Last news in Fakti

3 Юли, 2021 18:55 4 399 64

САЩ призоваха Северна Македония да влезе в ЕС

  • сащ-
  • ес-
  • северна македония

Това е важно за региона

САЩ призоваха Северна Македония да влезе в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Присъединяването на Северна Македония към ЕС ще допринесе за стабилността на Балканите. Това обяви представителят на САЩ по европейските въпроси Филип Рикер, цитиран от ТАСС.

Американският дипломат присъства на международен форум в Охрид. САЩ приветстват препоръката за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

Това се разглежда като награда за реформите в двете страни. Тяхното европейско присъединяване ще укрепи регионалната стабилност.

Това трябва да е водещ приоритет. Политиката на САЩ търси точно това.

Рикер смята, че отказа от преговори води до спад в доверието към ЕС. Разглеждат се варианти за начало на преговорите.

Европейски представители призовават за бързо решение.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 веселяк

    104 2 Отговор
    КоФбоите да си ги направят щат, като толкоз придирят за тях!

    Коментиран от #56

  • 2 ТаУмВзе

    92 3 Отговор
    Марш бе кравар! Кво като имаш 4 бази?

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Истина е

    52 0 Отговор

    До коментар #3 от "Херо Мусака":

    Вече е време да се дели баницата
  • 5 САЩ или Русия

    8 55 Отговор
    Как да разберем фърчилков с кои е?
    Ако стане президент за втори път и РСМ влезе в ЕС-с американците е, само, че в ролята на Троянски кон на източния властелин.
    Ако Бг излезе от ЕС е ясно и на бебетата,😂😂
    Та да видим, ко ще стане наесен,😂😂

    Коментиран от #11

  • 6 фащ

    99 1 Отговор
    американци, англичани - винаги разделяй и владей!!!
    Вън от държавата ни!

    Коментиран от #45

  • 7 dfu

    48 1 Отговор
    Според заглавието, все едно САЩ натискат РСМ да отстъпи отстъпи от позицията си спрямо България, за да влезе в ЕС, но съдържанието на статията е нещо различно.

    Коментиран от #9, #20

  • 8 Перко

    5 31 Отговор
    Ако не си го вземаме Пирин назад
  • 9 Давам ти жокер

    30 2 Отговор

    До коментар #7 от "dfu":

    Макетата са булката
  • 10 розово

    67 0 Отговор
    Главният агент на САЩ за БЪЛГАРИЯ Цветан Цветанов мълчи като риба по въпроса.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Цървулев

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "За теб - САЩ!":

    Къде е този паметник ,че да си знам и благодарим за топлите чувства към БГ
  • 13 Въпрос

    49 0 Отговор
    Ако не се съгласим за СРМ какво ще ни направят? Няма да има бомбардировки я?
  • 14 Иван

    46 0 Отговор
    Преди 20 години маймуната Буш заповяда на ЕС да приеме Турция.

    Коментиран от #19, #37, #60

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ще почакат

    41 2 Отговор
    Макетата . А Хамериканците да не се месят. Ние Българите , когато преценим , тогава ще дадем зелена светлина за макетата. Но процеса зависи от С.Македония .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Приоритетно

    2 34 Отговор
    Кой го знае клепоухия фърчилан който трябва да си отваря добре ушите и Коя е България за да се интересува някой от измислената и съчинена от руснаците през 1878-79г нова история и нарекли задунавската си губерния- Болгария , давайки византийското име на новата столица-София , за да спъва присъединяването на Северна Македония към ЕС и да се противопоставя на американските планове за стабилност за Балканите...???
  • 19 Пешо от блока

    36 3 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    И като гледам сега Турция е в ЕС,нали.Това са просто дипломатически приказки по протокол.Ако този американец утре се срещне с български министър ще каже, че България трябва да защити интересите си. С една дума дрънкат си дипломатическите глупости.
  • 20 Любен Стойков

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "dfu":

    В същност САЩ натискат Македонските титовисти да си признаят, че лъжат, да си кажат, че са българи и да влизат в ЕС. Американците не плюят по мис Стоун и цялата си дипломатическа и агентурна история, която доказва българския корен на македонската "идентичност и язик" като "братушките" и българските им наемници, а си следва линията "където е текло пак ще тече". Силна България, с Македония е тапата на гърлото на Европа срещу надигащата се Турция а не ялова Русия. Затуй Херо Мустафа пие мелнишко вчера, докато чиновниците от департамента приказват как макетата трябва да влязат в ЕС. Но след като се разберат с България...
  • 21 U$A&NATOвън

    8 22 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    ТУК КОМЕНТИРАТ НЯКОИ БЪЛГАРСКИ ВРАГОВЕ , ВЕРОЯТНО РУСКИ ПРОВОКАТОРИ , КОИТО ИСКАТ БЪЛГАРИЯ ДА НАПУСНЕЛА ЕС, КОЕТО Е НАЙ- ТЪПОТО НЕЩО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗМИСЛИ.!МНОГО ОТ ВАС НЕ ПОМНЯТ КАКВО СТАНА, КОГОТО СССР РАЗТУРИ СИВ. БЪЛГАРИЯ РУХНА, ВСИЧКИ ЗАВОДИ И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО РУХНАХА, А НИЕ ГЛАДУВАХМЕ БЕЗРАБОТНИ, ЗАЩОТО ЗАГУБИХМЕ ПАЗАРИТЕ.ЗАВОДИТЕ СТАВАХА САМО ЗА СТАРО ЖЕЛЯЗО,ЗАЩОТО НЕ ПРОИЗВЕЖДАХА НИЩО КОЕТО МОЖЕШЕ ДА СЕ ПРОДАДЕ ИЗВЪН СССР, ЗАВОДИ ПЛАТЕНИ С ТРУДА И КРЪВТА НА ДВЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ, КОИТО ГЛАДУВАХА. В ТКЗС ДАВАХА НАДНИЦА ,КОЯТО НЕ СТИГАШЕ ЗА ЕДИН КИБРИТ.ЗА ЕС ПЛАТИХМЕ ПРЕСКЪПО , МИЛИАРДИ , КОЗЛОДУЙ, КВОТИТЕ ЗА СЕЛСК. СТОПАНСТВО .ВОДИТЕ НА СТРУМА И МЕСТА.СЕГА Е РЕД И рсм/бюрм ДА ПЛАТИ, НЕ ДА ПОСТАВЯ УСЛОВИЯ.НАШИЯТ КОЗ Е ЧЕ СМЕ В ЕС, С ПРАВАТА СИ. АКО ЩАТИТЕ НИ ПРИТИСКАТ , ДА ГИ ИЗГОНИМ ОТ ТУК И ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ НАТО , ДА ИЗБИРАТ ЧЕРНО МОРЕ ИЛИ ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО , ТАМ Е НАШИЯТ КОЗ.ОТ ЕИ НЕ МОГАТ ДА НИ ИЗГОНЯТ , НО ОТВЪН ОТНОВО ЩЕ ОСТАНЕМ БЕЗ ПАЗАРИ И ЩЕ ТРЯБВА ДА ЗАКРИЕМ ДЪРЖАВАТА , КОЕТО Е ЦЕЛ НА МНОГО"ПРИЯТЕЛИ"! АКО НИ ПРИТИСКАТ , ОСТАВАМЕ В ЕС, НО ГОНИМ ЩАТИТЕ ОТ БГ И ВЪН ОТ НАТО, КАТО ТОЛКОВА ИМ Е ЦЕННО ОХРИДСКОТО БЛАТО , ПО-ЦЕННО ОТ СЪЮЗНИКА БЪЛГАРИЯ. В ЕС ДОКРАЙ И ПАЗИМ ИНТЕРЕСИТЕ СИ !

    Коментиран от #23, #25

  • 22 Мето

    15 1 Отговор
    Ще обграждат с оръжия и Сърбия по примера с Русия, за това е зора.
  • 23 Хахаха

    21 1 Отговор

    До коментар #21 от "U$A&NATOвън":

    Рухна защото заводите бяха купени от подставени лица за жълти стотинки с цел да се разруши икономиката на България и да станем зависими от запада.
  • 24 Монтанчанин

    22 0 Отговор
    Приемаме индианците в ЕС,но макетата никога,Америки,не се бъркай в двора на държави където са на хиляди километра от вас.

    Коментиран от #27

  • 25 Глупи

    22 3 Отговор

    До коментар #21 от "U$A&NATOвън":

    Ще ти задам един въпрос само. Защо завод (няма да казвам кой) беше купен за невероятно ниска цена. Цената беше по ниска дори и от цената на самата земя без да слагаме в това число сградите. Складовете бяха пълни с продукция пазар имаше основно в България. Завода беше на печалба. Имаше чисто нова машина купена за един милион евро и още Беше в сандъка. Та тази същата машина се даде за скраб. Пак казвам, даде се за скраб. Не се продаде не се използва. Затвориха завода и Вътре всичко беше нарязано и разпродадено. Та въпроса ми е следния. С каква цел беше направено това?
  • 26 Наркос

    11 11 Отговор
    Казах ви ще намерят съюзници и ще ни заобиколят, а ако се инатим и санкции ше има ... за нас никой не се застъпва, защото сме с всички и никой
  • 27 Наркос

    4 16 Отговор

    До коментар #24 от "Монтанчанин":

    Ами не си купувай ф16 тогава, построй си ги сам бе балък ... даже като си тръгнал върни им и електро-централите и се грей в иглу
  • 28 Да видим

    14 0 Отговор
    Какво ли ще е това решение. Да не настъпите мотиката от много зор с опит да прескочите страна член.

    Коментиран от #32

  • 29 Възмутен

    26 0 Отговор
    А защо САЩ не призоваха РСМ да си изпълни договора която е подписала с България,и който не изпълнява? Моите уважения към САЩ,но така не става! Затова в случая,моите не уважения към САЩ.
  • 30 иДеА МеГаН с ХаРи сТруМаН червено и черн

    7 0 Отговор
    Балканите имат нужда от неутрална държава между държави с различни езици и обичаи и религии както е Швейцария в Западна Европа ако приемат Северна Македония в ЕС не се знае какво ще се случи достатъчно е да е в НАТО където се изпълняват команди според бойната обстановка по време на тренировка и състава се поти без да води реални бойни действия
  • 31 Перо

    17 1 Отговор
    САЩ нямат нищо общо с ЕС,даже смятат този съюз за конкурентен на световния пазар. Препоръки и пожелания може да прави всеки. Македонистката неетническа нация,измислена държава с чужда история и език,създадени от партия няма да влезнат в ЕС,до изпълнение на критериите,ако ще да натиска и арменския поп!!! Нека “макетата” си правят международни форуми,колкото си искат! Не разбирам какво правят на това сборище държави от ЕС!
  • 32 Брендица

    5 8 Отговор

    До коментар #28 от "Да видим":

    В зората на демокрацията, лето 1991-во бг политаците признавайки Република Македония де са спали? Пробваха да прескочат сите сръбски републики и да кацнат в САЩ. Сега ше викат ох, ама никой му не дреме. Политиката на САЩ и ЕС е те да са в ЕС и ще се случи !

    Коментиран от #35, #41

  • 33 Перо

    6 5 Отговор
    Тази статия е фейк новина от ТАСС. Защо всичко за РСМ се коментира за БГ,от руски телеграфни агенции и др.техни медии?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Кубрат 632

    21 0 Отговор
    С кое Северна чукария ще придонесе на ЕС, с кое? С омразата си по своите съседи, с фалшификацията на исторически факти или с факта, че е "изпълнила" критериите от Маастрихт? С нищо няма да придонесе, най-много България да не е най-бедната държава в ЕС. А на господина от отвъд голямата локва, ще му кажа да се поразрови из архивите на неговата държава. Да понаучи история, да види кое как е и тогава да дава препоръки. САЩ не са член на ЕС, така че да не дават мнения. В другия случай, референдум дали България да остане в съюз, в който не се чува и зачита мнението ѝ.

    Коментиран от #38

  • 37 Перо

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Нещо си убъркан! Турция е кандидат за ЕИО /ЕС/ от 60-те години,така че и РСМ има много време за чакане! Франция не иска един нов мини СФРЮ с македонизъм и шовинизъм да направят вътрешен блок,подобно на някои други източно европейски страни.
  • 38 Брендица

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "Кубрат 632":

    Ами няма как САЩ да са член на ЕС. Ти прочети защо е така?

    Коментиран от #42

  • 39 Скорпи

    8 0 Отговор
    Да си оправят кашите дето ги забъркаха по целият свят и да оставят региона на мира.Ако имат нещо заделено, да дадат,акъл нещем
  • 40 Скопие лъжат че са бедни!

    1 6 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други! За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube

    Коментиран от #43, #61

  • 41 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Брендица":

    Да,ама не! Робският ти начин на мислене се проявява! РСМ направи така,че станаха червен плащ на разярен бик!

    Коментиран от #44

  • 42 Кубрат 632

    12 0 Отговор

    До коментар #38 от "Брендица":

    Ами точно там е ключът, да ни си пъхат носът навсякъде. Като са им толкова мили северночукарците, да си вземат у тях и да се приключва. То такава лакардия вдигнаха тия, че все едно България ще кандидатства за ЕС, а не РСМ.
  • 43 Кубрат 632

    10 0 Отговор

    До коментар #40 от "Скопие лъжат че са бедни!":

    Само ти липсваше, тъкмо щях да кажа, че те няма и хоп... съкровището на Сашко. Пич, като ти видя постингите за туй древно злато и се успокоявам, има и по зле от мен.
  • 44 Брендица

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "Перо":

    Първо понятие "робски начин на мислене" няма. Има два типа - мислещи и немислещи (чакащи нещо да им падне отнякъде.) Към 2021 българите в развитие са точно на това ниво и затова има падане, а може и разпадане да докарат с дебилски изпълнения. САЩ е главният фактор за ЕС и каквото кажат - става. За България имат нещо предвид, но искат некорумпирано Правителство, за да започнат проектът си. Изберете си пак същи като тия от последните 11 години и може България да изпадне и от ЕС !

    Коментиран от #54

  • 45 ади сега

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "фащ":

    Анличаните тоя път нищо не са казали по въпроса за разлика от Берлин ЕС СаЩ всички тия натискат.

    Коментиран от #46

  • 46 Брендица

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "ади сега":

    Англичаните са шебеци колонизатори. Притрябвало му е на някой тяхното мнение !
  • 47 Киро казана

    14 0 Отговор
    Артър Евънс бележит английски археолог и етнограф 1903г пише до в. Таймс ....„Нека да започна с поправката на една почти всеобща заблуда. Там няма „македонци“. Там са българи. Там има румънци – останки от латиноговорещите жители на римо-илирийските провинции, които още се намират в планинската верига на Пинд и в съседните градове. Там има гърци, вкл. повече или по-малко изкуствено елинизирани румънци. Там има „турци“, вкл. мохамедани-българи, и някои истински турски села по Вардардаската долина, представляващи население, по-ранно от отоманското завоевание. Там има една примес от шкипетари или албанци към западните и северните краища. Накрая, там има едно голямо испански говорещо еврейско население в Солун. Но там няма „македонци“.

    Коментиран от #48, #63

  • 48 Брендица

    1 7 Отговор

    До коментар #47 от "Киро казана":

    Егати английския шемет. Солун къде е, а област Македония с българите?!Бая разногледо изказване. Нещо се е объркал тоя

    Коментиран от #52

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 оня с коня

    3 0 Отговор
    Е как така САЩ призовават С.Македония да влезе в ЕС,след като съвсем наскоро Лично Байдън ГИ ПРИЕ в ЕС и обяви че ГИ смята за Пълноправни членове,закоето и ги Поздрави?!
  • 52 2233

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Брендица":

    и в коя област е Солун бе многознайко?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ретерит

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Брендица":

    Правителство, за да започнат проектът си??
    Те (ф. а. щ) са един проект -Майко мила.
    "Изберете си пак същи като тия от последните 11 години и може България да изпадне и от ЕС"!
    Те и Финландия приятелю са изпаднали 1924 година от СССР, който е основан пък 1922 , но да са спряли да съществуват?
    -Аре по спокойно с тия парни САЩ.исани Възхвали и предразсъдъци, че и те и в горната, пък и в долната тяхна камера -Не са Цвете за мирисане, ама въобще!
    На военната ветеранка която застреляха трябва да Издигнат По голяма статия от тази на Статуята на Свободата и тогава, ще сбъднат пожеланието на Французите ,от време оно- да станат някога си,но не й днес (Истинска Демокрация) , а не ДеМоН.окрация, каквато са всъщност, към настоящият момент!
    Капитол.ията= Змиярник
    Не подкрепям ПП гроб, но й твоите възгледи са " облечени в популизъм
  • 55 Николай Лалугеров

    0 0 Отговор
    Вярно ли е бе братя и сестри че у нас е имало 10ки хиляди наши граждани с македонски паспорти? - ако е истина за що тогава се пръскаме че е имало и македонски граждани с български паспорти? нали е това еписи бир, дeмек едно и също дередже ? - Я някой да каже тук на хората!
  • 56 А кога САЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "веселяк":

    ще приветстват преминаването на Северна България към Румъния ?
  • 57 АМАН ОТ САЩ

    2 1 Отговор
    ТО АКО БЕШЕ ЗА ДОБРО , САЩ НЯМАШЕ ДА ГИ ПРИЗОВАВАТ , А ЩЯХА ДА СА ПРОТИВ ДА ВЛЯЗАТ В ЕС ........ ТОВА СА САЩ - ЕДИНСТВЕНО ЗЛОТО НИ МИСЛЯТ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ КАТО ИЗКЛЮЧИМ ЧЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ НИ ПРАТИХА ЕДИН КОРАБ МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА ВМЕСТО ДА ТРОВЯТ РИБАТА ОКОЛО ТЯХ СИ !
  • 58 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Те пък UK не са.
  • 59 Полковник РУМНО

    3 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 60 някой

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    по-добре да са в съюз ,щото иначе хептен безконтролни стават,то не че сега не си правят каквото си искат де ама все пак има някакви граници,пък и може да залитнат към Русия от която както знаем хамериканците испитват ужас:)
  • 61 47839229

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Скопие лъжат че са бедни!":

    Книгите нямат общо с Интернет. В мрежата всичко е боклук няма как да се докаже че има нещо с истината. Като си постоянно в мрежата, що не си пуснеш клипчета за създаването на Интернета като комерс и всички компетентни хора, които са го раздоразвивали имат добри блогове, които се отвращават от този Интернет дето си гледаш клипчета, там на прост за теб език ще ти се отврят очите, аконе разбереш значи си изгубен материал.
  • 62 РОКЕН РОЛ

    0 0 Отговор
    МАТЮ И РИКИ ПРАВАЯТ ТРИКИ ТРИКИ С ЗЕМЕДЕЛСКАТА ПРОДУКЦИЯ НА БАЙ ЗАЮ !!!! А МА ДЖО ЗНАЕ ЛИ ЗА ТОВА ДЖУНБАРЕ ??? А МАЙ Е ЧАСНО !! А FBR И ДЕА СЛУШАТ ?????
  • 63 Jас ти велам

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Киро казана":

    Да, да да да, даа да да да. и да да даа ддаааа. Така е другар Киро, само ти продолжи и понатаму така.
    Шатем, еден мал совет, сепак е 21ви век - воопшто не е срамота да си побараш психијатриска помош, менталното здравје е сепак многу важно.
  • 64 ОТ КАНА ЮВИГЙ

    1 0 Отговор
    ОЩЕ през 1946 г държавния секретар на САШ КАЗВА ЧЕ ЗА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩТАТИ република македония НЕ СЪЩЕСТВУВА !!!!! ТОВА Е ПРЕЦИДЕНТ И ИСКУСТВЕНА РАБОТА ! А СЕГА КАКВО ГОВОРИМ ???