Last news in Fakti

1 Юли, 2021 13:40 4 025 25

Истанбулска конвенция: "Турция върна часовника поне с 10 години назад"

  • истанбулска конвенция-
  • турция-
  • жени-
  • права на жените-
  • реджеп ердоган-
  • протести

Миналата година в Турция са извършени над 300 убийства на жени

Истанбулска конвенция: "Турция върна часовника поне с 10 години назад" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Турция превъртя часовника за човешките права с поне десет години назад", казва генералната секретарка на правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ Агнес Каламар. Отказът на турското правителство от този ключов Договор за превенция и борба срещу насилието спрямо жени и домашното насилие, според нея, ще влезе в историята, но в отрицателен смисъл, защото за пръв път страна-членка на Съвета на Европа напуска международна конвенция за човешките права.

Безпрецедентен случай

Каламар говори за „стряскащ и безпрецедентен случай“ и за „опасен сигнал към онези, които насилват, осакатяват и убиват, че в бъдеще ще могат да се отърват безнаказано“. Излизането на Турция от „Истанбулската конвенция“ излага жените на повишен риск от насилие, предупреждават от правозащитната организация. През март президентът Ердоган обяви с декрет, че Турция напуска Конвенцията, подписана през 2011 година. Това решение влиза в сила от 1 юли 2021.

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието срещу жени е първото в света споразумение със задължителен характер, което изисква от страните, които са го подписали, да предприемат мерки срещу домашното насилие, както и срещу изнасилванията на жени по време на брака или обрязванията на женски полови органи. Подписалите го 46 държави, сред които и Германия, се задължават освен това да защитават по-добре жените и момичетата от насилие, като прилагат наказателно-правни мерки срещу извършителите. Под „насилие“ в случая се разбира не само физическо насилие, а и дискриминация по полов признак, заплахи или икономическа експлоатация.

Ердоган печели точки пред консерватори и ислямисти

Ердоган обясни, че Турция се отказва от Конвенцията, поради това, че тя застрашавала традиционното турско семейство. Неговото решение всъщност бе реверанс пред консервативните и ислямистки кръгове в страната. Те настояваха за излизане на Турция от Конвенцията, защото тя нарушавала единството в семействата и стимулирала разводите и хомосексуалността. Критични наблюдатели смятат обаче, че в бъдеще ще се увеличи броят на турските жени, които стават жертва на насилие. По данни на платформата „Да спрем убийствата на жени“, през миналата година в Турция са били убити над 300 жени. През тази година само до момента вече са регистрирани 177 подобни случая.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    53 0 Отговор
    Нещата не трябва да се слагат под един знаменател.Категорично осъждане на домашното насилие.Но Конвенцията съдържа и неща които нормалният човек не може да приеме като. определяне на пола и тем подобни дивотии.Разделете нещата....Или покрай сухото да вкараме и мокрото...
  • 2 Прозорецът на Овертон

    51 1 Отговор
    Това е договор за легализиране на Джендъризма и извратените сексуални практики удобно маскиран под "защита на жените" ! Всяка страна си има закони за защита на хората (мъже, жени, деца) и пр.! Тази конвенция е просто един от "Оризорците"

    Коментиран от #18

  • 3 Ланс Линк

    40 0 Отговор
    Естествено DW. И как конвенцията щеше да спаси тези 300 жени. Ако някой е решил да убива една хартия не може да го спре.
  • 4 Мехмед

    37 3 Отговор
    Брех тази конвенция! Еврогейовете реват през сълзи и сополи.
  • 5 pbdan

    22 3 Отговор
    Сега с ИК всеки от една мюсюлманска държава може легално и без да може да му се откаже да поиска убежище в ЕС. Всеки мъж или момче може да каже, че се чувства жена, за което ще го хвърлят от покрива с главата надолу в собствената му държава. Една жена мюсюлманка може да каже, че е подложена на домашно насилие (няма дори да излъже) и също да поиска убежище. Мюсюлманско момиче може да каже, че я грози обрязване и също да поиска защита. Всяка държава подписала ИК е длъжна да ги приеме и обгрижва. Това е същността на ИК. Ако не искаш да биеш жена си няма да напишеш 77 страници конвенция.

    Коментиран от #10, #16

  • 6 Някой

    19 1 Отговор
    не с 10! Направо със 100!
    Няма да се плашите, важното е че Германия и останалите еврогейски държави сте скочили в бъдещето с тази "Истанбулска конвенция". Надяваме се вашето бъдеще да не е и нашето такова.

    Коментиран от #12

  • 7 ПКП Я

    19 0 Отговор
    За ЕС перспективата за развитието и е джендъризма, нали от такива се управлява!
  • 8 Бай Шиле

    37 0 Отговор
    Прочетете целият текст в ИК.Там има разпоредба "правителствата са длъжни да подкрепят /разбирай финансират/ НПО,които да извършват мониторинг на Конвенцията".Не се ли сещате,че защитата на жените е само смокинов лист,прикриващ фалоса на г-н Сорос.
  • 9 Бай Шиле

    16 1 Отговор
    Дойче веле,сър.
  • 10 Щирлиц

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "pbdan":

    Заключението е правилно, но основната стратегия на ИК е НАСТЪПЛЕНИЕ НА ГЛОБАЛИЗМА.Даже и Мюлер ми призна,че е така.
  • 11 Гост

    9 1 Отговор
    Ако в Турция са толкова, то в България ги гоним даже и задминем ама Турция та Турция...видиш ли в България и ДЖЕрмания всичко е цветя и рози, няма убийства на жени, няма насилие дискриминация също...направо Рай, а всеки бяга от него.
  • 12 смерш

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Със фактическата загуба на суверенитет след влизането в орбитата на доминирания от чичо Сам "колективен"запад май ще ни постигне Дантевото "Надежда всяка тука оставете"!
  • 13 Мухаа,хаа! -

    17 1 Отговор
    Колега от форума използва определението" Смокинов лист".Точно в десетката.Турция,като всяка съвременна държава,има достатъчен набор от юридически закони,за защита на всеки член от обществото им.Независимо,жена,мъж или дете.Дори по отношение на изнасилване,гавра с малолетни,педофилия,убийство,са много по сурови от европейското законодателство.Но не желаят под този" смокинов лист"да проникне другото- ЛГТБ под различните му форми,свободното му проповядване и закрила през този закон.Не са съгласни този" вирус,да унищожи обществото. В това по нищо не се различават от нас- българите,но имат 💓 и топки,да го заявят директно.
  • 14 Аз дълбоко вярвам

    13 1 Отговор
    Във здравия разум на огромната част от Българския народ.Нека да спорим за политики,да поддържаме различни партии и коалиции.Различни геополитически курсове.Но в едно трябва да бъдем неделими,като гранитна ,огромна скала.Точно в тази насока.Подведем ли се само веднъж,и бъде подписано като закон,ние сме свършени като нация и народ. Сун Дзъ преди хилядолетие е казал: "Достатъчно е търпеливо да развращаваш жените и подрастващото поколение на противника,и ти си спечелил битката.Без капка пролята кръв! "Дано,това което ни е съхранило през вековете като народ- консерватизма в семейните ценности,ни обедини и сега.Допуснем ли този унищожителен вирус в Родината ни,след две поколения само името ще бъде- България.Всеки политик трябва да знае предварително,че само това е тема- Табу.Независимо от коя партия е във властта.Тогава,дори и да го притискат,ще е категорично против.Иначе,изхвърча от властта и политиката завинаги.А никой не иска да бъде политически труп,заради чужд интерес, особено когато целия народ му е забранил тази тема.
  • 15 5иция

    8 1 Отговор
    Турската фирна ДАРДАНЕЛ купи гръцката фирма КАЛЛИМАНИС от сферара за пакитирани и консервирани морски продукти с цел изнас на европейския пазяр. За тая новина нищо по медиите.
  • 16 5Kan

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "pbdan":

    ТАКА СТЕ НАПИСАЛИ ВСЕ ЕДНО В Християнските Държави Нямал8225о Такова Нещо.
  • 17 Моля,не ни занимавайте с извратеняци.

    7 0 Отговор
    Стига с това ЛГБТИ - хората ги наричат по съвсем различен начин.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Прозорецът на Овертон":

    Джендърската ИК не се появява на "празно място". Нещата са подготвени отдавна. Никой не коментира, че дискотеките и съвременната диско- култура водят началото си от НЮ-ЍОРКСКИТЕ ГЕЙ-КЛУБОВЕ....
  • 19 Рошко

    7 0 Отговор
    Колкото и да го плюете не мо е да ни убедите да ги мразим, курортите им пълни производство и износ чупят рекорди, най голямото летище втори канал, и се били върнали заради един джендърски закон ли ко Венеция 10 години назад, за здравеопазването им да не говорим
  • 20 Gen Gurko

    7 0 Отговор
    Вонята на еврейското, пснемско име дойче зеле пак се разнесе.
  • 21 5ко

    5 1 Отговор
    Браво Ердо! За пореден път се доказа като отговорен политик и мъж с железни топки. Нека на воля си квичат шорошките нпо-та. Това не са човешки ценности. Точно от такива и ние се нуждаем.

    Коментиран от #22

  • 22 5ко

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "5ко":

    Исках да напиша: Точно от такива ПОЛИТЦИ и ние се нуждаем.
  • 23 Иван

    1 0 Отговор
    Забавят връщането на еврейския Мешия.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 браво

    0 0 Отговор
    Не харесвам Ердоган, но за това шапка му свалям. Истанбулската конвенция е един двусмислен документ в който насилието над жени не е основния приоритет а само парлама за прокарване на джендър идеологията
Новини по държави: