Last news in Fakti

20 Август, 2021 13:33 3 856 60

Талибаните засилват издирването на афганистанци, които са сътрудничили на САЩ! Очакват се масови екзекузии

  • афганистан-
  • талибани-
  • сащ

Според доклада бунтовниците набират бързо нови информатори, за да сътрудничат с талибанския режим и разширяват списъците си с мишени

Талибаните засилват издирването на афганистанци, които са сътрудничили на САЩ! Очакват се масови екзекузии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибаните са засилили издирването на хора, работили за американците и НАТО. Това се казва в поверителен доклад на ООН, видян от Франс прес, цитиран от БТА.

Докладът е дело на експерти по оценка на рисковете и в него се казва, че талибаните разполагат с приоритетни списъци на физически лица, които те биха искали да арестуват. Най-изложени на риск са онези, които са заемали отговорни постове в афганистанските въоръжени сили, в полицията и в разузнаването. Талибаните обикаляли по домовете на хората, които искали да задържат, както и по домовете на членове на техните семейства.

Според доклада талибаните са обособили пропускателни пунктове в големите градове и в столицата и проверяват хората, които искат да се доберат до летището на Кабул.

Докладът е датиран от сряда и е дело на Норвежкия център за глобални анализи - организация, която предоставя разузнавателни данни на агенциите на ООН.

"Талибаните взимат на прицел семействата на онези, които отказват да се предадат и преследват и наказват семействата според шериата", е заявил пред Франс прес Кристиан Нелеман, директор на Норвежкия център.

"Очакваме хора, които са работили за американските сили и за НАТО и техните съюзници, както и членове на техните семейства, да бъдат заплашени с мъчение и екзекуции", добави той.

"Това ще изложи на още по-голяма опасност западните разузнавателни служби, техните мрежи, техните методи, тяхната способност да се противопоставят едновременно на талибаните, на Ислямска държава и на други терористични заплахи в бъдеще", допълни Нелеман.

Според доклада бунтовниците набират бързо нови информатори, за да сътрудничат с талибанския режим и разширяват списъците си с мишени.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9774

    44 14 Отговор
    С масови екзекуции едва ли ще получат помощ.Значи всичко е празни приказки.Желание за промяна няма.Животинското надделява над здравият разум.Жалко.

    Коментиран от #7, #46

  • 2 хъхъ

    83 6 Отговор
    БГ соросоидчетата да гледат и да внимават. Господарите им ще ги предадат по същия начин.

    Коментиран от #24

  • 3 Kcanba

    54 3 Отговор
    което и се очкваше!!!
    Каква ги забърка нато и фащисаните!!!!
  • 4 Кучета ги яли

    53 3 Отговор
    Навремето в България като падна режима извадихме всичките си шпиони и казахме вижте ги агенти ууууууу. Сега САЩ правят същото явно следват нас, оставиха хората които им служиха на кучетата.

    Коментиран от #58

  • 5 Така трябва да бъде в бегето

    47 1 Отговор
    Някой с пари да наеме талибаните да направят преврат тука и всички от гроп мутри милициинери олигарси тарикати крадци политици и избирателите им екзекутирани

    Коментиран от #10

  • 6 Мръсната работа

    42 3 Отговор
    Той Бай Дън затова им остави базите с данни даже биометрични за да ги улесни? И той явно няма нужда от свидетели?
  • 7 русенец

    42 5 Отговор

    До коментар #1 от "9774":

    Че кой пита Афганистанците дали искат да се променят? Просто ги окупираха. Нормално е сегашната власт да издирва и избива колаборационистите , дано знаеш какво означава думата.
    ...
    Никой не е назначил САЩ за жандарм. Те се опитаха да подчинят една страна и за пореден път се провалиха. Лошото е, че както винаги всяка една намеса на САЩ предизвиква кръвопролития. Ти как ще реагираш ако САЩ след следващите избори ни окупират, понеже не сме избрали правилните според ТЯХ хора? Може да не ми отговаряш, ясен си ми.

    Коментиран от #12, #15

  • 8 Мдаа

    33 1 Отговор
    А аз издирвам хора сътрудничили на Б.Б.

    Коментиран от #30

  • 9 БОЛШЕВИК 🌟

    25 2 Отговор
    Така ще стане и у нас, когато додйдат хорс които наистина искат да направат ревозия, и да има възмездие за 31 годишният геноцид!
  • 10 Мдаа

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "Така трябва да бъде в бегето":

    Давайте да събираме пари,както във филма "Великолепната седморка" и да ги наемаме

    Коментиран от #14

  • 11 свърши се

    31 3 Отговор
    Края на бившият световен хегемон САЩ дойде много бързо и по толкова неочакван начин :))
    Скоро всички подлоги на САЩ ще разберат какво ги чака след като господарите им ги оставят на произвола на съдбата. Това което ще последва в Афганистан, ще е толкова добър урок, че САЩ вече никога няма да могат "освобождават" и "демократизират" където и да било по света. Просто вече никъде няма да намерят иди-оти, които толкова всеотдайно да слугуват на САЩ и предават държавата си за една шепа кървави долари...

    Коментиран от #16

  • 12 5425

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    Знам какво означава колаборационист.Най-вероятно съм ти ясна.

    Коментиран от #41

  • 13 МАЛКАТА БУЛКА

    8 0 Отговор
    ИСКАШ ДА СТАВАШ НА ТАЛИБАНАНИТЕ,А😘
  • 14 БОЛШЕВИК 🌟

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мдаа":

    То това май е най-верното решение!
    Като гледам ние тука сме неспособни, да накажем престъпниците управлявали ни през последните 31 години. И довели ни до катастрофа и гибел.

    Коментиран от #47

  • 15 Талибан

    3 14 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    То до този извод стигна докато си тОпеше краката в Дунава ли? Само си на мозък...на мозък и овча козина. И един съвет ( безплатен)–- взимаш един бордюр, поне 50 кила, 2-3 метра въже и са меташ от най-високата част на Дунав мост. Може да си сигурен, че никой няма да забележи отсъствието ти.

    Коментиран от #32, #36, #37

  • 16 Шматарока

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "свърши се":

    Не знам какво е свършило или е почнало. Само се чудя от къде се взимате все едни такива пишман аналлизатори, дето ако ви разменят обувките няма да разберете. Вместо да ръсиш мозък, зЕми слез та си почисти алеята пред панелката...
  • 17 Нашият Контингент в говНАТО - СЪЩО

    11 1 Отговор
    И Мин. на Отбраната е " воювал " биля в Афганистан ! Елате и си управете директно с тях сметките ! А нашите Парламентьори , Военно Промишлените Заводи и Държавници също съдействаха Двадесет години ! Ам чи тъй де - Кой каквото сял - туй да жъне !
  • 18 Мигрантите от Афганистан у нас

    7 0 Отговор
    СМЕТКИ имат да управят ! Аллаху Акбар ! Евала на тез момчета ! Здраво пипат ! А у нас агитки на Левски и ЦСКА ! Говн/ !
  • 19 оня с коня

    6 9 Отговор
    Талибанът съзнава че е прост и затова се стреми да се учи от Другите.В случая са копирали 1 към 1 Ситуацията в България непосредствено след 9-ти,когато Полевите Съдилища разстрелваха без Съд и Присъда всичко що не е било Шумкар или Ятак

    Коментиран от #38

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 аз съм Веска

    7 0 Отговор
    О , ДАНО НЕ ПРОДЪЛЖАТ ОПЕРАЦИЯТА НА ПЪТ КЪМ ЕU И НА НАША ТЕРИТОРИЯ , ЧЕ СЪВСЕМ ЩЕ ОБЕЗЛЮДЕЕМ .
  • 22 САЩ ще се " ИЗДУХАТ " от Европа !

    3 8 Отговор
    Муркел спира да " ДАВА " и КОШМАРЪТ в Германия и ЕС - НАСТАВА ! О о о . . . о Бейбе е е , донт сей Мейбе е е . . . ! Ще стане весело ! Субсидии, " От европейския " по " програмата " - Гутен Морген , ве Ганчо ! Ти да си видял от Магарищар Европеец да е станал - Ъкъ ! Тцъ ! Тепърва ще се учим от къде пикаят кокошките !
  • 23 Янев

    9 2 Отговор
    А защо трябва да ги убиват!
    Някой май е решил да лъже поголовно хората чрез фалшива информация.
    Нормално е всяка една държава, която се освободи от терористите Сащ, да искат да разберат кои са работили за тях за да си поговорят и разберат дали не са останали като шпиони; все пак американецът като терорист номер едно трябва да бъде следен и затова служителите трябва да кажат останали ли са терористи в Афганистан, и ако да къде се прикриват за да бъдат неутрализирани.

    Коментиран от #43

  • 24 Сесесере

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    Русопитеците са на ход!

    Коментиран от #26, #40

  • 25 Обичам У у у у ...мни кухари да

    5 1 Отговор
    Благославят ЕС ! Да чакат небето да се отвори ! Мандалото ПАДНА ! С закриването на Меркел с изтеглянето на САЩ от Европа и тогаз ТАЛИБАНИТЕ ще бръснат на суха всичко и у нас ! Обичам пенещите се по екрана кухи полит- експерти , политици , стратези , плановици, и наблюдатели ! Ленин : " Критерий за ПРАВДАТА е проверката на ПРАКТИКА " ! Убре , Де бре - Ха сега ! Задна прашка , по хайдушки ! А ние с икономиката сме кирпич - бетон а с армията познай !
  • 26 Обичам те ! Искам те ! Жадувам те !

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Сесесере":

    Няма да се мъчиш дълго ! Ако не се дърпаш !
  • 27 miro

    12 1 Отговор
    всеки продал се на сащ работи срещу народа си,смърта е леко наказание за предателите.
  • 28 Тия Талибани...

    5 2 Отговор
    ...ще излезнат по-кръвожадни и от Сталин...!Сега някой Талибански Берия,само да подшушне кой е ,,враг" и директно разстрел...!Закон...- историята се повтаря...
  • 29 Дядо Гъдю

    14 0 Отговор
    Притеснявам се за Цветан Цветанов!
  • 30 1453

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мдаа":

    А аз издирвам хора сътрудничили на Б.Б
    ********************


    Аз съм.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Съдията Дред

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Талибан":

    Правилно си се нарекъл Талибан
  • 33 В.В.П.

    8 1 Отговор
    След война ,винаги идва този момент..Винаги,!!Навсякъде!!.Доста тикви ще резнат в района..!!
  • 34 Петър

    8 1 Отговор
    Оххх кога и ние ще разтрелваме нашите американски марионетки... и дали има толкова патрони в България!

    Коментиран от #42

  • 35 Талибаните работят като Rodrigo Дутерте

    3 0 Отговор
    НА/ КОТРАФИК/НТИТЕ от Банкя и Сие Пашата и Кехаята - " на място " , без съд и присъда ! Аллаху А к б а р ! Стига с тези Оставки , Избори , Патерици , Коалиции - ТАЛИБАН е добре Дошъл в Булг/ристан ! Добре дошли момчета ! Аферим бе !
  • 36 Дърт пее..раст...

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Талибан":

    Подканваш към самоубийство ,един от ,Факти,,Охоооо.!!!И с технически напътствия,!! Охоооо.!.
  • 37 Митко Бомбата

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Талибан":

    В разработка си ,,Талибане,,!!
  • 38 Гришо

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    И какво като са го направили.И не са разстреляли ятаците,а точно обратното.Избили били интелигенцията на нацията.Да ама не избила са обрачите от фирми около царя.Като гледам за 45 години България какво е постигнала се замислям не ли е точно това начина.
  • 39 Нане

    2 0 Отговор
    я ти главорези хамериканците ги облекли
  • 40 Байдън поиска среща с СССР !

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Сесесере":

    И Меркел отива на " крака " в Кремъл, Москва - в СССР ! Да бъдеш ПРИЕТ на килима при лидера на СССР - трябва да си свалиш шапката и склониш глава ! Още една " РЯПА " се напъна като жабата за подкови да се срещне със СССР - Boring Johnson ! НО ! Ответа е НЕТ ! МОСКВА ЯРКО СВЕТИ и започва доста да им пречи ! Но нима Слънцето можеш да скриеш ?
  • 41 Анджело

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "5425":

    Аз та обичам без пръв поглед
  • 42 В.В.П.

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Петър":

    Има някой друга марионетка ,дето си работи за собствения г.ъз,..Без да зачита ,мнения,закон и конституция,.справедливост ,честност,вяра ,дълг,отговорност.и др..подобни..Чувал съм за един рогач ,Паси,искаше ядрени оръжия,и още нещо ,а пък един нехранимайко Плевнелиев,даже беше готов ,да дава заповед ,за атака на Крим .На Теория!!!Само на Теория..Така както Борис 3,стана съюзник на Райха,на теория,,,,и Англо Саксонците,избомбиха София,Няколко пъти..!!!
  • 43 Търпин

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Янев":

    Спокойно те няма да ги убият веднага а по късно и то бааавно и с почивки и спокойно.

    Коментиран от #50

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Америка зацикли !

    3 0 Отговор
    И ЕС ще дръпне " ШАЛТЕРА " - ко ш прайм ний с " гайдите" ? Иван Костов : " Народа бил ЛОШ СТОПАНИН ". Ванка , Талибана дойде ли у нас тъдява , ще те потърсим да ни покажеш как стопанисват твоите днешни " Добрите " стопани !
  • 46 Що бре

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "9774":

    Вършат добра работа за Вовата и Си, те това искат и вероятно стимулират талибаните с обещания.
  • 47 Е не

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    За да накажеш тези от последните 31години, първо трябваше да накажеш тези от 45те преди тях!

    Коментиран от #51

  • 48 Фаро

    5 1 Отговор
    САЩ са развили корупцията в Афганистан нищо повече.Всички техни шпиони и слуги са участници в корупцията и лъжата
  • 49 Америка и говНАТОтото

    6 0 Отговор
    И 300,000 хилядна въоръжена до зъби афганска национална армия - СЕ ПРЕДАДОХА без бой ! Талибаните по САНДАЛЕТИ а намазаните пахливани бягат през глава със самолети ! Е как да не ти станат симпатични тези талибански САНДАЛЕТИ !

    Коментиран от #53

  • 50 Дърт пее..раст...

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Търпин":

    Първо ще ги ,поибът,порядъчно..
  • 51 беше държава

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Е не":

    тия 45г ще има да ги търсим,аланкоолу!

    Коментиран от #57

  • 52 pbdan

    5 0 Отговор
    Талибан за бой се стяга...
  • 53 САЩ,и

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Америка и говНАТОтото":

    Партньори,също бяха там..!Още по въоръжени...Значи само са яли ,от фондовете за Афганистан..!Фалш и кражба.ООН ,плати ,над 200 млд ,за присъствието на САЩ и компания..Отделно ,Байдън ,казва че 1 трилион,е потопен в Блатото..
  • 54 То се е видяло че българина няма сам

    6 0 Отговор
    Да се справи ! На помощ могат да дойдат само тези мигранти и юначните Талибани ! С тях - Тънта Мънта НЯМА ! Веднъж казал ! Не повтаря ! Праща те директно да те съди Всевишният пред Олтаря !
  • 55 Най-после истински мъже !

    4 0 Отговор
    А как жадувах ! А как бленувах ! За танц на Кочовете на нашата земя ! Най-после РАЗГЕЛЕ !
  • 56 Докарахме я у нас , до там че

    3 0 Отговор
    Митьо Пищова е кандидат за ПРЕЗИДЕНТ ! А Митьо Очите за ПРЕМИЕР ! Ти спиш ли бе байно ! Ние ЗАСРАХМЕ държава с 1, 360 годишна история ! Днес ПРЕДАТЕЛИ у нас ВИЛНЕЯТ !
  • 57 Е не

    3 4 Отговор

    До коментар #51 от "беше държава":

    Тая държава ФАЛИРА и то 3 пъти! Фалираха Я твоите дрогаре, така ,че не ми обяснявай, какво ще търсим! Ти потърси, децата на тия същите къде са, на запад или в масква?
  • 58 ГОСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кучета ги яли":

    на тебе това изненадва ли те?
  • 59 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Като знаем как така наречените прехвалени служби познаха кога ще падне Кабул, не ми остава нищо друго освен да вЕрвам на лъжите им. Нищо не става от тях и лъжите и на западните джендърполитици край нямат. Те се и женят еднополово помежду си или са самотни бездетници. Не ми се дават примери, но последния за когото научих е Йенс Шпан. ""Сплашная трагедия" както казват русите. И са прави.
  • 60 Талибан

    1 0 Отговор
    Браво, малко да разчистят от тия паразити къде хабят въздуха само😉
Новини по държави: