3 349 36

Американското разузнаване начерта проблемите на човечеството до 2040 г.

Съперничеството между Китай и водената от САЩ коалиция от западни държави ще се засили

Американското разузнаване начерта проблемите на човечеството до 2040 г.
Снимка: Shutterstock

Болести, пропастта между бедните и богатите, климатичните промени и конфликтите в държави и между държави ще представляват най-големи предизвикателства през следващите десетилетия. Пандемията от коронавирус вече влоши някои от тези проблеми. Това се посочва в доклад на американското разузнаване, цитиран от "Ройтерс", предаде News.bg.

Съперничеството между Китай и водената от САЩ коалиция от западни държави вероятно ще се засили, предизвикано от промени във военната мощ, демографията, технологиите и различията в моделите на управление, се посочва в "Глобални тенденции 2040". Докладът е изготвен от Съвета за национално разузнаване на САЩ. Регионални сили и недържавни актьори могат да оказват по-голямо влияние, което вероятно ще доведе до засилване на риска от конфликти, нестабилна геополитическа среда и отслабване на международното сътрудничество.

Докладът е изготвен от топ представители на разузнавателните служби на САЩ. Издава се на всеки 4 г. Включва оценка на политическите, икономическите, социалните и други тенденции, които вероятно ще оформят средата за сигурност през следващите 20 г. Нашето намерение е да помогнем на политиците и гражданите...да се подготвят за възможни бъдещи варианти на развитие, пишат авторите и подчертават, че не правят конкретни предвиждания и включват информация от различни групи, от американски студенти до африкански активисти. Предизвикателства като климатичните промени, заболяванията, финансовите кризи и проблеми с технологиите вероятно ще се проявяват по-често и по-интензивно в почти всеки регион и държава, се подчертава още в доклада.

Отбелязва се, че пандемията от коронавирус, която отне живота на повече от 3 милиона души, е най-голямата световна заплаха от Втората световна война, като последиците вероятно са за години напред. Посочват се пет сценария какъв може да изглежда светът през 2040 г. Най-оптимистичният е "ренесанс на демокрациите". Демократичните правителства доказват, че по-добре могат да подхранват научните изследвания и технологични иновации, което води до икономически разцвет, позволяващо им да се справят с вътрешните проблеми и да се противопоставят на конкурентите в международен план. Най-песимистичният сценарий е "трагедия и мобилизация". Пандемията от коронавирус и глобалното затопляне може да унищожи световните продоволствени вериги, което води до безредици във Филаделфия, при които умират "хиляди хора".

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 хъхъ

  72 9 Отговор
  САЩ са най-голямата заплаха за демокрацията и световния мир!

  Коментиран от #4, #34

 • 2 МАРА

  52 0 Отговор
  СТИГА С ТОЗИ СТРАХ ЛЪЖИ И САМО ПАНИКА И СТРАХ ПОДЛУДИХТЕ ХОРАТА ,А ТОВА ВИ БЕШЕ ЦЕЛТА
 • 3 Нострадамус

  44 5 Отговор
  До тогава Кравария няма да съществува!

  Коментиран от #32

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 5 глоги

  33 2 Отговор
  "Бoлecти, прoпacттa мeжду бeднитe и бoгaтитe, климaтичнитe прoмeни и кoнфликтитe в държaви и мeжду държaви щe прeдcтaвлявaт нaй-гoлeми прeдизвикaтeлcтвa прeз cлeдвaщитe дeceтилeтия." КАЗВАТ СИ ГО ХОРАТА ОТСЕГА,ПОСЛЕ ДА НЯМА УЧУДЕНИ. ЛАБОРАТОРИИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ РАБОТА ПО ВЪПРОСИТЕ С ВИРУСИТЕ И БАКТЕРИИТЕ.
 • 6 абг

  32 1 Отговор
  Американското разузнаване начерта плана си за човечеството до 2040 г.

 • 7 демир

  37 1 Отговор
  Джендърска държава САЩ начерта планове за човечеството, голям смях! Кой ги е упълномощил, да си гледат собствената си държава че е заприличала на кочина!
 • 8 Опааа

  29 1 Отговор
  Ясно, сащисаните просто съобщават какви са им намеренията.......хубавото е , че след няколко години вече няма да ги има на картата, а положението там ще е както на снимката от статията или по-зле!
 • 9 Ленин

  23 3 Отговор
  Недостатъци на капитализма. Американците сами дадоха технологиите на китайците срещу евтина работна ръка.
 • 10 Българина

  33 2 Отговор
  Краварското разузнаване уведомява света за проблемите които ще им създаде ако не слушат..
 • 11 Сандо

  29 2 Отговор
  От американски служби доклад за американци.А за голяма част от останалия свят,вкл. и Баългария,основен проблем са САЩ и водената от тях политика.
 • 12 Гост

  4 4 Отговор
  Нищо за Русия в доклада? Лошо ...

  Коментиран от #14

 • 13 Jokera

  18 1 Отговор
  Никой не знае какво ни очаква дори утре, но те знаят за 20г. години напред. Доста интересно.

  Коментиран от #17, #27

 • 14 Тя нема да съществува до 2040г

  4 14 Отговор

  До коментар #12 от "Гост":

  А жужето ше го показват като маймуна в зоопарк😂😂😂😂😂😂
 • 15 Българин

  2 14 Отговор
  Русороби пак си пълнят сметките с рубли ,безмислено
 • 16 русенец

  11 1 Отговор
  За кое разузнаване става дума? Онова, което не успя да предвиди падането на Желязната завеса и на СССР ли? Нека си анализират, друг данъкоплатец им плаща заплатите, нас не ни касае.
 • 17 Знаят за много повече от 20 г напред

  2 5 Отговор

  До коментар #13 от "Jokera":

  Всичко е нагласено за стотици години напреде какво и как ше бъде

  Коментиран от #24

 • 18 Един от тези който не вярват или вярват

  1 4 Отговор
  По сведения на разузнаване получени до обяд От туко станал зевзек за $10000 аз вярвам. След обед е получено още по важно съобщение получено директно от агент, който бил на площада И цялото село е гласувало че аз не вярвам на разузнаването. След това агента е получил за сведението още $20000 в брой. АКО НЯКОЙ ЗНАЕ ПОГОЛЕМО ПОДРОБНОСТИ АЗ ВЯРВАм ли в РАЗУЗНАВАНЕ. ДА СЕ ОБАДИ ИМА НАГРАДА. ОТ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГОРНОСТ НЕКА ИЗПИЗПОЛЗВА КОДА ГРАБНИ 12.
 • 19 Отегчен

  12 0 Отговор
  Който е поръчал доклада трябва да си иска парите обратно , такива прогнози се правят във всеки пенсионерски клуб в България .
 • 20 Ушанката

  2 8 Отговор
  "Направен е да помогне на Политиците и на Гражданите", така е в Демократична Америка, Кога КГБ ще направи нещо полезно за гражданите на русия, НИКОГА! могат само да тровят с НОВИЧПК опозицията !!!

  Коментиран от #22

 • 21 ХА ХА ХА

  5 3 Отговор
  Доклад от тъпаци за тъпаци
 • 22 Кравар

  6 1 Отговор

  До коментар #20 от "Ушанката":

  И как ще им помогне на Гражданите , след като 99,99 % от тях даже не са чували за такъв доклад ?
 • 23 веселяк

  12 1 Отговор
  Е те тия са си показали плана за работа до 2040 година!
 • 24 331111

  4 1 Отговор

  До коментар #17 от "Знаят за много повече от 20 г напред":

  Този пък
 • 25 В.В.П.

  8 1 Отговор
  Янки,Гоо хоом!!.Че става горещо по света.Джо ,го гарантира.!!
 • 26 no name no face no number

  13 1 Отговор
  Тия от гледане на филми и играене на игри тотално откачиха. Жалко е, че още има балъци из европа да им ходят по дирника и да им се водят по акъла дето го нямат
 • 27 Сандо

  0 4 Отговор

  До коментар #13 от "Jokera":

  Сериозните,силни и можещи държави,правят планове за десетки години напред.Слабите,предали и продали се държави,като нашата,ако не им каже Господаря,наистина не знаят какво ще стане утре.
 • 28 човек

  6 0 Отговор
  Много интересен доклад и неверен.Ето един обективен:Тлеещото вътрешно напрежение в САЩ поради липса на хуманност и демокрация ще доведе до сериозна вътрешна криза с непредвидим мащаб.На всички страни стана ясна "демокрацията" на САЩ изразяваща се в тотално незачитане на суверинитета,правото,културните и етнически особености на останалите страни.От следващите месеци ще започне постепенно бойкот на политиката на САЩ.Ясна е вече тяхната неспособност към самостоятелно развитие и подобряване на живота вътре в страната.

 • 29 ето това са

  4 1 Отговор
  Венерически болести налазиха американската армия !
 • 30 с уса напред

  3 0 Отговор
  Случаи на хламидия в армията са се увеличили с 64 процента между 2013 и 2019 г. Жените са се заразили с инфекцията почти три пъти повече, отколкото мъжете. Спрямо цивилното население заразените с хламидия в армията са 4 пъти повече.
 • 31 Павел Пенев

  6 1 Отговор
  В американското разузнаване работят банда висококвалифицирани престъпници за които лъжата е метод на убеждение.
 • 32 мразя руските говеда

  1 3 Отговор

  До коментар #3 от "Нострадамус":

  Това да не е сесесерето,че да изчезне бе говедар ? Следващите на опашката за отвъдното са руските говедари !
 • 33 янките

  4 1 Отговор
  До 2040 г случаите на стрелба в САЩ ще са ежедневие.
 • 34 мъхи

  1 0 Отговор

  До коментар #1 от "хъхъ":

  Ей, трол, марш в дупката
 • 35 До къде стига

  3 0 Отговор
  мериканското разузнаване да очертава проблемите на човечеството. Те друга работа по компетентност нямат ли?
 • 36 Стария Бог

  0 2 Отговор
  Китай Северна Корея Индия Саудитска Арабия Иран са най голямата опасност за света

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.