Last news in Fakti

25 Май, 2021 20:33 3 473 59

Отвлеченият от Лукашенко самолет: Кой е Роман Протасевич?

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • журналист-
  • роман протасевич

Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., обвини социалните медии и независимите журналисти, че са отговорни за организирането и координирането на масовите митинги срещу властта му

Отвлеченият от Лукашенко самолет: Кой е Роман Протасевич? - 1
Снимка: DW

Отвлеченият по нареждане на Лукашенко журналист Роман Протасевич се появи в социалните мрежи с рани по лицето, за да "признае", че е организирал безредици. Кой е Роман Протасевич и защо е опасен за режима в Минск?

Властите в Беларус принудиха пътнически самолет на авиокомпания „Райънеър“ да кацне на летището в Минск, твърдейки, че на борда на самолета има бомба. След кацането на самолета, властите отвеждат един от пътниците - младият мъж преди това успява да предаде своя лаптоп на приятелката си и да каже на хората наоколо, че навярно го грози смъртна присъда.

Отведеният е Роман Протасевич, 26-годишен блогър и журналист от Беларус. Той знае отлично, че неочакваното му посещение в Беларус ще завърши с арест, тъй като неговото име фигурира в списъка на издирваните „терористи“, издаден от Държавния комитет за сигурност, по-известен като КГБ.

"Потенциална заплаха за сигурността"

Протасевич е летял от Атина за столицата на Литва, Вилнюс, където живее и работи. Поради опасност да бъде арестуван, през 2019 година журналистът напуска родината си и заминава за Полша, откъдето работи като главен администратор на Nexta and Nexta Live в популярната платформа Telegram.

Двата канала са и основен източник на информация за протестите в Беларус след президентските избори през миналия август и последвалото изключване на интернет в страната. През ноември 2020 Протасевич и основателят на Nexta Сцяпан Пуцила бяха добавени в списъка на правителството, съдържащ имената на повече от 700 души, издирвани „за терористична дейност“.

Тъй като повечето опозиционни лидери напуснаха Беларус, Nexta изигра ключова роля за разпространяването на информации за протестите, включително за времето и мястото на митингите. Пак там редовно се появяваха и информации за полицейското насилие и жестокостта на режима при потушаването на протестите. Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., обвини социалните медии и независимите журналисти, че са отговорни за организирането и координирането на масовите митинги на опозицията.

Запитан дали не се страхува, че агентите на Лукашенко могат да стигнат до него и в Полша, Протасевич заяви преди време, че е в процес на получаване на статут на бежанец и не се опасява от екстрадиране. Полското правителство беше отказало да изпълни искането на Беларус за екстрадицията на Протасевич, след което властите в Беларус насочиха гнева си към представители на полското малцинство в страната.

Месеци преди миналогодишните избори в Беларус режимът на Лукашенко обяви война на независимите журналисти и блогъри в страната. Десетки независими интернет портали бяха блокирани, стотици журналисти – арестувани, имаше и спрени печатни издания.

В Беларус Протасевич явно ще отговаря по най-малко три обвинения. Едното от тях е за "заговор с цел организиране на масови безредици". За него се налагат до 15 години затвор.

Странно видео с признания

Междувременно се появи видео, което публикува в Telegram един близък до беларуското правителство новинарски канал. В него Роман Протасевич потвърждава, че се намира в „Следствен арест №1" в Минск. На записа блогърът казва: „Ще продължа да сътруднича на следствените органи. Признавам, че участвах в организирането на масовите протести в Минск“. Протасевич допълва, че се отнасяли с него добре, и че е готов да направи и други признания.

Опозицията в Беларус не се съмнява, че записът е направен под заплаха. На видеото ясно се вижда, че лицето му е гримирано. Личат си и следи от побой. Живеещата в изгнание лидерка на опозицията Светлана Тихановская каза пред Sky News, че се моли „не само за неговата свобода, но и за живота му“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    47 1 Отговор
    Да ви изпапкам заглавийцето !
  • 2 С една

    59 8 Отговор
    дума полски шпионин! И в Беларус да го галят по главата ли,що ли?! Нашите тук като ги хванаха по косъма ли ги галеха?!

    Коментиран от #5

  • 3 Гробар съм

    10 55 Отговор
    Там е трудно да си умен! Диктатора смазва..

    Коментиран от #59

  • 4 00000014

    57 2 Отговор
    Колко опозионерченца вече подскачат насън?. Ще им приседнат подаянията от запада. Тихановска дали ходи с памперси?
  • 5 С какво

    8 38 Отговор

    До коментар #2 от "С една":

    право и без компетентност го наричаш шпионин ?

    Коментиран от #20, #32

  • 6 Имам въпрос

    49 4 Отговор
    струва ли си за един пикльо подобна шумотевица?

    Коментиран от #12

  • 7 Николай

    4 49 Отговор
    Ами то и нас това ни чака, Тошко Йорданов започна да реже крайници, служебния министър уволнява журналисти в ефир...президента призоваваше към бунтове и преврат.
    Голяма веселба се очаква

    Коментиран от #36

  • 8 Behemoth

    4 50 Отговор
    Тоя Лукашенко е бас.и капу.та жалък...
  • 9 Някой си

    52 4 Отговор
    Един дето си мисли, че е по-по-най в нета докато е далеч от Белорусия, после зацапа гащите още докато слезе от аероплана....
  • 10 НКВД

    61 2 Отговор
    Роман е терорист издирван от властите на Белорус .DW може да си дудне пропагандата колкото си иска.
  • 11 Kcaniba

    47 1 Отговор
    този е назист и предател!!!
    Кой е отвлеченият Асанж!??
  • 12 Опикания

    2 22 Отговор

    До коментар #6 от "Имам въпрос":

    си ти !
  • 13 Не разбрах

    27 2 Отговор
    Като е отвлечено фъркалото,къде е паркирано в момента?!
  • 14 яко ни лъжат

    59 4 Отговор
    ТОЗИ ИНДИВИД Е ТЕРОРИСТ ЗА БЕЛАРУСИЯ КАКТО БИН ЛАДЕН ЗА САЩ. САЩ КАК УБИХА БИН ЛАДЕН В ЧУЖДА ДЪРЖАВА ПАКИСТАН КАТО ТЕРОРИСТИ. БЕЗ ДА УВЕДОМЯТ ПАКИСТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО. НИМА НЕ Е ТЕРОРИЗЪМ ДЕЙСТВИЯТА НА САЩ? ДАЖЕ НЕ Е ДОКАЗАНО ,ЧЕ БИН ЛАДЕН ИМА НЕЩО ОБЩО СЪС ДВЕТЕ КУЛИ В НЮ ЙОРК. В КРАЯ НА КРАИЩАТА ТОЯ СИ ПРИЗНА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА!!!!

    Коментиран от #21

  • 15 Лукашенко

    30 3 Отговор
    се избъзика със Западенко..
  • 16 ХИЛЪРИ

    35 4 Отговор
    ТОЯ ИЗРОД НА СНИМКАТА УЧАСТВАЛ ЛИ Е В БОЕВЕТЕ В ЗОМБАС НА СТРАНАТА НА НЕОНАЦИСТИТЕ ОРКИ????
  • 17 Иван

    24 4 Отговор
    Какво като е гримиран? Кончита Вурст също се гримира.
  • 18 3.14К

    47 2 Отговор
    DW като сте започнали да добавим: участник на майдана в Киев 2013г към батальона "Азов" обявен и от щатите за нацистки. При протестите в Минск открито призовава за саботажи и директно унищожаване на инфраструктура, като се използва взрив и коктейли Молотов. Следват съответните инструкции и обучение и по тази причина е обявен за терорист. Сега ще изпее кой и как е финансирал и координирал цялата опозиция.

    Коментиран от #25, #54

  • 19 Верно ли

    38 1 Отговор
    Дааа, щом Зелето ни уведомява кой е, значи е от "специалната" опозиция като НаХални (както предположих).
  • 20 Доклад

    26 3 Отговор

    До коментар #5 от "С какво":

    ли да ви пиша?Същите непеошковци и майкопродавци като нашите!
  • 21 Иван

    5 11 Отговор

    До коментар #14 от "яко ни лъжат":

    САЩ никога не са убивали Осама Бин Ладен.
  • 22 тръстика

    28 1 Отговор
    На Микрон много му се иска да има властта на Путин и Лукашенко да вдига изтребители да принужждава самолети да кацат и тн а той се крие зад баба си докато френските полицай в едно гето дори не смеят да влезнат.
  • 23 duhcho

    40 0 Отговор
    Като питате кой е, редно е да не пишете селективно. Ето още малко информация: Рома Протасевич е участвал във войната в Донбас. През 2014 г. заминава за Донбас, където се среща с ръководителя на фашисткия "Национален алианс" и активен участник в Майдана Игор Гуз.
    По негово предложение той се присъединява към Азов, където преминава специално обучение по ръкопашен бой, стрелба от огнестрелни оръжия, щурмови действия, саботаж и подривна работа.
    През зимата на 2015 г. той се издига до заместник комисар на комуникацията на 2-ра рота. Протасевич помогна на "Азов" по всякакъв начин да получи пари от САЩ и Полша. Той на практика не участва в бойни действия, повече стои на позиции. През 2017 г. започва работа в Радио Свобода. Първоначално е стажант в Прага, а по-късно в Щатите.

    Коментиран от #26, #38

  • 24 фашист

    40 1 Отговор
    Участвал е и в Украйна във фашисткия отряд Азов. Завършен терорист и фашист.
  • 25 Иван

    27 1 Отговор

    До коментар #18 от "3.14К":

    Щом е участвал в нацисткия "Азов",гръцките м.ал..аки е трябвало да го арестуват и екстрадират в Беларус.
  • 26 РАДЕВ РАДЕВ

    29 2 Отговор

    До коментар #23 от "duhcho":

    ТОЯ ИЗРОД НА СНИМКАТА УЧАСТВАЛ ЛИ Е В БОЕВЕТЕ В ДОМБАС НА СТРАНАТА НА НЕОНАЦИСТИТЕ ОРКИ???? ПРЕЗИДЕНТЕ РАДЕВ ТОЯ КОЙТО ТИ ЗАЩИТАВАШ УБИВАЛ ЛИ Е ДЕЦА В ДОМБАС????
  • 27 Robur

    26 0 Отговор
    Защо все забравят да напишат че Ромчо е воювал в Украйна в батальон "Домбас" нали знаете кои са те

    Коментиран от #30

  • 28 Иван

    25 1 Отговор
    Гърция и Литва да бъдат изхвърлени от ООН.
  • 29 ТаУмВзе

    26 1 Отговор
    ДИРЕКТНО В СИБИР! Соросоидчета долни.

    Коментиран от #33

  • 30 Иван

    19 0 Отговор

    До коментар #27 от "Robur":

    Хиляда пъти споменаха че е "журналист".

    Коментиран от #35

  • 31 Гришата

    36 3 Отговор
    нито по телевизиите нито по вестниците и електрони медии не се съобщи ,че в Беларус е осуетен опит за държавен преврат и в манифеста на неуспелите превратаджии има послание ,че след завземането на властта да се убие президента и неговото семейство ,да се убият министри а всички привърженици на Лукашенко да се изпратят в трудови концлагери А?това прилича на болшевизъм и това леке е един от превратаджиите бъдещ но не успял убиец та да гние в затвора както всички превратаджии в Турция Медиите са демократични само ако са угодни на някогоооооо
  • 32 Истината

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "С какво":

    винаги боцка .... отзад!!!
  • 33 Иван

    12 0 Отговор

    До коментар #29 от "ТаУмВзе":

    По-добре в Донецк.

    Коментиран от #42

  • 34 Беларус

    8 1 Отговор
    Там правят синини предимно отзад.
  • 35 Kcaniba

    25 1 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    а всъщност е предател, марионетка на ЦРУ и нацистки убиец от Азов в Донбас!!!
  • 36 един от многото

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Николай":

    Кольовче , не можеш да направиш омлет , без да счупиш яйцата!
  • 37 пак не разбрал

    13 0 Отговор
    Отвлечен или свален е самолета? Блогър или журналист е Романчо? Пътувал е за Литва или на ''неочаквано посещение в Беларус'' ?
  • 38 Иван

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "duhcho":

    Корема ми се свива от тази информация, това животно трябва да бъде изгорено живо.
  • 39 АУУУУУ

    3 31 Отговор
    ЕХА КАКВИ КРЕЩЯЩИ ОТ БЕЗСИЛИЕ ЧЕРВЕНИ КОМЕНТАРИ !!!! БЕЛАРУС Е ПОД ШАМАРИТЕ НА ЕВРОПА И САЩ !!! А ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ И НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ АБСОЛЮТНО НИЩО !!!! И ТОВА Е НАЙ-ХУБАВОТО !!! ГЛЕДАМ МИНУСИТЕ И СЕ СМЕЯ !!!! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ , НЕ СПИРАЙТЕ СЪС ЖАЛКИТЕ КОМЕНТАРИ !!! ВЕНСЕРЕМОС ДРУГАРИИИИИ !!!!

    Коментиран от #43, #44

  • 40 Абе зло плъхче

    12 0 Отговор
    Ама капанчето щракна..
  • 41 Сандо

    18 0 Отговор
    Като доказан лъжец,манипулатор и фалшификатор ДВ трябва да бъдат изгонени от България.
  • 42 ТаУмВзе

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "Иван":

    За Гиви и Моторола, няма да има милост там. Небето ще падне върху бандеровец долен.
  • 43 Пишеш с Гоуеми Букви

    13 2 Отговор

    До коментар #39 от "АУУУУУ":

    Ама си дребен,амиго,избърши пяната..

    Коментиран от #46

  • 44 Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "АУУУУУ":

    И той се смееше.
  • 45 Един терорист по малко!!

    15 0 Отговор
    В Беларус!!
  • 46 АУУУУУ

    1 12 Отговор

    До коментар #43 от "Пишеш с Гоуеми Букви":

    ПЯНАТА ОТ БЕЗСИЛИЕ Е ОТ ВАС .... А ПРИ МЕН Е САМО СМЯХ ;-))))))))

    Коментиран от #48

  • 47 МАФИЯ НА ББ

    11 0 Отговор
    ТЕРОРИСТА БОЙКО РАЗБОЙКО --- Бизнесменът Абдуллах Бююк съди България в Страсбург, че Бойко го предаде на Ердоган Предаденият турските власти бизнесмен Абдуллах Бююк, обвиняван за близък до организацията на Фетуллах Гюлен - ФЕТО, е завел дело срещу България в Страсбург, съобщи той пред бТВ.
    Преди четири години екстрадицията му предизвика силен обществен отзвук. Днес той е под домашен арест, след като 40 месеца е бил в
    турски затвор. За себе си Абдуллах Бююк казва, че е бизнесмен. "Имам гривна, закачена за мен. И вкъщи - още едно устройство, което следи къде се разхождам", разказва Бююк, цитиран от mediapool.bg.Делото, за което той говори, е срещу България и е заведено в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. В началото на седмицата германското издание "Шпигел" писа, че бившият главен прокурор Стори Цацаров и премиерът Бойко Борисов са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи
  • 48 Аз съм споко

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "АУУУУУ":

    герберастията вие на поразия,овцете свършиха,чакайте числото 11..

    Коментиран от #51

  • 49 Squad 2015

    8 0 Отговор
    Какъв журналист е тоя, щом е блогър ясна е работата, апък и рускиня за жена
  • 50 боил

    21 2 Отговор
    Ние в България вече не се връзваме на приказки за борба за права и свободи , този номер мина преди 30г. и помним , Иван Костов , колко щастливо се усмихваше от трибуната на протестите ...та този борец за свобода си е получил това , което ззаслужава , а думата диктатор в сегашната политическа реалност , вече придоби съвсем друго значение ...на държавник , който пази народа и държавата си от чужди , безнравствени влияния и расипия и лишаване от суверенитет . Така, че тази пропаганда за диктатори и права и свободи , поне в България , има обратен ефект .
  • 51 АУУУУУ

    2 8 Отговор

    До коментар #48 от "Аз съм споко":

    АБСОЛЮТНО ....НА 11ТИ ОТНОВО ЩЕ СМЕ ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ;-)))))))))

    Коментиран от #52

  • 52 Ауу Бауу

    14 3 Отговор

    До коментар #51 от "АУУУУУ":

    Шефа на шпиц командата, Лукашенко го предава на ДНР! И да виеш и да скимтиш всички предатели на РБ ви очаква същото!
  • 53 гуантанамо

    8 1 Отговор
    със меки китки този полски шпионин. само един ден и признае за разлика от навални
  • 54 И Един Мармот...

    2 13 Отговор

    До коментар #18 от "3.14К":

    Къв Майдан, къв Азов бе ватник, 2013 година момчето още е било на 17-18 години ученик в Беларус. Аман от партенки.

    Коментиран от #55

  • 55 Верно ли

    8 0 Отговор

    До коментар #54 от "И Един Мармот...":

    26 годишен, който е активист от 11 години! - смЕтай си сам!
  • 56 Доко Доко

    7 1 Отговор
    Ако направим интересна аналогия със случая "Хашоги" платеният агент шпионин и провокатор на турските служби , срещу интересите на Саудитска Арабия , то там арабите направо си го ликвидираха , след една нощ изтезания , да каже каквото знае , и после изтече в канала разтворен в киселина . Турците пореваха , пореваха , оплакаха се къде ли не , но саудитите показаха как се брани държава . Та и Лукашенко показва как се брани държава , но е прекалено мек в действията .
  • 57 Иван

    0 0 Отговор
    Защо не пишете че този "журналист" е участвал във войната в Донецк и Луганск на страната на украинската армия..
    Както винаги спестявате подробности .Затова сме на 112 място ...
  • 58 Националист

    0 0 Отговор
    Поредната доза нечистота и фикалийна вода изригната от крайно левичарската и нечистоплътна глобалистична фабрика за лъжи и маниполации наричана дойчевеле! Погнусявам се и се отвръщавам от такива като дойчемойче
  • 59 Лукас

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гробар съм":

    Като глдам и тук несте много умни.
Новини по държави: