Last news in Fakti

26 Юни, 2021 18:51 4 103 13

Инженер предупредил още преди три години за повреди по срутилата се сграда във Флорида

  • флорида-
  • маями-
  • сграда-
  • срутване

Потвърдена е смъртта на четирима души досега, а 159 човека все още не могат да бъдат открити

Инженер предупредил още преди три години за повреди по срутилата се сграда във Флорида - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Консултант е предупредил три години преди смъртоносното рухване на високоетажна сграда в Южна Флорида, че има доказателства за големи структурни увреждания в бетонната плоча под зоната ѝ с басейна и много пукнатини в подземния ѝ гараж. Това съобщава в. "Ню Йорк таймс" днес, предаде Ройтерс.

Голяма част от 12-етажната сграда в предградието на Маями Сърфсайд рухна в ранните часове на четвъртък, докато обитателите ѝ спяха. Причините за тази трагедия все още остават неизвестни, предаде БТА.

Потвърдена е смъртта на четирима души досега, а 159 души все още не могат да бъдат открити. Спасителни екипи работят денонощно, като претърсват нестабилната планина от отломки.

Според в. "Ню Йорк таймс" инженерът и консултант Франк Морабито през октомври 2018 г. е представил доклад, който е помогнал за изготвяне на планове за ремонт на сградата. Ремонтът е трябвало да започне скоро. Вчера властите на Сърфсайд публикуваха доклада на Морабито и от него стават ясни мащабите на повредите по бетона и армировката на сградата, вероятно причинени от корозиращото действие на пропития със сол въздух по крайбрежието на Южна Флорида.

В доклада на Морабито обаче няма индикации, че има риск сградата да рухне. В него се отбелязва, че тя има нужда от ремонт, така че да се запази структурната цялост на сградата и на нейните 136 апартамента.

Според адвоката Кенет Дайректър, представляващ асоциацията, която менажира жилищната сграда, тази седмица е трябвало да започнат именно ремонтните дейности, но нещата е можело да се развият по много по-различен начин, ако собствениците са били уведомени, че корозията и пукнатините по сградата може да са сериозна заплаха.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    10 20 Отговор
    В САЩ има странен закон.Ако живееш в апартамент под нае ти е забранено да имаш автоматична пералня.Переш където намериш,Обикновенно в мазетата има няколко машини и срещу немалка сума переш каквото си поискаш.И тук трябва да е така ама не са се сетили комунистите от ГЕРБ

    Коментиран от #11

  • 2 Морски

    26 2 Отговор
    Тияса строили с морски пясък като турците в Истанбул.
  • 3 14 88

    25 7 Отговор
    В Сащ вече няма строители както и в АНглия новите прииждащи бушмени нищо не могат тия са пътници и им трябва война но тя ще им е и последната.
  • 4 Винкело

    26 1 Отговор
    В доклада липсвали индикаци и дрън-дрън... Какво според политиците им означава "нужда от спешен ремонт, за да се запази структурната цялост на сградата"? Да се пазят от течение по стълбищата ли?
  • 5 Непримирима:

    9 11 Отговор
    В България има много стари сгради на ,които им трябва СПЕШЕН РЕМОНТ !!! Включително и старите панелни блокове !!! Питам ,КОГА ЩЕ ЗАПОЧНЕ САНИРАНЕТО,а ако трябва и разрушаване на старите сгради ??? Когато е вече КЪСНО ЛИ ????

    Коментиран от #13

  • 6 Непримирима:

    5 8 Отговор
    Продължавам: КАКВО правят кметовете, и общинските съветници в градовете ??? Взимат ли се мерки да се обезопасяват старите сгради или направо да се разрушават ??? С панелните блокове какво става ???? Утре много хора ще зареват ,че има течове,има пукнатини или,че има увреждания по сградите, където живеят !!! Какво се прави по този въпрос ???
  • 7 Ддфф

    10 1 Отговор
    Ами цялото срутване изглежда като контролиран зрив. Така свалиха и кулите.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гошо

    7 0 Отговор
    Те не знаят от какво се срина ,обаче имали доклад за ремонт и какво е трябвало да се ремонтира според доклада след като според същия нямало индикации да рухне сграда Сигурно е трябвало да се пребоядиса Публикувано във факти.бг: така че да се запази структурната цялост на сградата и на нейните 136 апартамента.
  • 10 Иван

    1 1 Отговор
    Асоциациите в САЩ са изроди и изнудвачи.
  • 11 тъп закон

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    На кого е изгоден? На онези с пералните под наем.
  • 12 грешиш

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ддфф":

    Некачествено строителство и престъпно нехайство. Не може да е имало взрив и никой да не е чул. Трябвало е да премахнат сградата, а не да се опитват да я ремонтират.
  • 13 manyaka

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Непримирима:":

    Повярвай ми новото стоителство е много по некачествено от един 8 сем етажен панелен блок с 4 тири входа от 80 сте години. Новата ти кооперация ще падне, а блока ще остане непокътнат!