Last news in Fakti

23 Август, 2021 06:04 1 909 15

Меркел: "Северен поток 2" не бива да се използва като оръжие

  • ангела меркел-
  • володимир зеленски-
  • германия-
  • украйна-
  • северен поток 2-
  • сащ

Зеленски поиска среща на върха между Германия, Украйна и Съединените щати

Меркел: "Северен поток 2" не бива да се използва като оръжие - 1
Снимка: БГНЕС

Газопроводът "Северен поток 2" не трябва да се използва "като оръжие". В противен случай Германия ще се обяви за налагането на санкции срещу Русия. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, предаде news.bg.

Визитата ѝ е факт два дни, след като бе на посещение в Москва и разговаря с руския президент Владимир Путин.

Пред Зеленски тя е коментирала, че "Северен поток 2" "не е руско-германски проект", а европейски.

Освен това Меркел отбеляза, че транзитът на газ през Украйна трябва да продължи и след 2024 година, като по темата трябва да започнат и преговори. Тя добави и че Германия иска да помогне на Украйна да премине към възобновяема енергия.

"Вече обявих пред руския президент, че трябва възможно най-скоро да удължим споразумението, което е валидно до 2024 година", сподели германският канцлер пред украинския президент, добавяйки, че Германия има "специална отговорност" пред Украйна тя да остане транзитна държава.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски даде ясно да се разбере, че Украйна се страхува да не загуби транзитни такси заради газопровода "Северен поток 2", който заобикаля Украйна и доставя руски газ директно до Германия.

Зеленски не скри, че основният потърпевш ще бъде Украйна, но определи "Северен поток 2" като опасност за цяла Европа.

След разговорите с Меркел той посочи, че разглежда проекта като опасно геополитическо оръжие на Кремъл.

От своя страна Меркел увери Зеленски, че нито Германия, нито Съединените щати, с които Украйна има споразумение за транзита на руски газ през територията ѝ, искат опасенията на президента Зеленски да се оправдаят и енергийните доставки да се използват като оръжие. Ако газопроводът бъде използван като инструмент за натиск, то Германия ще подкрепи нови санкции на ЕС срещу Русия", увери Меркел украинския президент. Тя добави и че следващото германско правителство също ще следва поетите ангажименти от страна на Берлин спрямо Киев.

Въпреки заявленията на Меркел украинският държавен глава определи заявките на Германия и Съединените щати като "добри намерения, но без конкретни задължения" и поиска среща на върха между Германия, Украйна и Съединените щати.

Междувременно руски медии припомниха, че от Москва многократно са подчертавали, че "Северен поток 2" е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Дмитрий Песков - говорителят на Кремъл, обяви, че не разбира опитите на редица държави да определят съдбата на газопровода, тълкувайки по повратен начин различни политически обстоятелства.

Песков подчерта, че Москва многократно е заявявала, че не използва енергийните ресурси като инструмент за натиск.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски като кафето

    23 0 Отговор
    На храста зелен Като узрее червен Като го изпекат става кафяв и се продава за пари
  • 2 Давид

    15 0 Отговор
    Тези двамата на снимката освен да казват да на господарите друго не умеят. Сделката за газта я сключиха Путин и хазарските фамилии. И не за друго освен да продължи цирка на земята. Има една проста истина : по тяхните телевизии и медии си пускат тяхни клоуни :) толкова е просто.
  • 3 Политиката е ММА

    8 1 Отговор
    и всички хватки са позволени..
  • 4 гадно

    31 1 Отговор
    Преди години руснаците бяха принудени да спрат кранчето защо укрите не плащаха, а крадяха от квотите за другите държави изпитахме го на собствен гръб. Сега когато тръбите са собственост на байдън и син най-голям вой има от тяхна страна със смешния аргумент, че Северен поток щял да постави Европа в зависимост на Русия. Истината е, че ако спрат доставките през Украйна наред с тях и ние ще сме с пръст в уста без газ най-вече заради слугинажа на тиквата.

    Коментиран от #12

  • 5 Gracias 3.30am

    11 1 Отговор
    Какви санкции още може да наложи Германия или ЕС срещу Русия?

    Зеленски е напълно прав да не вярва в Дядо Мраз.
    Германия обеща над 1 милиард инвестиции? А Украйна ще губи много повече на година х
  • 6 Хихи

    16 1 Отговор
    Абе тръбите на укрите не бяха ли собственост на сина на байдънчо. Каквото и да говорят, пак става въпрос за парите които краварите се опитват да отмъкнат от някой
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    18 1 Отговор
    Когато западът налага санкции е израз на ДЕМОкрация! Когато изтокът не дава нещо е повод за санкции! Когато западът реши няма нужда дори от повод за санкции‼️
  • 8 туй то

    7 1 Отговор
    На малкото зелено детенце , мама Меркел ще му разкаже една кратка приказка за лека нощ . Детенцето да заспи бързо и щастливо , щото в другата стая татко Владимир я чака да свършат заедно една хубава работа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 101010

    10 1 Отговор
    нито Германия, нито Съединените щати, с които Украйна има споразумение за транзита на руски газ през територията ѝ, да се чуди човек как Украйна има споразумение със Съединените щати за транзит на газ през нейна територия
  • 11 @#$__&

    9 1 Отговор
    Освен това Меркел отбеляза, че транзитът на газ през Украйна трябва да продължи и след 2024 година. Пропуснала е да отбележи че с Путин са се договорили транзитът на газ през Украйна да продължи до 11-ти май 2025година

    Коментиран от #14

  • 12 Костова

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Украинските газови тръбите не са собственост нито на Байден, нито на сина му. Имаше само предположения, че ще ги купят.
  • 13 Апелес

    2 0 Отговор
    Танте си отива...
  • 14 Костова

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "@#$__&":

    На срещата си с Меркел Путин каза, че ще се изяснят първо определени обстоятелства и след това може да се подписват договори за транзита та газ през Украйна след 2024 година .Относно количествата, те могат да бъдат толкова минимални, че украинците сами да се откажат. Относно цената на газа, транспортираният таз през Северен поток 2 ще бъде по-евтин. От тук натам, всеки да си прави сметките.
  • 15 Анонимен

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Меркел: "Северен поток 2" не бива да се използва като оръжие
    Млад мъж питал стар поп : Дядо попе - грях ли е да се спи с хубава жена? А дядо поп отговорил - абе то не е грях да се спи, чедо ама вие като легнете не заспивате!
    Вярно, че не бива се използва като оръжие ама го ползват! Затова вадят отвреме навреме на светло Навални! Затова реват и поляците щото и те губят от тоя пусти транзит! Затова......
Новини по държави: