Last news in Fakti

12 Юни, 2021 02:30 3 418 24

Мрачна статистика за експлоатацията на детски труд в САЩ

  • американско изключение-
  • експлоатация-
  • детски труд-
  • права на детето-
  • трафик на хора

Те са единствената държава в света, която не е ратифицирала Конвенцията на ООН за правата на детето

Мрачна статистика за експлоатацията на детски труд в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

По повод Световния ден против детския труд на 12 юни, Международната организация на труда и УНИЦЕФ публикуваха съвместен доклад, който показва, че през 2021 г. броят на работещите деца по света се е увеличил за първи път от 20 години, предаде „Радио Китай“.

В същото време на 109-ата Международна конференция на труда в Женева, провела се онлайн, въпроси като принудителен труд и детския труд в САЩ бяха широко критикувани от участниците. Много анализатори смятат, че САЩ трябва да поеме голяма отговорност за изострянето на глобалния проблем с експлоатацията на детския труд.

Някои американски политици често говорят за „правила“ и фабрикуват лъжи, за да поставят на други държави етикети като „принудителен труд“ и „нарушаване на човешките права“. Но всъщност самите САЩ са тези, които нарушават международните правила и нарушават правата на човека.

Според статистика на Международната организация на труда от осемте основни конвенции на организацията САЩ са ратифицирали едва две. Същевременно те са единствената държава в света, която не е ратифицирала Конвенцията на ООН за правата на детето. Вижда се, че както трудовите права, така и защитата на децата са станали жертва на „американското изключение“.

Нарушаването на правата на децата е само върхът на айсберга в системното нарушаване на правата на човека в САЩ. Според данни на съответната агенция всяка година около 100 000 души се трафикират от чужбина в САЩ за принудителен труд. През последните пет години във всички 50 щата и специалния окръг Колумбия са регистрирани случаи на принудителен труд и трафик на хора.

САЩ няма да разрешат проблемите си чрез клеветене на други държави. Някои американски политици трябва да помислят как да поправят грешките си в сферата на защитата на правата на човека, да приложат международните трудови конвенции, да решат проблема с принудителния труд и да защитят законните права и интереси на американския народ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ender

    36 6 Отговор
    Лелелелле, и САЩ се изкарват най-големите защитници на човешките права! Срамота!
  • 2 GnG

    27 6 Отговор
    Залисани да НАЛАГАТ "демо кразия" по света, северно-американците, явно са забравили сами да се демократизират ?! :)
  • 3 14 88

    8 18 Отговор
    Нали искахте китайци дойдоха китайците и почнаха като в Китай да експлоатират хората.
    Да се готви Европа
  • 4 НямакъщавБарцел

    8 24 Отговор
    Статията е типична гьобелсова пропаганда. Авторът се опитва да изкара американците най-лошите експлоататори, щото не били ратифицирали нам си кви бумаги. Ама са пропуснали да споменат някой конкретен пример за конкретна експлоатация на деца. По същия начин и България не зачитала жените, щото не сме ратифицирали истанбулската конвенция. Твърде анемичен опит за евтина манипулация.
  • 5 Добре че сме вече с нормалния Свят !

    27 8 Отговор
    А то какво беше преди ! Низка детска смъртност. Детцки консултации, Грижа за детето и майката у дома , Безплатни лекарства, Женски консултации , Майчиство 3-ри години, Децки Болници и Санаториуми, Пионерски лагери, Младежки почивни бази и комплекси, Библиотеки, Кръжоци, Музикални школи, Спортни школи, Научни олимпиади ! КОНЦЕНТРЕЙШЪН кемп и Ужас ! Боже как сме оживяли ! Добре че сме сега с но.малният Западен Свят и стандарти та останахме от 10 Милиона - та на половина ! Но читави и свободни и да можем да вървим - " На ма/ната си !" Ти съгласен ли си с мен или искаш да се ритнеш сам отзад ?

    Коментиран от #15, #20

  • 6 123

    8 23 Отговор
    Статията е лъжлива. Деца в Америка най-рано могат да работят и то само по собственно желание само в някои щати на минимално 14 години, обиконовенно е на 16 години. Всеки един час работа им се заплаща обиконовенно 12-14 долара на час, като всички данаци се отчисляват от заплатата.А това което пише за чужите работници вкарани в САЩ е по повод на Индиийци вкарали работници като специални религиозни помощници от Индия, и в един момент при проверка на Министерството на труда след интервю с работниците се оказало че те са работили за един долар на час вътре в територията на индийскя храм в Ню Джързи.След което са взети законни и принудителни мерки от Министерството на Труда срещу работодателя, включително изплащането на пълна заплата на всички тези индийци по американско почасово заплащане по
    специалноста.Нямат край русофилите комунисти в България лъжите и пропагандата им.

    Коментиран от #9

  • 7 Демокрацията види ли я някой къде е

    12 8 Отговор
    И за що е ? И за какъв "Х" ни е ? По селата , народ няма , по полето също , а кой в градовете ще ни храни ? " Метро " , " Лидъл " " Кауфланд" - сиреч Дойчо ? А м утре га Дойчо каже Баста и Генук , ще си ближеш като кучето - маркучето ! Царвул ! Ти още вярваш че си нужен и равен с Манфред ? Гащник ! Ракиджия ! Тъпан ! Та какво казваш висше образование си завършил ?
  • 8 Национална гордост " Лютеница " - летчо

    9 5 Отговор
    Миш-маш и Прав- пикаш ! Тюрлю- гювеч и Е/ан-баялдъ , Кисело зеле , Ряпа с Ляп ! От времето под турско та и до сега . Ще минем само на Таратор, но понеже краставиците са скъпи, ние не слагаме и кисело мляко ! Яжте на здраве , демокрация има за всички ! И оригайте !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    15 1 Отговор
    Как така най-великата демокрация да експлоатира детски труд “законно”?! Веднага да се разпострани в света като челен опит на американската мечта!!!! Сутрин преди детската градина половин норма за загрявка, след обед останалото си го чака. И като се погледне американчето - на 20 години първия милион вече! Ей така се става Джеф Безос и Илон Мъск! Ахам!
  • 11 Госあ

    8 3 Отговор
    Обора не е холивуд. К'во ше кае простолюдието ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    Какъв закон, какви 5лв, като по голямата част от населението на краварника са гладни. За сметка на преялите. Бачкат и ушите им пукат на малките краварчета. И без това на училище не ходят или като ходят - стрелят по останалите.
  • 14 Нане

    4 4 Отговор
    първобитен капитализъм! За да му аргатуваш на капиталиста трябва му платиш а там индианци, китайци и афро пълно
  • 15 хайдутин

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Добре че сме вече с нормалния Свят !":

    Дaa,нe живeeхмe бoгaтo и лъcкaвo ,нo живeeхмe ocигурeни c вcичкo зa дa cпим cпoкoйнo , бeз cтрaх зa дoм , рaбoтa , cмeтки , прecтъпнocт . Ceгa вeчe ce рaзбирa, зaщo кoмуниecтитe ca нaтикaли вcички пoлитици и бoгaтaши в лaгeри и зaтвoри. Рaзбирa ce и зaщo ca прecлeдвaли бeзмилocтнo и интeлигeнциятa, кoятo и в днeшнo врeмe , oбcлужвa интeрecитe нa пoлитицитe и лъжe и мaнипулирa нaрoдa , зa дa cи бeзчинcтвaт упрaвлявaщитe бeзнaкaзaнo.Зa тoвa ceгa вият кaтo кoйoти , кaтo чуят думaтa кoмуниcт , зaщoтo ги e cтрaх oт тях .

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "хайдутин":

    търгашите и лихварите са много далеч от интелигенцията. Всъщност са по ниско от земеделците (разбира се). А на всичкото отгоре, въпросът вече не е дори и в обикновените търгаши и лихвари, а в откровените измамници и престъпници, които капитализма фаворизира.
  • 17 Рап

    1 5 Отговор
    Да слушаме радио Китай ! Фалшиви новини!
  • 18 Рошко

    6 0 Отговор
    Ааааа ама в обора има ли такова нещо
  • 19 Kcaniba

    9 1 Отговор
    Империята на злото!!!
  • 20 Христо

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Добре че сме вече с нормалния Свят !":

    Че западна европа как е оживяла без комунизъм бре? Всичките работи дето ги изброяваш ги имало и ги има и в европа ве бацка.

    Коментиран от #24

  • 21 Ван Хелзинг 🚁

    2 0 Отговор
    Браво на Америка
  • 22 инчхай

    2 0 Отговор
    Всичкото зло идва оттам наркомания,проституция и др.
  • 23 47859401

    2 0 Отговор
    Това е жестоката реалност ,българи ,а вие им целувате краката на тия...
  • 24 Симеон

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Христо":

    Как е оцеляла ли?! Ами сравнително лесно - като векове наред експлоатира целия останал свят. Трябва повече да четеш, тогава няма да задаваш глупави въпроси.