Last news in Fakti

9 Август, 2021 18:09 1 903 23

Антонио Гутериш: Климатичният доклад е червен код за човечеството

  • антониу гутериш-
  • оон-
  • климат-
  • глобално затопляне

Европейският съюз изрази надежда, че все още имаме време да предотвратим необратими промени в климата

Антонио Гутериш: Климатичният доклад е червен код за човечеството - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докладът на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC) е червен код за човечеството, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

"Ако обединим силите си сега, можем да предотвратим климатичната катастрофа. Но, както става ясно от днешния доклад, няма време за забавяне и няма място за оправдания", каза още Гутериш и добави, че разчита на правителствените лидери и всички заинтересовани страни да гарантират успех на срещата в Глазгоу.

Великобритания призова за спешни глобални действия за справяне с климатичните промени. Домакините на предстоящата през ноември среща за климата, че човешката дейност уврежда планетата с тревожна скорост“.

Премиерът Борис Джонсън посочи, че докладът е отрезвяващ и призова за спешни глобални действия, тъй като "ясно е, че следващото десетилетие ще бъде ключово за осигуряването на бъдещето на нашата планета".

Американският специален представител за климата Джон Кери предупреди, че крайностите във времето като горещините, горските пожари и наводненията ще стават по-чести и интензивни, ако човечеството не промени курса си.

Европейският съюз изрази надежда, че все още имаме време да предотвратим необратими промени в климата. Това ще стане само, ако светът работи за нулев въглероден отпечатък, подчерта заместник председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Германският министър на околната среда Свеня Шулце призова международната общност да увеличи усилията си за борба с климатичните промени.

"От доклада става ясно, че вече не можем да избегнем последствията от глобалното затопляне, а само да се приспособим и подготвим да ги посрещаме," каза Шулце и даде за пример катастрофалните наводнения в Германия през юли.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смях

    12 3 Отговор
    Докато Европа се готви да минава на електричество и става сателит на новите големи в САЩ, Китай и Русия приеха, че няма да спазват еко мерките в името на икономически растеж...

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Aлфа Вълкът

    5 16 Отговор

    До коментар #1 от "Смях":

    Русия и икономически растеж, знаеш ли колко смешно и жалко звучат в едно изречение?

    Коментиран от #22

  • 3 шок и ужас

    15 2 Отговор
    Слънцето грее, температурите се покачват.
    Аман от зелени ментараджии.
  • 4 ГОСТ

    9 2 Отговор
    А добър ден господа глупаци и мисирки мислещи само за парични знаци !!! КЪСНО Е ...
  • 5 Пак оон

    16 1 Отговор
    пак става страшно, да спираме икономиките. Това което не унищожи пЛандемията, го подема "борбата с глобалното затопляне".Поредната стъпка към великото зануляване. Явно думата "глобално" е на голяма почит при сатанистите.

    Коментиран от #7, #19

  • 6 БОЛШЕВИК 🌟

    10 1 Отговор
    Всичко това е да се спасява капитализма.
    Решенията и стъпките са много прости,но при липсата на капитализъм само!
    Капитализма е система грохнала и прогнила, тя се крепи само на хартийки, блещукащи метали и глупостта на хорстс.
    Капитлизма може да се зличи много лесно, само трябва повече хора да го поискат и пожелаят! 💣
  • 7 За овце

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пак оон":

    Не бе. Измислят си причина, с която да обяснят краха на вече запрелите икономики, което в момента прикриват с "плаща" на пЛандемията.
  • 8 Проблема се решава още утре

    5 9 Отговор
    Спират личните автомобили и само транспортни автомобили с продоволствия и стоки за магазините а хората пеша с велосипеди и грАДския транспорт и преки сили таксита
  • 9 Енергетик

    14 0 Отговор
    Колкото и ковида е страшен вирОс толкова и климата отива подяволите заради нас.. Поредните чичковци с костюми без грам образование в конкретните науки тръгнали да ни спасяват защото има пара в бизнеса
  • 10 ХубаватаЕрес

    3 7 Отговор
    Да спира използването на персонални автомобили и СО2 газовете ще се фотосинтезират и ТЕЦовете ще работят само зимата когато трябва парно и топла вода
  • 11 лесно решение

    8 0 Отговор
    Всеки жител на планетата да засажда по 2 дървета всяка година и да се спре изсичането на Амазонка.
  • 12 Мдааа....

    9 1 Отговор
    Спрете короноистерията и климатичните проблеми ще изчезнат.Планетата ви дава знак,че прекалихте с алчността си .Накрая като се разтопят ледовете и ни залее потопа...носете тлъстите банкови сметки на оня свят.
  • 13 БОЛШЕВИК 🌟

    3 4 Отговор
    Спиране производството на малки лични автомобили, правене на жлезници и лифтове за транспорт, намаляване на роботния ден на 6-часа, и преминавне на 4 дневн работна седмица - и всички проблеми ще бъдат решени по тоя казус.
  • 14 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    сами си пишат докладите и сами си ги рецитират и анализират като факт. Принципа е следния: би могло да се предположи ..... Базирайки се на категоричното заключение ...... Не знам кой им вярва.
  • 15 Талибан

    4 0 Отговор
    Откажете се да лапате. А? Едва ли. Трябва бедните да мрат.
  • 16 хехехе

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Смях":

    Китайците ще таковат мамата на човечеството запомнете го това
  • 17 ха ха ха

    7 0 Отговор
    Започва "Психо облъчване 2"... мушенгярите не постигнаха нищо с ковида, ред е на климатичните вакси 🤣

    Малко градушчици, планирано наводненийце, изпразване на язовири, пожарче с дронче и прангите са ви гарантирани!
  • 18 Галина колева

    4 0 Отговор
    Спрете изсичането на Амазония и горите навсякъде по планетата...
  • 19 Абе нема кво

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пак оон":

    Ни пандемията е пандемия и затоплянето и климатичните промени са едни климатични промени... цирк за пари .. Ама докато има балами ще има ти такива политики...
  • 20 Бай Онзи Озбърн

    2 0 Отговор
    Още от първите уроци по география знаем ,че земната повърхност загрява въздуха а не слънчевите лъчи.Когато няма гори а гола земя виждаме положението.Отделно дърветата абсорбират въглеродния двуокис.
  • 21 Димо

    4 0 Отговор
    ООН е расистка организация с ограничена отговорност. Палесестинският Геноцид и Ембарго над израел трябваше отдавна да са разисквани теми с резултат: т.1 декларация признаваща и осъждаща Палестинския Геноцид; т.2 ембарго над израел до признаване на Палестинския Геноцид и плащане на репарции на семействата на всички убити през изминалите 80 години!

    Коментиран от #23

  • 22 БРЦК

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Вълкът":

    Нито имаш глутница нито си първи водач още по малко хишник. Ти си обикновен човек . Всеки се прави на страшен за да изглежда важен значим . Само ЕДИНСТВОТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ВАЖНО А ТИЯ С КЛИМАТА КОВИДА И ДРУГИТЕ ГЛУПОСТИ РАЗДЕЛЯТ ХОРАТА ЗА ДА ГИ ЗАРОБЯТ.
  • 23 БРЦК

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Димо":

    Абсолютно вярно