Last news in Fakti

19 Август, 2021 20:15 4 014 14

Протести и съпротива срещу талибаните в Афганистан

  • талибани-
  • афганистан-
  • кабул-
  • нато

Междувременно и Международният валутен фонд обяви, че спира помощта си за Афганистан, включително 440 милиона долара нови валутни резерви, заради несигурността относно статута на властта в Кабул

Протести и съпротива срещу талибаните в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато десетки хиляди афганистанци се опитват отчаяно да напуснат родината си от страх от талибаните, които превзеха и столицата Кабул миналата неделя, други - също хиляди - протестират в различни градове в Афганистан.

За протестни демонстрации с черно-червено-зелени национални знамена съобщават международните агенции в Кабул и в градовете Асадабад, Джалалабад и Хост и в провинция Пактия в източните части на страната. По информация на Ройтерс при поне две от демонстрациите има убити протестиращи.

Междувременно беше обявена и муджахидинска съпротива срещу талибаните. Неин водач е 32-годишният Ахмад Масуд - син на легендарния муджахидински главатар Ахмад Шах Масуд - Панджширския лъв.

Крепост на съпротивата е Панджширската долина в планините Хиндукуш - на север от Кабул, която се оказа непревземаема нито по време на съветската война в Афганистан през 80-те години на миналия век, нито при 5-годишното управление на талибаните преди американската война в Афганистан.

В статия във „Вашингтон пост“ Масуд-младши припомня среща през 1998 година на баща му с френския философ Бернар-Анри Леви, който казал на муджахидините, че когато се бият за свободата на Афганистан, те водят битка и за свободата на Запада.

Масуд декларира, че има подкрепата на бивши командоси от афганистанските спецчасти, отвратени от предателството на командирите им. Но зове Запада да му помогне с оръжия и боеприпаси.

„Съединените щати и съюзниците им напуснаха бойното поле, но Америка все още може да бъде Арсенал на демокрацията“, пише още Ахмад Масуд, цитирайки реч на Франклин Делано Рузвелт от края на 1940 година, когато той обещава оръжия, боеприпаси и техника на съюзниците им в Европа срещу Нацистка Германия без Съединените щати да се включват пряко във войната.

Москва зове за общонационален диалог в Афганистан

Русия също регистрира евентуален сблъсък на талибани и муджахидини.

„Талибаните още не контролират цялата територия на Афганистан. Съобщава се, че в Панджширската долина се съсредоточават сили на съпротивата, начело с вицепрезидента на Афганистан Амрула Салех и Ахмад Масуд“, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров се обяви за общонационален диалог в Афганистан с участието на всички противостоящи си сили, за да може да бъде съставено представително правителство. Освен това Русия е готова да помогне за създаване на благоприятни външни условия за провеждане на такъв диалог.

„Убеден съм, че московският формат има най-голяма перспектива, защото ситуацията в Афганистан вече има регионално измерение и е от значение както съседните, така и за страните, които са по-далеч от Афганистан“, каза Лавров.

Русия обяви готовност да помогне с граждански самолети за евакуацията от Кабул на граждани на която и да било държава.

Междувременно и Международният валутен фонд обяви, че спира помощта си за Афганистан, включително 440 милиона долара нови валутни резерви, заради несигурността относно статута на властта в Кабул.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FEFE

    18 1 Отговор
    Тия талибани бая пари са вземали?!
  • 2 Рошко

    19 2 Отговор
    Ей ви на гражданска война, разпалва пак от кого

    Коментиран от #12

  • 3 Ще има и още

    12 2 Отговор
    Тъй тъй, хайде сега да започнат тези да ги помпят с пари и оръжие, че след 15 - 20 години да се чудят как да се оправят пък с тях.
  • 4 Пръц

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: преди американската война в Афганистан.

    Какво е имал предвид лирическият герой само авторът Анатоли може да ни каже.
  • 5 Гост от село

    25 4 Отговор
    Абе момци и моми от факти, толко проблеми си имаме в България,а вие тъпчете сайта от 2 дни с афгански новини... Знаете ли колко ги интересува гладните българи това... Колкото ланския сняг... Човешкото съчувствие е друго,.. Поне аз съчувствам на всички болни, гладни, безащитни и онеправдани хора по света! ... Но и нашата никак не е лесна.. А и не се вижда светлина в тунела!
  • 6 Ако диалога

    12 1 Отговор
    Успее, в което много се съмнявам, ще бъде добре, защото ще се избегне кръвопролитие в големи размери, и с години, но като си представя, че тези хора освен да водят партизанска война, не могат нищо друго, и на всяко новородено момче се подарява АК-47,просто това е начин на живот, тоест освн да убиват, те не могат нищо друго.

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Сърбин

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ако диалога":

    Много новини сте чели и гледал ,брате ...и за назе така говорехте преди години
  • 8 Behemoth

    10 3 Отговор
    Ей сега наще оръжейни фирми на чесни частници ще почнат далаверата като в Сирия...
  • 9 стото

    16 0 Отговор
    Да разделят територията на две, едната половина ще се казва Талибастан, другата ще си е Афганистан и който, където иска да си живее. Само мир да има.

    Коментиран от #10

  • 10 Чук и Гек

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "стото":

    То и тук така трябва да стане, но като сте рекли - разединител, та разединител на нацията! Какво лошо има герберастите да се съсредоточите в Кържали при Кака Янка и коалиционния приятел! Килимите са там! Да си вземат електората и Кабаиванска да им пее. Те са оперни певци! Бойко не пропуска опера!
  • 11 В.В.П.

    8 2 Отговор
    И муджахидини извадиха,,Няма да мирясат там..Просто са си такива непрокопсаници,и това е ..Според Леви муждахедина,носел и свободата в Европа..Егати изродената интерпретация..Надпреварват се ,Кой по голям тъпизъм да изръси..!!!
  • 12 БАЙ КУРТИ

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Обора много добре са го измислили ,дават властта на ТАЛИБАНИТЕ но същевременно насъскват муджахидините /най големият враг на СССР И след това на ОБОРА / 11.09, 2001 г. .Сега КРАВАРИТЕ ще почнат да въоръжават своите врагове в името на ДЕМОКРАЦИЯТА .
  • 13 Като се има

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ако диалога":

    предвид, че средната продължителност на живота на мъжете е около 35 години, трябва да е ясно на всички, какво значение му се отдава. Повече от 40 години, тези хора са в постоянна война. Просто няма какво да ги уплаши и с какво да ги плашат...

    Коментиран от #14

  • 14 Made in Bg

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Като се има":

    Като толкова народ от тях искат да напускат Авганистан,май има какво да ги уплаши,щом чак падат от колесниците на самолетите! Всеки му е мил живота и това не значи ,че е страхливец! Един се бие за живота си и да оцелее ,а друг пък бяга да си спаси живота! Интересното е ,че талибаните изнязоха от планините и пещерите ,но другите не ги удариха да ги смажат ! Някаква игра,врътка има тук🤔
Новини по държави: