Last news in Fakti

16 Август, 2021 18:51 4 011 9

Безредиците в Афганистан удариха авиокомпаниите

  • афганистан-
  • летище-
  • полети-
  • въздушно пространство

Заобикалянето на въздушното пространство на страната носи загуби на авиопревозвачите, които бяха силно ударени от пандемията с коронавируса

Безредиците в Афганистан удариха авиокомпаниите - 1

От 16 август въздушното пространство над Афганистан е затворено за граждански полети. То е под ръководството на военните, след като талибаните взеха властта. Афганистанската администрация за гражданска авиация (NOTAM) уведоми, че въздушното пространство над Кабул, чийто полетен информационен район обхваща цял Афганистан, е предоставено на военните. „Съветът ни е въздушното пространство над страната да не се използва. Всеки транзитен полет ще се счита за неконтролиран, което означава, че самолетите в района няма да бъдат под контрола на Ръководство „Въздушно движение““, предупреждават от NOTAM.

Летищата в Кабул, Кандахар, Херат и Мазари Шариф ще останат затворени поне до 18 август, като най-вероятно срокът ще бъде удължен.

Сред последните редовни пътнически полети, които бяха извършени на 16 август, е този от Кабул за Истанбул на турския национален превозвач. Самолетът Boeing 777-300 излетя от летището в афганистанската столица с 5 часа закъснение. Самолетът на Emirates от Дубай за Кабул се върна отново в емирството.

Предупреждението на NOTAM до авиокомпаниите от цял свят е, че те трябва да заобикалят въздушното пространство над Афганистан, а това ще увеличи времетраенето на полетите и разхода на гориво.

Големите авиокомпании, като Lufthansa заяви, че тя и авиокомпаниите под нейната шапка – австрийските, брюкселските, швейцарските и Eurowings, ще избягват прелитането над територията на Афганистан до второ нареждане. Става дума за полети предимно до Индия.

Безредиците в Афганистан удариха авиокомпаниите
Безредиците в Афганистан удариха авиокомпаниите


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пука ми

    19 2 Отговор
    Да одат пеш.
  • 2 Ич ми нее

    12 3 Отговор
    за авиокомпаниите.
  • 3 Kcaniba

    13 3 Отговор
    А бандеровските талибани що не ги обикаляхте!?!?
    За да правите зулуми и обвинява е Русия!!!!
  • 4 Хората

    13 0 Отговор
    се чудят как да оцелеят и хич не им дреме за авиокомпаниите...!
  • 5 Полковник РУМНО

    7 0 Отговор
    Кой създаде, обучи и въоръжи талибаните? Сега така ще е.
  • 6 Дрон

    1 0 Отговор
    "Безредици" ? Сериозно ли?
  • 7 Някой

    2 0 Отговор
    Редактор нямате ли?
    NOTAM не е афганистанското РВД. NOTAM идва от NOTice to Air Men. Представлява специализирано авиационно съобщение, целящо да информира екипажите на самолетите за определени събития - затворени зони от въздушното пространство, неналичност на някое техническо средство, затворена писта и др.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Енчев

    0 0 Отговор
    Бягството на ОТАН-милитаристите от от Афганистан, бе толкова панически-позорно, че освен цялата военна техника, на базата-Багран под Кабул, бе забравен и, целият чуждестраннен легион, наемниците от;
    Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Общо около 400, ОТАН-контракт, марионетника.
    Талибаните, все още не проявяват агресия към тях, но са сменили охраната на базата, и са разпоредили, предаване на оръжията .
    Единствените 2 посолства, функциониращи в Кабул, братското-Руско и Китайско, казват, че ще помогнат, но как, все още неизвестно.
    "Гласът на, Н€суверенна-БЪЛГАРИЯ"
Новини по държави: