Last news in Fakti

24 Март, 2021 08:25 6 923 18

Инцидент! Товарен кораб блокира трафика в Суецкия канал

  • кораб-
  • червено море-
  • суецки канал

Плавателният съд е бил засегнат от силни ветрове на влизане в Суецкия канал от Червено море, но никой от контейнерите не е потънал

Инцидент! Товарен кораб блокира трафика в Суецкия канал - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Голям товарен кораб се е завъртял странично в Суецкия канал в Египет и е блокирал трафика в ключовия морски път между Изтока и Запада, съобщи "Асошиейтед прес", като се позовава на сателитни данни.

Трафикът през тесния канал между континентална Африка и Синайския полуостров е бил спрян във вторник, след като корабът "Евър Гивън", контейнеровоз под панамски флаг със собственик, регистриран в Япония, се е заклещил.

Носът на кораба е опрял в източния бряг на Суецкия канал, а кърмата му - в западния, показват сателитни данни от MarineTraffic.com. Няколко влекача се намират край кораба, като вероятно се опитват да го обърнат в правилната посока.

Според логистичната компания GAC корабът е загубил ориентация, докато се е движел в северна посока, без да се дават повече подробности за причините на инцидента, които остават неизвестни.

Снимка, публикувана в Инстаграм от потребител, намиращ се на чакащ наблизо друг товарен кораб, изглежда, че показва "Евър Гивън", заклещен напряко на канала. Вероятно корабът е препречил морския път на около 6 километра северно от южния вход на канала близо до град Суец.

Властите, управляващи Суецкия канал, не бяха открити за коментар в ранните часове в сряда.

Според сателитните данни товарни кораби и петролни танкери се редят в южния край на Суецкия канал в очакване да стане възможно да преминат от Червено в Средиземно море.

Базата данни на ООН показва, че "Евър Гивън" е собственост на Shoei Kisen KK, корабна лизингова компания, базирана в Имабари, Япония. По време на инцидента корабът е пътувал за нидерландското пристанище Ротердам.

"Евъргрийн Марин" (Evergreen Marine Corp.), голяма корабна компания, регистрирана в Тайван, също е записала "Евър Гивън" в списъка на съдовете си, който освен това носи нейните цветове.

Компанията не е била открита за коментар, но тайванската държавна информационна агенция е предала, че корабът е бил засегнат от силни ветрове на влизане в Суецкия канал от Червено море, но никой от контейнерите не е потънал.

"Евър Гивън" е построен през 2018 г. и има дължина от почти 400 метра и широчина от 59 метра. Той е сред най-големите товарни кораби в света.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 волан

    11 0 Отговор
    Ще го изтеглят. Това не е наш проблем.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 морс

    10 1 Отговор
    Амуджите да се хванат да разширят малко канала.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 моряка

    24 1 Отговор
    Сигурно в това време пилота е правел пазарлък , колко картона с цигари иска! Това е страната на Марл Боро!
  • 6 Принтер

    15 2 Отговор
    Пилотите им са пълна трагедия. Освен да мрънка за цигари и да си говори по телефона със семейството и любовници , друго не правят... Цигания , не като да минеш през Панама канал ....
  • 7 Blackthorn

    4 0 Отговор
    Явно не само при колите има таквиа дето не мое карат...
  • 8 Змей Горянин

    7 2 Отговор
    Това е заговор, организиран от оня злодей на всички времена -Путин.
    Направил го е за да затрудни търговията и икономиките на благородния и почтен Запад, като го принуди да използва Северния морски път, контролиран от /о, ужас/ Русия.
    Нал' тъй, бе "демократи"?

    Коментиран от #11

  • 9 моряка

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "морс":

    Много отдавна канала е еднопосочен , хората изкопаха паралелен канал североизточно от първия.
  • 10 боцмана

    6 0 Отговор
    Стават такива работи , навремето точно преди да влезем в езерото от страната на Суец заседнахме с чисто нов кораб , правещ първи рейс. Кораба се казваше Морнинг Миракъл" и белята стана заради едно украинско говедо , рулеви най вероятно с купен китап!

    Коментиран от #12

  • 11 Сали кафеджията

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Змей Горянин":

    А Сорос е бутнал кораба изотзаде....
  • 12 Това

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "боцмана":

    кога става?Питам,защото като се върнах в компанията 2008-09 Мiracle вече си го имаше,заедно с Midas и Cornet,ако не се лъжа.Бяха май китайска постройка постройка от към 2007-ма.

    Коментиран от #18

  • 13 Капитана

    1 0 Отговор
    12 часа има "Евър Гивън" да се изправи, в противен случай ще направят дупка във него, за да могат да минават останалите;)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Заключение

    0 0 Отговор
    Силният вятър всяка година обръща тирове край Сливен. Голяма площ и височина и става като платно на яхта!
  • 18 боцмана

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Това":

    Това стана след смяната на капитаните слезе капитан Лий и се качи Ким Тай Ван. Не помня коя година , после бях на получаването на "Токио Кар" и на "Рио Грей"