Last news in Fakti

16 Март, 2021 16:50 2 294 17

България е намалила с над 50% разходите за отбрана през миналата година, сравнено с 2019-а

  • нато-
  • отбрана-
  • йенс столтенберг

НАТО и най-вече Съединените щати настояват съюзниците да отделят годишно по 2 процента от своя БВП за отбрана

България е намалила с над 50% разходите за отбрана през миналата година, сравнено с 2019-а - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

България е начело сред страните членки на НАТО, намалили разходите си за отбрана през 2020-а в сравнение с предходната 2019 г. Това сочат прогнозните данни за миналата година в годишния доклад на Пакта, огласен днес от генералния секретар Йенс Столтенберг.

Според тези данни очакванията са България да е намалила с 51,8 на сто разходите за отбрана за 2020-а. Използвана е информация, налична до 4 февруари т.г.

Прогнозите са, че похарчената от страната ни сума за отбрана през миналата година възлиза на 1,077 милиарда долара. Това прави 1,6 на сто от брутния вътрешен продукт.

През 2019 г. разходите са били 2,159 млрд. долара, което е 3,15% от БВП. Същевременно в таблиците се съдържат данни и от предходните години. От тях става ясно, че през 2019 г. сме увеличили разходите повече от двойно – със 124,99% в сравнение с 2018 г.

НАТО и най-вече Съединените щати настояват съюзниците да отделят годишно по 2 процента от своя БВП за отбрана.

Други данни за България показват, че очакванията са у нас за отбрана през 2020 г. да са изразходвани по 127 долара на глава от населението. Военнослужещите у нас би трябвало да бъдат 25 600 души.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    16 2 Отговор
    Коя година платихме самолетчета и за какво намаление става въпрос, че нещо ми убягва ?
  • 2 сектант

    14 3 Отговор
    ХАХХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХА 8 МИЛИАРДА ЗА СКИЦИ ХАХАХАХХАХАХХАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХ НАМАЛИЛА РАЗХОДИТЕ ХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХ СЕГА ЩЕ ИМА НОВИ МИЛИАРДИ ЗА НОВИ СКИЦИ АХХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХА ПАДАМ!!! ЕЙ ИЗТРИЙТЕ СИ САЙТА
  • 3 💢Demon😈

    10 2 Отговор
    Бойко Борисов е обещал всички българи вътре и да не излизат за да не ми хващат далаверите увеличавам казва парите за отбрана на 8% купуваме още хвърчила на хартийка и както казва напикалия се с чанта от билата опълченеца Каракачанов ние вече сме сила в военното дело и можем да се гордеем с правителството на Бойко
  • 4 русенец

    5 1 Отговор
    Нормално е, вероятно са умрели двама генерали.
  • 5 Алоо

    9 2 Отговор
    Боко, не мой тъй бря! Оти не плати още 8 фърчила. Тъй, тъй няма да дойдат, дето без 8 там и без 16 бря!
  • 6 Бай Манчо

    8 1 Отговор
    Хахахаха , поне на снимка ни показват как ще изглеждат "златните" ни самолети
  • 7 Мето

    9 2 Отговор
    Дори и тези разходи са ненужно големи. Няма да воюваме с никой и не желаем военни на БГ територия, включително и чуди такива. А разходите още да се минимизират.
  • 8 Яяяя

    6 1 Отговор
    25600 души. Ейййй, то за един мач на Левски и ЦСКА не стигат, камоли да ни пазят. Па те едни юнаци... в така не можеш ги вкара. Люка да го е.... руснаците малък са го направили. А виж юначките, по биват!

    Коментиран от #16

  • 9 Закрито

    5 1 Отговор
    Тя държавата отдавна е закрита! Не се лъжете че има такава - тия клоуни дето се появяват по тв са хора с абсолютно никаква власт или възможност за вземане на самостоятелни решения - България е окупирана и военно дефакто отдавна с увеличаване на максимум на жандармерията и полицията за потушаване на бунтовете на раята - бг "армията" е само за украса нещо като списание с картинки - и може да бъде обезвредена за часове от чуждестранните военни бази наоколо!
  • 10 Тодор

    1 0 Отговор
    Номерът е срещу Русия.За какво иначе?Женските батальони ще са водещи,като си вземат дечицата от градина.
  • 11 2 % Воевода

    0 1 Отговор
    Аз под 20% не го признавам за бакшиш, наденицата ни е перфектна.
    Айде да е хаирлия!
  • 12 гост

    1 1 Отговор
    Просто тая година няма да си купуваме самолети.
  • 13 факти

    0 1 Отговор
    Намалихме бюджета от 4 лева на 2 лева.
  • 14 Споко

    1 0 Отговор
    Сега като дойдат СДС на власт ще се поправим Русуфила Шкембе войвода ще го натирим и ще сложим наше момче
  • 15 GnG

    0 0 Отговор
    Вместо да купуваме виртуални самолети, можехме да купим реални С-400, като направи най-голямата натовска сила Турция, за да си пазим и ние небето !

    На г-н Каракачанов, изглежда НЯМА да му стигне мандата да види северноамерикански самолети !
  • 16 Колю наряда

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Яяяя":

    Юначките грешка нямат скъсваме ги а омъжените най дашни.
  • 17 ф16блокпанел7ет

    0 0 Отговор
    Искаме още ф-киииииии, изключително сме доволни от тези които взехме. Пипнахме ги,огледахме ги, тествахме ги (чертежите имам впредвид ) - невероятни са. Даже могат да се ползват и срещу извънземните които се очаква да ни нападнат скоро (няколко стотин милиона години е достатъчно скоро!). За всеки българин по една ф-ка, така и така скоро автомобили няма да можем да си позволим да караме ...
Новини по държави: