Last news in Fakti

18 Юни, 2021 22:15 1 753 1

Разнобой! И ЕС, и "АстраЗенека" претендират, че са победили в съдебен спор за доставка на ваксини

  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Договорът на Европейския съюз с "АстраЗенека" беше един от стълбовете на европейския ваксинационен план

Разнобой! И ЕС, и "АстраЗенека" претендират, че са победили в съдебен спор за доставка на ваксини - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белгийски съд отсъди днес, че компанията "АстраЗенека", производител на ваксини срещу Ковид-19, е допуснала "сериозно нарушение" на договора си с Европейския съюз за доставка на гореспоменатите препарати, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съдът постанови, че до 27 септември "АстраЗенека" следва да е доставила общо 80,2 милиона дози от ваксината си срещу ковид, считано от момента на сключване на договора с ЕС. В решението на съда се казва, че компанията не е направила необходимото, за да спази графика за доставка на дозите от ваксината си на ЕС.

"АстраЗенека" обаче заяви, че съдебното решение я благоприятства, защото то съдържа за нея задължение да достави по-малко количество дози от 120-те милиона дози, които Европейската комисия иска да получи до края на този месец. "АстраЗенека" приветства също така съдържащата се в съдебното решение констатация, че компанията е подложена на безпрецедентен натиск.

Договорът на Европейския съюз с "АстраЗенека" бе един от стълбовете на европейския ваксинационен план. Той предвиждаше доставката на 300 милиона дози с възможност за още сто милиона, но впоследствие се оказа, че доставките се осъществяват по-бавно от очакваното.

"Доволни сме от решението на съда. "АстраЗенека" спазва в пълна степен споразумението си с Европейската комисия и ще продължи да се фокусира върху неотложната задача да доставя ефективна ваксина", заяви заместник-изпълнителният директор на "АстраЗенека" Джефри Пот.

Комисията също обяви победа след оповестяването на съдебното решение, защото съдът нареди на "АстраЗенека" да достави 15 милиона дози до 26 юли, 20 милиона дози до 23 август и 15 милиона дози до 27 септември, като предвиди налагането на глоба от десет евро за всяка недоставена доза.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 астралното кебапче

    7 0 Отговор
    Що не питат тези, които се пренесоха в други астрални измерения в следствие на тази "ваксина" ?