Last news in Fakti

16 Март, 2021 07:32 2 317 1

Белгия и Холандия ще строят нови пунктове за радиоактивни отпадъци

  • радиоактивни отпадъци-
  • отпадъци-
  • белгия-
  • холандия-
  • пунктове

В момента в Белгия работят 7 енергоблока в две атомни централи

Белгия и Холандия ще строят нови пунктове за радиоактивни отпадъци - 1
Снимка: Shutterstock

Белгийската агенция за управление на радиоактивните отпадъци Ondraf/Niras съобщи, че започва изграждането на ново хранилище за нискоактивни радиоактивни отпадъци на площадката в община Десел. Разрешение за строеж от Федералната агенция за ядрена безопасност (AFCN) е получено в края на миналата година. Очаква се първите контейнери с радиоактивни отпадъци (РАО) да бъдат разположени в новия обект след три години.

Междувременно Холандската централна организация за радиоактивни отпадъци обяви плановете си за изграждане на нов пункт за съхранение на радиоактивни отпадъци с ниско и средно ниво на активност. Според организацията то е необходимо, тъй като сегашното хранилище е почти запълнено. В новия пункт ще бъдат преместени отпадъци от изследователския реактор в Петен.

В момента в Белгия работят 7 енергоблока в две атомни централи - „Дул“ и Тианж“ . Холандия експлоатира един енергоблок в АЕЦ „Борсел“ и обмисля изграждането на още един или два енергоблока. Изследователският реактор в Петен е един от световните производители на медицински изотопи. В близко бъдеще той ще бъде изведен от експлоатация и заменен с изотопен реактор от ново поколение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    3 0 Отговор
    Абе нещо за конна полиция, полицейски кучета, водни оръдия в тези държави гледам по едни медии ‼Ама не и по нашите ‼ Та каква е разликата между "фейк нюз" и "скрий нюз" 🤔
Новини по държави: