Last news in Fakti

9 Март, 2021 15:53 2 664 33

Как Русия очерня Германия

  • европа-
  • русия-
  • очерня-
  • германия-
  • дезинформация-
  • пропаганда-
  • руска пропаганда-
  • лъжи

Русия провежда систематична дезинформационна кампания срещу Германия

Как Русия очерня Германия - 1
Снимка: Shutterstock

"Никоя друга страна в ЕС не е изложена на толкова много дезинформационни атаки, колкото Германия", се казва в доклад за борбата срещу дезинформацията, изготвен в рамките на проекта EUvsDisinfo на Европейската служба за външна дейност. Проектът има за цел да се повишат обществената осведоменост и разбирането за дезинформационните действия на Кремъл.

Германия - мишена на руската дезинформация

От 2015 година насам в рамките на проекта са регистрирани над 700 дезинформационни атаки срещу Германия. Срещу Франция атаките са били около 300, срещу Италия - около 170, а срещу Испания - едва 40. Докладът описва систематичната и целенасочена кампания, която водят срещу Германия близки до Кремъл медии. „Тази кампания трябва да създава несигурност и да внася раздор, като по този начин разчиства терена за дейността на официалните руски представители“, пише в доклада, според който в същото време въпросните руски медии обвиняват германските политици, че не желаят диалог с Русия.

Документът предлага и един пресен пример: От началото на февруари руските медии подхванаха кампания, която използва една семейна драма в Берлин. Социалните служби там са взели под своята опека три малолетни деца поради подозрението, че съществува заплаха за тяхното добруване. Самите социални служби не могат да коментират подробности, тъй като това би застрашило целостта на семейството и безопасността на децата. В същото време обаче руски политици и медии ентусиазирано използват семейната драма за свои собствени цели, добавяйки нови краски към образа на „русофобска Германия“. Те обвиняват германските власти, че систематично потискат руснаците, живеещи в страната. В конкретния случай Агенцията за защита на децата и полицията са се намесили по решение на съда в Берлин. Медийното отразяване на този случай напомня на предишни подобни кампании: с обвиненията за някакво систематично потискане на руснаците и на „християнските семейства“, за „откраднати“ руски деца, които били дадени „в ръцете на педофили“ и т.н. Германия играе опасна игра срещу Русия - твърдят още руските медии, цитирани в доклада. Авторите му смятат, че тези медии описват публичното пространство в Германия като доминирано от гръмогласния хор на някаква ирационална „русофобия“, където се чували само малко на брой разумни гласове. Предлагат се и още примери за дезинформационните атаки на прокремълски медии срещу Германия.

Лъжи и измислици

Тези медии твърдят например, че по време на последното си посещение в Германия съпругата на Алексей Навални получила от германските власти специален инструктаж. Въз основа на фалшифицирани документи се твърди още, че тя била германска гражданка. Тези и други подобни измислени истории представят Германия или като кукловод на антируски акции, или пък като глупава марионетка, пише в доклада. Авторите му обвиняват Русия в двулично поведение: Кремъл и руското МВнР демонстрират готовност за диалог, а в същото време разрешават провеждането на подобни атаки.

В предишна публикация на Бюрото за борба срещу дезинформацията към Външната служба на ЕС се споменава и България. В този текст от 11 февруари четем: „Идентифицирани бяха многобройни блогове, мозъчни тръстове и публикации в периферни медии, които подсилват негативната информационна политика по отношение на западните ваксини. Тези публикации привличат вниманието и печелят подкрепа най-вече сред антиваксърски групи в Украйна, България и Сърбия, както и сред рускоезичното население в чужбина“.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 14 Отговор
    Нацисти крадци на деца.Пък се и обиждат.
  • 2 Русенец

    58 12 Отговор
    Интересно! Меркел насели Германия с мюсли, а Русия я била очерняла?!
  • 3 Как Германия почерни Русия

    39 9 Отговор
    започвайки Голямото Клане на 22 юни 1941г.Я да млъквате че...
  • 4 РУСИЯ Е ЗЛО

    19 53 Отговор
    оТ 1917 ГОДИНА ссср СЕГА рУСИЯ Е зло за света - ТЯ СЪЗДАДЕ И ДНЕШЕН ТОТАЛИТАРЕН КИТАЙ! РУСИЯ Е ЗЛО!
  • 5 Реалист

    39 7 Отговор
    Германия САМА СИ СЕ ОЧЕРНИ С с0vid ПЛАНДЕМИЯТА❗❗❗
  • 6 На калпав .....

    40 6 Отговор
    Няма нужда да обвиняват други. Почерни ги и ги очерни буквално баба им Магарица. И не само тях, но и цяла Европа.
  • 7 Диверсант

    32 4 Отговор
    Внуците на Адолф Хитлер нямат нужда от външно очернене. Те сами почерняха от азиатци, негри и араби
  • 8 Юден Веле

    32 10 Отговор
    А нима целия така наречен "запад" не очерня системно и във всички области Русия?

    Коментиран от #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТЦ ТЦ

    31 6 Отговор
    Това за германският паспорт, Германия пусна фейка на Русия, но Русия ги разкри.
    Къде са Скрипал, живи ли са? Какво стана с подслушването на Меркел?
    Нещо санкции на САЩ, ала, бала.
    Колко са хитри САЩ, налагат санкции лишавайки икономиките на ЕС от приходи, ЕС страда, САЩ си свиркат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ттт

    28 4 Отговор
    Имаше подобен случай за българско дете. Хората пътували с автомобил, мисля, че в Унгария ги бяха блъснали, унгарският лекар не описал травмите на детето, после германските служби им бяха отнели детето. И о, чудо, нашата външна министърка се беше намесила, в крайна сметка детето се върна при родителите си.
  • 13 боби

    28 4 Отговор
    За сатанистите боката от истината е голяма и затова обвиняват Русия, че говори истината, която прави в очите на света тези държави да изглеждат точно такива каквито са: лъжливи, злобни и действащи само в собствена изгода без да ги интересуват другите народи, стига само да могат да ги смучат като паразити докато са живи.
  • 14 Българин

    28 6 Отговор
    Статията в пълна простотия, като всичко от Deutsche Welle!
  • 15 романеца

    19 3 Отговор
    Анджела Меркелщайн може с един подпис да разреши всички проблеми с афро-матриала в Германистан и Евро-гейският союз. А именно-като подпише закон за социалните помощи на мигрантите и ги приравни с помощите на европейските горди граждани от България ,а именно 35лв.(17е.) детски за едно дете,а също и помощи от 0 е. за тези ,които нямат непрекъснат стаж в ЕС от минимум 1год.-както е в БГ...след това сами даже ще си купят обратен билет.

    Коментиран от #29

  • 16 бате Йозеф

    18 2 Отговор
    Единственното спасение за ЕС е масовата ДЕПОРТАЦИЯ и спирането на соц.помощите на мигрантитеТъпи германистански и френски гейове,рязаните ви завладяха с гумени лодки-по 1,5мил. единици за година. от тях 50% са годни да носят бомби и автомати.След 10-15 год. те ще са с повече бойни единици от вас бирени плондери. Германия ще се казва Германистан и по закона на шириата ще се дупите на килимчетата. Всяка афро-арабска-тюрко бойна единица се управлява много лесно със смартфон и банкова карта.
  • 17 Апропо

    15 4 Отговор
    Какво става с Навални? Любят ли го в руския затвор? Горкият човечец, казали му, "отивай, действай ние сме с тебе, няма да те изоставим"! Сега човекът след всяка любов се чувства неизоставен! Така де, като го обичат толкова много руски бай Ставрици.
  • 18 мама Индия

    17 3 Отговор
    На всички бивши терористи от ИД сега викат Мигранти -това са живи бойни клетки на ИД ,които могат да бъдат управлявани дистанционно.Идеални са за завладяване на държави и територии без гранични войски и огради,либерални-гей-френдли общества. Много по евтини от военна намеса с армия ,което излиза в пъти по скъпо. Бившите Германия и Франция(сега съответно-Германистан и Френски халифат) бяха завладени през последните 20-30години. Бившата Великобритания(сега Ню Пакистан) усети дебелия рязан и бързо гледа да се изплъзне от еврогейският союз. Султан Ердо 1 чертае новата карта на ЕС.
  • 19 Коментатор

    13 2 Отговор
    Германските власти " отнели децата от семейството , защото били загригени за целостта на семейството" . Това с целостта ... като отнемеш децата ... хич не го разбрах . Но , който е повярвал западния рай сам си е виновен . И там хората си имат проблеми и без емигранти .
  • 20 Али баба

    13 1 Отговор
    Нека ви разкажа за Мустафа. Знаете го. Оня с качулката, анцуга и раницата.
    Трябва да знаете, че Мустафа лъже. Мустафа не се казва Мустафа. Той не е сириец, нито е бежанец. Лъже, че е загубил документите си. Той е роден на хиляди километри от Сирия-Иран,Афганистан,Пакистан,Сомалия,Мали,Нигер,Палестина,Мароко,лъже от къде идва, но може да му се вярва къде отива.
    Мустафа има Айфон. Крие се зад гърбовете на жените и децата. За него те са средство на предвижване. Не търсете от него кавалерски постъпки. В неговата култура такива не съществуват. Там жената покорно върви зад мъжа и го обслужва. А когато не изпълни задълженията си бива убита. И това е негово изконно право.

    Мустафа пресича държавни граници и намира за свое неприкосновено право да го прави. Граничарите му пречат, затова ги прогонва като кучета – с камъни. Ядосва се, че не му се получава.  Мустафа не се интересува от законите на неверниците. Колкото по-на север отива толкова повече стават неверниците.
    Мустафа е млад, силен. Може да хвърля камъни и да размахва ятаган. В културата на Мустафа две жени са равностойни на един мъж. Също така Мустафа знае, че ако утрепеш неверник не е убийство. Ако го заколиш с касапски нож дори не е престъпление. А ще идеш в рая с 72 девственици ...
    Мустафа вярва, че трябва да получава пълна издръжка от неверниците Той идва да яде и да прави бебета. Неговата свещена задача е да ашладиса стария континент.
    Мустафа вярва, че белите мъже са овни, а жените им са плячк
  • 21 Бай Манчо

    14 3 Отговор
    Кажи им DW и повече не ги обиждай - броили 700 дезинформационни атаки срещу Германия :)))))) , а срещу Русия всеки ден , примери колкото щеш , а това с вземането на децата от социалните си е "класика" в жанра в зап. европа много хора вкл. и Българи се опариха с педофилията им и криворазбраната демокрация .
  • 22 Русофобията е проклятието на БЪЛГАРИЯ

    15 7 Отговор
    С русофобите винаги влизаме в блатото,като по план.НИЩО не са създали,антикреативни са.Само погроми и проиграни войни.Лакоми като свине и подли.Като Сашо Йорданов Свинята.Това им е историческата биография..
  • 23 Доцента

    8 2 Отговор
    Лекарството от разтройство с немско зеле е 3х50 водка с руска салата,а против повръщане 2х100 сливова с луканка.
  • 24 Терминатор

    3 23 Отговор
    Русия най голямото зло на света..Никой да не очаква нищо добро от тези.
  • 25 Дидо

    3 19 Отговор
    Империята на злото Русия и ние си патим от сто години поне

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Другаря Христов е руски патриот

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Юден Веле":

    Русия само се черни от самото си начало Запада изобщо не се интересува даже
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Stéphanie 🎲

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "романеца":

    Много ме радваш 🤣🤣🤣мисля както теб ,скоро и това и ще стане .Проблема е че ще си тръгнат пеша както и дойдоха няма да имат пари за билети.Освен да ги натоварим на кораби със помощи дарения от хората във Европа за такава кауза давам дарение .Живот и здраве им се отвори парашута със Байдън дай боже за една по чиста Европа малко и във Америка
  • 30 JEB

    1 8 Отговор
    и каква стана тя..пингвина от кремъл и бандата му получовеци са най-големите демократи и хуманисти на 21 век..малко ми е мъгляво ама дали домашното насилие в русия е криминализирано не е ли..е много много съмнително..те такива служби каквито има по белите страни не са ги чували изобщо
  • 31 националист

    6 1 Отговор
    Поредната излагация и падение на кенефния вестник доичи зеле
  • 32 А как Германия.....

    6 1 Отговор
    А как Германските Готи и Визиготи очернят Русия, въоръжават Турция за конфликт с Гърция / впоследствие широк балкански конфликт за предаване на цяла Тракия +тази в бг на Турция? и блокират всячески покупките на Гърция на френско оръжие за победа гарантирана на Турция?! унищожават малкия и среден бизнес в Европа за да работят само техните супермаркети с ГМО боклуци?! Поощряват нацистките фашисти в Украйна /потомци на нацисти/ за нова война срещу Руско-говорящите?! Чрез налагане на санкции "спасяване" на ужким фалиращи икономики разграбват предприятия за жълти стотинки из Европа!.......И накрая как Германските Готи строят карантинни концлагери /очевидно с богат опит от двете световни войни които потомците им създадоха/ където ще затварят и експериментират с населението си, а може би и с население от други ЕС държави?!
  • 33 бодак

    0 0 Отговор
    " подобни измислени истории представят Германия или като кукловод на антируски акции"
    Парен каша духа.
    Нали същите тези германци изпратиха другаря Ленин транзит, в запечатан влак с милиони долари, да прави революция в Русия за да срине обществото и да го изкара от войната...
    Това ако не е кукловодство....
Новини по държави: