са ви направили пътищата, а за подлото и долно отношение на Сърбия чети френския дипломат Анри Пози, ще се хванеш за главата, всички имаме баби, нашите са се побъркали от гробове през балканските войни и псв 1912, 1913, 1914-18, телеграмите на убитите са пристигали през ден за 3-ма синове и мъж
  • 58 Кси

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Така изглежда, те наглостта са я прихванали от чорбаджиите си сърбомани, сърбоманите са регионални шовинисти и винаги са имали грозни подбуди спрямо БГ
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Зае'к'

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Скопjе":

    Между другото този коментар се го копирал от мен,Но не го разбираш правилно.
    И това не става само с ядене трябва и .......😀
  • 61 Jane

    2 7 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха":

    Приятелю, как не разбираш, че нямаме нужда от ЕС, където ще загубим идентичността си. Какъв тип съюз е това, ако те не признаят разликата между нациите и позволят изнудване? Не, благодаря, така или иначе този съюз ще бъде унищожен вътрешно, както се случи с Югославия.

    Коментиран от #62, #63, #67, #75

  • 62 Полковник РУМНО

    7 2 Отговор

    До коментар #61 от "Jane":

    Така е, нямате нужда от влизане в ЕС. Вие сте сърбомани и плачете за евразийският съюз. Вие сте с назадничави разбирания и не сте в крак с новите международни политически реалности.
  • 63 Кси

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Jane":

    Вашата идентичност си я знаете каква е, нали, ценност ви е сърбоманския шовинизъм удб, не желаете да се европеизирате и очевидно страдате по югосбиротака, в който 4 млн.сърби малтретират 8млн други-хървати, бошняци, албанци...идва Видов ден
  • 64 любопитен

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "СКОПИЕ":

    Я Северна Македония, да преброи държавните поръчки
    КОЛКО СА И НА КОИ бЪЛГАРСКИ ФИРМИ СА ДАДЕНИ ,за
    ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ ?????
    ПАРИ НЕМА ДЕЙСТВАЙТЕ?
    Я да ви видим политичарите, как крадат вашите пари?
  • 65 витанов

    4 0 Отговор
    Македония и Украйна са измислени народи и държави. Македонец или украинец това не е националност а психично заболяване подобно на шизофренията и олигофренията!
  • 66 дончичо

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Македон":

    Седи си на га.от да не видиш македонец ОД България како дзинка македонец ОД СРМаакеедониjа
  • 67 дончичо

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Jane":

    Яне,много си прав! Ти си македонец и аз съм такъв.Разбираш ме ,нали?
  • 68 дончичо

    3 0 Отговор
    Аз съм македонец,а не северномакедонец,кой да внимава...скопье заплашва ли ме нещо
    ...аааа те са в НАТО пактот...леле страх...
    Изкъпете се и посрещнете Слънцето от изток!Ай си здравье

    Коментиран от #72

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 България

    2 0 Отговор
    1838,39,40и1841 год.българите от Ниш и западните покрайнини с видинската област, вдигат най голямото въстание против султана,турците притеснени, се обръщат за помощ към Сърбия, която им помага, забранява продажбата на оръжие и муниции, затваря границите си и въстанието е разбито,в последствие са унищожени 150 села и от 500 хил.българи в Нишката област не остана един българин,Христо Ботев, пише,по опасни от турците единствено са сърбите,които казват ,на балканите няма българи,а 200 хил.татари които се наричат така,значи те искат да унищожат 7 мил.българи и да оставят 200 хил татари.
  • 71 Клептокрация

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "ИМПИЙЧМЪНТ":

    Не забравяй герберо комунист, Боко направи южен, руско ,турски поток,с една цел да се заобиколи Украйна, Байдан, успя да отдели Украйна от Русия и тя тръгна по Европейският си път,сега вие Русофили гербери и депесари ще плащате със сваляне на ветото на С.Македония и Албания, които ще бъдат приети в европейския съюз, тогава дупе да вие яко,целия български народ ще се изправи срещу вас
  • 72 Чепеларе

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "дончичо":

    Че къде се намира македония.няма я на картата.
  • 73 миро

    1 0 Отговор
    ако не сте разбрали според дарвин дори маймуните от които според него сме произлезли са македонци.млечният път е станал щото некой македонец си е разлял млякото,абе вселената тръгва от македонския взрив.

    Коментиран от #76

  • 74 Скорпи

    2 0 Отговор
    По добре макетата да внимават че те и Кипър и Турция бяха партньори в НАТО,ама........
  • 75 Приятелю

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Jane":

    И каква е тя.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: