Last news in Fakti

14 Август, 2021 16:12 2 548 30

Дали знамето на талибаните няма да се развее над Кабул тъкмо на 11 септември?

  • афганистан-
  • кабул-
  • война-
  • талибани-
  • сащ-
  • 11 септември-
  • нато-
  • паника

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан. А последствията от това изтегляне все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война.

Дали знамето на талибаните няма да се развее над Кабул тъкмо на 11 септември? - 1
Снимка: Shutterstock

Херат, Кандахар, а Кабул - кога? Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и превземат градовете един след друг. Само въпрос на време е да стигнат и до столицата. Правителството на Джо Байдън изглежда предполага, че радикалните ислямисти ще овладеят Кабул не след месеци, а само след няколко седмици. Само така може да се обясни решението да се разположат хиляди войници на летището в столицата Кабул, които да подсигуряват безпрепятственото заминаване на американските граждани и дипломати от Афганистан, а не безопасността на афганистанското правителство.

Паника и прибързани решения

Решението говори за паника, а събитията валят едно след друго. Афганистанската армия, в чието обучение и екипировка Западът вложи много пари и усилия, явно не е в състояние да окаже сериозна съпротива на талибаните. Изключенията са твърде малко. Войниците или отстъпват, или бягат. Когато обяви официалния край на военния ангажимент на САЩ, така активно пропагандиран още и от Доналд Тръмп, президентът Джо Байдън си представяше нещата по съвсем различен начин. „Афганистанците имат правото и отговорността сами да определят своето бъдеще“, заяви тогава Байдън.

Талибаните обаче приеха тези думи като покана за двойна стратегия: от една страна - да симулират участие в преговорите в Доха, а в действителност - да превземат нови територии в страната. Изтеглянето на въоръжените сили на САЩ и останалите държави от НАТО разчисти терена за онези, които търсят решението на бойното поле. А афганистанците, които бяха участвали в модернизирането на страната, сега се чувстват изоставени на произвола на съдбата. Нима бихме могли да ги виним?

Фатална грешка

Западните войници действително не можеше и не биваше да остават завинаги в Хиндукуш. Но прибързаното изтегляне, чиито последствия все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, беше погрешно. Просто защото то даде коз в ръцете на един противник, който макар и укрепнал, все още не беше спечелил военен превес. А сега талибаните вече имат реално надмощие. И ще бъде исторически поврат, ако тъкмо в деня на годишнината от атентатите на 11 септември над Кабул се развее знамето на талибаните.

Клаус-Дитер Франкенбергер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дано

    19 1 Отговор
    само другаде да не се развее !
  • 2 Последния Софиянец

    11 0 Отговор
    На втори септември.
  • 3 Гост

    17 0 Отговор
    То па щото не е договорено талибаните да не ги закачт докато се изтеглят и после да правят квото знаят…
  • 4 Припомням си

    23 0 Отговор
    Как последните американски войници бягаха с хеликоптери от покрива на американското посолство в Сайгон.
  • 5 Дельо Хайдутин

    8 7 Отговор
    Ще влязат в Кабул и ще заченат много малки талибанчета.
  • 6 Хо хо хо

    28 3 Отговор
    Дойче зеле е некомпетентно и както винаги се опитва да предвижда неща без да има каквито и да било данни за това.
    Талибаните ще влезнат в Кабул най-много до 2-3 дена.
    А немците нямат представа от Изтока та те никога не са били империя в истинвкият смисъл на думата нито имат представа от чужди култури.
    Те са едни бледолики дбили които дори портят съседа си ако изхвърля б@клука в неправилаата кофа какъв акъл могат да дадат тези несретници.

    Коментиран от #8

  • 7 За радост

    17 5 Отговор
    ... това ще е крах на американската "демокрация" (или капитализма), но за сметка на мракобесен феодализъм (религиозен фанатизъм). За съжаление ние комунистите не можахме да покажем, че тези две форми са вредни за обществата, не водят до прогрес, а само до регрес. Че истинското бъдеще на обществото е движение към комунизма!!! Това е истината на развиващите се обществени процеси днес!!!

    Коментиран от #26

  • 8 kkk

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Хо хо хо":

    Тцъ, талибаните НЯМА да влязат в Кабул нито след 3 дни, нито след 30 дни- имат си господари които са им ЗАБРАНИЛИ да водят там военни действия.

    И да не ви пука кой и как се изнася от Афганистан- важното е кой каза, че опасност няма и не смята да си евакуира посолството от Кабул...

    Коментиран от #9, #15, #19

  • 9 Хо хо хо

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "kkk":

    КитТалибаните са независима организация и ще влезнат в Кабуля до часове.

    Коментиран от #10, #30

  • 10 kkk

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хо хо хо":

    Да заложим малко кинти, а? Нали си разбирач и отворко, ей ти оферта:

    - залог 20 бона
    - твоето "до часове" го броим за 24 часа, значи до 17:00ч. на 15.08.2021г. трябва да са превзели Кабул.
    - аз казвам, че тая няма да стане

    Вади 20 бона и да залагаме- или забогатяваш, или оставаш бездомник

    Коментиран от #14, #16

  • 11 48 часа

    5 0 Отговор
    До вчера си мислех, че седмица, днес американците казали, че е напълно вероятно до 48 часа. Талибаните са на по-малко от 50 км от Кабул.
  • 12 Кабул незнам

    3 0 Отговор
    Ама скоро в гадния берлин ще се вее смешки продажни антибългарски 🤣🤣🤣
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор
    Имат договореност с ротшилдовите хиенови кучета да притесняват мечката и се опитват да я заградят от всякъде....това е играта.Руснаците скоро направиха едно учение ..За да им кажат...и ,съм Дълбоко учуден...ротшилд се кани да воюва с държава,която има ядрено оръжие да разцепи земното кълбо седем пъти.....и нагоре....Англосаксонците са такива проззтаци ,че са напълно излишен товар за Земята!
  • 14 Ахахахахахахахахахахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "kkk":

    20 бона си виждал на куп ама дръгия път.
  • 15 Виталия

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "kkk":

    Знаеш ли къде сбъркаха? Не приеха Афганистан в Евразийския съюз
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "kkk":

    Това не е залог!вероятноста да стане е много по малка от това да не стане!Трябва да се даде Коефициент!според мен верятноста е 1,13 за да не стане и 8 да стане!Ако сложиш 20 бона на 1,13 получаваш 22,6, а той залага 2825лева .Това е коректен залог ти 20 бона ,а той 2825!Другото е ......Залог по бг!

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Виталия

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ако стане умрехме! В Афганистан е била 6-та България преди да се заселят из Съветските земи
  • 18 temerut

    1 0 Отговор
    Ще е покаателно и плашещо.
  • 19 Талибани

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "kkk":

    На Талибаните не им пука за Русия. Не им пука и колко ще загинат. Русия едва ли ще се забърка в нова война. Те затънаха до уши в Сирия.

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Виталия

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Талибани":

    Погледни на географската карта къде се намира Афганистан и после плямпай дали им пука или не им пука

    Коментиран от #23

  • 21 kkk

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ако искаш и хендикап да му дадем на клоуна, а? С коефициентите при букмейкъра- при мен залогът ВИНАГИ е 50:50 щото нещо или ще стане, или няма да стане...

    Аз ли казах "до часове ще са в Кабул" което показва СИЛНА УВЕРЕНОСТ в нещо си? Не бях аз... След като си толкова уверен в нещо да казваш "до часове" значи нямаш проблем да заложиш една голяма сума и "след часове" да си по-богат, нали?
  • 22 kkk

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Талибани":

    На кой му пука или не и кой го е страх или не вземи да го обясниш на талибанските пратеници дето ония ден близаха едни космати топки на едни конкретни руснаци...

    Пак казвам- щом Путин не евакуира посолството в Кабул положението е елементарно и вариантите са няколко:

    - талибаните няма да влизат в Кабул изобщо
    - ще влязат тихо и мирно нейде по Коледа след като се договорят нещата
    - ще влязат с боеве, "случайно" няколко руснака ще загинат в мелето и талибаните спират да съществуват преди Коледа

    Познай кой вариант са избрали чалмите...

    Коментиран от #24

  • 23 Талибан

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Виталия":

    Къде е Афганистан, къде е Русуя? Това да не ти е СССР. Русия няма да се забърка в нова война в която цяло НАТО се провали. Тези хора можеш да ги мачкаш и 20 години все тая като ги оставиш те си подават рогата. Да не говорим че там са Таджикистан, Узбекистан все буфери, Руснаците пазат Казакстан понеже там има много руснаци и е предверие към тях.
  • 24 Талибан

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "kkk":

    Естествено че талибаните няма да влязат в Кабул с бой. И това не е заради Русия! В Кабул има над 5 000 натовски войника. САЩ ако искат могат да сринат всички талибани наололо с земята. Талибаните ще изчакат всички да се евакуират, включително и Руснаците и президента и ще си влязат спокоино. Напрактика цялата държава е под техен контрол и те са в предградията на Кабул. Защо да ядосвст НАТО? Та те се изтеглят, просто ше ги изчакат най-спокойно, това е за съжеление. Русия няма никаква роля в момента нито има войници, нито капацитет да се намеси на този етап, всичко е изтървано.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "За радост":

    За съжаление повечето пишещи тук само могат да пишат, но без да мислят. По тази и причина непрекъснато хулят комунизма-социализма и възхваляват капитала. Нямат представа от това как работи икономиката. Някои тук пишат как за това как баба Ванга казвала кога ще се оправи света, но не пишат че е казала, че въобще не вижда Америка там.
  • 27 барчо

    2 0 Отговор
    След загубата на Сирия като плацдарм за люлка на терористите, сега е ред да се създаде нова територия и това явно ще е Афганистан. Да ни е яко дуто. На 12 ти беше взривена руска маршрутка - рейсче, където има убити и ранени. Това е първата лястовичка, която трябва да ни говори много не само на нас. За терористите границите и разстоянията не са от значение. Справка 11.09.

    Коментиран от #28

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "барчо":

    Казват,официално,че е гръмнала газовата система !не говорят за атентат,но аз гледах кадри изглежда ми на бомба!

    Коментиран от #29

  • 29 барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Рейсчето е дизел! Някой просто се беше изказал неподготвен.
  • 30 kkk

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хо хо хо":

    И к'во стана с твойто "до часове"? Май чалмите си слушат господарите и ще "преговарят" за тихо предаване на властта, а?

    Жалко само, че се покри като бит съединител- щях да съм едни кинти напред, а ти да ми ближеш подметките
Новини по държави: