Last news in Fakti

1 Юни, 2021 07:52 2 644 8

Мароко пита: Каква е позицията на Испания за Западна Сахара

  • сеута-
  • мароко-
  • бежанци-
  • мигранти

От Рабат сравняват ситуацията с опита за обявяване на независимост на Каталуния, като уточняват, че никога не са подкрепяли сепартизма в Испания

Мароко пита: Каква е позицията на Испания за Западна Сахара - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мароко заяви, че дипломатическата криза с Испания, която предизвика наплив от мигранти в Сеута, няма да завърши, докато Испания не обяви своята позиция по отношение на Западна Сахара.

Според Рабат приемането в Испания за лечение от коронавирус на лидера на военната групировка „Полисарио” Брахим Гали е разкрило „заговор за подкопаване на териториалната цялост“ на арабската държава.

От Рабат сравняват ситуацията с опита за обявяване на независимост на Каталуния, като уточняват, че никога не са подкрепяли сепаратизма в Испания.

За пример се дава посещението на каталунска икономическа делегация през 2012 година, когато по молба на Мадрид властите в Рабат не допуснаха срещи на високо ниво, а 5 години по-късно отказаха да се срещнат с каталунските лидери, искащи независимост.

„Мароко винаги е проявявало солидарност с Испания“ и прави разлика между „приятелството на испанския народ и вредите, причинени от определени политически кръгове“, се казва още в изявлението на външното министерство в Рабат.

Според мароканските власти е нарушено доверието и взаимното уважение между двете държави и затова очакват позицията на Испания за Западна Сахара. Тя е била испанска колония до 1976 година, след което започва партизанска война между Мароко и Алжирския фронт „Полисарио”, която приключва през 1991 г., след като ООН договори примирие и разположи мироопазващи сили.

В момента Мароко контролира 75% от територията, но „Полисарио” създаде Сахара Арабска Демократична република с правителство в изгнание в Алжир и признава за президент Брахим Гали, избран през 2016 година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И те

    21 0 Отговор
    напълниха Европа и не спират да прииждат !
  • 2 гадно

    19 0 Отговор
    ЕС трябва да вземе окончателно решение никакви скакалци, под никакъв претекст от където и да е било не трябва да се допускат на континента.
  • 3 мъкаааа

    12 2 Отговор
    Испания и бившите й колонии за роби.
  • 4 1234

    20 2 Отговор
    ЕС ще се разпадне прости защото не може да реши нито един въпрос!!!! Решенията ще станат възможни веднага след разпада му
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЛЛЛ

    9 0 Отговор
    А каква е нашата позиция
  • 7 яйла

    15 1 Отговор
    ВАШАТА ПОЗИЦИЯ ТРЯБВА ДА Е ПО-ТВЪРДА,РЕШИТЕЛНА И ДА СЕ ОТСТОЯВА ВЕДНАГА ,ПРИ НУЖДА. А НЕ ДА СЕ МИШКОТИТЕ,КАКТО СТАНА СЪС ЛУЧАЯ НА НАХЛУВАНЕ НА НАХАЛНИТЕ АМЕРИКАНЦИ В ЧАСТЕН БЪЛГАРСКИ ИМОТ.

    Коментиран от #8

  • 8 Ами това

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "яйла":

    според мене си беше проба, да видят как ще реагират от колонията и да определят по - нататъшните си действия. Там има "изоставено", военно летище и май го прилапват, ако вече не е станало 5-та амерска база в България. Апетитът идва с яденето.