Last news in Fakti

7 Август, 2021 11:16 1 386 5

Джузепе Конте начело на популистко движение

  • джузепе конте-
  • пет звезди-
  • италия

Движение "Пет звезди" реши вътрешните си проблеми

Джузепе Конте начело на популистко движение - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият италиански премиер Джузепе Конте е новият лидер на популисткото Движение "Пет звезди" (ДПЗ). На 5 и 6 юли близо 115 000 члена на движението имаха право да гласуват ой да оглави популистката, антисистемна партия, чиято запазена марка е гласуването по интернет на членовете ѝ. В момента ДПЗ има четирима министри в коалиционното правителство на премиера Марио Драги.

"Най-сетне усилената работа през изминалите месеци даде плодове. Тези събития се оказват прекрасна възможност за демократично участие ", написа Конте в пост в социалната мрежа Facebook, след като новината беше съобщена. Той изрази и задоволството си от броя на гласувалите.

По-рано през седмицата ДПЗ прие нови правила за избор на лидер след вътрешен спор, продължил с месеци. Движението се опита да реши лидерския спор още преди няколко седмици, но не успя поради наличие на различия между Конте и съоснователя на партията Бепе Грило.

Грило, професионален комик, който през 2009 г. влезе в политиката, обвини Конте, че не притежава политическа визия и че изглежда е готов да скъса с движението. В крайна сметка двамата се разбраха, което стана на обяд в средата на юли, след който Конте представи вече приетите си предложения. Едното от тях беше председателят на партията да бъде единственият човек, отговорен за избора и следването на политическата посока на движението.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пръд

    3 4 Отговор
    Пет звезди е много сухо. Да го кръстят - има такива пет звезди.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перо

    11 0 Отговор
    И какъв пост заема г-жа Богданова,да определя кои са популисти в Италия и как стотици хиляди гласоподаватели са олигофрени,а тя е хванала господ за шлифера. Такава тъпотия притежава само боклука П.лювнАлиев!
  • 4 Вера

    5 0 Отговор
    Мисирко.........
  • 5 Gen Gurko

    3 0 Отговор
    До любезната мисирка: какъв смисъл влагате и на какво основание в определението популистки. Такива трябва да ви водим под списък.
Новини по държави: