Last news in Fakti

13 Август, 2021 13:43 4 522 35

Как турската толерантност отстъпи на враждебността

  • турция-
  • убийство-
  • враждебност-
  • сирийци-
  • бежанци-
  • нож-
  • анкара-
  • реджеп ердоган-
  • насилие-
  • толерантност

Сирийците в Турция все по-често стават жертва на лошо отношение и дори насилие

Как турската толерантност отстъпи на враждебността - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В нощта срещу четвъртък в Анкара се разиграха ужасяващи сцени: гневни тълпи преминаха през квартал Алтъндаг и нападнаха домове и магазини на сирийци. Клипове, публикувани в социалните мрежи, показват как хората хвърлят камъни и се опитват да проникнат в магазините, трошат коли, стига се до плячкосвания. Едно сирийско момиче е ранено в главата, съобщи в "Туитър" директорът на турския Червен полумесец. Повод за погромите стана смъртта на един 18-годишен турчин, вероятно намушкан с нож от сириец при сблъсъка на две банди във вторник. Младежът почина от раните си и напрежението ескалира. Градските власти вече обявиха, че ситуацията е под контрол.

Да останеш или да си тръгнеш - но накъде?

"Подобни събития разклащат сериозно доверието на сирийците към Турция", казва лекарят Мехди Давут, председател на Федерацията на сирийските дружества в Истанбул. "Това води дотам, че много сирийци, които принципно биха искали да останат в Турция, започват да обмислят дали да не продължат към Европа или дори да се върнат обратно в разрушената Сирия." По официални данни в Турция живеят около 3,6 милиона сирийци. Страната е приела повече бежанци от всяка друга. Към тях се добавят стотиците хиляди афганистанци, повечето от които за разлика от сирийците няма защитен статут и не са част от споразумението между Турция и ЕС.

Толерантността отстъпва на враждебност

Отношението към бежанците в Турция се влошава постепенно вече от години. Напрегнатата икономическа ситуация стана причина първоначалната готовност за помощ и толерантността в турското общество да се стопят. Още в началото на 2019-а година в Туитър се появи хаштаг "Не искам сирийци в страната си". Части от турската опозиция се възползва от растящото напрежение. Лидерката на националистическата Партия на доброто - Мерал Аксенер, призова правителството на Ердоган да спре да отпуска толкова много пари за бежанците. А в последното време най-голямата опозиционна партия в страната - Републиканската народна партия, силно изостри реториката си спрямо бежанците и мигрантите. Нейният лидер Кемал Кълъчдароглу заяви, че ще върне всички бежанци в родните им страни, ако партията му вземе властта.

Правителството е под натиск

Това е опасен популизъм, казва Мехди Давут от Федерацията на сирийските дружества. "Много турци смятат, че държавната хазна е празна заради бежанците. Въпреки че повечето от тях работят и изкарват собствени пари." Говорител на Партията на справедливостта и развитието (ПРС) на президента Ердоган обвини опозицията в съучастие при последните вълнения в Анкара и изтъкна рисковете, които носи езикът на омразата - средството, към което и ПРС най-редовно прибягва. Правителството на Ердоган е под натиск във вътрешнополитически план, но за това си има обяснение: турският президент нееднократно е изтъквал колко много пари дава Турция за сирийските бежанци. Изказванията му имаха за цел оказването на политически натиск на Европа за средствата, отпускани по споразумението за бежанците.

Европейският съюз не се намесва

Европейският съюз продължава да се придържа към съществуващото споразумение, макар да пристигат все повече хора, предимно от Афганистан, където след изтеглянето на НАТО талибаните наложиха контрол над по-голямата част от страната. Предизвикателството пред една държава да интегрира почти четири милиона бежанци няма как да се разреши в дългосрочен план само с пари. "Проблемът е, че Турция продължава да няма истинска бежанска политика", казва Давут. "Затова очаквам, че ситуацията за нас, сирийците, оттук нататък само ще се влошава."

Автор: Катарина Вилингер


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меркел

    26 0 Отговор
    Знаете къде да ни намерите 😅😅😅
  • 2 Последния Софиянец

    20 3 Отговор
    Тиквата ще виси на Орлов мост за национално предателство.
  • 3 Сатана

    11 22 Отговор
    Ромите в БГ определено са толерантни към Българите.Работливи и честни хора са.Не извършват престъпления.Не са като навлеците мигранти.

    Коментиран от #6, #8, #19, #20

  • 4 ????

    22 3 Отговор
    А дали са сирийци кой ще ти каже? Или те са удобната мишена за нападки, защото паразитите от азиоафрика са много повече и по агресивни.
  • 5 Бабикян

    8 8 Отговор
    Предлагам българския парламент да излезе с декларация в която да подкрепи сирийските бежанци в Турция, както и свободата и демокрацията. Очевидно турците в последно време са загубили вяра в демокрацията, но пък може би не са я имали. Сложен въпрос. Ще поканя протопрезвитер Саркисян и Соломон Паси на излет на палатки и ще го обсъдим дълго и напоително.

    Коментиран от #7

  • 6 Смърфиета

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана":

    Върни ананаса! Ти открадна ананаса, знам, видях те! Открадна ми ананаса дето си го намерих, ще викна полиция!
  • 7 Мария Капон

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бабикян":

    Може ли и аз да дойда?

    Коментиран от #13

  • 8 Последния Софиянец

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана":

    И не палят горите!И не обират бабички по селата.И на платени протести на Тиквата не ходят!
  • 9 изненада

    9 1 Отговор
    талибаните не са наясно че следващото поколение ще се завърне и ще заличи шериата
  • 10 Попа

    17 1 Отговор
    Никакви бежанци в България,защото положението в Турция е зловещо и опасно.
  • 11 Мдааа....

    16 2 Отговор
    ЕС заля цяла Европа със такива.Културата им е дивашка.Как може фанатизъмът да живее по европейски.Е няма как да стане.Дори по затворите не ги прибират...защото са много.За тях убийството е нищо свещенно ,ако се засегне ненормалната им чест.Която няма нищо общо със европейските ценности.

    Коментиран от #15

  • 12 11111

    2 1 Отговор
    Неграмотен превод на имена и названия. Доколко е коректно останалото.
  • 13 Бабикян

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мария Капон":

    То че може, може, кой та спира ама.. ша си носиш достатъчно храна, нали обещаваш? И ще си наемеш сама пони. Кажи на Халваджиян, че аз та пращам, само трябва да му платиш обезпечение и той ша си приспадне наема като му върнеш понито. Поискай товарно, защото те може да не са сетят за какво ти трябва.
  • 14 Мехмед

    19 3 Отговор
    Турция приюти над 4 милиона сирийци бягащи от война.
    Проблемът е че тези "бежанци" идват и си отиват, когато си искат в Сирия, а уж са бежанци. Не малка част от тях злоупотребяват с турското гостоприемство.

    Коментиран от #16

  • 15 Бабикян

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааа....":

    Ти кой си, че ми е много интересно, добре разсъждаваш, но ми е трудно да преценя дали е вярно това, което мислиш.
  • 16 Бабикян

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "Мехмед":

    С гостоприемството добре, а как стои въпроса с децата? Вие впрочем сте православен свещеник, така ли да разбирам? Само да питам.
  • 17 Рошко

    14 2 Отговор
    Дойче зеле колкото и против ердоган да ревете, топките му няма да съдерете
  • 18 Gen Gurko

    15 0 Отговор
    Прави са хората. На всички им дойде до гуша от навлеци от цяла Африка, а сега започват да се включват и от Афганистан. Всеки да се връща там, откъдето е дошъл. До един! И да не забравяме, че са и едноверци все пак.

    Коментиран от #32

  • 19 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана":

    Ромското трудолюбие и честност са пословични. Ромът без мотика не осъмва. Още преди да са пропяли първи петли, Айше и Асан тичат боси по къра, към нивата, тя със сърпа, а той - с косата. И всичките си деца на честен труд учат и ги карат да ходят на училище, поне до един диплом за висше.
  • 20 Момък

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана":

    И гласуват разумно, по съвест. Не живеят от социални помощи, не раждат безброй чавета. Щото са евро граждани, не са от Азия.

    Коментиран от #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    4 10 Отговор
    Редно е да има сирийска партия в Турция. Все пак те са граждани на държавата там.

    Коментиран от #25

  • 23 Анонимен

    4 10 Отговор
    Толерантност??? Турска??
  • 24 pbdan

    14 2 Отговор
    Ердоган ги пусна, даде им турски паспорт и те гласуваха за него като той спечели изборите. Сега Ердоган си строи летището, копае си канала, а турците опъват каиша. Сега войната в Афганистан е гражданска, какви са тия бежанци 90% мъже на 20-40г.? Търсят някой да ги храни цял живот.
  • 25 Мехмед

    7 6 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Не, не са граждани. Но виж в българско има над един милион цигани, които са български граждани. Редно те да имат своя партия.

    Коментиран от #26

  • 26 pbdan

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "Мехмед":

    А каква партия имат 25 млн. кюрди в Турция? Нима няма и ченгенета там? Вие сте по-малко от циганите, но имате партия(у нас) нали. Та къде е по-демократично казваш?

    Коментиран от #28

  • 27 Дельо Хайдутин

    7 4 Отговор
    Нека ние като европейци да приютим тези хора в България, да не ги оставяме в ръцете на турците

    Коментиран от #29

  • 28 Мехмед

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "pbdan":

    Кюрдите не са 25 мил, а много по-малко. Кой ти каза, че нямат партии в Турция /няколко са/? Даже има цял държавен телевизионен канал изцяло на кюрдски. Кюрдите в Турция са с много права за разлика от турците в България. Ако имаш на предвид ДПС, то тя работи за бавната асимилация на турското малцинство и контролира политическите процеси сред това население.

    Коментиран от #31

  • 29 Иван Гавазов

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Дельо Хайдутин":

    Напълно те подкрепям
  • 30 Боримечката

    2 0 Отговор
    Алтъндаг е кюрдски квартал в Анкара . Кюрди и араби се " обичат " много , като куче и котка .
  • 31 един от стадото

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "Мехмед":

    та какви права нямаш ти тук, не разбрах. Нямаш право да имаш партия ли, две ги имате. Че едната не върви аз вина нямам. А първата, че върви там пък участие нямам. Сегрегация ли има, ако знаеш какво е, работа ли няма, тя и за другите я няма, турски банки с влияние ли няма, турски предприятия ли няма, кметове, общински представители. Цели села и градове дето не можеш си купи хляб на български, всички топоними тук са още турски. В училище и в университета ли си дискриминиран, а...
  • 32 Незнаен

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Gen Gurko":

    Предпочитам умни и културни врагове, отколкото прости и некултурни единоверци. При това мислещите като мен не са малко.
  • 33 Сатана

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Момък":

    Не можеш да кажеш на черното-бяло.Всичко,което си написал е самата истина,и колегата над тебе също.Ромите са деца на природата,.Когато Ал.Македонски се е завърнал от похода си в Индия с него са дошли хиляди музиканти,факири,танцьорки,които са били част от антуража му за забавления.И така са се преселили по нашите зами.

    Коментиран от #34

  • 34 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Сатана":

    те и хиените са деца на природата. но крадат плячката на царя. Снизходителен е той, но когато реши ги наказва жестоко. Цганите вървят само след победителя, падне ли отиват при следващия. А Македонски никога по вече не се връща по тези земи. Фалангите остават в историята, там далече на изток
  • 35 Сириец

    2 0 Отговор
    В Турция ако на*бем някоя туркиня или наръгаме турчин ни спукват от бой ! В Европа е нашето място !И то час по-скоро , защото афганистанците ще ни изпреварят !
Новини по държави: