Last news in Fakti

17 Август, 2021 07:28 3 937 20

Напрежение! Великобритания ще изпрати допълнително войници в Кабул

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул

Снощи от министерството на външните работи съобщиха, че през годините Лондон е приел повече от 3300 афганистански преводачи, персонал и техните семейства

Напрежение! Великобритания ще изпрати допълнително войници в Кабул - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Великобритания ще изпрати допълнително още 200 войници в Кабул. Общо около 900 британски войници ще патрулират летището в афганистанската столица в рамките на усилията да се осгурят полети за евакуация след сцените на хаос по пистите за излитане.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че „ситуацията в Афганистан далеч не е желаната, но светът трябва да се справя с новите реалности“. Рааб потвърди, че още 350 британски граждани и афганистанци, които са работили с британските войски, ще бъдат евакуирани през следващите дни. Той допълни, че Лондон обмисля колко афганистански бежанци може да поеме. 289 афганистанци, сътрудничили на британците, вече са пристигнали във Великобритания през миналата седмица.

Снощи от министерството на външните работи съобщиха, че през годините Великобритания е приела повече от 3300 афганистански преводачи, персонал и техните семейства. Сега министерството ще се ръководи от капацитета на местните власти при вземането на решение на колко афганистански бежанци да позволи да се установят на Острова след като талибаните взеха властта. Правителствен източник е заявил за Би Би Си, че министрите разработват схема, в която приоритет ще бъде даван на жени и момичета.

Междувременно носителската на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи заяви също за Би Би Си, че е време световните лидери и особено тези на Съединенените щати и Великобритания да защитят гражданите и бежанците от Афганистан като отворят границите си. 24-годишната пакистанска активистка получи убежище във Великобритания през 2012 година, след като бе простреляна в главата от талибаните по време на кампания за правото на образование на момичетата в родната ѝ долина Суат в северозападен Пакистан.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лузъри

    27 3 Отговор
    Остава да им свалят някой самалъот и съвсем да станат за смях.
  • 2 фен на сидеров

    37 1 Отговор
    никоя държава не е длъжна да приема хора, които не искат да се борят за правата си !
  • 3 temerut

    4 0 Отговор
    По тъпан-сватба!
  • 4 Додо

    18 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ситуацията в Афганистан далеч не е желаната, но светът трябва да се справя с новите реалности“
    -------
    Реалността не е нова или стара.Просто вашата представа за реалността е била погрешна!
  • 5 Калоян

    31 4 Отговор
    ,,Три хиляди и триста афганистански преводачи"
    Това са били доносници на англезите,които се мъчат да избягат,защото няма прошка за тях,нито за семействата им.

    Коментиран от #7

  • 6 ****

    23 2 Отговор
    А талибаните дали са съгласни ингилизите да им патрулират по летището?
  • 7 جلال الظانی

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "Калоян":

    Точно така! Не само преводачи, а помагачи! Преводача никой не го убива! Той е средство за предаване на текст. Явно тези "преводачи" са били агенти и изпълнители! Англия от векове има апетити към Афганистан! Точно преди 1 век е организирала преврата наагента си Бача-и Сакао.. Ало, MI-6!?
  • 8 Рошко

    12 1 Отговор
    На желаещите да емигрират от Афганистан да се на товарят на самальоти и за острова и краварника
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Полковник РУМНО

    10 0 Отговор
    Кой създаде, обучи и въоръжи талисманите? Сега така ще е.
  • 11 Скептика

    15 1 Отговор
    Напълно подкрепям г-жа Юсафзаи, САЩ и Великобритания да отворят своите врати и да приемат наколко милиона афганистанци, иначе ще залеят Европа като цунами
  • 12 Ехааа

    2 0 Отговор
    И как ще стане тая. Къде ще ги прати? Ще ги очистят на секундата!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ффф

    2 0 Отговор
    Орбан няма да ги пусне! Това е сигурно!!
  • 15 Генчо

    0 0 Отговор
    aaa сега се изяснва сащ просто предават щефетата обратно на Великобританите
  • 16 Въпроси и не само

    2 0 Отговор
    Когда управниците на "демократичните" държави ще поемат частично и лична отговорност за кашата, която са забъркали в Афганистан ? Интересно, защо средноазиатски държави следва да приемат бежанците от Афганистан, а не инициатора на разгрома на поредната държава ? Всяка държава следва да приема толкова бежанци според приноса си за великите си подвизи , защото КОЙТО ЗАБЪРКА КАШАТА СЛЕДВА ДА Я СЪРБА !
  • 17 Те са и леко

    2 0 Отговор
    душевно наранени от изтеглянето на американците. Много обичат да утвърждават, затвърждават и наместват ”демокрацията” по света.
  • 18 Летище

    2 0 Отговор
    Това летище огромно бре, сигурно вече 20 000 войска се събраха там ?!
  • 19 Енчев

    0 0 Отговор
    Бягството на ОТАN-милитаристите от от Афганистан, бе толкова панически-позорно, че освен цялата военна техника, на базата-Багрaн под Кабул, бе изоставен и, целият чуждестраннен легион, наемниците от;
    Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Общо около 400, ОТАN-контракт, марионетника.
    Талибаните, все още не проявяват агресия към тях, но са сменили охраната на базата, и са разпоредили, предаване на оръжията .
    Единствените 2 посолства, функциониращи в Кабул, братското-Руско и Китайско, казват, че ще помогнат, но как, все още неизвестно.
    "Гласът на, Н€суверенна-БЪЛГАРИЯ"
  • 20 КРАДЦИ

    0 0 Отговор
    ПАЗЯТ ЛЕТИЩЕТО , ................ А НЕ ДЕМОКРАЦИЯТА
Новини по държави: