Last news in Fakti

26 Юни, 2021 04:21 2 678 19

26 юни 1948 г. Въздушният мост за Западен Берлин (ВИДЕО)

  • берлин-
  • блокада-
  • въздушен мост

Съюзниците се опълчват на блокадата на Сталин

26 юни 1948 г. Въздушният мост за Западен Берлин (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

На 26 юни 1948 г. американски и британски пилоти започват да доставят храна и провизии със самолети до Берлин, след като градът е хванат в блокада от Съветския съюз.

Когато Втората световна война приключи през 1945 г., победена Германия беше разделена на съветска, американска, британска и френска окупационни зони. Град Берлин, макар и разположен в съветската окупационна зона, също беше разделен на четири сектора, като съюзниците взеха западната част на града, а Съветите - източната. През юни 1948 г. правителството на Йозеф Сталин се опитва да укрепи контрола над града, като прекъсва всички сухопътни и морски пътища до Западен Берлин, за да окаже натиск на съюзниците да се евакуират. В резултат на това, от 24 юни западната част на Берлин и нейните 2 милиона души бяха лишени от храна, гориво за отопление и други важни доставки.

Въпреки че някои от администрацията на американския президент Хари С. Труман призоваваха за директен военен отговор на този агресивен съветски ход, Труман се притесняваше, че такъв отговор ще предизвика нова световна война. Вместо това той разреши мащабна въздушна операция под контрола на генерал Луций Д. Клей, назначения от Америка за военен губернатор на Германия. Първите самолети излетяха от Англия и Западна Германия на 26 юни, натоварени с храна, дрехи, вода, лекарства и гориво.

В началото на операцията самолетите доставяха около 5000 тона доставки до Западен Берлин всеки ден, а по-късно те са увеличени до около 8 000 тона доставки на ден. Съюзниците превозваха около 2,3 милиона тона товари през съществуването на въздушния мост.

Съветите премахнаха блокадата през май 1949 г., след като спечелиха презрението на международната общност за това, че подлага невинни мъже, жени и деца на лишения и глад. Въздушният транспорт - наречен die Luftbrucke или „въздушният мост“ на немски - продължи до септември 1949 г. на обща цена от над 224 милиона долара. Така източната част на Берлин беше погълната от съветска Източна Германия, докато Западен Берлин остава отделна територия със собствено правителство и тесни връзки със Западна Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой си

    20 4 Отговор
    Статията малко е " дялана с теслата " !
  • 2 Kcaniba

    18 11 Отговор
    Разликата в развитието на страните останали под руско -съветско робство с тези от запада личи и до Днестър!

    Коментиран от #3

  • 3 Kcaniba

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    До днес
  • 4 Kcaniba

    10 5 Отговор
    Световното зло и до днес!
  • 5 Сссс

    22 7 Отговор
    Не само пренаписват историята ами и името на Сталин става Йозеф, но какво пък, след 5,10 години няма да има кой да казва, че не е Йозеф а Йосиф, колкото до останалото в статията, тя е написана в духа на пропагандата по американски.
  • 6 Бамби

    24 9 Отговор
    А за блокадата на Сталинград някой нещо да каже? Не си спомням да съм прочела съчувствен коментар от същите тези, които сега се кахърят за страданията на невинните жертви

    Коментиран от #7, #8, #17

  • 7 TROY

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "Бамби":

    Блокадата е на Ленинград, Санкт Петербург. При Сталинград рамките потрошават зъбите на непобедимия вермахт сами и чак тогава джендърите усещат накъде духа вятъра.
  • 8 TROY

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Бамби":

    Блокадата е на Ленинград, Санкт Петербург. При Сталинград рамките потрошават зъбите на непобедимия вермахт сами и чак тогава джендърите усещат накъде духа вятъра.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Страхил

    9 10 Отговор
    Харесвам руските писатели и композитори, но болшевишката култура не ми е приятна. Тя е наложена с терор, следователно комунистическите паметници трябва да се премахнат.

    Коментиран от #12

  • 10 Само

    16 3 Отговор
    Като прочетох този абзац"ЙОЗЕФ Сталин се опитва да укрепи контрола над града, като прекъсва всички сухопътни и МОРСКИ пътища до Западен Берлин,"

    Си съставих мнение за компетентността на автора
  • 11 Серсфим

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "TROY":

    А в БГ са много на мода гейките,а от горе на това и платени тролове
  • 12 Диверсант

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Страхил":

    Не се притеснявай в най скоро време ще се изпари паметника на Альоша и на Съветската армия в София.. Има приготвени свръх звукови SMS -и за Графа, Ново село и Коняк. Така че със сигурност ще се изпарят и паметниците които ви вадят очите
  • 13 Диверсант

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "TROY":

    Най съм впечатлен от заключението на автора ПРЕЗРЕНИЕТО НА СВЕТЪТ към съветите за това което направили.. Очаквайте следващата му статия където ще пише че СВТЪТ И ДО ДНЕС Е БЛАГОДАРЕН НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ХИРОШИМА.
  • 14 Някой

    8 4 Отговор
    САЩ и съюзници отдавна спечелиха презрението на света със убийствата на цивилни и разрушаването на цели държави като Виетнами, Ирак, Югославия, Либия, Сирия. Ама за тези неща уважаемият автор явно не е чувал, защото нищо не пише. Все пак хляб трябва да яде - Господарят не храни куче, което го лае.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Фамт

    0 0 Отговор
    От тук тръгна и окупацията на Европа за американците това е, да разлика имаше, имаше.... но вече. тръгна по о раната крива, и. Ам виждане от Европа и пола е ието на масовото класа не е хич розово, въпреки че нашита цензурирана пропагандна преса пише само каквото и разрешат и разпоредят нищо лична но разлика от преди 30 г. в момента в медиите няма както казваме лика прилика
  • 17 Уйке

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бамби":

    Трагедията в Ленинград е още по-голяма и защо ли не плачете за десетките милиони руски, украински, белоруски, полски, югославски деца, жени, старци! Колко деца и жени.загинаха през ВСВ от,, победителите САЩ иGB"! САЩ за около 1300 жертви в Пърл Харбър,, геройски"хвърлиха две атомни бомби с които унищожи ха два града заедно с цивилното им население! Без никакъв смисъл! Войната вече беше решена но те трябваше да покажат мускули на СССР, което правят и до днес в цял свят! До кога? В Корея и Виетнам изядоха шамари, но с Русия ще изядът юмрук, който ще им счупи хищната челюст!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Няма какво

    0 0 Отговор
    да говорим. Русия преди 30 години се изтегли от Германия, докато САЩ,Англия е Франция все още я държат окуперана.
Новини по държави: