Last news in Fakti

25 Август, 2021 17:06 4 705 27

Лидерът на съпротивата в Афганистан: Никога няма да се предам!

  • афганистан-
  • талибани-
  • ахмад шах масуд-
  • панджшир

Масуд твърди, че хиляди мъже са се присъединили към неговия Национален фронт на съпротивата в долината Панджшир

Лидерът на съпротивата в Афганистан: Никога няма да се предам! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на съпротивителното движение срещу талибаните се зарече никога да не се предаде, но е отворен за преговори с новите владетели на Афганистан според интервю, публикувано от "Пари Мач" и цитирано от "Франс прес".

Ахмад Масуд, синът на легендарния командир на афганистанските бунтовници Ахмад Шах Масуд, се оттегли в родната си долина Панджшир северно от Кабул заедно с бившия вицепрезидент Амрулах Салех.

"Предпочитам да умра, отколкото да се предам", подчерта Масуд пред френския философ Бернар-Анри Леви в първото си интервю, откакто талибаните превзеха Кабул. "Аз съм син на Ахмад Шах Масуд. Предаването не е дума в моя речник", настоя той.

Масуд твърди, че "хиляди" мъже са се присъединили към неговия Национален фронт на съпротивата в долината Панджшир, която никога не беше превзета от нахлуването на съветските сили през 1979 г. или талибаните по време на първия им период на власт в периода между 1996 и 2001 г.

Той поднови апела си за подкрепа от чуждестранни ръководители, включително френския президент Еманюел Макрон, и изрази огорчение от отказа за предоставяне на оръжия малко преди падането на Кабул по-рано този месец.

"Не мога да забравя историческата грешка, допусната от онези, които помолих за оръжие само преди осем дни в Кабул", изтъква Масуд и допълва: "Те отказаха. А тези оръжия - артилерия, хеликоптери, американски танкове - днес са в ръцете на талибаните."

Масуд добави, че е отворен за разговори с талибаните и изложи очертанията на евентуално споразумение.

"Можем да говорим. Във всички войни има разговори. И баща ми винаги е говорил с враговете си", отбеляза той.

"Нека си представим, че талибаните се бяха съгласили да зачитат правата на жените, на малцинствата, демокрацията, принципите на отворено общество", отбеляза той и запита: "Защо не опитате да обясните, че тези принципи биха били от полза за всички афганистанци, включително и за тях?"

Бащата на Масуд, франкофил с близки връзки с Париж и Запада, беше наречен "Лъвът на Панджшир" за ролята си в борбата срещу съветската окупация на Афганистан през 1980-те години и режима на талибаните през 1990-те години.

Той беше убит от "Ал Кайда" два дни преди атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    11 12 Отговор
    Като те депортират в София друга песен ще запееш.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 2 Отговор
    СВОБОДАза АФГАНИСТАН
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Софиянец

    16 9 Отговор
    Същото е било и в България 44-а, едно към едно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Манчо

    29 3 Отговор
    Нали това беше и идеята на янките - поредната гореща точка с две постоянно враждуващи страни Северен и Южен Афганистан и без никакви скрупули ще продават оръжие и на двете страни . Примери колкото искаш и всичките тези безобразия са тяхно или на англия дело
  • 8 Стоян Александров

    21 5 Отговор
    Сега вече нещата се обръщат против талибаните ипротив САЩ, ИЗРАЕЛ И АНГЛИЯ които подкрепят вече талибаните
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    в АФГАНИСТАН шестват мародери СВОБОДА ЗА АФГАНИСТАНСКИЯ НАРОД

    Коментиран от #23

  • 11 ясно

    6 11 Отговор
    Поредния полунелегален като Тодор Живков!Тои се крие ама никой не го търси и си качва снимки в нета щот така са артистите.Може и голи снимки да качи от некой плаж.

    Коментиран от #14, #15

  • 12 РАМБО КРЪВОДАРИТЕЛ НОМЕР УНО

    14 5 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ТАЛИБАНИТЕ ДЕТО СА СТУДЕНТИ ВИШИСТИ ПО ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ С ТИЯ ОРЪЖИЯ,А ТРЕТОКЛАСНИЦИТЕ НА МААСУД МАХАУД НАХУД ЩЕ МОГАТ😂😂😂
  • 13 Лилия

    14 2 Отговор
    Същото е било в България 1989 г.тогово идват резидентите и дисидентите на власт
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стойко

    13 3 Отговор
    Легендарните лидери на муджахидините воювали срещу Руската окупация преди повече от 30 години Гулбудин Хекматиар и сина на Ахмед Шах Масуд -Ахмад Масуд и про руския Генерал Достум , сражавал се тогава за про-съветското правителство на Афганистан организират партизански отряди за война с талибаните . Муджахидините са светската част на Афганистан и на тях може да се разчита. За талибаните идват тежки дни!

    Коментиран от #18

  • 17 4893

    8 0 Отговор
    да нападнем всички американците лошото на този свят гнилото от земята после и англичаните талибаните и под ред на номерата
  • 18 Хуарбуса

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Стойко":

    Когато Съветската армия 1979 година нахлу в Афганистан и сложи МАРИОНЕТНО правителство начело с Бабрак Кармал , муджахидините започнаха въоръжена съпротива. Бяха снабдявани с оръжие от САЩ и ракети "Стингър", които сваляха Съветските самолети. И средата на 80-те години Кармал подаде оставка поради напреднала възраст и за президент бе избран генерал Наджибула или по известен като Наджиб, ръководител на силите за сигурност. 1989 година след като за близо 10 години Съветските войски дадоха 16 хиляди убити и над 35 хиляди ранени и осакатени, взеха решение да се изтеглят. Муджахидините започнаха офанзива и първо падна Джелалабад , после Хост и накрая Кабул средата на 1991г. Муджахидините не осъдиха генерал Наджибула и го оставиха жив. След това се създаде талибанското движение , и 1996 г.взеха властта. Наджибула първо се скри в мисията на ООН в Кабул а после в посолството на Индия. Талибаните щурмуваха посолството , изведоха Наджибула, вързаха го за камионетка и така обикаляха улиците на Кабул. После закачиха тялото му на уличен стълб. Гулбудин Хекматиар и подразделения на муджахидините започнаха партизанска война. И така до 2001 г. Когато Джордж Буш-младши взе решение за разгромяване на талибаните и американската авиация започна бомбардировки. После влязоха в Афганистан и така до миналите дни когато отново талибаните са на власт
  • 19 Нi,Янки...!

    11 1 Отговор
    Като гледам снимки от Афганистан...!И талибани и съпротива- само ,,Калашников" признават...!Що ли тъй...не знам...?!?!

    Коментиран от #27

  • 20 БРАВО ПИЧ

    4 5 Отговор
    С ПОМОЩА НА ЗАПАДА ПАК ЩЕ ЗАВРЕШ ТАЛИБАНИТЕ В ПЕЩЕРИТЕ....ТАМ ИМ Е МЯСТОТО
  • 21 Фффффф

    10 1 Отговор
    Kъдето отидат американците и ос..орат терена,и после някой друг да им чисти мръсотията

    Коментиран от #25

  • 22 Паштун

    4 4 Отговор
    Панджширски мишок!
  • 23 минувач

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Венсеремос!!! Отиваи да спасяваш авганистанския народ.Тъкмо ще си починеме от твоите безкраини "невероятни" "остроумни""философски""безпартийни" "обективни" коментари.
  • 24 Козяци

    6 0 Отговор
    "Там, където Краваринът(сиреч ФАЩ) изпонасе ре,с нищо не се бърше и не се пере."
    (авганска мъдрост)

    Коментиран от #26

  • 25 КАТО РУСНАЦИТЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Фффффф":

    В АВГАНИСТАН ЛИ
  • 26 ТЯ МАЙ СЕ ОТНАСЯШЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Козяци":

    ЗА РУСНАЦИТЕ....АМА....АЙДЕ
  • 27 АМИ НАЙ ЛЕСНО

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Нi,Янки...!":

    СЕ СНАБДЯВАТ С НЕГО....
Новини по държави: