Last news in Fakti

20 Август, 2021 09:07 2 817 15

Напрежение! "Хизбула" внася в Ливан танкер с иранско гориво

  • иран-
  • ливан-
  • танкер-
  • хизбула

Говорителят на израелската армия подполковник Амнон Шефлер отказа да коментира дали ще предприеме военни действия за спиране на доставката, но я определи като част от иранска схема за износ на революция

Напрежение! "Хизбула" внася в Ливан танкер с иранско гориво - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" се закани да внесе в Ливан поне един танкер с иранско гориво. Това е обявил неин представител, цитиран от Ройтерс. Това ще бъде в нарушение на американските санкции.

Според лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала САЩ и Израел не бива да се опитват да пречат на доставката, тъй като страната е пред финансов колапс.

От една страна в Ливан вече повече от година няма редовно правителство, а от друга - миналата седмица от Централната банка в страната обявиха, че спират субсидирането на вноса на горива. Това доведе до техния недостиг и до безредици в Ливан.

Ето защо Хасан Насрала е подчертал, че не иска да има проблем с никого, а само да помогне на ливанците.

Високопоставен представител на ливанците разкритикува "Хизбула", че с хода си само ще навлекат още санкции за страната и така Ливан няма да има друг избор освен да се превърне във васална територия на Иран.

Говорителят на израелската армия подполковник Амнон Шефлер отказа да коментира дали Израел ще предприеме военни действия за спиране на доставката, но я определи като част от иранска схема за износ на революция.

Посланикът на САЩ в Ливан Дороти Ший обяви пред "Ал Арабия", че Ливан не се нуждае от ирански танкери, като подчерта, че край бреговете на страната има "цял куп" кораби с гориво, които чакат да бъдат разтоварени.

Междувременно от Съединените щати са преговаряли с Египет и Йордания, за да помогнат на Ливан да намери решение на тежката ситуация, в която страната е изпаднала.

По думите на иранската медия Nournews горивото е купено от група ливански шиитски бизнесмени. През юни Насрала обяви, че Иран е готов да приеме плащане в ливанска валута, макар и тя да е загубила над 90% от стойността си през последните две години.

Насрала не е обявил кога и къде ще пристигне пратката. Една от възможностите е в съседна Сирия, където по данни на Ройтерс "Хизбула" подготвя резервоар за съхранение на гориво като част от плановете ѝ за реакция на кризата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съюз на ДС

    32 2 Отговор
    И като внесат какво? Напрежението е само за ФАЩ и техните пудели.

    Коментиран от #3

  • 2 един от многото

    36 1 Отговор
    Такава е съвременната демокрация на господата от запада. Всичко се прави в името на човека , дори и лишаването от храна , лекарства и горива!
  • 3 Обаче

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Съюз на ДС":

    ... 4 загинали и 2 изчезнали след внезапно наводнение в Кедах (Малайзия).
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 SH BG

    20 2 Отговор
    Вижда се какво е уважението на американците към арабските държави - изпращат им посланиЧКИ, а всеизвестно е отношението на арабите към жените според исляма...!!!

    Но те и към "територията" имат същото "уважение" - поставиха ни ХероинМусака за генералгубернаторша... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    8 0 Отговор
    През юни Н обяви, че Иран е готов да приеме плащане в ливанска валут

    Коментиран от #9

  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    😃😃😃😃 не Ви ли е срам Хасан Н да цензурирате
  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    21 0 Отговор
    Там е заровено кучето ! Че някой ще приема разплащане за петрол НЕ ПРЕЗ ЗЕЛЕНИ ХАРТИЙКИ ‼️

    Коментиран от #13

  • 11 Кую

    4 0 Отговор
    Нефта си е нефт. Този сигурно е от фосилите на древните евреи.
  • 12 Рошко

    10 0 Отговор
    За всеки танкер трябва ли да се иска разрешение от фащ и израел, така написано така го разбирам
  • 13 Рошко

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Май точно затова обичайните заподозрени взе да ги тресе тока май, като стане въпрос за плащане в долари
  • 14 Само и единствено

    7 0 Отговор
    От магазина на Бай дънчо.И задължително в зелени тапети.Иначе застрашаваш демократичните ценности!
  • 15 Хлъц

    10 1 Отговор
    От векове,хитри манипулатори със шапчици на темето, индиректно настроиха на религиозни " различия" целият арабски свят.Още когато е нямало Партии, като субект.Прозряха,че при един език,една вяра, са могъща сила.Разцепваш ги на две,насъскваш ги един срещу друг,и нямаш проблем.Ако арабският свят беше единен,няма кой да им се опре.Освен население над 2 милиарда,половината природни ресурси са техни.Двама от тях се усетиха,и тръгнаха да ги обединят.И бяха унищожени- и те и държавите им.Сега на дневен ред са Православните.Не християните,а именно православните.И успешно го постигат.