Last news in Fakti

22 Април, 2021 15:47 1 356 10

Фон дер Лайен: В цяла Европа сме свидетели на ускоряване на кампаниите за ваксиниране

  • урсула фон дер лaйен-
  • португалия-
  • ес-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • ек-
  • коронавирус

В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които Португалия планира да изпълни

Фон дер Лайен: В цяла Европа сме свидетели на ускоряване на кампаниите за ваксиниране - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Планът за възстановяване и устойчивост на Португалия е първият официално представен на Европейската комисия план.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "В цяла Европа сме свидетели на ускоряване на кампаниите за ваксиниране. Успоредно с това е още по-важно да се стартира NextGenerationEU. Икономическото възстановяване трябва да върви ръка за ръка с подобряване на здравословното състояние. Приветствам плана за възстановяване и устойчивост на Португалия като първия, официално представен на Комисията. Представянето бележи началото на нов етап в процеса на прилагане на Механизма за възстановяване и устойчивост. Комисията очаква да направи оценка на португалския план, който е съсредоточен върху устойчивостта, климатичния и цифровия преход, и включва проекти в почти всички водещи европейски области. Ще продължим да работим активно с държавите членки, за да им помогнем да изготвят висококачествени планове. Целта ни остава да приемем всички планове до лятото. За да бъдат извършени първите плащания, е необходимо всички държави членки да са одобрили решението за собствените ресурси. Убедена съм, че всички ще го направят до лятото."

В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които Португалия планира да изпълни с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост. Механизмът за възстановяване и устойчивост е основният инструмент в основата на NextGenerationEU – планът на ЕС да излезе по-силен от пандемията COVID-19. Той ще предостави до 672,5 милиарда евро за подкрепа на инвестициите и реформите (по цени от 2018 г.). Това се разделя на безвъзмездни средства на обща стойност 312,5 милиарда евро и 360 милиарда евро под формата на заеми. Отпуснатите безвъзмездни средства за всички държави членки по Механизма за възстановяване и устойчивост по текущи цени са на разположение тук. Механизмът за възстановяване и устойчивост ще играе решаваща роля, за да помогне на Европа да излезе по-силна от кризата и да осигури екологичния и цифровия преход.

Португалският план е структуриран около трите стълба – устойчивост, екологична и цифрова трансформация, включително мерки в областта на социалното жилищно настаняване, енергийната ефективност на сградите и цифровото образование. Проектите в плана обхващат целия жизнен цикъл на Механизма за възстановяване и устойчивост до 2026 г. В плана се предлагат проекти в шест от седемте водещи европейски области. Представянето на плана е следствие на интензивен диалог между Комисията и португалските органи през последните месеци за изготвянето му.

Комисията ще направи оценка на плана в рамките на следващите два месеца въз основа на единадесетте критерия, посочени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. Тази оценка ще включва по-специално преглед на това дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки, отправени в контекста на европейския семестър. Комисията ще оцени също така дали планът отделя поне 37 % от разходите за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и 20 % за цифровия преход. По предложение на Комисията, Съветът по правило ще разполага с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията.

Одобрението на Съвета ще проправи пътя за отпускането на 13 % предварително финансиране за Португалия на поисканите 13,9 млрд. евро безвъзмездни средства и 2,7 млрд. евро под формата на заеми по Механизма за възстановяване и устойчивост, след влизането в сила на решението за собствените ресурси, което първо трябва да бъде одобрено от всички държави членки. Представеният от португалските органи план е достъпен тук. Комисията продължава да работи активно с останалите държави членки, за да им помогне да изготвят висококачествени планове.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    5 0 Отговор
    Само на хартия. Иначе сме свидетели на все повече немци малтретиращи бедните немски милиционери.
  • 2 пешо

    6 0 Отговор
    тая па скумрия и пионка!
  • 3 Не на еврогейския съюз и нато

    10 0 Отговор
    Ваксинирайте се вие там и млъквайте. Предостатъчно ни избихте с вашите подлоги тук гробарите.
  • 4 честен ционист

    5 0 Отговор
    За послушните ще има заеми, за непокорните - брадва.
  • 5 Брендица

    6 0 Отговор
    По принцип от дете съм срешу! САЩ. А от 2001 съм против НАТО и ЕС! НЕ СИ ПРОМЕНЯМ МНЕНИЕТО И НЯМА ДА ГО ПРОМЕНЯ..
  • 6 Кучето Борко

    2 0 Отговор
    Тая скумрия щеше да се ваксинира с Астра Зенека, а се ваксинира с Файзер/ Бионтех
  • 7 2763

    0 1 Отговор
    Ха ха ха
  • 8 Нашите кучета си чакат парите

    4 1 Отговор
    Похарчиха 5 милиарда лева за борбата с Ковид и чакат безвъзмездната помощ от 7 милиарда евро.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ние

    1 0 Отговор
    Тая Урсела отиде на крака при Ердоан.той я унижи.както си е по ислямски...лошото е.че ЕС е управляван от хора.незнаещи историята....Да отидеш да се молиш на ислямист.чиято дъргава е отговорна за 5 Геноцида над мирно християнско населения...що за необразован човек трябва да си