Last news in Fakti

22 Юли, 2021 12:19 3 020 28

Чехия разреши самозащитата с огнестрелно оръжие

  • самозащита-
  • огнестрелно оръжие-
  • конституция-
  • петиция-
  • право на отбрана

Промяната в чешката конституция бе приета след петиция, подписана от 102 хиляди души

Чехия разреши самозащитата с огнестрелно оръжие - 1
Снимка: Shutterstock

В Чехия с промяна в конституцията бе записано правото на самозащита с огнестрелно оръжие, предадоха Франс прес и ТАСС.

Поправката бе одобрена от Сената, с което процесът по приемането ѝ приключи.

Притежателите на огнестрелни оръжия в Чехия се опасяват, че Европейският съюз може да ограничи правото им да го използват. Чехите по-рано имаха право да използват огнестрелно оръжие при законна самоотбрана, но през 2017 г. ЕС прие директива, забраняваща на мирните граждани да притежават някои видове оръжие.

Закрепването на правото на самоотбрана в конституцията цели да гарантира, че европейската директива няма да наруши съществуващите права на собствениците на оръжия в Чехия, отбелязва АФП.

Текстът "въвежда изричното право на защита на живота, като заявява ясно, че това може да включва отбрана с оръжия", подчерта вносителят на проекта сенатор Мартин Червичек - бивш полицейски началник. Той отбеляза, че правото на отбрана се прилага не само при защита на собствения живот, но и на този на други хора.

След приемането на европейската директива през 2017 г., чешкото вътрешно министерство заяви, че тя ще засегне почти всички от 300-те хиляди притежатели на разрешителни за носене на огнестрелно оръжие в страната.

Промяната в конституцията на Чехия беше приета след петиция, подписана от 102 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 zeus

    68 1 Отговор
    Бай Maнгo не харесва това
  • 3 Счупи тъпомера

    83 0 Отговор
    Ей, най-после разумен закон. А тук кога?

    Коментиран от #16

  • 4 СъюзСАЩ

    6 29 Отговор
    американски закони в ЕС съюз ... съюз създаден по модел на САЩ :)
  • 5 гадно

    61 0 Отговор
    У нас кога или понеже политиците ги е страх от народа да не ги подпука това никога няма да се случи.
  • 6 Фъфльо Дилов

    11 23 Отговор
    У нас не може, защото пият първак и ще се изтрепят до крак!
  • 7 Ърп

    44 1 Отговор
    Браво. А в България кога????
    Така ми се иска да стане в България.

    Коментиран от #12, #15

  • 8 БХК

    32 0 Отговор
    ние също не харесва това. Бай наши защитени видове ще изчезнат.
  • 9 фен на сидеров

    17 0 Отговор
    БРАВО !!!
  • 10 Механик

    37 0 Отговор
    Там където има голямо производство на лично оръжие, обикновенно законът позволява то да бъде придобивано сравнително лесно. САЩ и Чехия са пример за това.
    Чехия е страна с много лек контрол над ръчното оръжие. Може би дори по-лесно стават нещата там отколкото в САЩ.
    В това няма нищо лошо и нередно. Всеки психически устойчив и неагресивен човек би трябвало да има право на оръжие, както и правото да се защитава.
    И без друго, огромната част от престъпленията които се извършват с оръжие, са с незаконно такова.

    Коментиран от #13

  • 11 Опаа..

    38 1 Отговор
    След Орбан и Полша и чехите почват да се будят.Като те нападне зло куче,не можеш да го изчакаш "толерантно" да те наръфа и ако си в съзнание след това да звъниш в полицията.Имаш един живот само,прераждането в следващия не те грее в "момента"..
  • 12 Реалист

    0 23 Отговор

    До коментар #7 от "Ърп":

    Ами бегай от България, докато новата хунта не е забранила
  • 13 Счупи тъпомера

    30 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Ние не сме ли производител на оръжие? В Арсенал и Аркус, да не завиват бонбони?

    Коментиран от #21

  • 14 ЪРП

    28 0 Отговор
    А, БЪЛГАРИЯ ,КОЯТО Е ЕДНА ОТ НАЙ-ЧЕНГЕДЖИЙСКИТЕ НАЦИИ НА ПЛАНЕТАТА И С НАЙ-ШИРЕЩАТА СЕ И БЕЗНАКАЗАНА ПРЕСТЪПНОСТ!!!!!!.....КОГА, КОГА, КОГА ЩЕ РАЗРЕШИ НА ПСИХИЧЕСКИ СТАБИЛНИТЕ И ОБРАЗОВАНИ БЪЛГАРИ ДА ПОЛЗВАТ СВОБОДНО ОРЪЖИЕ ЗА САМОЗАЩИТА НА СЕМЕЙСТВАТА И ДОМОВЕТЕ СИ???????????
  • 15 ЪРП

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ърп":

    ДАДОХ ТИ ПЛЮС, ЗАЩОТО СМЕ НА ЕДНО МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА ,НО НИКАК НЕ СЪМ "ОК", ЧЕ ПОЛЗВАШ НИКА МИ!!!
  • 16 гост

    5 14 Отговор

    До коментар #3 от "Счупи тъпомера":

    Тук е разрешено в закона оръжието, но власт имат началниците на районни управления да отказват разрешително заради мотивите на желаещия. И в крайна сметка ако ти бъде отказано няма какво да направиш. Дори и до съд да стигнеш да се жалиш за отказа, то съдията ще е на мнение, че точно това е работата на началника на РПУ, а именно преценката да е негова. Никой началник не иска да има въоръжен до зъби район и последващи проблми. И така погледнато и аз мисля, че е по добре без оръжие.

    Коментиран от #18

  • 17 ЪРП

    17 0 Отговор
    ТОВА Е НАЧИНА , ПРЕСТЪПНОСТТА ДА НАМАЛЕЕ ДРЪСТИЧНО В БЪЛГАРИЯ!!!
    КРАДЦИТЕ, УБИЙЦИТЕ, ИЗНАСИЛВАЧИТЕ НА БАБИЧКИ ИЛИ ЖЕНИ И ДЕЦА, МНОТО БИХА СЕ ЗАМИСЛИЛИ ДАЛИ СИ СТРУВА ДА СЕ ПРОБВАТ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, КОГАТО ИМА ОГРОМНА ВЕРОЯТНОСТ ЧОВЕКА ОТСРЕЩА ДА ГО ПРИКЛЮЧИ!!!!!!

    ПАК КАЗВАМ , ОРЪЖИЯ ,САМО СРЕЩУ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ , ЕЗИКОВ ЦЕНЗ ЗА ВЛАДЕЕНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И СРЕЩУ МЕДИЦИНСКО ЗА ПСИХИЧЕСКА ГОДНОСТ!!!!!!!!!
  • 18 Счупи тъпомера

    23 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Не е само това, тук мога да си купя пистолет още утре, но имам право да го използвам, ако ми скочат с пистолет. Ако обаче влязат тъмнолилави у нас, с ножове, не мога да го ползвам, защото трябва да съм и аз с нож. Това не е закон нашето, а чист геноцид към нормалните хора.

    Коментиран от #19, #23

  • 19 Това

    4 9 Отговор

    До коментар #18 от "Счупи тъпомера":

    не е вярно!

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 всъщност

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Счупи тъпомера":

    Не е счупил тъпомера, в тези заводи които си изброил се произвеждат основно по-сериозни оръжия.......правят и пистолети разбира се, но това не е основното им производство(отделно че моделите които произвеждат трудно могат да бъдат конкуренция на "вносните")Както и да е, в България има достатъчно хора със законно притежавано оръжие, както ловно така и късо нарезно. Друг е въпросът на какъв принцип се раздават разрешителните за КНО тук, но темата е дълга и не ми се обяснява толкоз много, и без това много от хората са наясно как стават нещата. Факт е, че в България, както всяко друго нещо и въпросът с разрешителните за оръжие не е отработен както трябва......има голям процент "недобри практики" и като следствие от това много от хората, които НЕ трябва да притежават законно оръжие имат такова, а на много други които без проблем трябва да получават разрешително им се отказва......! А конкретно в Чехия стрелбата им е национален спорт(заедно с футбола и хокея)така че не е учудващо че имат либерални закони за придобиването на оръжие.
  • 22 Счупи тъпомера

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Това":

    Кое не е вярно?
  • 23 да бе да

    14 0 Отговор

    До коментар #18 от "Счупи тъпомера":

    Абе в БГ не можеш да имаш законен пистолет още утре......дори и да се сдобиеш с такъв иска се известно "процедурно" време! А въпроса за използването, у нас закона за неизбежната самоотбрана е така направен че нападнатия винаги е прецакан, а нападателят е с "предимство" и нищо чудно при един съдебен процес да бъде изкаран жертва. Затова ако човек е решил да се сдобие с оръжие трябва да има вътрешната нагласа да го използва когато се наложи......ако ще го взима само за "самочувствие" и няма да има куража да стреля в трудна ситуация по-добре да си ходи невъоръжен!

    Коментиран от #24

  • 24 Счупи тъпомера

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "да бе да":

    Беше образно казано, знам процедурите. Но това, че можеш да го използваш само срещу друг с пистолет, си е 100% вярно. Ако гръмнеш въоръжен с нож или тояга, си в панделата.

    Коментиран от #25

  • 25 да бе да

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Счупи тъпомера":

    Да така е, но ако те хванат че си бил ти, като има и голямо значение точно КОЙ си ти......щото добре знаем че има хора дето не влизат в панделата:) В България всичко е много разтегливо, включително законите и най-вече прилагането им.
  • 26 Наркоси

    8 0 Отговор
    В Чехия и канабиса е напълно легален, gdp-то им скочи с над 200% последните 10 години, а нашето едвам е мръднало. Журналистите сигурно ги е страх да ви съобщят колко други неща освен НЕК си купиха чехите в бг ... Да са живи и здрави , а като им потрябват още пари ще доят овцете в бг ахахаха
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 комшията

    0 1 Отговор
    Против огнестрелните оръжия съм. Те са само за професионалисти, но не и за масово ползване ,както в САЩ. Този закон в Чехия е грашка и само ще увеличи смъртните случаи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания