Last news in Fakti

16 Януари, 2013 23:18 723 0

Обама предложи мерки за контрол на оръжията

  • барак обама-
  • оръжия

Президентът Барак Обама подписал 23 административни заповеди за намаляване на насилието с използване на оръжия. Той поиска Конгресът да гласува забрана над армейските щурмови оръжия с думите.

Мерките са отговор на стрелбата в училище в Нютаун миналия месец, при което 20 деца и шестима възрастни бяха застреляни от младеж с лабилна психика.

Според мерките на Обама Конгресът трябва да ограничи продажбата на автоматични оръжия с пълнители до 10 патрона. Освен това се забраняват бронебойните патрони. Въвеждане на строги проверки при продажбите на оръжия. В момента при 40% от тях не се провежда никакъв контрол.

Освен това трябва да се въведат строги наказания за трафикантите на оръжия и специално за тези, които търгуват с престъпници.

След трагедията в Нютаун вицепрезидентът Джо Байдън получи задача да събере екип, който да изготви предложения за по-ефективен контрол над оръжията.

Обама призова да бъдат отпуснати 500 млн. долара за програми, свързани с контрол на оръжията и намаляване на насилието, свързано с тях.

Законодателното събрание на щата Ню Йорк прие строг закон за ограничаване на огнестрелното оръжие.

Законът обаче беше приет с гласовете на 104-ма законодатели и само 43-ма гласуваха против. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо го подписа с думите: "Според мен това е най-строгият закон в цялата страна".

Законът разширява обхвата на забраната за притежаване на автоматично и полуавтоматично огнестрелно оръжие. Максималният брой на патроните в пълнителите е ограничен на 7, вместо досегашните 10. Въвеждат се допълнителни мерки, за да не се допуска оръжие да попадне в ръцете на психически нестабилни хора. Всички оръжия, смятани за нападателни, подлежат на пререгистрация.

Най-влиятелното оръжейно лоби в САЩ - Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, нарече новите мерки драконовски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА