Last news in Fakti

13 Юни, 2021 11:48 2 078 6

Скандинавска държава избира местна власт

  • финландия-
  • избори-
  • местна власт

Първа проверка за младия премиер на Финландия

Скандинавска държава избира местна власт - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Във Финландия днес се провеждат местни избори. Те ще бъдат първи тест за популярната млада министър-председателка Сана Марин, която встъпи в длъжност само преди година и половина, малко преди да избухне епидемията от ковид, и ръководената от нея Финландска социалдемократическа партия.

Трийсет и пет годишната Марин, която през декември 2019 г. стана най-младият европейски премиер, е много популярна в страната и получи похвали и от чужбина за начина, по който се справя в коронавирусната криза в страната си с население от 5,5 милиона. Но резултатът от днешните местни избори може да се окаже разочароващи за нея като водач на социалдемократите. Въпреки личната ѝ популярност ръководената от нея партия не успя да спечели доверието на младите гласоподаватели. Двете опозиционни партии - консервативната Национална коалиционна партия, и популистката партия "Финландци" водят в социологическите проучвания.

Основните теми на предизборната кампания са планираните от правителството социални и здравни реформи, свързани с местната власт, данъците и стратегията на страна за излизане от ковид кризата. От началото на пандемията Финландия е регистрирала под 94 000 случая на заразяване и 946 починали - един от най-ниските показатели в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    0 3 Отговор
    Държавата с най много гей двойки чернокожи
  • 2 Луков

    4 0 Отговор
    "Получила похвали от чужбина".
    Много ясно, че ще получи, след като е една пионка в ръцете на глобалистите, а те държат големите медии в световен мащаб. Ако слушаш, те хвалят. Ако не, те хвърлят в тъча като Тръмп и това е.
  • 3 Минувач

    5 2 Отговор
    Финландия е "скандинавска държава" колкото Израел е европейска, погледнете картата!
  • 4 Даскал

    3 0 Отговор
    Е! Щом Тони го е писала значи е скандинавска!:) Чета факти защото е интересен форума!:) Утре ще напишат че и Холандия е скандинавска държава!:) Няма значение!:) Ни финландците, ни холандците ще се обидят!:) Авторката е продукт на съвременото ни образование!:) Разбира се лесно може да провери кое, що е!:) Ама, от какъв зор!:)

    Коментиран от #5

  • 5 сила

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Даскал":

    да не са сестри с Тоца,или заедно са си купили дипломите от Пернишкия ВУЗ
  • 6 Интересно

    0 0 Отговор
    а какво прави на снимката някакво друго знаме, а не финландско
Новини по държави: