Last news in Fakti

12 Август, 2021 09:25 6 294 45

Война! До края на август САЩ закриват посолството си в Афганистан

  • афганистан-
  • кабул-
  • талибани

Пентагонът ревизира изчисленията, изготвени от американските специални служби през юни, според които талибаните са в състояние да превземат Кабул в рамките на шест месеца

Война! До края на август САЩ закриват посолството си в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ обмислят закриване на посолството си в Кабул и евакуация на американски дипломати до края на август. Това съобщи в сряда вестник Politico, позовавайки се на източници.

Според тях възможността за затваряне на посолството на САЩ в столицата на Афганистан до края на месеца се разглежда като един от вариантите за действие. Вашингтон също обсъжда колко американски дипломати са необходими в дипломатическа мисия предвид опасната ситуация, каза един източник.

Както "Вашингтон пост" съобщи във вторник, Пентагонът смята, че ситуацията в Афганистан се влошава бързо и радикалното движение на талибаните може да завземе Кабул за период от един до три месеца. Според един от източниците на изданието, Министерството на отбраната на САЩ счита за необходимо да се подготви за евакуацията на американски дипломати и друг персонал от афганистанската столица в близко бъдеще.

Вестникът отбелязва, че по този начин Пентагонът ревизира изчисленията, изготвени от американските специални служби през юни, според които талибаните са в състояние да превземат Кабул в рамките на шест месеца.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на 14 април, че е взел решението да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най -дългата военна кампания в чужбина в американската история. САЩ започнаха тази война през октомври 2001 г. Оттеглянето на войските започна през май. Белият дом очаква то да приключи до края на август.

В понеделник говорителят на Пентагона Джон Кирби призна на пресконференция, че ситуацията със сигурността в Афганистан се развива в нежелана посока и предизвиква безпокойство, а бойците увеличават темпото на настъплението.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гай Турий

    94 8 Отговор
    Където минат жидоянките, след тях остава само кръв, кал или пустини.
  • 2 КОТарАК

    101 10 Отговор
    краварите създадоха още една анархия в близкият изток

    Коментиран от #7, #16

  • 3 Груйо

    81 4 Отговор
    Лошо за Европа, тълпи от примитивни примати от Авганистан ще ни залеят отново на талази.

    Коментиран от #14

  • 4 руии

    79 7 Отговор
    Следващата стъпка е да се изтеглят от Вашингтон и Северна Америка въобще и да си се приберат в Лондон най-сетне, та светът рахат да види.
  • 5 гадно

    58 5 Отговор
    Да си закриват посолствата навсякъде видя се, че само държави в които краварите нямат посолства нямат и проблеми с тях.
  • 6 БОЛШЕВИК 🌟

    58 7 Отговор
    САЩ са унизени и напълно победени в Афганистан, тръгват си с подвити опашки.
    Не и други държави да изгонат амариканските посолства по този начин.

    Коментиран от #8

  • 7 Калмук

    11 41 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Та, казваш, Афганистан преди 20+ години беше цветуща страна с ред и законност ?!?!? Само така ще да е - щом казваш !!!

    Коментиран от #21

  • 8 Калмук

    11 28 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    По-скоро им писна да хвърлят пари на вятъра за голи чукари и полудиви племена ...

    Коментиран от #15

  • 9 Сандо

    47 5 Отговор
    Капитулацията е пълна и безусловна!Най-добре е да си се приберат у дома,в лудницата, и да оставят останалия свят да си живее живота така,както си го разбира - без "демокрация",евроатлантически ценности и джендърски идеологии.
  • 10 Демокравацията

    18 3 Отговор
    така де демокрацията е на изчезване.
  • 11 koko

    33 5 Отговор
    Да обмислят закриване на посолството си и в България и без това само лошо носят на страната.
  • 12 цжн

    40 4 Отговор
    Използваха Афганистан за каквото им трябваше и го изоставят. Направиха си измислените атентати и измислената война и сега си вдигат партакешите, а това че цял един народ е съсипан на никой не му пука (както направиха и с Либия). Нема по-долно и гадно племе от тия американци, за тях има само Америка и нищо друго!
  • 13 Мдааа....

    37 6 Отговор
    Това не са хора.Това са диваци.Голяма грешка направи ЕС че ги пусна да пълзят навсякъде като змии.Ама нали демокрация.За бурките демокрация, а за европейците ваксионен геноцид.Ето това е ЕС .
  • 14 Centyrion

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Груйо":

    Ще ни залеят защото на власт са меките китки.С 2000/3000 автоматчици и пиле не може да прехвръкне.Стина да паднат и ще се откажат,след като разберат ,че всеки опит ще бъде фатален.Аз не бих се колебал,без оглед на пол и възраст!!!

    Коментиран от #36, #45

  • 15 Поп

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "Калмук":

    Ха-Ха, голи чукари с най-мощния трафик на наркотици в света
  • 16 бл.134 в Зап. парк

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Вън, янки!Махайте се , вървете да печатите хартийки
  • 17 Ако се

    4 3 Отговор
    придържаме към логиката им от 9 Август 1945 за по-бързо спиране на кръвопролитията, време е за Уран, Плутон или други слънчеви елементи в тази държава. Ако ги оставят ще изнасят демокрация и от Афганистан. Но още по варварска.
  • 18 Мим

    24 3 Отговор
    Егати,най мощната уж и най силна държава,да неможе да се справи с едни бандити талибани.Срам и позор...и бяга панически....

    Коментиран от #22, #24

  • 19 6293

    2 10 Отговор
    Първите 6 коментара са от един и същи човек, който се подписва с различни имена. Забележете времето, в което са пуснати.
  • 20 Ъхъъ

    11 0 Отговор
    Направо да се праща армията по границите и да се мачка всичко живо което се пробва да мине нелегално
    Какво да ги нислиме толкова

    Коментиран от #44

  • 21 мародер

    29 1 Отговор

    До коментар #7 от "Калмук":

    Цветуща беше когато там беше съветската армия - децата ходеха на училище, жените не носеха бурки, ... но тогава целият демократичен запад плюеше по съветският съюз и наливаше пари и оръжие на Муджахидините които после се трнсформираха в Талибани.
  • 22 Jacques Yves Moineau

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мим":

    По скоро не искат.

    Коментиран от #23

  • 23 Nedelialko pika

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Jacques Yves Moineau":

    Повече от 20 години ли ве смешко??

    Коментиран от #41

  • 24 Мрън

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мим":

    Нали не мислиш , че всичко е толкова просто ? Терени и подземия , колкото искаш . Снабдяване с оръжия от чужди лагери , колкото искаш . Когато руснаците воюваха там , американците правиха снабдяването на противниковата страна с оръжия и провизии . Сега е обратно . Ако оставят талибаните да правят , каквото си искат обаче , е ясно , че това ще влияе върху близките държави и Европа с миграция на огромни маси от хора , които никой не иска , както и трафик на хероин . Няма лесно решение на проблема . Най - лесно е само да си пишем от диваните и гледаме отстрани , докато не ни застигнат проблемите и нас , и после да си солим главите .

    Коментиран от #28

  • 25 Истината

    4 19 Отговор
    Дойде време китайците, руснаците, иранците и турците да решават проблемите на тази територия наречена "гробище на империи". Да не забравяме, че същинския проблем го забъркаха СССР, когато окупираха Афганистан - те създадоха муджахадините и после талибаните.
  • 26 Бай Златан

    6 3 Отговор
    Плана Сорос чували ли сте за него?Европа ще стане ислямски халифат.....тъжно но истина.
  • 27 Kcaniba

    12 1 Отговор
    Соросня, какво стана са!?!?
    Месец мълчанието на агнетата у козяк!!
    Къде са опорките!! СССР ако бит в Афганистан, кравастан ем е бит ем е бан!!!!

    Коментиран от #32

  • 28 Мим

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мрън":

    Ами като е толкова трудно какво правиха тан до сега.По добре да бяха отворили кутията на,,Пандора,,и каквото искаха щеше да стане...

    Коментиран от #39

  • 29 Тралала сме

    1 3 Отговор
    Червени амбреажи се изцепват тук и никой не коментира производството на наркотици, което е основен доход за талЕбаните
  • 30 Велик Талибан

    5 0 Отговор
    Махайте се никой не ви иска в Афганистан
  • 31 Факти

    3 1 Отговор
    Една от причините за началото на гражданската война в Афганистан е стремежът за подкрепа на просъветското правителство в Кабул, което поддържа концепцията на социализма в страната. Правителството идва на власт в резултат на Априлската революция. То се сблъсква с мощна съпротива срещу своите политически, икономически и социални стратегии. Отчасти навлизането в страната на съветски войски цели противопоставянето на възможното укрепване в страната на ислямския фундаментализъм, подтикнат от Ислямската революция в Иран през 1979 година. Неспособно да се справи с недоволството на въстаниците, афганистанското правителство се обръща за помощ към Съветския съюз.
  • 32 Фактите

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Kcaniba":

    Падането на просъветското правителство в Кабул би нанесло силен удар по марксистко-ленинската теория, изповядваща, че обществото се формира винаги от просто към съвършено и от феодализъм към комунизъм. Така политическият удар би се пренесъл върху външнополитическата позиция на СССР, а това е щял да бъде първият подобен неуспех на съветското правителство след Втората световна война.

    На теория едно от последствията при успех на муджахидините би било разпространението на фундаментализма, което да дестабилизира съветските републики в Средна Азия.

    На международно ниво е заявено, че СССР влиза в Афганистан на принципите на „пролетарския интернационализъм“ и в отговор на нееднократните молби на ръководството на страната, и лично от президента Хафизула Амин, за оказване на военна помощ в борбата с антиправителствените сили.
  • 33 Сесесере

    0 7 Отговор
    Сега да видим ватниците, щото нали са с една граница !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Kорчо

    0 0 Отговор
    Дойдох да чета монетарите само и да ям пуканки, но пуканки уви няма и за това ям три кучана с церевица, после да видя в кебапчета беркем нещо жълто!
  • 36 оня

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Centyrion":

    По соца така си и беше:))
  • 37 българин

    5 2 Отговор
    съсипаха, Либия, Ирак, Египет, Алжир, Афганистан, Сирия, Украйна и т.н. С Иран се будалкат и го унижават ...
    Сега БЯГАТ от Афганистан! Докога света ще вярва на тези "миротворци" - интересчии? Поредната каша, пак ще сърба Европата, ама и на Казахстан, Русия, Туркместан ще им гори под краката!
  • 38 Нови

    7 2 Отговор
    За пореден път Америка създаде АД и последиците от него са хаос и хиляди невинни жертви. Нищо чудно за това пак Русия да им е виновна
  • 39 Мрън

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Мим":

    Подпомагаха правителствените войски , като ги снабдяваха с оръжие , провизии , войски , бомбардировки , логистика , издирване на водачите и разчистване на градовете , доколкото могат . Това обаче не може да продължава до безкрай . Изхарчиха огромни пари и загубиха много войници . Не успяха да доведат до край нещата , по една или друга причина . С руснаците беше същото преди години .

    Коментиран от #40

  • 40 Всъщност

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Мрън":

    За разлика обаче от САЩ,Русия въобще не е подпомагала талибаните с нищо. Даже беше навила една от бившите си републики да ддадат междинно летище на американците. Просъветските проксита устискаха властта над 2 години след руснаците,а тия на щатите като гледем няма да изтраят и 6 месеца. Лошото е за Европа защото ще бъде залята от бежанци и може би това в крайна сметка е целта на соросоидите,които уж се бориха за демокрация в Афганистан. Всъщност стратегичесата им цел е да внесат бежанци и в Европа,и в САЩ и тези варвари на 21-ви век да воволУцията на троцкистите и културните марксисти.

    Коментиран от #43

  • 41 Jacques Yves Moineau

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Nedelialko pika":

    Ами да. 20 години държат канала на мака. Сега явно имат нещо друго в предвид. Например: махат се от Афганистан, предизвикват допълнителна мигрантска вълна в Европа, за да я отслабят още. Да не мислиш че американците държат много на силна Европа. Това е само една от версиите. Има и други, помисли малко!....и следвай парите....
  • 42 Лудия Танос

    1 0 Отговор
    Късметлии, ако затворят и в България и ние се изнесеме от САЩ ще е пълна победа на демокрацията срещу корумпираните елити на САЩ
  • 43 Дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Всъщност":

    Идеята бежанците да се насочат през Таджикистан Казахстан в Русия...нооо на руската граница първо стрелят после викат стой!
  • 44 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ъхъъ":

    Коя армия,северноМекедонската? Аман,немой!!! Може да намерят калъчката на Александар Македонското Император та тогава ке видиме " кон боб руча ле"
  • 45 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Centyrion":

    Пиши и мен! Бях граничар и все още ...а бе просто ме пиши
Новини по държави: