Last news in Fakti

12 Май, 2021 07:12 1 282 7

Съветът за сигурност на ООН обсъжда конфликта между израелци и палестинци

  • оон-
  • израел-
  • йерусалим-
  • газа-
  • хамас

От Държавния департамент избегнаха конкретика по въпроса, но Нед Прайс, говорителят на институцията, заяви, че Америка иска да види мерки, които деескалират ситуацията

Съветът за сигурност на ООН обсъжда конфликта между израелци и палестинци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес, за да обсъди продължаващите размирици между израелци и палестинци. Срещата, която ще бъде при закрити врата, е била поискана от Тунис, Норвегия и Китай. Във вторник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за намаляване на напрежението.

Това е втората такава среща на Съвета за сигурност за изминалите три дни. При първата в понеделник не бе постигнато съгласие за общо изявление. Запознати казват, че тогава Съединените щати не са били готови да подкрепят изявление, в което се призовава Израел да спре действия свързани със заселване в източен Йерусалим. Източен Йерусалим е район, който Израел анексира и приема за част от своята столица.

За сега не е ясно как ще действат Съединените щати днес по време на срещата в Съвета за сигурност. От Държавния департамент избегнаха конкретика по въпроса, но Нед Прайс, говорителят на институцията, заяви, че Америка иска да види мерки, които деескалират ситуацията.

Междувременно от Белия Дом заявиха, че съветникът по национална сигурност Джейк Съливан в разговор с израелския си колега е заклеймил “продължаващите ракетни нападения от "Хамас" и други терористични групи, включително срещу Израел и Тел Авив.”

Съливан също е подчертал подкрепата на президента Джо Байдън за сигурността на Израел и “правото на страната да защитава себе като в същото време предпазва цивилни граждани.” Било е окуражено предприемането на стъпки за успокояване на ситуацията. Стана ясно, че Съливан също е обсъдил с правителството на Египет мерки за намаляване на напрежението в Газа и Йерусалим.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тел Авив

    9 0 Отговор
    Срещнали се евреин и палестинец.Как си,попитал Моше.Бомба,усмихнал се Мохамед и двамата хвръкнали..
  • 2 Значи

    13 1 Отговор
    Израел може да анексира територии,а Русия не може.Двоен стандарт.
  • 3 2121

    9 2 Отговор
    Тъпите сащ мълчат.Нали Израел ги управлява.Палестинци и евреи са братовчеди ;едните са безбожници , другите мюсюлмани.Но произхода е общ - еврейски.
  • 4 БОЛШЕВИК

    5 1 Отговор
    Капиталът рухне ли при еврейте, капитализма рухва в целя свят.
  • 5 един от многото

    7 1 Отговор
    Още през декември 2017 г. , когато Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел на всички стана ясно , че дават на Мошетата пълен карт бланш за действия. Затова и сега мълчат като мушнати гайди и същевременно се пенят като бясна свиня по въпросите за Украйна и Навални.
  • 6 Българина

    7 1 Отговор
    Какво има да обсъждате, откак се взе решение за две държави Палестина и Израел едната става все по голяма само за сметка на другата и то с одобрението на целия Запад. Стискам палци на арабите да овъзмездят положението за да е мирно и тихо...
  • 7 Ереван

    1 1 Отговор
    Има една поговорка която гласи.Когато се е родил гръка еврейна е плакал.