Last news in Fakti

30 Март, 2021 08:16 3 001 22

Чехия не допусна китайска компания в търга за АЕЦ „Дуковани“

  • дуковани-
  • чехия-
  • аец-
  • китай-
  • търг-
  • атомна централа

Чешкото правителство подписа рамково споразумение за изграждането на нов енергоблок

Чехия не допусна китайска компания в търга за АЕЦ „Дуковани“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Чешкото министерство на промишлеността и търговията избра компаниите EDF, Korea Hydro&Nuclear Power (KHNP), „Росатом“ и „Уестингхаус“ за участие в предквалификационния кръг на търга за изграждане на нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“. Китайската компания China General Nuclear (CGN) не е част от конкурса, а говорител на китайското посолство в Чехия заяви, че изключването на CGN „сериозно се отклонява от принципа на лоялната конкуренция и правилата за международна търговия“.

Чешкото правителство подписа рамково споразумение за изграждането на нов енергоблок с ČEZ и проектната компания Elektrárna Dukovany II през юли 2020 г. Целта бе ČEZ да проведе търг за доставка на реактора, да сключи договор и да получи всички необходими лицензи за изграждането му до 2024 г., така че новият енергоблок да бъде пуснат в експлоатация през 2036 година.

Правителството се съгласи да предостави гаранции срещу всякакви политически или правни рискове, с които проектът може да се сблъска. На 8 март тази година чешкият държавен ядрен регулатор SÚJB издаде лиценз за изграждането на два нови енергоблока на съществуващата площадка на АЕЦ „Дуковани“.

Кандидатите трябва да представят своите предложения по проекта до края на ноември. След това ČEZ ще представи този информационен пакет на правителството, което ще реши кои компании ще бъдат поканени да участват в наддаването по проекта. На площадката на АЕЦ „Дуковани” в момента работят четири енергоблока ВВЕР-440.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долу сащ

    20 6 Отговор
    Тук ще ни набутат същата схема..
  • 2 Реалист 2

    25 3 Отговор
    А сините мутри в България още умуват как да превърнат АЕЦ Белене в първата в света частна АЕЦ , та да тъпчат комисионни в чекмеджетата .

    С цената на риск на гърба на българския народ , разбира се .
  • 3 Груйо

    10 23 Отговор
    Постепенно все повече държави осъзнават опасността от китайската икономическа експанзия и "заробването" на други държави чрез непосилни за връщане, заеми, проекти и инвестиции. Така че браво на чехите за смелостта. Бойкот на комунистите вирусо-разпространирели по всички краища на света.

    Коментиран от #8

  • 4 Наблюдател

    21 4 Отговор
    Ха ! виждаме между допуснатите и печално известната Уестингхаус , навремето собственост на Тошиба . След японската ядрена авария ( 2011 ), забранена в Япония и обявила Фалит ! през 2017 !

    Въпреки това Уестингхаус още дивее из Източна Европа !
    В Чехия е допусната на търга .

    А в България дори и е разрешено да си прави експерименти с ядреното гориво на АЕЦ Козлодуй !
  • 5 пРезидентско вето

    8 4 Отговор
    Трети ден нищо за шпионския скандал
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Западняк

    5 5 Отговор
    Да го дадат на французите най добрите в бранша какви са тез китайци корейци и тн.
  • 8 Гоуст

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Груйо":

    Бая време чехите и други са били т.пи щом чак сега го осъзнават
  • 9 долу и горе

    3 3 Отговор
    лесно им е на немците, да се правят на зелени, а от другата страна чехите им доставят ядрен ток, и носят рисковете съответно, но сигурно са добре заплатени, докато ние от Белене, на кой ще продаваме, може би на Турция и Румъния, които вече си имат мощности, и изграждат нови такива, това Белене е мислено за социалистическата икономика, в момента няма нужда от него, освен това площадката е в сеизмична зона, българските политици да престанат да си играят с този проект и да трошат малкото народна пара, парите да се насочат веднага за доброто на хората, престанете с глупостите, държавата ни е зле

    Коментиран от #21

  • 10 Stéphanie 🎲

    9 2 Отговор
    Браво на чехите 👏Да се махат от Европа

    Коментиран от #11

  • 11 Хо хо хо

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Stéphanie 🎲":

    Стеф французите са лидерите дс го дадат на тях така е редно

    Коментиран от #12

  • 12 Stéphanie 🎲

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хо хо хо":

    Китайците много нервят вече ,в Хонконг всяко пето семейство са милионери 😎Пуснаха китайският вирус (корона) да стопят икономически целият свят ,трябва да има един край за тях 😡Дори не дават информация за Китай има ли болни ,няма ли как им действа ваксината вчера по новините излъчиха за цял свят без жълтите (не дават инфо 😉).Какво става там никой не знае ,във началото също излъгаха за жертвите .Кога ще се събуди Европа и Америка вниманието трябва да се насочи към Китай сериозно 😎

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Хо хо хо

    3 2 Отговор
    Тяка е ама хора като Безос и Гейтс няпълниха гушите в Китай а те дърпат конците на Сащ
  • 14 Хо хо хо

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    Французите също така яко захранват китай и ги пускат във Франция

    Коментиран от #16

  • 15 Павел Пенев

    3 3 Отговор
    Чехите много обичат да се правят на австрийци, но са много далече от тях.
  • 16 Stéphanie 🎲

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хо хо хо":

    Факт в началото ,обаче С коронавируса антиазиатският расизъм се разпространява във Франция😉-: в социалните мрежи циркулираше призив за „атака на всички китайци “.Жалко че лицата са на съд надявам се да има още много такива случаи .Да измислят вирус за азиатци 😎HAARP малко ги подруса ,цунами ,някой вулканче .......Трябва се върнат там където бяха
  • 17 случаен

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    стеффф, в Хонконг всеки който има гарсониера е милионер, нормално е поне 20% да си имат собствени жилища
  • 18 Белия Зъб

    1 1 Отговор
    Алтернативата на Китай е пълна търгувия с всички но само не и с тях
  • 19 Ender

    3 1 Отговор
    Бизнесът си е бизнес, когато ограничаваш конкуренцията, губиш ти!
  • 20 big

    4 1 Отговор
    Чисто политическо решение, което няма да бъде простено от китайците! Има много начини да се освободиш от нежелани търговски партньори, особено ако има още 4-5 допуснати кандидати: дали по цена, дали по други причини свързани със заданието, дали опит и т.н. Например Уестингхаус е близо до фалит и нейните продукти са далеч от световното качество, но този проект може да я изкара от дупката! С други думи ще има много сериозен натиск от страна на САЩ! Този начин показва само политика.
  • 21 заплес

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "долу и горе":

    За зелена сделка да си чул??? От ТЕЦ-овете какво ще правиш след 10г ??? Мислиш ли, че в България няма да има промишленост??? Или и при нас няма да дойдат електромобили??? Вятър те вее на заблуден кон!!!
  • 22 АНОНИМЕН

    1 1 Отговор
    Чехите имат силно развита индустрия! Навруемето реакторите за АЕЦ-Белене и изобщо всичко беше комплектна доставка на ШКОДАЕКСПОРТ навремето! Всичко произведено в Чехия! ПРодадено на руснаците за жълти стотинки о Милко Ковачев при "царя" и сега е някъде в Русия и работи! Сигурно чехите налагат в проекта да се застъпи максимално чешкото, а китайците са искали да е на тяхното и така!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания