Last news in Fakti

15 Май, 2021 08:14 4 006 37

Израел и Хамас си размениха нови удари

  • ракета-
  • газа-
  • израел

Дипломатически източник смята, че примирие може да бъде постигнато до дни

Израел и Хамас си размениха нови удари - 1
Снимка: БГНЕС

Израел поднови въздушните удари срещу Ивицата Газа, а от палестинската групировка Хамас отговориха с нови ракети по израелска територия, съобщава Ройтерс.

Според медици най-малко четирима души са убити при една от атаките в северната част на палестинската територия. Местни жители посочват, че израелски лодки са изстреляли снаряди от Средиземно море, а от палестинското министерство по религиозните въпроси съобщават за разрушена джамия. От израелската армия заявиха, че проверяват информацията. По-рано в Туитър военните обявиха, че са унищожили офиса на ръководителя на службата за сигурност на Хамас, уточни БНР.

Палестинските групировки съобщиха за изстрелването на десетки ракети по южната част на Израел. Според ТАСС, която цитира местна радиостанция, военното крило на Хамас - "Бригадите Еззедин ал-Касам" - е подложило на масиран обстрел градовете Ашдод, Сдерот и Беершеба. Друга групировка - военното крило на "Ислямски джихад" - също е обявило за пускането на десетки ракети по град Сдерот. С подобно изявление са излезли и от бойното подразделение на Комитетите за народна съпротива.

Групировките твърдят, че атаките са в отговор на удар тази нощ по жилищна сграда в бежански лагер в западната част на град Газа. В резултат на удара са загинали 8 души, а около 20 са били ранени.

Междувременно пред изданието "Таймс ъв Израел" дипломатически източник, пожелал анонимност, заявява, че Израел и палестинската групировка Хамас може да постигнат примирие до дни. По думите му ангажираните с преговорите са изразили предпазлив оптимизъм по отношение на възможен успех.

Изданието пише още, че политическият лидер на Хамас зад граница Халед Машал е заявил, че групировката е готова за спиране на огъня, но не е получила отговор от Израел. Машал посочва, че в преговорния процес участват Съединените щати и Русия.

Друг източник от организацията обаче заявява, че няма напредък при разговорите.

В същото време телевизия "Ал-Арабия", цитираната от ТАСС, съобщава, че разработван в момента проект за примирие между Израел и палестинците предвижда наблюдение от страна на Египет и Съединените щати за спазването на прекратяването на огъня. Според източници на медията двете страни водят разговори поотделно, като американците преговарят с Израел, а египтяните - с палестинците. Те обсъждат продължително прекратяване на огъня с писмено поемане на задължение за недопускане на ескалация в бъдеще.

Телевизията посочва, че египетското посредничество до момента не е довело до резултати, но представителите на Кайро са готови да се върнат и да представят нов предварителен проект. Дипломатически източник заявява, че на дадения етап Египет предлага временно примирие за оказване на помощ на ранените, като то ще се използва за изработване на постоянно споразумение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    19 1 Отговор
    Израел и Хамас си размениха нови удари. ТИЯ ДА НЕ СА НА БОКСОВИЯ РИНГ С РЪКАВИЦИ НА РЪЦЕТЕ?!
  • 2 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    12 25 Отговор
    ИЗРАЕЛЦИТЕ ДА ГИ ПОМЕТАТ....НЕМА КВО ДА ГИ ЖАЛЯТ

    Коментиран от #13, #26

  • 3 Не на войната

    19 1 Отговор
    В една война винаги има губещи. Добре е да се помни. Дано по-скоро да се прекрати тази история.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Проучете

    11 20 Отговор
    Палесрина се крие зад цивилните и ги използва като щит и като оправдание за неистовото си желание да заличи еврейската държава Израел. Израел атакува единствено терористи и техните бази. Хамас- основана от двама араби , изключени от мюсюлманското братство... палестина- държава която отдавна не съществува . Днешните и жители ( араби) нямат общо с историята на тази изчезнала нация.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Истината

    20 11 Отговор

    До коментар #5 от "Проучете":

    Евреите и споделяха клип на удар по пазар, където се виждат много убити деца и гърчещи се тела. Това че Хамас прави щитове от деца винаги е било евреиска пропанганда. Целта не Израел е заличаването на всички палестинци. Впрочем те тъгуваха с органи на палестински деца.
  • 7 Запознат

    27 8 Отговор
    Израел беше хванат да търгува с органи на палестински деца. В САЩ бяха разбили цялата км мрежа. Това че Хамас използва щитове от деца е дългоноса лъжа на юдеите!!
  • 8 7878

    23 5 Отговор

    До коментар #4 от "шопландец":

    Докато има евреи ще има войни и милиони загубени човешки животи.Някой задава ли си въпроса защо на войната и казват "еврейската жътва"? Войната идва с милиарди печалба за неколцина евреи.

    Коментиран от #11

  • 9 карамфила

    18 6 Отговор

    До коментар #5 от "Проучете":

    Израел е изгубена държава която не съществува до 1948 година и е основана на заграбени палестински земи. Днешните и жители на Израел(евреи) нямат общо с историята на тази изчезнала нация. Като няма палестинци няма кой да си иска земите обратно,това е целта на евреите.Проучи и тогава пиши.
  • 10 Ето какво ще стане

    14 2 Отговор
    ООН ще се моли на Путин да въведе ред, че от тях вече нищо не зависи.
  • 11 ARGON

    14 6 Отговор

    До коментар #8 от "7878":

    Така е. Евреите са нашето нещастие.
    Юдеите водят война срещу цялото човечество.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Саманта

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Какво стана с железния купол ? За един приятел питам .

    Коментиран от #15, #29

  • 14 Мммммм

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "асанч":

    Май тебе трябва да те подкарат за насаждане на религиозна омраза.
  • 15 НАТО НИ Е.БЕ ЕС НИ КРАДЕ

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Саманта":

    Е нищо. Кво да става? За нищо не става.
  • 16 Авраам

    3 7 Отговор
    Внимавайте в картинката, другари !
    Забелязвам "изключително правилните коментари" на някои тук. Тази сутрин бившия зам.министър на външните работи Милен Керимидчиев заяви, че основните доставчици на ракети за палестнците са иранците, но те пристигат през руски и египетски канали. Казвам го, за да не вземе някой русофил нещо да обърка с коментара си. Аз знам, че за вас няма справедлива и несправедлива кауза, за вас е важно къде са московците в такива случаи. Една американка беше казала, че цивилизования човек защитава цивилизованите хора, а не техните противници..

    Коментиран от #17

  • 17 карамфила

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Авраам":

    Ще внимаваме аврамчо,ако ли не прати ни гешев.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 דובר צהל

    4 3 Отговор
    хамас и ислямски джихад имат съответно 10000 и 6000 ракети всеки един. до сега са истреляли 3000 и 5000 унищожени. до пълно унищожение на този арсенал и тези дето го експлоатират, няма спиране. време има търпение също.

    Коментиран от #24

  • 20 Даааффглггг

    4 6 Отговор
    Хамас е израел. Нарочно нападат Израел за да имат с какво да се оправдават. Еврейски игри видяхме през втората световна
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хо хо хо

    4 2 Отговор
    Еврейски номера плащат на палестинците уж че става патаклама.Израел и Иран са скачени съдове всичко е филм за пред глупците.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Путин Варварин

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "דובר צהל":

    И от къде ги имат?
    Имат фабрики за ракети ли?

    Коментиран от #30, #32

  • 25 факт

    3 2 Отговор
    Проблема на Израел е че арабските фишеци са много по-евтини от ракетите за Железният Купол.Ако Палестина има повече ракети ще обезсмисли съществуването на Израел.
  • 26 КАСАПИНА

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Мюсюли не се жалят трябва да се изтребват
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ManofTomorrow

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Саманта":

    При изстреляни 1000+ ракети да минали не повече от 6-7. Викаш не работи? “Железният купол” не е създаден да спира 100% от всичко що му се изпречи. Самите производители са му дали м-у 80 и 90 % ефективност. Което е по-добре от нищо май. А и какво общо има това с контранападението? Ако съм с бронежилетка ,значи да те оставя да ме стреляш понеже не съм умрял след първите няколко пъти ли?
  • 30 ManofTomorrow

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Путин Варварин":

    Ноу-Хау то го имат от Иран, а материалите за производство не са нищо особено.
  • 31 Ракети дай

    2 4 Отговор
    Няма такова нещо като ПРЕГОВОРИ.Предната вечер погребаха живи в тунелите им баш тетористите, приготвили се за парт. война след новината за фалшивата наземна операция.Да ползваш гражданите си за пушечно месо и по този начин да се жалиш, че терористите не са те....Ее само в масква вярват на терористи борещи се за правата на крепостните си и за извратените им практики на убийства..
  • 32 Антитрол

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Путин Варварин":

    Ами колкото и да не ви се вярва на соросоидчетата, да имат фабрики за ракети тия от Хамас. Ракетите им са примитивни но направиха за смях прехваления "железен купол" на израелците.

    Най-интересното е че ракетите на Хамас са стотици пъти по-евтини от тези на "железен купол".
  • 33 войната

    0 1 Отговор
    Снощи са изтреляли 3 броя ракети от Сирия към Израел.Нещо да ви говори това. Читави ракети, изглежда и те са гаражно производство от оная база, едната си паднала в Сирия
  • 34 хххпп

    1 2 Отговор
    Руснаците скоро време ще се откажат и от името си.Те една Армата 10 години я имат, но още не е въведена на въоръжение.И тя качествена като ракетите им.
  • 35 бедни и прост

    1 0 Отговор
    Само военен гений може да разсъждава така, ама вижте ше ги изтощим икономически.
  • 36 Гражданин

    3 1 Отговор
    Света никога няма да е спокоен докато има евреи.
  • 37 Споко

    2 0 Отговор
    Война нема да има! Тава е цирк от който има файда Нетаняху и Хамас. Даже мисля че има негласно съгласие. Руско ракетно оръжие там нема. В Израел има 4,5 милиона руснаци и Русия никога няма да да разреши да се промени статуквото в региона. Основно е иранско и турско .Нали трябва да се оправдаят парите на ислямистките спонсори !Ч