Last news in Fakti

10 Юни, 2021 17:44 1 856 2

Норвегия отмени карантината за българските граждани

  • норвегия-
  • карантина-
  • мвнр-
  • българи-
  • коронавирус-
  • тест-
  • ваксини-
  • осло

Необходимо е пътуващите да могат да докажат, че са ваксинирани

Норвегия отмени карантината за българските граждани - 1
Снимка: Shutterstock

Считано от 15:00 ч. на 11 юни 2021 г. отпада карантината за пристигащите български граждани в Норвегия, които са с пълен цикъл на ваксинация за COVID-19 или през последните 6 месеца са преболедували вируса. Необходимо е пътуващите да могат да докажат, че са ваксинирани или преболедували COVID-19 чрез QR-код, съобщиха от Министерство на външните работи.

Към момента мярката обхваща единствено българските граждани, които са били ваксинирани в Норвегия или имат документ, доказващ преболедуването на коронавируса, издаден от норвежки лекар. Получилите първа доза от ваксината, от поставянето на която са минали от 3 до 15 седмици, ще бъдат поставяни под карантина при завръщането им от чужбина. Те могат да се освободят от нея след негативен резултат от PCR-тест, направен най-рано на третия ден от пристигането им в Норвегия. Това важи и за деца, и за младежи на възраст до 18 г.

Очаква се въвеждането на система, която ще може да проверява статута на ваксинация в ЕС, ЕИП и Великобритания. До въвеждането на тази система граждани, чиито документи не могат да бъдат проверявани за истинност на норвежката граница, няма да бъдат обхванати от изключението за избягване на карантина.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 1 Отговор
    Никой не вярва на Ганьо, че е преболедувал, или ваксиниран. Хората си искат само ваксинирани на тяхна територия, да няма ти на мене, аз на тебе. Чипът ще реши тия малки шикалкавения, както ви уверявам от март миналата година, ама вие се правите на разсеяни.
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Норвегия
    27.05–9.06
    Норвегия
    27.05–9.06
    Общ брой случаи 3 804
    Смъртни случаи 7 70/100000 бг е 35/100000вместо да пишете изчислетеБГ е с най добри показатели в евросъюза,вероятно Финландия е по добре!Спрат ли лъжите на белодрисковците и се вижда!А,вие си оправете модераторът!И не мислете,че с евтини вируси сте хванали Дядо за ...шифера!!!