Last news in Fakti

24 Август, 2021 00:14 2 398 26

Полша планира да постави ограда на границата си с Беларус

  • мигранти-
  • стена-
  • граница-
  • лукашенко-
  • войници

Cамо през август в страната са направили опит да влязат или са влезли 2100 нелегални мигранти предимно от Ирак и Афганистан

Полша планира да постави ограда на границата си с Беларус - 1
Снимка: БГНЕС

Полша планира да построи ограда по границата си с Беларус и да разположи още войници там, за да спре мигрантите, които искат да влязат от страната в Европейския съюз (ЕС), предава АП, съобщи Investor.

Правителството предлага да изпрати и хуманитарна помощ на група, заседнала на границата за повече от две седмици.

Полша и трите балтийски държави - Латвия, Литва и Естония, обвиняват президента на Беларус Александър Лукашенко, че изпраща мигранти, основно от Афганистан и Ирак, през техните граници в т.нар. от тях „хибридна война“.

И четирите държави от ЕС смятат, че нарастването на потока мигранти през границата им с Беларус е отмъщението на Минск за санкциите на ЕС срещу авторитарния режим.

„Използването на имигранти за дестабилизиране на съседните държави представлява явно нарушение на международното право и се квалифицира като хибридна атака срещу ... Латвия, Литва, Полша и по този начин срещу целия Европейски съюз“, казва се в съвместно изявление на страните от понеделник. В него те призовават ООН да разгледа ситуацията.

Група за правата на бежанците в Полша заяви в петък, че 32 души, избягали от Афганистан, са били хванати в капан в продължение на 12 дни в област между полската и беларуската граница, попаднала в противоречие между двете страни.

В отговор правителството във Варшава изпрати над 900 войници до границата с Беларус и укрепва границата с ограда от бодлива тел с дължина 150 км и височина 2,5 м. В понеделник министърът на отбраната Мариуш Блащак заяви, че ще бъдат изпратени още войници.

По данни на правителството на Полша 2100 мигранти са се опитали или са успели да влязат в Полша нелегално от Беларус от началото на август. Около 800 от тях са разпределени в държавните центрове за нелегални мигранти.

В понеделник полското външно министерство съобщи, че е внесло дипломатическа нота в Беларус, предлагаща да осигури храна и лекарства, както и палатки, легла, спални чували, одеяла и пижами за мигранти.

Заместник-външният министър на Полша Павел Яблонски заяви, че ситуацията по границата е изпитание за страната, която трябва да се подготви за реакция на по-дълбока хибридна война. „Изявленията и поведението на значителен брой полски политици, журналисти и активисти на неправителствени организации показват, че сценарий, при който чужда държава, извършваща подобна атака срещу Полша, ще получи подкрепа от съюзници у нас, е много реален“, казва той в свой пост в Twitter.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    4 1 Отговор
    Още преди седмица почнаха оградата.
  • 2 Няма спиране.

    4 0 Отговор
    Някой да е успял да спре скакалци?
  • 3 Неутрал

    19 0 Отговор
    Сега нека всички държави да строят огради, сякаш сме в Средновековието. Овчари с чехли в Афганистан победиха САЩ и НАТО за няколко дни, включително България, и все пак поставят ултиматум да напуснат Афганистан до 31 август. Това е безценно. И сега всички са параноични и ще бъдат заобиколени от огради. Да видим какво ще се случи по -нататък.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Rado

    0 2 Отговор
    Бойко направи ограда и след него Тръмп, Ердоган и много други
  • 7 Сандо

    10 1 Отговор
    Това са демократични огради,не като гадната Берлинска стена.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Минск

    2 0 Отговор
    Ще ги катапултирваме над оградата емигрантите на ЕС!
  • 10 Андрюша

    2 0 Отговор
    Българите да си оправят оградата!
  • 11 ????

    8 1 Отговор
    Далавери Симеонов, го поеикайте! Той ще ви спретне ограда за чудо и приказ, със средства за велика китайска.
  • 12 Kcaniba

    12 1 Отговор
    Ми тя полша обвинява, че той нарочно... Па той произвежда ли ги афгфнистанците, че да ги има, за да ги праща нарочно!?!?!
    Питам само, нали...

    Коментиран от #18

  • 13 Шляхтиц

    1 3 Отговор
    Навремето, преди 4000 години, построиха Китайската стена. Навремето, 1961 година построиха Берлинската стена. Сега строят Мексиканска, Афганистанска, Полска, Турска и нямам мисъл каква още. Някакъв политик, по повод случващото се в България, беше казал, че политиката в България не може да излезе от пубертета си. Човек с умствено ограничение съм, но не мога да се отърва от комплекса, че съм плод на някакъв човешки вид с умствена недостатъчност.
  • 14 В.Владимирович

    3 0 Отговор
    100 влака за по 1000 човека са подготвени за транспортиране на бежанци от Таджикистан до границите с Полша и прибалтийските.

    Коментиран от #19

  • 15 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    4 0 Отговор
    Извикайте Тиквата и Винкела да ви я поставят,
    до Нова година ще е готова
    и до пролетта ще е паднала...

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Навалний

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    Има фирма в Кабул, която ги води уж на туризъм. Белавиа ги превозва а военните ги прекарват до границата.
  • 19 Магарето

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "В.Владимирович":

    Лъжеш!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Паляките ,и балтийските тигри са,безценно тъпи,,.Нямат еквивалент ,в света..!!Нямат ,цигани ,щото са нацисти.
  • 22 ЦРУто

    3 1 Отговор
    Да им завифи човек на обединения европейски съюз, всичките се заградиха с огради мрежа колчета а иначе демокрация и свободно движение на хора...хич не им се иска да се разхождат талибани по улиците ама наливат пари в НАТО оръжие и военни формирования, милиарди.

    Коментиран от #23

  • 23 Цървулино

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЦРУто":

    Абе тъпанар,Беларус в ЕС ли е?!
  • 24 5ко

    0 0 Отговор
    Като им налюпят намордниците и ги набодат с 3 пфайзера друга песен ще запеят. Ще се преситят с демокрация. Но ще има банани до насита. Наивни глупчовци.
  • 25 pbdan

    1 0 Отговор
    Трябва целият ЕС да се загради с 5м. бетонна ограда със съответните оръжия, средства за наблюдение и влизане само през КПП. Под бежанец се разбира жена, деца под 14г. и старци над 60г. Всички разбира се от държави където има война(в Афганистан вече няма). Стига сме давали стотици милиарди за спорни екопроекти.
  • 26 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Направете огради в цяла Европа и плямпайте за свободно Шенгенско пространство, а вътре в него циганите бият,крадат и изнасилват. Честито на ЕС.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания