Last news in Fakti

28 Юли, 2021 16:22 2 009 2

Обострената обстановка в Афганистан предизвика съвместни учения между Русия и още две държави

  • сергей шойгу-
  • обострена обстановка-
  • съвместни учения-
  • граница-
  • сигурност

Шойгу отбеляза, че се работи усилено за осигуряване на сигурността на таджикско-афганистанската граница

Обострената обстановка в Афганистан предизвика съвместни учения между Русия и още  две държави - 1
Снимка: Shutterstock

Русия, Таджикистан и Узбекистан ще проведат набор от учения във връзка със заплахите на фона на изтеглянето на американските войски и контингентите на НАТО от Афганистан, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от TACC, предаде агенция „Фокус“.

"Като цяло, ако говорим за нашето сътрудничество, то се развива доста успешно. Ние провеждаме голям комплекс от учения с Таджикистан, свързан с възникващите заплахи. Предстоят и учения с нашите узбекски колеги, след това тройни учения - Русия, Узбекистан , Таджикистан. Надяваме се, че ще ги проведем по график и с очаквания ефект ", заяви Шойгу в сряда на среща с министъра на отбраната на Таджикистан Шерали Мирзо.

Шойгу отбеляза, че „възникват много различни видове рискове и заплахи за сигурността“. „Но въпреки това, както в рамките на Организацията по Договора за колективна сигурност (ОДКС), така и в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), трябва не само да обсъждаме въпроси, но и да вземаме подходящи решения и подходящи мерки, за да гарантираме сигурността на границите и териториите на страните от Договора за колективна сигурност . Надявам се да обсъдя с Вас всички тези въпроси. ", - каза Шойгу, отбелязвайки, че се работи много за осигуряване на сигурността на таджикско-афганистанската граница.

Министърът на отбраната на Руската федерация уточни също, че срещата с министъра на отбраната на Таджикистан дава възможност за обсъждане на въпросите за сигурността в региона на Централна Азия. "Това е нещо, което днес тревожи не само нас и засяга не само двустранните ни отношения, но и отношенията на всички гранични държави. Има какво да обсъдим по отношение на военно-техническото сътрудничество. Благодаря за поканата, приехме я с удоволствие. Надяваме се да се видим и на събития в Москва ", - добави Шойгу.

Заплахи от Афганистан

Според Шойгу нарастването на терористичната активност в Афганистан на фона на прибързаното изтегляне на чуждестранни войски от тази страна и бързото влошаване на ситуацията изискват приемането на подходящи мерки, съответната работа вече е в ход.

"Днес на преден план излиза съвместната работа за неутрализиране на заплахите от територията на съседен Афганистан. Прибързаното изтегляне на чужди войски оттам провокира бързо влошаване на ситуацията, увеличаване и скок на терористичната активност. Тази ситуация изисква предприемане на подходящи мерки. Такава работа вече е в ход “, каза той.

Според ръководителя на руското военно ведомство, за да се практикуват действия за отблъскване на терористични заплахи в афганистанска посока, са планирани редица съвместни учения както на двустранна основа, така и в рамките на ОДКБ, а се предприемат и други мерки.

"Организирани са допълнителни безвъзмездни доставки на руски оръжия и оборудване за таджикската армия. Продължаваме да обучаваме квалифициран таджикски военен персонал. Обучаваме ги както в нашите военни университети, така и на територията на 201 -ва руска военна база. Отделяме повишено внимание на укрепване на бойния потенциал от нашата база и изясняване на плановете за съвместно отблъскване на евентуалното проникване на бойци ", каза Шойгу.

Той подчерта, че руската страна е готова „да осигури всяка необходима подкрепа на таджикските приятели“.

Действия за унищожаване на бандитски формации

Шойгу каза, че военнослужещите от Русия, Таджикистан и Узбекистан, по време на ученията, които ще се проведат в Централна Азия следващата седмица, ще отработят практически действия за унищожаване на бандитски формирования, провеждане на въздушно разузнаване и защита на обекти.

"Следващата седмица, за да отговорим на изострянето на ситуацията в Афганистан, заедно с Таджикистан и Узбекистан ще проведем учения на техните територии. Ще бъдат разработени практически действия за нанасяне на огневи поражения и унищожаване на бандитски формирования, провеждане на въздушно разузнаване и подсилване на защитата на важни обекти “, каза Шойгу на срещата на министрите на отбраната на страните членки на ШОС в Душанбе.

Той каза, че през септември на полигона "Донгузски" в района на Оренбург е планирано съвместно военно антитерористично командно-щабно учение на страните от ШОС "Мирна мисия 2021".

"Подобни учения, но с участието на колективните сили на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), ще се проведат в Киргизстан и Таджикистан през есента. В бъдеще се предвиждат учения, за да се разработи съвместно отблъскване на терористични заплахи за включване на военни контингенти от Колективните сили за бързо реагиране (CRRF) на ОДКС и части на приятелски държави в ученията „Мирната мисия 2021“, "- каза министърът на отбраната на Руската федерация.

По-рано пресслужбата на Централния военен окръг (ЦВО) съобщи, че над 1500 военнослужещи от Русия, Таджикистан и Узбекистан ще участват в учения на полигона Харб-Майдон, на 20 км от Афганистан, които ще се проведат от 5 до 10 август.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИКО

    11 1 Отговор
    Отделните съставни части на бившия СССР започват да се подреждат . Путин си върши добре работата !

    Коментиран от #2

  • 2 КИКО глупакът

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "КИКО":

    КИКО е закостенял и фанатичен комуняга с бетониран плитък мозък,изпълнен с носталгия по СеСеСеРе-то.В съзнанието си този примитив живее поне половин век назад. А политическите възгледи и мирогледът на другаря КИКО(както и на неговия кумир Мунчо Радев) са въплатени в популярния девиз от времето на комунизЪма: "БКП - ВДЪХНОВИТЕЛ,ОРГАНИЗАТОР И РЪКОВОДИТЕЛ НА ВСИЧКИ НАШИ ПОБЕДИ!"