Last news in Fakti

2 Май, 2021 11:17 3 430 16

Криза! В Испания само за три месеца са закрити 137 500 работни места

  • испания-
  • икономика-
  • пандемия

При по-възрастните безработицата става постоянна, тъй като повече от половината не са успели да си намерят работа в продължение на година

Криза! В Испания само за три месеца са закрити 137 500 работни места - 1
Снимка: shutterstock

Пазарът на труда в Испания продължава да страда от пандемията от Covid-19.

В Деня на труда бе отчетено, че от януари до края на март, само за три месеца тази година в страната са закрити 137 500 работни места.

Данните на Националния статистически институт показват, че расте и броят на семействата, в които всички членове са безработни.

През първото тримесечие още 29 200 домакинства са добавени към 1 226 000, в които никой няма работа.

Общият брой на безработните в страната е 3 654 000, което означава близо 16% безработица.

Спада и броят на активното население, което работи или търси работа. За трите месеца то е намаляло с 203 400 души. Кризата засяга предимно жените, младите хора и тези над 50 години.

При по-възрастните безработицата става постоянна, тъй като повече от половината не са успели да си намерят работа в продължение на година.

Потърпевши са всички сектори, с изключение на услугите.

Сред регионите с най-много безработни са Валенсия и Андалусия, а най-много нови работни места са открити в Мадрид и Каталуния.

Със 75 600 души са се увеличили онлайн работещите от къщи. Над 1 960 000 имат вече гъвкаво работно време, което им позволява да отсъстват по-често от офисите.

Кризата напълно промени пазара на труда в Испания. Заради различни ограничения в опит да се спре разпространението на коронавируса 2 146 100 души са работили от домовете си повече от половината от дните от януари до март.

С 12 300 са намалели самоосигуряващите се лица за първото тримесечие на годината и с още 29 900 през последната година.

Премиерът Педро Санчес обаче е оптимист и въпреки високата безработица, акцентира на факта, че „ 600 000 работни места са възстановени от началото на пандемията“.

От своя страна синдикатите настояват правителството да удължи мерките за защита на заетостта, докато икономиката започне да се възстановява.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УЖАС

    14 4 Отговор
    А тези дето мият чинии и берат ягоди какво ще правят?????????????????????
  • 2 работа

    6 2 Отговор
    ДА идват тук защото ФАКУЛТЕТА И СТОЛИПИНОВО се опразниха
  • 3 чато

    24 1 Отговор
    Промишлените зони в Испания се превърнаха в китайски складове на едро и дребно.Никой не може да идържи на китайската ценова инвазия.Всеки ден затварят малки фирми.Същото е положението в Италия,Франция,Португалия. Нещата са зле

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Един

    19 0 Отговор
    Капитализмът убива.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 kkk

    8 15 Отговор

    До коментар #3 от "чато":

    А ти какво очакваш да е в държава която НЯМА РЕАЛНА ИКОНОМИКА? Имат един гол туризъм и купища заведения- винаги при криза ПЪРВО и НАЙ-ТЕЖКО го отнасят държави с "икономика на услугите" които НЕ СЪЗДАВАТ НИЩО реално.

    Аз ПРОИЗВЕЖДАМ нещо си (нямам машина струваща под €250 000 и стигат до €4 000 000- да кажем общо €30 000 000 в оборудване и собствени сгради и терени) - по време на кризата работата и заявките ми се УВЕЛИЧИХА с 45% и като поръчах нови машини за още €700 000 австриеца дето ги произвежда само дето не долетя да ми извърти лично един як ми нет.

    Усещаш ли разликата в това кой реве "гладен съм, уволниха ме" и кой спокойно си работи, заплата му расте и получава бонуси всеки месец почти?

    Коментиран от #7, #8, #10, #12

  • 7 7777

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Произвеждаш на сън
  • 8 чато

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Испанците имат силна индустрия! Правят12 марки автомобили,бяла черна теника,стройтелни материали и т,н.. НО това са големи заводи на водещи фирми! Аз намеквам за промишлени зони с халета по 500-1000кв.м където преди години работеха испанци а сега всичко е наето от китайци . Разходи се и ще разбереш за какво иде реч!
  • 9 глобалист

    5 0 Отговор
    свиквайте
  • 10 факт

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    А бе сульо какво очакваш от държави като Испания Гърция и тн.Държави с красиви плажове и тн.Да зсрат плажа като построят металургични предприятия ли и да изливат бклука в морето както правят "великите" китайци.Няма китайска стока от която да става нещо.Тптие американци им наливаха технологии за да борт Русия иначе китай само гледаха ориз и кокошки
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Другарю

    9 2 Отговор
    Испания е на 11 място в света по - икономика. Годишно се пройзвеждат 3.1млн.автомобила, и калво ли още не, Стой в панелката и като се наложи да отидеш на лекар си преготви празно портомоне да плащаш. Да ти напомня за България 103 място по здравеопзаване, Испания имат 6 най-добра здравна система в Света. Повече няма какво да ти обяснявам. Просто си неграмотник като голяма част от от населението на Бойколандия

    Коментиран от #14

  • 14 Минимална

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Другарю":

    заплата в Испания е 1108 евро в България 300.! Спирам да говоря. Заплатите в Испания са 14!!

    Коментиран от #15

  • 15 зенит

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Минимална":

    Аз получавах 15 заплати+месец платен отпуск +петък следобед, събота и неделя почивни.Зависи как ще се договориш.Обаче много се бачка,не е айляк като тука.
  • 16 Гост

    1 0 Отговор
    Ходете да миете чинии и на бабите да сменявате памперси като сте необразовани.Който има ценз и може и в БГ прави пари.
Новини по държави: