Last news in Fakti

25 Май, 2021 07:35 5 400 57

ЕС забранява полети на Беларус

  • ес-
  • полети-
  • беларус

Това обявиха от европейската среща на върха

ЕС забранява полети на Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейският съвет обяви, че категорично отхвърля действията на Беларус по приземяването на самолет в страната, съобщи Фигаро.

Това беше обявено на европейска среща на върха. Срещата беше свикана след принудително приземяване на самолет на летище в Беларус.

Това стана, за да бъде задържан опозиционен журналист. Посочва се, че подобни действия застрашават авиационната безопасност.

ЕС настоява за бързото освобождаване на Роман Протасевич и София Сапега. Призовават се всички установени в ЕС превозвачи да избягват прелитането над Беларус.

Очаква се да бъдат приети нови икономически ограничения за страната. Призовава се да се разгледа забрана за преминаване на самолети на беларуски авиокомпании над въздушното пространство на ЕС.

Обявява се и подкрепа за Латвия, след като дипломатите на страната бяха отпратени от Беларус. Франция обяви, че ще разгледа затваряне на въздушното пространство над Беларус за самолети на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС и НАТО

    32 65 Отговор
    Поради смешните и неадекватни санкции на ЕС, двамата диктатори се взимат все по на сериозно. Следва сваляне на самолети.

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    61 10 Отговор
    Франция обяви, че ще разгледа затваряне на въздушното пространство над Беларус за самолети на ЕС.😀😀😀😀😀😀 Беларус ще затвори въздушното пространство над Франция 😀😀😀😀😀😀

    Коментиран от #34

  • 4 Kcaniba

    87 22 Отговор
    С една дума - диктаторите от фащ приземяват и свалят самолетите дори на чужди територии демократично! А Беларус си търси интересите недемократично....
    Интересно нещо е масовото манипулиране, нлизо е до двуполярното... Сега разбирам, що сороснята и фобията е толкова неадекватно лумпменска! Опорките!)))
  • 5 dfu

    61 10 Отговор
    Голем праз. То и без това Европа и целия свят сами се самоизолират от над година, беларусците по-бързо ще се разделят с илюзиите и ще имат възможност да си реорганизират икономиката според новото ненормално.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Някой

    70 8 Отговор
    Току що от сайта ми изтриха коментара.
    Ще повторя - ЕС не бяха толкова критични към случая със самолета на Ево Моралес. Нито към случая, в който новите украински власти приземиха самолет с арменски журналист на борда, който е жбил особено критичен към събитията в Украйна.
    Ама нали е "независим" този ЕС, та взема независими и безпристрастни решения. Иначе може тоягата на господаря да се разиграе.

    Коментиран от #13

  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    44 5 Отговор
    Псаки ще заплаши ли отново Беларус, че Шестият флот на САЩ незабавно ще бъде разположен на белоруските брегове😀😀😀😀😀😀

    Коментиран от #14, #24

  • 9 Кочинките бавно и полека

    17 41 Отговор
    Ще бъдат изолирани от цивилизованият свят. Следва самоизяждане

    Коментиран от #17, #20

  • 10 Йонко - понко

    16 33 Отговор
    ,, На международен панаир руски специалист обяснява предимствата на волгата на американец: -Вижте каква красива и луксозна кола! -А колко гори? Руснакът го поглежда и продължава:
    - Изключително меко вози! Можете да изминете 1000 км. и нищо да не усетите! - А колко гори? Руснакът си знае своето: - Елегантен външен вид... А колко гори? - А вие защо биете негрите! "

    Коментиран от #57

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Стражар

    11 33 Отговор
    желязната завеса се спуска , нашиге расафиля партизани трябва да стават или да бегат зад Урал!

    Коментиран от #31, #45

  • 13 куку руку ку

    41 5 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Самолетът на Моралес го приземиха, защото мислеха, че Сноудън е на борда. Ако бяха открили там Сноудън, какъв рев на радост щеше да настане, че са арестували терорист номер едно... А сега за същото нещо, Лукашенко бил диктатор. Както срещнах в нета една мисъл:
    "Нашият държавен тероризъм е демократичен, а вашият държавен тероризъм е диктаторски."
  • 14 Сало

    10 29 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼":

    не , но онези 3 милиарда евро помощи, ще ги гледат през крив макарон..Бяха 50 години назад в развитието си, сега дърпат още до 100, като Замръзналата Нигерия!

    Коментиран от #18, #23

  • 15 Костова

    18 2 Отговор
    ЕС не забранява полетите над Белорус, а само отделни страни призовават за това, а ЕС очаква да се случи. Има разлика. Може призивите да продължат още месеци.

    Коментиран от #26

  • 16 РЕалиста

    17 3 Отговор
    тия смешници нямат смелост едни санкции като хората да наложат, германия си гледа само личните интересите и нищо др. не ги интересува, те затова англичаните избягаха !!!
  • 17 Кой

    28 5 Отговор

    До коментар #9 от "Кочинките бавно и полека":

    ще се самоизяде?
    В ЕС селското стопанство се издържа от субсидиите, жив труп! В Беларус на самоиздръжка
  • 18 куку руку ку

    28 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сало":

    На тези, за които казваш, че са 50 години назад, мегданите на забутаните им селца са по-гиздави от центъра на София...

    Коментиран от #35

  • 19 Костова

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС и НАТО":

    Случката в Белорус не е прецедент, приземяват насилствено самолети не от вчера..Просто за пореден път лъсва либералното лицемерие.Тук не виждат нищо, заровили са си главите в пясъка, а там ще вдигнат писклива патардия за същото нещо. Кога както им изнася.
  • 20 ЦЕСЕКАРЧЕ

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Кочинките бавно и полека":

    ЕС дето е пълна с чернокожи етноси като Нгри и Араби ли е цивилизования свят?
  • 21 Трудовакъ

    18 4 Отговор
    Принудитeлнoтo призeмявaнe нa caмoлeти нe e oт вчeрa. Ocoбeнo интeрecнo e, чe aмeрикaнцитe нaрeдихa нa eврoпeйcкитe cи caтeлити дa призeмят дoри caмoлeтa нa прeзидeнтa Eвo Мoрaлec...
    "Нa caмoм жe дeлe этo coвeршeннo нoрмaльнaя прaктикa. В тoй жe Укрaинe coвceм нeдaвнo имeннo тaк жe плaнирoвaли aрecтoвывaть учacтникoв вoйны нa Дoнбacce (иcтoрия c „вaгнeрoвцaми”). A в 2016 гoду пocaдили caмoлёт „Бeлaвиa”, вылeтeвший из Киeвa, чтoбы зaдeржaть Aрмeнa Мaртирocянa. В цeлoм жe этo coвeршeннo oбычнaя прaктикa. В 2012 гoду Турция cилoй пocaдилa caмoлёт Мocквa — Дaмacк. В 2017 гoду в Бритaнии пoдняли в вoздух иcтрeбитeли, чтoбы пocaдить caмoлёт тeх жe Ryаnаir из Кaунaca. Изрaиль в 2020-м пocaдил ирaнcкий бoрт. A в 2013-м caмoлeт прeзидeнтa Бoливии Эвo Мoрaлeca зacтaвили cecть в Вeнe, тaк кaк зaпoдoзрили, чтo нa eгo бoрту мoжeт быть Эдвaрд Cнoудeн."
  • 22 виктор николаев

    3 2 Отговор
    Този нова кога ще го свали от екра че много започна да прилича на бареков, моля ви махнете го
  • 23 ***

    23 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сало":

    Какви 50 години на зад сънуваш?
    Какво се произвежда в България освен на ишлеме?
    В Беларус се провежда всичко, Камиони МАЗ, Автобус и трттртролйбус, трактори

    Коментиран от #36

  • 24 Костова

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Белоруска ответка-Чихать и на заплахите от Псаки и на разни санкции. Както бе казал преди време Задорнов, Белорус е партизански отряд в центъра на Европа. За разлика от нас те никога не са имали славно историческо минало, все са били княжество под чужда власт, но по някои показатели, направо се дивя на народа им.
  • 25 НАТО

    6 22 Отговор
    Преброени са му дните на другаря Лукашенко !!!

    Коментиран от #28

  • 26 ами

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Костова":

    И Росенчо, трябва да яде. Но поне, да сложи 'въпросителна' на заглавието. Оказва се, че само Франция, ''ще разгледа затваряне на въздушното пространство над Беларус'' и то само за самолети на ЕС.
  • 27 Оправете си България

    24 2 Отговор
    А после критикувайте Белорусия. Големи защитници на права и демокрация станахте в най бедната и порутена територия на ЕС. Не е логично.Не съм адвокат по международно право но ако над територията ти прелита самолет на чиито борд е издирван престъпник е нормално да си го прибереш.ФАЩ са правили това нееднократно.Тона е демократично.Ако има опит за преврат в ФАЩ или Франция половината държава ще е в затвора....това е демократично.За другите е терор и нарушение.Не мога да ги трая западняците .Такива са двулични.А Лукашенко чу има дъски за дялане е без съмнение. Но това Е проблем на Белорусия. А Франция да си гледа нейните вътрешни проблеми на расизъм и дискриминация (всяка седмица има убит или насилен черньо както и полицай ).

    Коментиран от #38

  • 28 Трудовакъ

    20 1 Отговор

    До коментар #25 от "НАТО":

    Някои ги броят от 1994 г. и вече се объркаха...
    Неистов е стремежа някои държави да бъдат буквално разкостени с цветни революции - Либия, Сирия, Ирак, Украйна и други. Беларусия е тлъста плячка, но не заради природните си богатства (като съседа Русия), а заради географското и стратегическо пложение, подобно на България. Налагането на демокрация, демократични ценности и т.н. е само претекст и лустросана пропаганда, целта е Беларусия да бъде използвана, подобно на Украйна срещу Руската Федерация, да се превърне в пазар на стоките второ, трето и десето качество от ЕС и да се унищожат конкурентните производства, както стана в източноевропейските страни...

    Коментиран от #44

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Двуличие

    17 2 Отговор
    Да припомним как страни от ЕС свалиха самолета на боливийския президент Ево Моралес през 2013 година
  • 31 Гледай

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Стражар":

    да не се окажат в Брюксел,че тогава вие къде ще ходите?
  • 32 "богоизбран"

    14 2 Отговор
    Много е смешно как европейците се мислят за някакви свръх хора които могат да нареждат на другите примерно урсула или шарл мишел.Е кои са тия в кряйна сметка?

    Коментиран от #40

  • 33 Днес "Бегълците" от нашите спец служби

    13 1 Отговор
    Ще бъдат ли пуснати в Продължителен Отпуск?това е важно за нашата Нац. сигурност, а самолета кацнал и излетял без двама пасажери тее Наш проблем!!
  • 34 АУУУУУ

    6 17 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    кое е смешното? ако ЕС затвори въздушното си пространство за самолети на батка Лукашенко ...че ги последват и още много други държави. И тогава ще останатсамо полети до Русия..... Хайде смейте се ! а пък Беларус директно да си закриват авиокомпанията .....е това вече е смешно аааа ! и най смешното е че червените тролове НЯМАТ НИКАКВА ВЛАСТ ОСВЕН ДА КВИЧАТ ОТ БЕЗСИЛИЕ ! ЕЕЕЕТО ТОВА ВЕЧЕ Е МНООООГО СМЕШНО !

    Коментиран от #41, #54

  • 35 Сало

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "куку руку ку":

    ти пран памперс виждал ли си, аз да !!!!!На простора на хотел и правен сапун в баня на хотел също!!
  • 36 Сало

    3 11 Отговор

    До коментар #23 от "***":

    Алооо комунле, в 21 век сме , индустриалната революция беше през 18-ти!!!Пост индустриалната революция и факт от 70-те години на 20-ти век!!!

    Коментиран от #37

  • 37 Kcaniba

    9 3 Отговор

    До коментар #36 от "Сало":

    и сега? Дъщерята проститутка в Холандия, син бандит, компийката в снапчата???
    Демократично!!!

    Коментиран от #42

  • 38 БГ ЕС

    5 13 Отговор

    До коментар #27 от "Оправете си България":

    България си е идеална евлопейска държава, младите хора учат и работят у нас и на запад-в тях е бъдещето и то е Европа....Те не са ОБРЕМЕНЕНИ , КАТО ВАС ИДЕООЛОГИЧЕСКИ, ПОСТСЪВЕТСКОТО НЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ВАС, ДОКАТО ДРУГАРЕТЕ НЕ ПОГРЕБАТ МУМИЯТА от красная площад!!
  • 39 Тттъ

    4 9 Отговор
    Еййй тука много обичат рубли,руски белоруски всички ,а пък никой не му се ходи там
  • 40 Ушанков

    2 9 Отговор

    До коментар #32 от ""богоизбран"":

    ти трябва да си някакъв азиатец и поне чукча, друг не може да си!!!!
  • 41 Урсуззз

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "АУУУУУ":

    ХАХАХА, да много е смешно, квичат, даже скимтят.............
  • 42 сало

    6 11 Отговор

    До коментар #37 от "Kcaniba":

    синът ми учи във Великобритания CS, безплатно-заварено положение, а дъщеря ми учи в немска гимназия, за да продължи в престижен европейски университет също безплатно ...така е в България, не е точно, както го описват вашите хибридни комунистически инфо парцали......

    Коментиран от #46, #47

  • 43 дсса

    9 1 Отговор
    До бъдещите Алексей Навални и Роман Протасевич:

    Господарите ви ще ви кажат "Вие сте под наша закрила. Вложили сме много средства във вас, не можем да си позволим да ви загубим"!

    Ето каква е истината:

    1. Чисто финансово една военна акция за спасяването ви ще бъде много пъти по-скъпа от обучаването на ваш заместник (може би дори са си обучили и чакат подходящ момент да го активират).
    2. За вашите господари вие сте работни добичета, нека не е така, а наети работници. Войниците им са техни деца. Никой няма да си жертва децата, за да си спаси вола с който оре, няма да го направи дори за спасяване на свой наемен работник.

    Така, че да знаете - като сте повярвали, че сте незаминими, сте си сложили примката на шията и можете да очаквате някой волно или неволно да ритне стола под краката ви. Ще ви погребат с почести, ще кръстят улица на ваше име! При едно евентуално разведряване на международната обстановка, ще я прекръстят!
  • 44 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #28 от "Трудовакъ":

    То че си трудовак ясно , ама що се опитваш акъл да даваш , а не си стоиш в кереча не е ясно ?? Поне знаеш ли , че любимата ти "тлъста" Беларус е ПО-МАЛКА икономика от България ?? И не само от България , а от Хърватия , от Румъния в пъти !! Тоест от най-бедните в ЕС !! Единствените в Европа , не в ЕС с които може да се мери са Сърбия , Македония и Молдова !! Та колко викаш да е "тлъста" ??? Айде отивай да правиш нещо дето те бива , примерно да бъркаш вар !!
  • 45 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Стражар":

    По-тъп коментар от вашия не бях чел! Затова ще гласувам на извънредните избори срещу партията на назначените от америка педофили златолюбци като измина над 150 км в Германия

    Коментиран от #48

  • 46 Ха хо ха

    3 6 Отговор

    До коментар #42 от "сало":

    някой не харесва, че българите учат, работят, развиват и туря минуси -е това е благородство!!!
  • 47 ттт

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "сало":

    Такса за британски университет: "С това таксата за първокурсниците от ЕС след реален Брекзит ще се запази на 9250 паунда, вместо очакваните между 14 000 паунда и 18 800 паунда годишно, които сега заплащат чуждестранните студенти извън ЕС.
    Това за университетите по-ниско ниво. За Оксфорд и Кембридж ако си Васил Божков, децата ти може и да учат там.
    (Справка - Паритени.бг 01 декември 2020)

    Да не забравяме, че интернет все още съществува!

    Коментиран от #52

  • 48 Стражар

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя":

    Трябва да сте доста леко перце, щом един коментар в интернет може да промени политическите ви пристрастия из основи..Или е просто хибридско тролене?!
  • 49 Росен лъжеш!! Няколко Авиокомпании

    2 4 Отговор
    Променят мар шутите на самолетите си?? Няколко, и това ЩЕЕ до месец, после тихичко ще по летят!? Не ЕС!!!

    Коментиран от #51

  • 50 Во Нгуен Зияп

    5 2 Отговор
    Забраняват полетите над Беларус. Беларус ще зауби едни 40 - 50 милиона долара годишно. ЕС ще загуби повече само от удължаване на полетите си. Отделно ще загуби снимките, които прелитащите самолетчета правят над територията на Беларус.
  • 51 яко ни лъжат

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Росен лъжеш!! Няколко Авиокомпании":

    Бaкaлoв нaпoмни кaк Aвcтрия призeми caмoлeтa нa прeзидeнтa нa Бoливия зaрaди Cнoудън: Лукaшeнкo e бeзcкрупулeн aвaнтюриcт, нo имитирa гoлeмитe.Испания отвори въздушното си пространство за самолета на боливийския президент Ево Моралес, след като той беше принуден да се приземи в Австрия по подозрение, че на неговия борд се е намира Едуард Сноудън, съобщава Би Би Си.
    Австрийските власти обявиха, че самолетът е бил претърсен и издирваният от американското разузнаване Едуард Сноудън не е бил открит. Междувременно на виенското летище се проведе среща между австрийския президент Хайнц Фишер и Ево Моралес, които обсъждаха условията по освобождаване на машината.
    От боливийското правителство обявиха, че са вбесени от отношението към техния президент, като официални служители там вече са поискали свикването на кризисна среща между лидерите на страните от Южна Америка.
    Сноудън поиска политическо убежище от няколко латиноамерикански страни, включително и от Боливия, опитвайки се да избегне своето екстрадиране към Америка.
    Кoгaтo пocтъпвaш c прeзидeнт нa лaтинoaмeрикaнcкa cтрaнa кaтo зaвoeвaтeл c aбoригeни, идвa мoмeнт, кoгaтo тaкивa кaтo Лукaшeнкo имитирaт гoлeмитe.
  • 52 Сало

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "ттт":

    Това е такса за английски университет- чукча не читател , а може би писател??!Хайде не ми обяснявай на мен за такси !!Провери колко българи учат в Европа, включително във Великобритания и колко в Русия!!
  • 53 това е от 2013

    1 0 Отговор
    „Иcпaния oтвoри въздушнoтo cи прocтрaнcтвo зa caмoлeтa нa бoливийcкия прeзидeнт Eвo Мoрaлec, cлeд кaтo тoй бeшe принудeн дa ce призeми в Aвcтрия пo пoдoзрeниe, чe нa нeгoвия бoрд ce e нaмирa Eдуaрд Cнoудън, cъoбщaвa Би Би Cи.

    Aвcтрийcкитe влacти oбявихa, чe caмoлeтът e бил прeтърceн и издирвaният oт aмeрикaнcкoтo рaзузнaвaнe Eдуaрд Cнoудън нe e бил oткрит. Лукашенко се учи от тях явно?
  • 54 БАЙ Х@Й ‼

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "АУУУУУ":

    Айде сега седни и се опитай да мислиш! Частни авиокомпании ще могат ли да летят Минск- Париж ? Дано си ме разбрал ! Икономическата война отдавна е в ход ! И за икономически санкции повод е дори , че Слънцето изгрява от изток!

    Коментиран от #55

  • 55 АУУУУУ

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "БАЙ Х@Й ‼":

    ас мисля .....ако това ти е въпросът ....ако въпросът ти е , ще получи шамар от ЕС , САЩ и други държави (списъка се увеличава) любимата ти диктатура в Беларус ....ами тя вече го получава ..... айде да я видим коя е тази частна авиокомпания която ще застане срещу Европа.....ЕХ КАК ТИ СЕ ИСКА ДА СЕ ВЪРНЕ СТУДЕНАТА ВОЙНА ! СЪЖАЛЯВАМ АМА ВРЕМЕТО ТИ МИНА БЕЗВЪЗВРАТНО !!!! ТОВА ТИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СИ ГО ПОМИСЛИШ ........ А ОБИДИТЕ И БЕЗСИЛНИТЕ ГНЕВНИ ЧЕРВЕНИ ПОСТОВЕ ОТ КОИТО НИЩО НЕ ЗАВИСИ СА ....ТЕ СА СМЕШНИ !;-))))))))))
  • 56 миро

    2 0 Отговор
    а лукашенко си го мести в другия крачол.
  • 57 10 на 100 л

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Йонко - понко":

    колко гори волгата бе трол прост . Имам един шевролет под 23 л .градско непада .ша зи у ненормалните платени мисирки .
Новини по държави: